г Астрономічна обсерваторія і метеостанція ЛНУ ім.І.Франка в смт. Брюховичі

Автор Golem, 28.01.2010 10:17:10

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Ше зліта планував туда попасти. Основна ціль - побачити поверхню місяця з хорошим зумом. гАстрономічна Обсерваторія знаходиться в Брюховичах на горі, неподалік траси. І от вчора випала нагода.

місяць гарно можна спостерігати лише в безхмарну погоду і в районі 21-25 чисел. Потім він стає занадто сильно освітлений, зникають тіні і практично нічого не видно. Також можна подивитися на Марс і Сатурн. Правда можливостей телескопа недостатньо щоб побачити рельєф. Але принаймні шо це диск а не точка видно 100%

Дадько що проводив екскурсію дуже гарнго і багато всього розказував. І про зірки, і про астрономію, і про будову телескопа. Виявляється що після того як навівся ан якусь зірку слід одразу ж включити вбудований в телескоп двигун, який його рухатиме і компенсовуватиме обертання землі. Інакше картинка весь час буде рухатися. Розповідав як вони знаходять нові планети, як за допомогою Фотоелектронних помножувачів міряють інтенсивність світла зірок.

Розказував про установку яка за допомогою лазерів дозволяє вимірювати відстань до штучних супутників землі з точністю 6см!!! Єдина діюча в Україні! Вона може використовуватися, зокрема, для калібрування GPS приймачів.

Щоб попасти туда, їдучи з Брюхович Вокзалу у Львів на Замарстинівську перед залізничним переїздом і Чебуречною з Озерами слід звернути з головної дороги лівіше, але не зовсім вліво, а власне лівіше. І далі прямо, потім під знак цеглина прямо і за вказівником направо. Зрештою. На вікімапії все гарно видно.

Coordinates: 49°55'5"N   23°57'13"E

лінк на Вікімапію


Думаю Коржик викладе телефонні координати того працівника, який так чудово нам проводив сЕкскурсію і не взяв за це нікопійки. Вибачайте шо нікому не сказав, бо самі примазалися до іншої екскурсії. Та й місця в машині ітак не було. Кому цікаво - дзвоніть, домовляйтесь. І викладуйте свої враження!

- перших два фото - Обсераторія
- Апаратура реєстрації інтенсивності зірок
- Телескоп
- місяць без зуму
- Прицілюємся
- Так воно виглядало з зумом. Соррі за розмитість, ужос як зимно було + нестиковка оптики фотіка і обєктива:)
- Диск Марсу. Та ж причина Розмитості. Оком видно значно краще.

До речі, максимальний Зум 400Х або 33,3 фотоапарати Зелі :)

Додано: Виявляється Люди з "манівців" беруть по 10 грн з людини за екскурсію в Безкоштовну Обсерваторію. За Організацію. Так шо ходіть краще з експлорером, в нас тут Безкоштовно. :)
Дігери всіх країн єднайтеся!


RedShift

Років з 6 назад, ще в студентські роки, я побував там . зовсім не вразило! Вихований на фотографіях Маунт Паломар та Аресібо я з ентузіазмом пішов шукати цю обсерваторію. Брюховичі, 22:00, дрімучий ліс, в голові спогади про повішаного Івасюка.  Словом, в темряві добираюсь до "Раю" бачу "курятник і п'яних сторожів з таким же п'яним псом". Знаю, що в Брюховичах в ті часи потужно велась забудова "олігархічних маєтків". Тому дана обсерваторія хіба, що несе характер музею, а не наукового центру (хоча і знаходиться у переліку Міжнародного Астрономічного відомства). Можливо, за ці роки, влада звернула увагу на данний об'єкт і тепер усе по-іншому?
Буду сподіватися, що так і є...
Darts matters!

Golem

Навколо і справді все забудовано віллами. Але територія обсераторії також чимала, видно з гугла. Сам телескоп випущено ше в 50-их роках і для серйозних робіт він, ясне діло, не годиться. Але місяць у ньому видно Супер! Працівник там був 1, все тепер на сигналізації і підключено до пульта. Абсолютно тверезий і без зовнішніх ознак залежності. Є в них і компютери для обробки даних.

А занесений він власне завдяки лазерному дальноміру який має цілком пристойні характеристики і є в єдиній компютерній системі з аналогічними обєктами по всьому світу. Зрештою, хоч великих телескопів - їдь у Крим. Але там напроситися на екскурсію не так легко як тут.

Ще є метеостанція, на якій тренують майбутніх студентів метеурологів :)

Зрештою, а чого ще можна чекати від телескопа встановленого в межах міста? Йому зайжди будуть заважати паразитна підсвітка і бруд в атмосфері. Але для мене, людини яка ніколи нічого подібного не бачила, все це було дууууже цікаво.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Forest

Краса неземна :) Цікаво як там з можливістю офіційних екскурсій?

Ще одна у Львові є на Ломоносова. Працює ще з часів бабці-Австрії. Її особливістю є прекрасний інтер'єр, виконаний з темного дерева з оздобленими перилами, гвинтовими сходами (якщо не зняли), дерев'яними барильєфами, латунними приборами ітд. Цікаво, чи там ще щось залишилось...

Golem

Цитата: Forest від 28.01.2010 11:15:45
Краса неземна :) Цікаво як там з можливістю офіційних екскурсій?

Без питань. Вони раді все всім порказати. Троха згодом Коржик обіцяв викласти контакти. Зрештою, Манівці на них ще й заробляють, водять туда людей за гроші.
Дігери всіх країн єднайтеся!

deadmeat

Прикинь я також вчора там був!
Мій знайомий їде на Кавказ в обсерваторію (доречі українську) там на висоті 3 з гаком тисячі метрів можна значно кращі зображення получити
Смерть досить близько щоб можна було не боятися життя...

Golem

Цитата: deadmeat від 28.01.2010 11:49:19
Прикинь я також вчора там був!

Ти напевно з манівцями був? Ви якраз пішли вперід коли ми виходили з приміщення, де нам ше показував як вони плями на Сонці фотографують.. Тому напевно і не перетнулися :)

Якісь фото маєш?
Дігери всіх країн єднайтеся!

Korgyk

Для тих хто хоче туди потрапити можете зателефонувати і поцікавитися що до чого.

Валерій Станіславович
0984084297

Наполегливо просили дзвонити завчасно. + Дивіться за погодою нема змісту турбувати людей коли із неба падає дощ  :)

Кілька фоток потім додам...
Від себе скажу що зірка Сіріус кермує.! А на місяці все таки ніхто не живе  :'(

deadmeat

 Ага я був з манівцями.
Маю одну фотку телескопа але така сама вже тут є тому думаю нема змісту закидувати
Смерть досить близько щоб можна було не боятися життя...

Golem

Знайшов гарний документик про нашу Львівську станцію локації супутників. Є фото, блок схема, опис роботи і призначення. Виявляється їх в Україні декілька, тобто не лише ця одна.

УКРАЇНСЬКА МЕРЕЖА СТАНЦІЙ КОСМІЧНОЇ ГЕОДЕЗІЇ ТА ГЕОДИНАМІКИ (Укргеокосмомережа)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Belka

Я тут літом на практиці був, казали нам що екскурсії безплатні. Сонце нам не показали бо наньому зараз активності немає тому толку на нього дивитьсь теж нема. В них там 3 телескопи і ще парочка на даху фізичного корпусу на Кирила і Мефодія.
Доречі той телескоп що міряє відстань до супутників визначає її з точністю до 5 см, і визначати відстань можна тільки деяких сопутників.

yar-79

А як вони на Сонце дивляться, через фільтри? В нас один знайомий  подивився на Сонце через теодоліт, так в нього сітчатка вигоріла...

Golem

А там спеціальна якась фігня є. Вкопана в землю біля основного телескопа. Спеціально шоб досліджувати плями на сонці.
Дігери всіх країн єднайтеся!

RedShift

Взагалі-то візуальні спостереження проводять за допомогою "екрану" - біла поверхня розміщується в фокусі окуляра. І вже дивлячись на цю поверхню спостерігаешь Сонце. Особисто я, спостерігаючи у дитинстві за рухом сонячних плям використовував за "екран" папір формату А4!

А ще є такий анекдот:

- Скільки раз можна подивитися в телескоп на Сонце?
- Два! Один раз лівим оком і один раз правим!

:D
Darts matters!

Khimik

Цитата: Korguk від 28.01.2010 12:24:56
А на місяці все таки ніхто не живе  :'(

Ти бачив дарк сайд оф зе мун?
Підозрюю, шо нє  ;)

Belka

На сонце дивляться через телескоп той що в квадратному ангарі, використовуючи різні фільтри.
Там рядом стоіть маленька коробачка якою робляться фотографії сонця на негатив, казали що планують поставити туди матрицю , бо плівку важко тепер дістати і невигідно нею користуватись бо незавжди знімки вдаються , а на матрицю скільки хоч можеш фотографувати :)

Venus

І я там була в травні  8). Мені сподобалось. Домовлялись саме з Валерієм Станіславовичем, і після "астрономічної" екскурсії були здивовані, що це безкоштовне задоволення ::). (правда по 10 чи по 5 грн. зібрались і віддячили його)
Хто не був ніколи в обсерваторіях - йти однозначно!

still

Ще фотографії з астрономічної обсерваторії ЛНУ ім. І. Франка, що на вул. Кирила і Мефодія.

Korgyk

Цитата: Khimik від 28.01.2010 14:18:13
Ти бачив дарк сайд оф зе мун?
Підозрюю, шо нє  ;)

Точно, от чого не бачи втого не бачив  ;D

217 Гості, 0 Користувачів