Червоноград.Замок Потоцьких.

Автор Авантюрист, 15.12.2009 12:52:35

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Авантюрист

Е тут пiдземнi хода.Один хiд як видно на картi iде пiд рiчкою Зах.Буг а виходить в Бендюзькому лiсi.По розмовам чув що е хiд який веде до Белзу,чув що там каретами iздили,фактiв нема,але точно знаю що на картi показано дуже мало,я впевнений що iх бiльше.Вони замурованi,цеглу можна розiбрати,але пiд замком е де полазити.Я немаю нiякого спорядження,да i лiзти нема з ким.Останiй раз я там був ще в школi.Надумаетеся я вас заведу.       

Golem

Дякую за цікаву пропозицію. Хотілося б мати карту більшого розміру, а то на тій шо є - ніц не видно. Назагал про старі підземні ходи: замуровували їх недаремно. Через свою старість вони часто місцями обсипалися, а місцями ледве трималися. Також не виключено подібно як і в Підгорецькому замку це можуть бути лише кілька кімнат. Або просто входи в підвали.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Авантюрист

Карти бiльшоi немаю,ледве таку пробив.Полазити е де там,але самому стрьомно.


фото з релікфайндера

Golem

Оооо, файно! А мож якось сфоткати місце де замуровано? Бо вже таке раз було, шо приїжджаємо - а то просто Льохи, які нікуди не ведуть :(
Дігери всіх країн єднайтеся!

Авантюрист

 Ні, я туди сам не полізу.Там реальні ходи є, не льохи. Розвилки якісь наскільки я пригадую.Той хід, що веде до Бугу походу не замурований.

Extreme

давай з цього місця детальніше.
вхід важко розібрати (якщо наоко)? місце людне, ніхто не почне чіпати чого це ви будинок розбираєте?
якщо попасти без проблем, то я може зможу на ці вихідні приїхати.

Авантюрист

     Попасти туди -  проблем нема, ніхто не запалить, ходи замуровані із середини, тож нас ніхто бачити не буде.Та частина замку де вхід в підвал була на половину зруйнована під час війни, потім її реконструювали,але вона не відноситься до музею, там вікон нема тільки грати. Я знаю де залізти. Хід, що веде до Бугу, якщо я не помиляюсь на початку був засипаний майже до верху, але пролізти можна було.Найбільше, що бентежить, як мені здається, що повітря нам не стане (якщо пройти далі).

Chuhaystur

2Авантюрист: Слухай, я тут поцікавився і нарив наступне: відстань від Червонограда до Белза - 12 км. . .*їздили каретами*. .- якесь просто таки метро виходить. :P Не впевнений, шо такий направду грандіозний (у всякому разі, як на ті часи) проект був просто напросто потрібним. + тунель під річкою - теж не простий до реалізації, потребує значних коштів. Інвесторм могли бути хіба ті ж Потоцькі, але навыщо ъм було стільки коштів витрачати?
П.С. Не претендую на правильність думок, однак не впевнений у таких масштабах даного об*єкту.
P.P.S. Буду втішений, якшо реальність буде протилежною до моїх здогадів ;)
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

Авантюрист

   Прочитай історію про Кристинопіль, щоб я не переказував. Він був чуть не королем, Белз, Сокаль, Кристинопіль та ше багато земель були його. Книжка є про Кристинопіль, називаеться "Maly krol na Rusi i jego stolica Krystynopol",автор Jan Czernecki, книга походу за 1939 р.,там про ходи щось пишуть, але ту книгу я не можу найти.В місті була цегельня з якої і будувались напевно ті ходи. Під Бугом реально є хід. Але ніхто незнає в якому стані.В ліс веде на випадок облоги напевно.

yar-79

Погоджуюсь з Chuhaystur, 12 км-то нереально! Були чутки, що ходи з Києво-Печерської лаври ведуть за 150км, але по факту жодного окремого ходу довше кілометра не знайшли. Під рікою, теж дуже спірне питання по герметизації. ЯКІ ГЕРМЕТИКИ ВИКОРИСТОВУВАЛИ? Адже тоді навіть про бітум нікто не знав

YserL

Кожен гід розповідає "От є такий тунель"  - всі думають "вау". А насправді це лише видумана легенда для туристів, ніж факт для нас. Варто до всього ставитися скептично.

Stinger

На разі думаю що якщо там і є підземний хід, то точно не для карети, тільки для людей, тобто вузький та низький, такі часто будували для втечі від облоги, і вів він в кращому разі тупо до берегу річки, де могла знаходитись на той час якась переправа (лодка, пліт, тощо), адже Буг більше навіть Полтви, то виходить що на той час в нас мав би бути точно хід під Полтвою, чого ми наразі не маємо, отже не було такого...

Extreme

Цитата: Авантюрист від 15.12.2009 15:24:17
Ні, я туди сам не полізу.Там реальні ходи є, не льохи. Розвилки якісь наскільки я пригадую.Той хід, що веде до Бугу походу не замурований.

на скільки довгі ходи? ти писав що в школі лазив - що пригадуєш, крім входу?

P.S.: з мовою давайте закінчуте, а то в мене так і чешуться руки почати писати на форумі російською мовою. Форум наскільки я розумію носить інформативний характер і в першу чергу обєднює однодумців, а не одномовців.

Авантюрист

Коли я був останній раз там,то можна по підвалам було пройти вздовж замку,всі бокові стіни були замуровані.Батя казав, що біля церкви Володимира обвал був,вони туди лазили,там були поховання якісь.В історії згадуеться, що біля церкви в тунелі були склепи.

RedShift

Лазив в ІНеті і знайшо наступне:

//------------------------------------------
ЦIКАВИМИ Є РОЗПОВIДI ПРО ПIДЗЕМНИЙ ХIД
//------------------------------------------
до Захiдного Бугу. У часи Франца Салезiя вiд палацу i до рiчки був розбитий прекрасний парк iз водними каналами, басейнами i фонтанами. У лiвiй сторонi парку знаходився невеличкий будиночок - Голландський павiльйон. Десь у ту сторону тягнеться i хiд, як зображено на плані (див. пости зверху). Можливо, це частина фундаменту паркового комплексу, а може ,залишок вiд давнього замку 17 столiття. Старожили розповiдали, що саме в цьому напрямку пiдземного ходу знаходили багато людських скелетiв.
У палацi Потоцьких зараз ведеться реставрацiя. Музейнi працiвники проводять пошуково-дослiдницькi роботи. Наша мрiя - привести в порядок хоча б частину пiдвальних примiщень, щоб вiдкрити їх для огляду вiдвiдувачiв. Для дослiдження iсторiї мiста, крiм роботи з архiвними документами, науковими та iсторичними джерелами, ми спiвпрацюємо i зйого мешканцями. Тому запрошуємо усiх: подiлiться з нами своїми спогадами, а ми їх запишемо i задокументуємо. Можливо, у вас є старi фотознiмки нашого мiста? Просила б вiдгукнутися i будiвельникiв, якi вели будiвництво поблизу палацу. Звертайтеся до працiвникiв музею за телефонами 3-97-43 чи 3-90-35.

Галина ГРИНИК, старший науковий працiвник музею iсторiї релiгiї (палац Потоцьких).

//--------------------------
КРИСТИНОПIЛЬ ЯК ФОРТЕЦЯ
//--------------------------
був побудований на болотянiй низинi. Мiж iншим, i сусiднiй Белз - теж так. Мiстечко захистили вiд татаро-монгольської навали по периметру високим муром. Пам`ятаю, злiва, неподалiк вiд нинiшньої церкви св.Володимира, десь до 70-их рокiв ще зберiгалися рештки цього захисного укрiплення. Дорога вiд Сокаля до Львова поряд з мiстом була вимощена мiцною цеглою.

Очевидно, задля порятунку вiд чужинцiв пiд мiстом, також з цегли, були прокладенi пiдземнi ходи у повний зрiст людини i завширшки 2-2,5 метра. Наскiльки менi вiдомо, пiдземна галерея мала головний вхiд бiля колишньої котельнi палацу Потоцьких (нинi вхiд замурований). Далi пiдземний хiд простягався пiд дорогою (теперiшньою) до греко-католицького монастиря. Звiдти - попiд кiнотеатром (до слова, кiнотеатр руйнується саме тому - осiдає. Скiльки не заливали бетону для мiцностi у фундамент цiєї соцiалiстиної будiвлi - усе марно). Вiд кiнотеатру хiд, знову через дорогу i далi, прокладено до того ж палацу Потоцьких. Отож, можна припустити, що галерея повторювала периметр захисного муру з його внутрiшньої сторони. I слугувала нагальним потребам мiстечка-фортецi.
На випадок великої бiди був пiдготовлений ще один спосiб порятунку вiд ворогiв. Вiд палацу, навпростець, пiд рiкою Захiдний Буг (!) i аж до Бендюзького лiсу нашi пращури змайстрували надiйний пiдземний спасунок. Де у лiсi вихiд - не знаю. Але певен: вiн там є.
На початку п`ятдесятих рокiв, коли поляки уже пiшли, а радянська влада ще не встигла узяти все пiд свiй контроль, я з кiлькома ровесниками спускався в цей пiдземний хiд. Спочатку ми трохи понишпорили в пiдземних "володiннях" безпосередньо пiд палацом (там просторо), а далi пiшли галереєю на схiд у напрямку рiки. Добре запам`яталося: сухi стiни, аркова стеля, тверда пiдлога. Через кожнi 15-20 метрiв - збоку, в стiнi - кiмнати розмiром приблизно 3 на 3метри. Хiд, як нам здавалося, потроху глибшав. Мабуть, так воно й було.Адже попереду - рiка.
Ми освiтлювали собi дорогу запаленими коноплями - не мали свiчок, а "коногонок" - i поготiв. Тому далеко йти не наважилися. Коноплянi факели гасли, бо бракло кисню. До того ж булонам чомусь моторошно. Назад уже бiгли. Так завершилася наша пiдлiткова екскурсiя пiд Кристинопiль.

це старовинне місто зараз на горбку, бо тут насипано чимало землi. Хтозна, може, пращури,передбачаючи неспокiйне життя, спочатку замурували пiдземелля, а вiдтакуже взялися за наземнi споруди? Це потребує спецiального дослiдження. Хай там як, але вочевидь, що кристинопiльцi були неабиякими майстрами тодiшньої "будiндустрiї", адже спромоглися пiдкопатися навiть пiд водну артерiю.

//---------------------------------------
Є ЩЕ ДЕЩО ЦIКАВЕ У ПIДЗЕМНIЙ IСТОРIЇ
//---------------------------------------

Кристинополя. Достеменно знаю: в пiдвалах зруйнованого вiйною костелу бернардинiв було поховано одного з графiв Потоцьких. Назагал там було 5 чи 6 захоронень у нiшах з надписами-трикутниками по бетону польською мовою.Про цi пiдвали читав у втраченiй дiдовiй iсторичнiй релiквiї i, зрештою, бачив на власнi очi, коли вiдновлювали споруду пiд храм Св.Володимира.
Повертаючись до принад садиби Потоцьких, зауважу: завдяки природi i людськiй працi довкiлля тут було вельми гарне. Наприклад, вздовж дороги через мiстечко стояв ансамбль скульптур. Чимало скульптур стояло бiля палацу. Чепурними, охайними були будинки мiщан. Їх знесли за радянської влади, побудувавши бараки, а згодом двi великi цеглянi коробки - школу i вичислюваний центр та контору "Укрзахiдвугiлля". Безпосередньо на мiсцi нинiшньої школи тодi тiшила парафiян (очевидно, тiльки для прислуги графiв) гарна невеличка церква.

Павло КРАВЧУК, мешканець Червонограда.
Darts matters!

Golem

Дякую. Гарна інформація. Маєш перший плюс від мене :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

RedShift

Приємна новина!
В моєму попередньому пості вказано, що інформацію було записано зі слів мешканця Червонограда, Павла Кравчука.

Цікавим є те, що це батько мого товариша...  Так що чекайте на нову інформацію!!!   :)
Darts matters!

RedShift

Цитата: Авантюрист від 15.12.2009 23:57:35
   Прочитай історію про Кристинопіль, щоб я не переказував. Він був чуть не королем, Белз, Сокаль, Кристинопіль та ше багато земель були його. Книжка є про Кристинопіль, називаеться "Maly krol na Rusi i jego stolica Krystynopol",автор Jan Czernecki, книга походу за 1939 р.,там про ходи щось пишуть, але ту книгу я не можу найти.В місті була цегельня з якої і будувались напевно ті ходи. Під Бугом реально є хід. Але ніхто незнає в якому стані.В ліс веде на випадок облоги напевно.

Скачав собі я ту книжку в гарній якості *.pdf
В книжці міститься багато інформації та фотографій з планами.
Можливо, вивчивши, матеріал вдасться пролити світло на тунелі замку???!!!

Також, хто не читав, є ще брошура - "Кристинопіль, Новий Двір, Червоноград" - але, як на мене, то вона ну вже зовсім оглядова.

Мому дідові подарував, якийсь давній коллега, книжку, яку він видав за кордоном про село Борятин. Ну він там детально описує рідне село і весь Сокальський район... методика викладу дуже схожа на "Вулицями Стародавнього Львова"  -  кожен провулок чоловік описав, кожну хату чи пагорб. Словом, все що зміг за життя знайти - все у ній виклав.
На вихідні поїду в Червоноград, віднайду ту книжку - зроблю пару "сканів", трохи інфи для "затравки" з неї приведу на форумі!


ПЛАН ПАРКУ В КРИСТИНОПОЛІ:

Darts matters!

RedShift

Цитата: RedShift від 01.02.2010 19:06:11
В книжці міститься багато інформації та фотографій з планами.
Можливо, вивчивши, матеріал вдасться пролити світло на тунелі замку???!!!

Книжка тут
Пароль - 123456
Darts matters!

RedShift

у нас тут видали книжку "Кристинопіль". Про сам випуск книжки ми дуже різко висловлювався на http://relicfinder.info, зокрема пан Орест (FILOSOKAL - http://www.filosokal.mijdim.com/) і я.

ЦитуватиOpect: Накінець то побачив славнозвісну книгу про Кристинопіль. Хороша! Нічого не скажеш. Але зразу перейду до теми. Тобто до тих зображень котрі начебто були копійовані. І ВОНИ КОПІЙОВАНІ! Так впевнено я говорю щодо листівок що у мене на вебсторінці. Насамперед що падає в очі з підозрою так це якість зображення. Оригінал (який у мене є) це стовідсоткова якісна фотолистівка. На якій навіть можна розрізнити воїнів. Тобто до якої війни вони належать - до першої чи другої світових. У книзі це практично не реально. Зображення сильно розмазане. Особливо центр, де у мене проходить ватермарка. Ретешуванням у фотошопі, небуло бажання займатись. Ось і зробили "дёшево и сердито". Взяли й розмазали зображення, мол дуже старе, ледь дістали і врятували. Браво! Браво! Сучасною технологією наші історики уже наловчились працювати. А от із правдою ще ніяк не виходить. Дані зображення в оригіналі це фотолистівки із часів першої світової війни. У книзі вони представлені як "фото Кристинополя 1939 року"

ЦитуватиRedShift: У створенні книги мала місце політична підоснова. Представлення книги супроводжувалося пафосним концертом. Книга про Червоноград - стало бути надбання жителів. А вхід був тільки за запрошеннями для можновладців. Давно ведеться розмова про передачу Замку на концесію у приватні руки - ось і грають у "істориків".
Якщо хто має вже екземпляр - дайте на пару днів. Віддавати гроші за Копі-Пейст я поки не готовий!

Проте, дивився сьогодні примірник книги: реально не очікував такого "розмаху". Поліграфія вище всяких похвал (імхо). Видання мене вразило. Завтра біжу купувати. На рахунок інформативного наповнення можна сперечатися, але от як подарунковий варіант або як доповнення до книжкової полиці цілком зійде. Так що -  "must have"!  ;)
Darts matters!

271 Гості, 0 Користувачів