Що ж: перечитав я Пікнік - дуже сподобалося. От уже дві хвилини підбираю слова як би влучніше охарактеризувати. Я нечасто тішуся з того, шо знаю російську мову і можу читати твір в оригіналі. Якісно, добротно зроблена книжка. Витримана в свому стилі якраз настільки, шоб бути і цікавою і небанальною водночас. Динамічний сюжет(шо, як я зрозумів, характерно для Стругацьких), пропрацьовані деталі.
Приємно вразила ідея самого пікніка. Шо не прийшли прибульці шоб встановити контакт. А так, просто тут передихнули обабіч дороги і, подібно лісовим комахав, порпаємся ми в їх смітті. Ідея ненова і правильна, відволікає від свого егоцентризму. Копернік в свій час пострадав, шо припустив шо не весь світ обертається навколо землі

Але ніц з тих часів насправді сі не змінило. Будь-який профан скаже: "От якби прийшли інопланетяни, дали нам технології і ми б зажили в сто раз лучше ніж до того". Насправді є межа спрощення за якою пропадає сенс що небудь пояснювати. Як Ньютон не зміг би скористатися сучасним літаком так само і Землянам нічого б не дали їх технології. Та шо Ньютон: не всі сучасні держави спроможні відтворити літак чи ракету. Хоча ніби тут всьо відомо. Так от, ідея ніби ненова. Але передана в доступній і зрозумілій формі. Як фільм Матриця відносно просто пояснив ідею субєктивного ідеалізму.
Вертаючись до теми сталкерства. Менгі дуже сподобалося, як автор передає красу та напругу Зони. І недаром він вибрав закинутий завод а не якийсь ліс чи просто місто. Читаючи текст постійно перед очима стояли краєвиди
Нового Роздолу. Звичайно, брудна та небезпечна робота значно ідеалізовані. Це подібно як гори: поки сидиш внизу здається як атм класно і прикольно. А візьмеш новачка(і не тільки) вести - так за пів години навантаження він клястиме і шлякуватиме на чім світ стоїть і не радий буде вже тих гір бачити.
Теж і про індастріал: все воно красиве поки про нього читаєш. Самому лазити наважуються одиниці, ше менше - лазити активно та самовіддано. Не думаю шо доречно наші вилазки називати Сталкерство як і підземні прогулянки - діггерством. Ці слова означають зовсім іншої якості та складності речі. А ми просто споглядаємо і досліджуємо.
На разі можу порекомендувати книжку всім, хто хоче просто почитати, розслабитися і з захопленням поринути у цей світ. Засмоктує і тримає до кінця не гірше як компютерна іграшка. За шо авторам і зачот!
ПС: Чув шо були якісь спроби екранізації. Не дуже вдалі.