Найстаріше Львівське підземелля (?) Або знайшли княжий двір корля Лева

Автор Chuhaystur, 19.12.2009 20:39:31

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Chuhaystur

Переглядав сьгодні новини і прмітив цікаву статтю, шо троха заінтригувала. Далі її зміст: *Час минає, а з ним змінюється й історичне обличчя древнього міста Лева. Одні пам'ятки архітектури, занедбані нинішньою владою, розсипаються на частини, їх розкрадають, аби прикрасити двори нинішніх "князьків", інші, натомість, загублені в архівах чи заховані під культурним шаром, під бетоном, асфальтом чи сучасною штукатуркою, несподівано виринають, щоби шокувати своєю появою та відкрити нову, невідому нам досі сторінку історії міста. Саме таким за значенням вважають знайдене нещодавно підземелля, що, як вважають учені, є першим ярусом княжого двору Лева Даниловича, який більшість істориків ще  недавно  вважали навіки втраченим. Неочікуване відкриття зробили під час ремонтно-реставраційних робіт.

Побувати у княжому дворі не легко, і нині зробити це може не кожен охочий. Адже те, що на думку вчених колись, найбільш імовірно, було першим поверхом княжого палацу, нині — підземелля на глибині 3 метрів під фундаментом і мурами. Вхід у підземелля — з чималої ями на господарському дворику Домініканського монастиря. Стіни і склепіння вузького тунелю, що тягнуться в бік Порохової вежі, за словами дослідників, частково і є стінами першого поверху споруди княжих часів. "З історичних текстів ми знаємо, що тут був двір князя Лева Даниловича, руський православний монастир і церква Петра і Павла. Дослідники, особливо польські, акцентували на тому, що все це було зведене з дерева, тому, після пожежі від цих споруд не залишилось і сліду. Та сьогодні ми маємо докази, що це не так", — стверджує завідувач відділу Львівського музею історії релігії Микола Хмільовський. Тунель, частину стін якого датують кінцем XIII ст., пахне вологою землею і княжими таємницями. Стіни підземелля обліплені комарами і білою цвіллю, схожою на вату чи павутину, з якої, наче коштовні камені, звисають краплини конденсату.

"Нині це підземелля, однак, колись це був перший ярус наземної будівлі. Найімовірніше княжого двору. Однак у підземеллі, приблизно в 17 столітті зробили перегородку, розділивши його навпіл. Для чого це було зроблено, казати наразі надто рано", — розповідає старший науковий співробітник музею історії релігії Вадим Артюх. Він припускає, що, можливо,  у XVII ст. домініканці використовували тунель для водогону, дерев'яні труби якого знайшли біля входу в це підземелля.

Заввишки тунель щонайбільше метр, тож милуватися унікальною знахідкою можна лише зігнувшись, або навприсядки. Під ногами ж — щонайменше метрове нашарування мулу, отже, колись тут стояла або текла вода. Звідки тут вода, куди веде підземелля, і чи правильним є припущення, що воно може тягнутись аж до Порохової вежі, наразі сказати складно.

"Окрім підземелля, під час реставраційних робіт і проведення гідроізоляції, виявили і колони, вмуровані нині в стіни Домініканського монастиря. У княжі часи стін тут не було. Колони були відкриті, і ми припускаємо, що це був перший поверх княжого палацу Лева Даниловича. На другому були розташовані житлові приміщенні з дерева. Пожежа в цих спорудах залишилася в історичній пам'яті", — розповідає Микола Хмільовський.

"Однак, все це наразі припущення", — підсумовує науковець і додає, що слід провести кардинальні дослідження і реставраційні роботи. У підсумку ми сподіваємось, що матимемо пам'ятку часів Лева Даниловича — одного з засновників і будівничих Львова".

До слова, підземелля і колони не єдині знахідки, виявлені під час ремонту у дворику Домініканського монастиря. Адже тут знайшли і дерев'яний водогін, що колись забезпечував монастир водою. Як відомо, у Львові ніколи не було доброї питної води, тож її доводилось доставляти з прилеглих територій. "Домініканці в середині XVI ст. вирішили облаштувати собі окремий водогін, відтак купили землю на Личаківській горі і дерев'яними трубами подавали воду у монастир. Такі комунікації неодноразово знаходили у нашому місті, але згодом їх засипали. Ми хочемо зробити їх доступними для відвідувачів, щоб люди, які сюди приходять, бачили автентичний дерев'яний водогін XVI — XVIII ст.", — розповідає Микола Хвильовський. Як стверджує науковець, з історичних джерел відомо, що саме цей, домініканський водогін врятував місто під час його облоги військом Богдана Хмельницького. Міські водогони Хмельницький перекрив, натомість домініканський, мабуть, був потаємний, відтак завдяки цьому львів'яни мали воду. ,,Нині триває реставрація частин дерев'яного водогону. Згодом планують виставити їх на показ у музеї", — розповіла завідувач відділу реставрації Музею історії релігії Марія Боньковська. *
Джерело - львівський портал
ссилкка:http://portal.lviv.ua/chronicle/2009/12/17/134924.html
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

deadmeat

Смерть досить близько щоб можна було не боятися життя...

Chuhaystur

В тексті все написано:
ЦитуватиПобувати у княжому дворі не легко, і нині зробити це може не кожен охочий. Адже те, що на думку вчених колись, найбільш імовірно, було першим поверхом княжого палацу, нині — підземелля на глибині 3 метрів під фундаментом і мурами. Вхід у підземелля — з чималої ями на господарському дворику Домініканського монастиря.
Тож тре йти і пробувати, бо як відомо - хто шукає, той знаходить! ;)
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

Stinger

Тре сходити, але де той господарський дворик? може той що за королевським арсеналом? там є дворик, подивіться хтось в гугл мапс (сам подивитись не можу) та запрінтскріньте район домініканського...

YserL

Фото віртуал ерз. Двір скоріш за все зверху від купола.

Korgyk

там при домініканському соборі діє музей релігії. Якщо зайти в нього то із музею є вільний вихід у внутрішній дворик. Тому якщо хочете подивитися як той дворик виглядає із середини гоу до музею.

gor_qkop

А от поясніть мені як це КНЯЖИЙ двір КОРОЛЯ Лева??? як так може бути???

Golem

Ну-у, не будемо придиратися до слів. Королем Лев не був, ну але то не применшує вартість знахідки. При нагоді треба буде зайти поффтикати, поки всьо то не закопали. Як хід на початку Хмельницького.
Дігери всіх країн єднайтеся!

yar-79

Дійсно, трохи дивно! Наскільки я пам"ятаю, старий нижній замок стояв на місці теперешнього вернісажу і театру Марії Заньковецької... ???

YserL


Chuhaystur

ЦитуватиА от поясніть мені як це КНЯЖИЙ двір КОРОЛЯ Лева??? як так може бути???
повторю вже саказане: так, Лев не був королем, однак корону, як атрибут влади мав і то факт (ту корону потім з успіхом поцупив Казимир 3, коли в 1340 вдерся у Львів і спалив ВЗ) І якшо я не помиляюсь, то Леву вона трималась у спалок від Данила, якого все ж МОЖНА вважати королем, оскільки такий титул йому надав тодішній Папа Римський. .тому дискусію тут вести можна ;)   До того ж потрібно не забувати, шо кореспонденти газет - не історики і судити їх за мінімальне прикрашання тексту не варто))
Бачиш: в них тут зовсім інший світ..кажуть, в них тут правда на обід.

Golem

Цитата: YserL від 21.12.2009 20:45:59
А який хід був на хмельницького?

"На перехресті вулиць Богдана Хмельницького і Гайдамацької 1900 року дорожні робітники виявили один такий підземний хід заввишки і завширшки в півтора метра. Обстежити вдалося лише метрів 400. Вів він до Замкової гори і, швидше за все, у старі часи закінчувався у розташованому там князівському замку. Із часом хід засипали, а зверху проклали трамвайну колію. Під час земельних робіт у районі Підзамче 1912 року було знайдено ще один хід. Робітники пройшли кілька метрів, але далі виявився суцільний завал. "
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?topic=162.msg832#msg832
Дігери всіх країн єднайтеся!

Stinger

Цитата: yar-79 від 21.12.2009 20:32:54
Дійсно, трохи дивно! Наскільки я пам"ятаю, старий нижній замок стояв на місці теперешнього вернісажу і театру Марії Заньковецької... ???

Нажаль не зовсім так, судячи по історичним данним, то високий замок князя Лева знаходився там, де зара на високому замку
знаходиться штучна печера (печера самовбивць в народі) що оз
доблена 2-ма левами по боках, колись це була окрема гора, висотою як гора з текевежею і називалась княжою горою, там де зара дитячий манданчик, колись проводили розкопки і виявили залишки дерев'яних укріплень та будов, а казимир 3-й вжё будувався там де зара стоїть вишка, і до речі між тими горами, на місці сучасного ресторану був глибокий яр, який засипали в 19 сторіччі саме землею з верхівки княжої гори, а що до нижнього замку, то раніше, в 13-14 столітті, центр львова знаходився там де зара площа старий ринок, ужгородська та прилеглі вулиці, там де зара площа данила галицького (там де Лялька) знаходився старий базар, а сам низький замок Лева був поруч з церквою Іоана Хрестителя та церквою Св. Миколая що на Богдана хмельницького, звідти ж був підземний хід, який діяв аж до 1944 року, і йшов на високий замок, а той хід що на богдана хмельницького і гайдамацької, то він йшов до сучасного джерела на ВЗ, це ще Ленард розповідав, а ще один хід є в Онуфрієвському монастирі, що поруч. Ці всі данні є в інтернеті та в книзі Кріп'якевича, все для широкого загалу...

gor_qkop

Цитата: Chuhaystur від 21.12.2009 20:56:25
ЦитуватиА от поясніть мені як це КНЯЖИЙ двір КОРОЛЯ Лева??? як так може бути???
повторю вже саказане: так, Лев не був королем, однак корону, як атрибут влади мав і то факт (ту корону потім з успіхом поцупив Казимир 3, коли в 1340 вдерся у Львів і спалив ВЗ) І якшо я не помиляюсь, то Леву вона трималась у спалок від Данила, якого все ж МОЖНА вважати королем, оскільки такий титул йому надав тодішній Папа Римський. .тому дискусію тут вести можна ;)   До того ж потрібно не забувати, шо кореспонденти газет - не історики і судити їх за мінімальне прикрашання тексту не варто))
Дик Тато з Рима коронував Данила, корона такі дісталася у спадок, а князь лев не був Коронований папською короною, тому королем він не був. (та й не мав потреби бо найвищий титул на словянських землях був Великий Князь)

Tankist


247 Гості, 0 Користувачів