Польська та Австрійська цегла

Автор Гоцул, 03.05.2007 11:06:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter

Австріяк з Добромиля, клеймо "P. D."

Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Най жиє Гуцулія!

Stinger

Закину і я сюди цеглинку :)





Starushka

я б хотіла спільними зусиллями скласти каталог цегли і цегелень зах україни які діяли до 1939
нижче фото з моєї колекції







Bottlehunter

Цитата: Starushka від 08.08.2019 16:32:05
я б хотіла спільними зусиллями скласти каталог цегли і цегелень зах україни які діяли до 1939

Гарна ідея. Маєте вже якісь напрацювання?
Най жиє Гуцулія!

Starushka

напрацювань ще немає власники цегелень переважно єврейської чи польської національності  можливо представники цих громад будуть також зацікавлені в інформації . мені дуже шкода в цьому році 4 липня минуло сто років з дня смерті левинського і .архітектор педагог підпри- ємець громадський діяч і чудова людина яку називали серденько знаишов свій спочинок на личаківському кладовищі . в нього  було 2 дітей . можливо в його нащадків є фото . а я дуже рада що в моїй колекції є цегла і кер плитка з клеймом j lewinski фото наступного разу

ЗеленаМиша

Вирішила поділитися власними цегельними спостереженнями. Зразу мушу зізнатися, що досвід у мене поки невеликий, але тема мегацікава, тому з радістю буду її для себе розвивати.
На сьогодні більшість цегли у моїй колекції перебуває в електронній формі. Причини цьому різні: не хотілося вандалити, ліньки було забирати, совість не позволяла цього зробити (як у випадку з цеглою із руїн синагоги). Зрештою, мені здається, що найперша проблема, яка постає перед початкуючим філобрікером – це змиритися з думкою, що колекція займатиме значну житлову площу, а мама обов'язково скаже: "Що ви знову за сміття додому притягнули? Як діти малі, чесне слово!". Якщо з цим станом речей вдалося змиритися, то далі колекціонування піде, як по маслу.

1. Отож, перша моя цегляна знахідка:



Цегла з клеймом "Nacht" на стіні одного з бічних колекторів Полтви. Правий берег. Якщо не помиляюся, це тупикове відгалуження зразу коло колектора Валової.


Клейма:
6Х3 або 3Х9
DD
JOLLES така цегла уже мелькала у колекції


З-Д АЧТФ 11. Віднайдена



НКПБМ Бібрка
Кажуть, що абревіатура розшифровується як Народний комісаріат промисловості будівельних матеріалів. Нагадаю, що система наркоматів існувала у СРСР  з 1923 по 1946 р. Очевидно, цегла саме з 1940их.З неї була збудована якась стайня. Замість розчину при будівництві використовували глину. Конструкція впала під вагою часу.
Треба звернути увагу, що цегла під №3 темно-червона і міцна, а під №4 – оранжева, нерівна  і не дуже тверда. Багато браку. Серед купи цегли, яку я переглянула, ледве вдалося знайти більш-менш рівний екземпляр без тріщин.

5. Шамотна цегла, знайдена у обосцяному під'їзді будинку на пл. Торговій, 11 в останній день літа 2019 р.





Клеймо RAMSAY, під ним додаткове клеймо "D", на торці позначка "10" чи "01".

Тут пишуть, що це цегла, виготовлена в Британії. Звісно, важко уявити собі, що хтось сотню років назад возив цеглу з Англії до Львова та Одеси чи  Ростова-на-Дону. Деякі колекціонери навіть припускають, що цю продукцію могли елементарно підробляти десь на теренах Східної Європи. Однак, на даному екземплярі бачимо два додаткові клейма, які, вочевидь, свідчать про дворівневу систему контролю якості під час виробництва. Сумнівно, що хтось заморочувався би підробляти ці деталі. Цегла, скоріш за все, була вмурована в піч: на ній ще видно сліди попелу та кіптяви, були залишки глини. На сколі знизу справа не видно слідів свіжих пошкоджень, тож виглядає, що кутик рівненько відбили під час мурування печі.






Петро

Не підскажете наскільки рідкісною та ціною є ось така цегла? Може хтось володіє якоюсь інформацією?


Bottlehunter

Цитата: Петро від 24.03.2021 10:24:02
Не підскажете наскільки рідкісною та ціною є ось така цегла? Може хтось володіє якоюсь інформацією?

Ця цеглина не є рідкісною чи цінною, хоча й має гарно збережене клеймо. Коштує гривень зо двадцять. Краще залиште собі для декору.
Най жиє Гуцулія!

Bottlehunter

Не польська, не австрійська, і навіть не стара. Ці надписи знайшов в Єгипті. Розміщені на торці пустотілої цеглини, розміром меншої від середньостатистичної нашої разів в півтора. На жаль, не знаю, що ці клейма означають: виробника чи щось інше.





Най жиє Гуцулія!

Андрій74



Зовидів таку в Дрогобичі
Най го качка копне...

91 Гості, 0 Користувачів