Вуличні люки Львова і не тільки

Автор TrialCheck, 13.04.2007 13:50:38

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

TrialCheck

Ми досить рідко звертаємо наш погляд на львівську бруківку, якою щодня крокуємо на роботу. Втім на кришках різноманітних каналізаційних, телефонних та інших люків закарбовані імена і назви, які промовляють власне до нас, сучасних львів`ян, бо більше їм промовляти немає до кого.

Роками й десятиліттями ці написи стираються від щоденного доторку мільйонів ніг, кришки люків нищаться від часу, врешті, їх крадуть, аби здати на металобрухт. І написане на них для нас сто і більше років тому йде у небуття. До Вашої уваги написи на кришках вуличних люків, принаймні у такому вигляді, якими вони були у Львові на початок 2005 року.

Ці написи у різні часи робили чотирма мовами: польською, німецькою, українською і російською, а кришки відливали у п`ятнадцятьох містах України та Європи: Львові, Відні, Кракові, Катовіцах, Станіславові, Коломиї, Рівному, Полтаві, Дрогобичі, Житомирі, Кривому Розі, Могилеві-Подільському, Керчі, Карлівці, Микулинцях.

Найдавніша дата, яку мені вдалося віднайти, викарбувана на каналізаційних решітках для стоку води з продовгуватими отворами у два ряди. Це рік 1902: Ed. Machan Lwow 1902 (вул. Туган-Барановського, Кривоноса) і Ed. Machan Lwow OeP № 3 1902 (вул. Залізняка, Підвальна). Наступна хронологія каналізаційних решіток така: A. Kunz Lwow 1938, 1939, Ferrum Lwow 1939, Szczerbanowicz 1939. З часів совєтських найдавніші решітки -- Львів лив-мех з-д 1940 (Ливарно-механічний завод) (вул. Кубійовича), з останніх років -- Львов 1978 год (вул. Вітовського). Варто відзначити, що люки 1940 року майже такої ж якості, як і польські. І написи на них зроблені українською, тоді як згодом якість кришок стає гіршою, а написи російськими.

Круглі великі каналізаційні люки часів Австрії хронологічно сягають рубежу ХІХ і ХХ століть, але, на жаль, жодних дат на їхніх кришках немає, як і на кришках люків подальших польських часів: Antoni Kunz Miasto Lwow; Ed. Machan Lwow; Fabryka maszyn i odlewia ksiecia A. Lubomirskiego (вул. Коціловського); Fabryka maszyn L. Biskupski i syn Kolomyia (вул. Вірменська); Fabryka ... i Zieleniewska Tow. AKC Krakow, Miasto Lwow (біля каплиці Боїмів, вул. Вахнянина); Ferrum Lwow; Inz. Slowik; Kanalizacja Lwowa firma A. Marek; Kanalizacja Lwowa A. Kunz; Kanalizacja Lwow inz. Slowik; Kunz Lwow; M Ferrum; Miasto Lwow; W. Podhorodecki Lwow; Slowianin (вул. Чайковського, Дорошенка); Perkun Lwow. Spolka komandy T. Pietscha. Fabryka maszyn odlew zelaza (на подвір`ї Успенської церкви); T. Wygnaniec... Lwow (вул. Дорошенка); ...Wasilewski... (вул. Ген. Чупринки); ZGE Lwow (Варшавська).

Серед кришок каналізаційних люків совєтського періоду найцікавішими є направду ексклюзивні екземпляри 50-х років (ГК означає "городская канализация"): Артель Кр. Металлист г. Кривой Рог 1953 (вул. Стефаника, Стрийська); ГК Калушская артель им. Т. Г. Шевченко Станиславского ОПС (вул. Грицая, Личаківська, перед Оперним театром); (Оскільки Станіславів перейменували в Івано-Франківськ 1961 року, цей люк може сягати й тієї дати); ГК г. Карловка Комбинат Трест Стройдеталь ГОСТ 3634-47 (місто Карлівка Полтавської області) (вул. Погулянка, Лижвярська)

Наступне покоління металевих каналізаційних кришок за стилістикою можна хронологічно об`єднати у 60-80 роки: Микулинці... (1961 ?) (Тернопільська область); Металлозавод. г. Ровно; Т ЛМЗ г. Полтава; Металлообр. з-д. г. Могилев-Под.; Металообробний з-д. (?); МЖГХ Житомир МКХ СССР; МКХ УССР Металлообр. з-д г. Могилев-Подольский (пл. Ринок); (МКХ -- Министерство комунального хозяйства, МЖКХ -- Министерство жилищно-комунального хозяйства); ГПК г. Дрогобыч; ДРРМЗ -- 1973; Керчь ТЛЗ 1979; тД Галич... ...79; ГК ГОСТ 3634-61 Львов 80 г.; ГК 4673 Керчь 1980; тВ 1981 Львов ЗКО; Львов 83 г.; ГК 1973 (ГОСТ 3624-61), 1977, 1978, 1980, 1982, 1983. З найновіших кришок каналізаційних люків найцікавіші тВ БЕЛМЗ 2000 р.; Львів 2003 (з левом) і найновіший -- Львів Львівводоканал 2004. Ексклюзивний люк у вигляді металевої гривні бачимо на початку вулиці Зеленої -- одна гривня біля Універсального банку розвитку та партнерства.

Кришки телефонних люків менш різноманітні, на жодному з них немає року, і здебільшого вони зі совєтської епохи: ГТС (Городская телефонная станция); Телефон МС; Телефон НКС.

Дуже рідко можна натрапити на квадратні кришки з написом elektrownia (вул. Антоновича) і цілком ексклюзивні, єдині у місті, три прямокутні кришки з написом німецькою біля Будинку вчених на вулиці Листопадового Чину: Gebruder Andreae, Wien.

Цікавими й різноманітними є кришки гідрантів, воду з яких використовують у разі пожежі: вони є еліпсними, круглими й квадратними. Частина з них, встановлених здебільшого за часів Польщі, уже давно не функціонує, частина ж і надалі справно служить. Серед еліпсних гідрантів найцікавіші Hydrant Ajaks Lwow; Hydrant AMW 80; Hydrant EML; Hydrant Ferrum Lwow; Hydrant Lwow 80; Hydrant L. Zieleniewski Lwow; Hydrant LZ. F-G; Hydrant Wien 70; WPPL Pomiar miasna. Кришки еліпсних гідрантів совєтської епохи, на відміну від інших кришок, відрізняються написами українською: ВКТ Львів (Водоканалтрест) ВАТ ЛЗКУ (Львівський завод комунального устаткування, вул. Довга, 3).

Круглі кришки гідрантів: А. Marek Lwow; Antoni Kunz Lwow; В. Anion i Kunz Lwow; KML; Szczerbanowicz Lwow; Voda; Vodovod (вул. Волинська); L. Zieleniewski i Fitzner-Gamper. Lwow; Zasuwa; Zasuwa Kunz Lwow; Zasuwa Weg.-Gorka; ВКТ; ЛВКТ. Квадратні: Trzymak; SAM Katowice; MZG ; GM; GZ.

Найбільш відому фірму, яка виробляла устаткування для львівських гідрантів і каналізаційних люків, заснував 1804 року Антон Зеленевський, проте розвиток і визнання закладу пов`язане з іменем його сина Людвіка, котрий 1840 року успадкував справу батька. Завдяки його старанням у галузі модернізації виробництва фірма випустила одну з перших парових машин у Кракові. Спочатку об`єднання виробляло і постачало прості рільничі знаряддя до Галичини. Згодом молотарки Зеленевських багаторазово отримували нагороди на різноманітних рільничо-промислових виставках. Від 1860-х років фірма продукує конструкції для мостів, трамвайні вагони, газгольдери, устаткування для цехів. У часі міжвоєнному, аби відповідати вимогам тогочасного ринку, утворюється концерн Зеленевський-Фіцнер-Гампер, у склад якого входили підприємства в різних містах Польщі, зокрема й у Львові. Згодом у капіталі спілки, який повсякчас збільшувався, частка родини Зеленевських ставала меншою. До сьогодні у назві закладу, який чи не найчастіше трапляється на вулицях Львова, залишилася пам`ять про п`ять поколінь Зеленевських, які були прикладом ініціативи і підприємницької активності.

І цілком унікальним витвором інженерного мистецтва є колонка для помпування води, яка дивом уціліла на вулиці Лисенка, 33 з написом: Zaklad studniarski i fabryka pomp conc. S. Malochleba Lwow Kubasiewicza, 5.

Ілько ЛЕМКО
We who are not as others!

TrialCheck

Гірше зберігся аналогічний екземпляр на вуличці, що з'єднує між собою вулиці Грушевського і Саксаганського :(
We who are not as others!

TrialCheck

We who are not as others!

TrialCheck


Круглі великі каналізаційні люки:
We who are not as others!

TrialCheck

We who are not as others!

TrialCheck

We who are not as others!

explorer

Цей люк досить нетипово прикрашений, як для більшості люків за межами старої частини міста. Втім знаходиться на вулиці Володимира Великого.

TrialCheck

Мандруючи вулицями Львова досить часто можна натрапити на малі еліпсні гідранти, але усі вони, нажаль, попадаються без покришки :( Але мені поталанило натрапити на один вцілілий екземпляр :)
We who are not as others!

Diggerman

Щось не можу зрозуміти чим всіх цікавлять ці люки? Нас повинно цікавити те що знаходиться під ними. Треба заглянути було під кожну кришку люку
Полтва - мати усіх річок українських!!!

Golem

Тру Люк в Чорткові


А в Бучачі прямо біля Монастиря ось такий вхід в підземелля. Навколо - жодного будинку. Цікаво шо там.



І взагалі тема підземль в маленьких містечках нерозкрита. Місцеві жителі туда лазять рідко, переважно засипають все сміттям.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Я раз лазив в неті і натрапив на сайт де були описи люків, і те що може під нами бути. А тут найшов 2 люка із надписом ЕК. Може хтось знає що за абревіп абревіатура?

inkognito

   Можу помилятись, але то може бути колодязь Електрична Каналізація. Невелика розшифровка надписів на люках є тут.
Resistance is futile

zelja

Мейбі це люк під яким заходяться телефонні комунікації а бо електро мережа.
Раз доводилося бачити як чувачок ліз в каналізацію в якій при стіні йшли грубі дроти(телефонні?)
Але кришку люка не бачив.

Golem

Багато можна зустріти старих Люків у Львові. Є багато Австрійських, ПОльських, совєтських. А от люк встановлений в той короткий час окупації Львова совєтами перед німцями - рідкість. Один з таких є на Яворівській.

Написи:
КЛСМ-УССР
1940
завод имени 1-го Мая г. ВерхнеДнепропетровск

Курча, звідки аж везли ті люки.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Korgyk

Не знаю чи актуально тут постити люки інших міст, якщо ні то потім видалю повідомлення!







Golem

Актуально! До речі, аткий самий люк як і в мене в дворі :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

toya

Сьодні несподівано на куті Дорошенка-Бандери, під управлінням Юстиції знайшов прикольний люк з гарною емблемою, з написом "Телефон", а нижче - "НКС". Перевірив здогадку в гуглі, і виявилося що вгадав. НКС означає "Народний Комиссариат Связи". Наркомати, як відомо, були прообразами міністерств, якими вони стали у 1946 році. Тобто люк поставили з 39 по 46 рік.
Стаття на вікіпедії привела саме до цього люка: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:NKS_SSSR.jpg

zelja

Я таких люків дофігіще бачив у львові

STALKER

Побачив сьогодні такий люк на вулиці Валовій.

inkognito

 :o то ж велика кришка від фляшки Микулинецького! Вони знали!
Resistance is futile

237 Гості, 0 Користувачів