Печери Західного регіону

Автор BlackFlame, 24.04.2007 16:04:08

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

BlackFlame

Сергій Єпіфанов, спелеолог, віце-президент Спілки горизонтальної спелеології

Наприкінці квітня-початку травня українські спелеологи планують паралельні експедиції до найбільших гіпсових печер світу – Оптимістичної та Блакитні Озера. Експедиції матимуть на меті дати привід українцям вчергове порадіти за свою державу: об'єднати дві печери у одну найбільшу печеру світу.

- Коли вперше почалися розробки печер Оптимістичної та Блакитні Озера?
- Перші розробки почалися у 1959 році Володимиром Радзієвським і в 1960 році. Тоді це була секція дитячої туристичної станції, з якої вийшли потім ,,ветерани" нашого спелеологічного клубу. Літочислення наш клуб ,,Поділля" веде з 1960 року. Тоді клуб досліджував печери Млинки, Блакитні Озера (вона ж Озерна), яка за тих часів дійшла довжини 26 кілометрів, на той час це був рекорд. Печера Оптимістична після відкриття дуже важко піддавалася розробці, здебільшого через те, що часто нові розробки районів просто замивало водою: бруд, вода, вузькі ходи... І от протягом 47 років вже існує тернопільський клуб ,,Поділля", який зараз є найстарішим клубом в Україні, оскільки найстарший – кримський – припинив своє існування після Перебудови. Але ,,Поділля" вижило, не зважаючи на всі політичні та фінансові перипетії, і продовжує свою роботу. Завдяки українським клубам, Озерна зараз налічує 120 кільметрів довжини лабіринтів, а львівські спелеологи (Клуб ,,Циклоп") довели довжину Оптимістичної до 216 кілометрів. Обидві печери зараз входять у десятку найдовших печер світу, а Оптимістична займає перше місце за довжиною у гіпсових породах та друге місце за довжиною в світі  після печери Флінт-Рідж-Мамонтової, що розташована у Кентуккі, США.

- Яка мета запланованої експедиції?
- Ми працюємо по проекту об'єднання двох гіпсових гігантів Озерної та Оптимістичної, оскільки аналогів подібних лабіринтів у гіпсі у світі не існує. Якщо взяти морфологію печери по заляганню її у породі, то це перша і друга печери світу за довжиною у гіпсі. Але Оптимістичній за загальною довжиною вже ,,наступає на п'яти" американська печера Вітрова (Wind Cave). Тому є стимул до подальших активних розробок печери. Якщо ці два гіганти об'єднаються, то це буде просто божевільна система, яка поб'є рекорд довжини, і Флінт-Мамонтова залишиться далеко позаду. Зараз між бортами двох печер існує невелика перетинка, але вона складається не із гіпсу, через який легко прокласти шлях, а із непрохідної породи, яка не піддається розробкам. Тому ми мусимо йти обхідним шляхом. За нашими даними, ,,обхідний" лабіринт печер, який ми плануємо розробляти між цими двома печерами, налічує 300 кілометрів довжини.

На даному етапі розробок найцікавішим є те, що була відкрита ще одна печера на перемичці між двома печерами, розробки якої рухатимуться назустріч розробкам у Оптимістичній та Озерній. У печері, що отримала назву Музейна, вже є досить розгалужена сітка ходів, і в запланованій експедиції наша група працюватиме і в Озерній, і у Музейній. Паралельно працюватимуть ще у Оптимістичній, рухаючись нам назустріч.

Не беруся стверджувати точно, але, за усіма даними, це той понор (отвір у породі, який поглинає воду і проводить її вглиб – ,,Газета"), який ми довго розробляли у 70-ті роки, але так і не змогли туди потрапити через воду. Але слід зазначити, що у 70-ті роки був глобальний підйом глибинних підземних вод, і вода буквально виходила на поверхню. Тому розробки велися дуже складно: 40 метрів прокопаємо, наступного разу приїдемо – а там знову замито. Навіть екскаватор туди заганяли, аби очистити намив, але все одно нічого не вдалося. Врешті-решт ми вирішили, що це черговий ,,пам'ятник праці". Але групі спелеологів ,,Музей" пощастило на цьому відрізку. Ця нова печера вже зазначена у кадастрі. У цій експедиції ми збираємося детально дослідити цю печеру, визначити її розу тріщинуватості, аби вирішити, в якому напрямку вести розробки. З боку Озерної ми працюватимемо поруч із бортом печери, в районі так званого Західного проспекту, ближній західній частині, яка повинна йти в бік розвитку печери. Цей район вже років п'ять у розробці, проте справа рухається дуже повільно і тяжко.

- Крім розробки лабіринту, який об'єднає Озерну та Оптимістичну, є ще якісь завдання?
- Паралельно у цій експедиції працюватимуть одна-дві групи, які займатимуться топозйомкою, оскільки на карті виявилася неточна зйомка Ближнього району печери Озерна, де ми будемо вести розробки, знайшлося кілька пропущених об'єктів, деякі нестиковки на карті. Оскільки район ,,знімався" у 60-ті роки, тоді не було такого досвіду і такого технічного оснащення, як зараз. Крім того, ведуться розробки базового входу у печеру на комп'ютері, а також розробка певних точок прив'язки, які зможуть стати орієнтирами для топозйомки та цілих районів.

- Яка історія гіпсових гігантів? Чи були вони відомі раніше?
- Кажуть, що Озерну відкрили львів'яни, а Оптимістичну – тернопільці. Отпимістична справді була відкрита у 60-х роках. А от щодо Озерної... За усіма історичними даними, Озерна була відома ще під час війни. За історичними справками, Вхідний зал називається Залом Петра Дички. Це житель села Стрілківці (село, у якому знаходиться печера – ,,Газета"), який першим зайшов у цю печеру за пораненою лисицею, що від нього втекла в це підземелля. Під час війни у Озерній жили євреї, які через нестачу води (взимку вони користувалися перетопленим снігом як джерелом води) у печері Вертеба, що поряд, перебралися до Блакитних Озер і проживали там близько року. Також у печері є масив Хатки, який слугував криївкою для воїнів УПА. Спочатку печера називалася Поповою Ямою. Існує кілька версій походження цієї назви. Перша – на тому місці були попівські землі. Друга – під час якихось політичних перипетій в цьому районі вбили попівських дітей і там їх закопали. Цікава деталь: під час розкопок чергового зсуву я знайшов шматки людського черепу і щелепу з абсолютно білими зубами, що свідчило про молодість загиблого. Тому друга версія є також вірогідною.

- Чому печери отримали такі назви?
- Печера Блакитні Озера має таку назву через систему підземних мінеральних озер. У Ближньому районі печери є кілька потіжних озер, у яких можна і поплавати, і попірнати, щоправда, температура води у них сягає позначки 6-7 градусів за шкалою Цельсія. До того ж, Озерна затоплюється. Раз на 22-23 роки вода піднімається приблизно на 6 метрів і тримається на цьому рівні кілька років. Через підйом води повністю перекриваються всі шляхи у дальні райони печери, підземні табори. У цей період Вхідний зал печери являє собою озеро. Під час активного танення снігів або довготривалих потужних зливах  Ближній район печери затоплюється із швидкістю півметра за дві доби. Галереї тоді затоплюються практично на очах.
Оптимістичну, наскільки я це розумію, назвали через дослідників. Оскільки їм довелося пролазити крізь вузькі щілини у багнюці і так розробляти печеру, їм сказали :"Ну ви й оптимісти!" (сміється). Це зараз у цій печері можна ходити, як по тротуару, а раніше все виглядало зовсім не так. Колись про Оптимістичну говорили так: ,,Там можна рухатися у повний зріст, але тільки лежачи". Так ми тоді жартували, але так було насправді. Зараз там відкриті унікальні райони фантастичної краси, і честь та хвала тим, хто їх розробив.

- Чи фінансуються ці експедиції державою?
- За часів Радянського союзу на кожну експедицію виділялися великі кошти, багато з них забирало обладнання. А зараз кожен їздить у такі експедиції практично своїм коштом. Все робиться на голому ентузіазмі.

- Торкнемося питання безпеки у печері. Чого потрібно дотримуватися, щоб не травмуватися?
- Найголовніше – уважність, розсудливість і дисципліна. Без дисципліни під землею нема чого робити, оскільки печера – це жива істота, вона не жартує. Дослідження та її розробка – це досить таки небезпечно і складно, оскільки найменша травма може виявитися великою проблемою. Наприклад, можна лише уявити, які складності постануть на шляху транспортування потерпілого з Дальнього району печери Озерна. Хоча я вже провів 2 зборів по рятуванню. Перші були лише для клубу ,,Поділля" на базі печери Млинки (навчальні рятувальні роботи), а минулого року нам вдалося організувати регіональні рятувальні збори на базі печери Оптимістична, які були орієнтовані саме на горизонтальні печери. Існуюча методична література по рятуванню, яка вийшла у країнах колишнього СРСР, має масу інформації та методик по рятуванню потерпілих у вертикальних печерах, але жодної методички немає по організації таких робіт у горизонтальних печерах. Чомусь люди не сприймають горизонтальні печери як складність, і я думаю, що вони глибоко помиляються. Транспортування у вертикальних печерах – це чисто технічний нюанс, а у горизонтальних на техніку накладається ще й психологічна напруга. У регіональних зборах брали участь професійні рятувальники, і, зокрема, львівські рятувальники були здивовані складністю проведення таких робіт. На цих зборах ми навіть розробили спеціальні носилки для горизонтальних печер, у яких людина залишається абсолютно нерухомою протягом всього транспортування, а також відпрацювали всю техніку транспортування. Але наразі складних ситуацій у нас не було. Найгірше, що ми переживали – це коли двоє людей загубилося у печері Вертеба, але, на щастя, все обійшлося. Тому новачки повинні бути обережні, адже навички орієнтування у печері з'являються лише із досвідом та знанням печери.
(с)

через тиждень, як вернуся, буде звіт:)
Жизнь коротка, но почему же каждая ночь так бесконечно длинна?

explorer

Звіт в студію!
Нажаль я далекий від спелеології, але було б дуже цікаво почитати :)

BlackFlame

Давай я тобі звіт усно розкажу:)
А то там стільки подробиць, які варто опустити на форумі, щоб ДЕХТО не шугався їздити з дівчатами в печери ;D
Як щодо зустрітися?
Жизнь коротка, но почему же каждая ночь так бесконечно длинна?

Golem

До речі. неподалік Львова є ше дві цікаві Печери. перша - гора Камянка, біля однойменного водоспаду. То біля Сколе. Інша - на схилі Петроса. Троха згодом викладу точне їх місцерозташування і фотки. Але туда можна спускатися тільки з повним альпспорядженням.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Цікава стаття про печеру на горі Камянка є тут, дзеркало тут Якшо хтось надумає лізти - принесу йому оригінал статті в журналі, матеріалу там вдвічі більше. Ше троха є тут

Про печери Закарпаття

Про Печери на Петросі:

"
Печери на Петросі є, і це не теорема яку необхідно доводити а істина. Першою ластівкою була печера з робочою назвою Петрос-1, відкрита (досліджена) Ужгородською спелеосекцією Lynx, глибиною 28м та довжиною ходів 80м.
Нажаль велика частина наявної інформації, це усні розповіді місцевих мешканців, пастухів, рятувальників та просто знайомих туристів, котрі щось від когось чули. Але я погоджуюсь з слоганом Бормана "ніколи не кажи ніколи"
Наразі вдалось провести тільки одні масштабні пошуки. Через брак часу та людей вдалось прочесати тільки східний та частину північно-східного схилу. Окрім відкритої Петрос-1 вдалось виявити ще одну печеру майже під вершиною, з сильним теплим протягом (діло було в листопаді, і навкруги вже лежав сніг, а біля входу була продуха). Нажаль через вузьку щілину (30-45см) проникнути в лижному костюмі в середину не вийшло. Ці дві печери знаходяться на лінії великого тектонічного розлому на сх. схилі.
По наявній інформаціє існує вертикальна печера-шахта на схилах Петросулу. Нажаль поки не вдалось обстежити західні схили Петроса та Петросул (особливо цікавлять сх. та пн. схили з урвищами).
По мірі можливості я вибираюсь на один-два дні в той район, але один в полі не воїн і пошуки певно вже доведеться відкласти до весни.
В даному районі напевно карстових печер немає, але можливі тектонічні порожнини. Тому. знову ж таки, буду вдячний за будь-яку інформацію.
З повагою Віталій (Івано-Франківськ - Хотин)
"
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

В звязку з глобальністю питання Печери на Петросі обговорюємо тут
Дігери всіх країн єднайтеся!

Bigdan

Отут є описані пачери Тернопілля http://www.speleotern.net/ua/p_kadastr.htm
Був вражений їхньою кількістю. Більшості з них фото ніяких нема :( 

Мене особисто зацікавила печера Озерна  :)  Був на минулих вихідних в Млинках говорив з Борисом Горою, каже шо він до неї відношення ніякої не має не знає шо по чом.  BlackFlame, я так зрозумів маєш якесь відношення до цієї печери, як туди можна потрапити екскурсію чи експедицію ?*

Tinigard

Назва "Блакитні озера" некоректна. Або Озерна, або Голубі озера.
В Озерну буде експедиція в січні. Організатор, звісно, клуб "Поділля".
Екскурсій в печеру не проводять. Тим більше, зараз тут високий рівень води, що не дозволяє потрапити в Жовтневий район.

Bigdan

Цитата: Tinigard від 15.12.2009 22:18:12
Назва "Блакитні озера" некоректна. Або Озерна, або Голубі озера.
В Озерну буде експедиція в січні. Організатор, звісно, клуб "Поділля".
Екскурсій в печеру не проводять. Тим більше, зараз тут високий рівень води, що не дозволяє потрапити в Жовтневий район.
О це вже щось :) Як з ними можна звязатись, щоб взнати конкрентіше. В них на сайті ніякого зворотнього звязку :? маєш телефон їхній або мило ?

Tinigard

Біля себе не маю. Але так як такі питання телефоном все одно не вирішуються, а на сайті адреса клубу все таки мусить бути, клубний день в Поділля - середа.

221 Гості, 0 Користувачів