г.Пікуй - Руська Путь - витоки річки Уж - Сянки

Автор Golem, 31.01.2010 15:58:22

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem



Хто не бачив Пікуя - той не бачив ...нічого. Але якшо ти і видерся на сам Пікуй, то це ще не факт шо ти з нього щось побачиш. Два роки підряд Пікуй дає на себе зайти і два роки підряд ховає все навколо за чорнезними хмарами та туманом. Сергій Копанський кілька раз на рік водить туристів на Пікуй. Ясне діло шо я з ними б нізащо не пішов. Якби не Ярослав Козак, який подзвонив і запропонував прогулятися на вершинку протоптаною групою стежкою. А чом би і ні! Хоча по складності це дорівнює шпацеру з Шевченка на Високий Замок, зате яка компанія!




По дорозі заїжджаємо в Заклад подивитися на замок Скарбека, зустрічаємся з Назаром, веб-майстром карпати.ком.юа і мчимо в Біласовицю. Як ми не старалися їхати повільно щоб стежка була протоптана якнайкраще, тим не менше в Біласовиці два автобуси туристів ще тільки збиралися виходити. Погода хороша, внизу кілька градусів морозу, на вершині видно стовпець.



Сходження можна починати з різних точок села, всі дороги все рівно ведуть на Пікуй. Але найоптимальніша в плані пологість\довжина шляху починається за 500м після широкої галявини де зручно залишити свій транспорт. По містку переходимо потічок і різко йдемо вгору. Через 5хв підйому Ярко зупиняється і каже: "Ось тут мої учні завжди вмирали". Сміємося, бо не так вже і багато ми пройшли. Але коли за кількасот метрів наздоганяємо перших останніх учасників сходження розуміємо всю правдивість їх слів. Адже інтервалу між нами повинна була бути година, не менше.




Дивуюся, багато кобіт йдуть в черевиках на 10см підошві. Воістину, хлоп би вже давно плюнув і сів під смерекою пити горівку. А вони йдуть. Практично ні в кого нема бахіл, натомість намотоють скотч на ноги. В кого висока халява - це помагає. Але в кого низька - робить ще гірше, бо штанина лишається привязаною до ноги, а сніг вільно попадає у шкар.Гарно споряджені та підготовлені ми з легкістю обганяємо голову якоїсь сільради під Жовквою, японських туристів в китайських кедах, дівчат на каблуках і хлопів в дублянках. А вони ще й дивуються чому нам не холодно без шапки і светрів, коли в самих піт ллється чолом.





Виходимо на першу відкриту галявину і розуміємо шо будемо мати нині дулю, а не шикарні краєвиди з Пікуя. Шкода. Підживлюємося канапками, щоб копанський встиг протоптати нам дорогу до вершини і шоб не плентатися в хвості і помалу йдемо. Пригадую як я мучивсі минулого року, коли снігу було в кілька разів більше, а топтали го тіко ми і Славко. А зараз стоїш на вершині зовсім не втомлений і не спотівший і думаєш: "Все атки добре що я вибрався в гори". Дме сильний вітер, -10 градусів, тож спускаємся вниз.




Підйом зайняв нам дві з половиною години, спуск півтори. З поправкою на відсутінсть стежки підніматися треба буде на годину-дві довше. Літом піднятися можна взагалі за 2 години. Поїсти можна ранком по дорозі в Біласовицю на обїзній Сколе в Ala-Minute. По дорозі назад - в симпатимчній корчмі на перевалі. В самій Біласовиці є файна База "Пікуй", номери від 60 грн. 8-050-666-79-11 Тобто можна їхати на два дні, покататися на Плаї.

Всі фото тут

Карту викладаю не як кілометрівку, а як фото з гугла. Бо на кілометрівці ніц не видно, а тут якраз добре.
Дігери всіх країн єднайтеся!

SANECKA

Класні фотки і природа зимова тоже клас.Від мене лови+

Golem

Цитата: SANECKA від 31.01.2010 16:05:33
Класні фотки і природа зимова тоже клас.Від мене лови+

Дякую. На рахунок зимових фоток: я забув кинути лінк на фотоальбом на Пікасі. Вже виправивсі. насолоджуйсі. Також думаю Пляцок Викладе свої, в нього крутий фотік. Мо шось ліпше як в мене буде.
Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Цитата: Golem від 31.01.2010 15:58:22
Але якшо ти і видерся на сам Пікуй, то це ще не факт шо ти з нього щось побачиш. Два роки підряд Пікуй дає на себе зайти і два роки підряд ховає все навколо за чорнезними хмарами та туманом. Сергій Копанський кілька раз на рік водить туристів на Пікуй.

100%. Погода та мабуть ходить на Пікуй за Копанським :)
У 2005 запросили знайомі у поїздку з Сергійєм Копанським. Була та ж сама картина з дівчатами на шпильках і взуттям примотаним скотчем до штанів... І, звичайно, повний ппц зверху з вітром і нульовою видимістю.
Фотографії тут: http://explorer.lviv.ua/photoindex.php?g=21&p=1

Korgyk


Після того як я не зміг вилізти на Пікуй із ровером в мене з"явилася просто якась навязлива манія туди потрапити. І ось цієї суботи я туди збігав.
Сергій Копанський організував групу, яка традиційно присвячує цей підйом дню злуки. Я, Андрій і Ярко приїхали в Біласовицю машиною.  В Сколе до нас приєднався ще Назар.
По дорозі в Біласовицю заїхали в с. Заклад. де знаходиться маєток п.Скарбека.  Зараз величезне приміщення колишнього палацу використовується в якості психлікарні, тому всередину ми не ризикнули зайти :)
12.30 особливо нікуди не поспішаючи почали ми підйом по протоптаній шальоними туристами стежці. Я був впевнений що погода буде на нашому боці та коли піднялися до вододілу зрозумів що припущення мої були геть невірними і на вершині нас чекає вітер + погана видимість.
По втоптаному снігу ішлося легко. Подякую тим хто його топтав :) Відповідно за 2,5 години ми вже стрибали із ноги на ногу від холоду на вершині Пікуя. Сам Пікуй має висоту 1408 метрів. Вершина невеличка, всі не поміщалися. Тому за наявності великої купи народу + несприятливий погодніх умов ми покотилися вних і десь через 1,5 години попивали чайок біля машин.
Гарна однодення мандрівка в гори.

Світлини

Golem

Версія Ярослава Козака + ше троха фоток тут
Дігери всіх країн єднайтеся!

Олесь

Побувавши на г.Стій, г.Темнатик бачив на горизонті Пікуй (вид з сироварні). Отож, вибрався я на Пікуй.


Вид на г.Пікуй з с.Біласовиці.


Але з Пікую побачив полонину Руна, з її руїнами об'єкту Барс. Тож, мабуть, ще й туди поїду, як час буде.


Полонина Руна.


З Воловця до Біласовиці маршруткою добрався, 5,7 км. до вершини Пікуя. По дорозі натрапив на джерело Пікуйчик, біля вершини. Потужний струмінь води з під каменя бив.




На вершині Пікуя ось такий жетон. Пише ніби щось: "Мексик, не всі вмирають, Пікуй 2016".


Зустрів схід, захід сонця. Ось, кілька фото:












Палатку розмістив трішки вище від місця на фото (там я перечікував дощ). Відразу біля вершини невеличкий ярок захищений від вітру. І безліч дров у вигляді сухостою і ялівцю. На вечерю приготував собі зупку, з сушених продуктів. Зранку м'юслі. І ще 4/5 дров які наносив залишились.
Якщо комусь цікаво, може в походи знадобиться. В сушці на овочі висушив картоплю, соломка 5х10мм. проварена 5хв. і висушена, морква терта, цибуля, часник, перець чилі, печериці, лавровий лист, приправи. Суміш легенька, набухає швидко. Засмажив до неї цибулю з шпондером домашнього копчіння. Дуже смакувало. ;D


За другий день пройшов 34км. до Сянок і ще чекав на поїзд 7 годин.


Укріплення з часів війни. Діаметром 3-5м. І кілька менших на одну людину. Раніш по контуру були обкладені камінням, зараз каміння обсипалось всередину. Це біля Пікуя.




Усе каміння обсипалось всередину. Угорське військо стримувало тут наступ Червоної армії.




Гострий Верх.












По дорозі зустрів лиш одного українського туриста, киевлянин, біля тридцяти. Два дні потратив на шлях від Сянок до Пікуя. Мені вдалось за день пройти. Зате поляків бачив більше 50, дві мотогрупи 6 та 5 чоловік, позашляховиками дві групи по 3-4 машини, з дітьми, дві групи піших туристів по 8 чоловік і одну групу біля 10.
Одна з польських груп, в кадр попала не всі, хто фотографував, хто за водою пішов.


На карті позначені руїни "притулка", хоч це скоріш була капличка з похованням вельможі. Доволі велика, на вході було 2 або 4 колони які підтримували масивний портал. Під колонами підвальчик, в глибині споруди невеличка кімната чи камера 3х4м. Навколо неї були ще якісь приміщення. Викладене все із каменю було, але з використанням бетонного перекриття. Швидше за все це поховання угорське. Нижче кілька фото.






Підвальчик під дверним порталом і колонами.


Руїни центральної камери 3х4 м. навколо неї були ще невеличкі приміщення.




Біля цих руїн є три джерела. З рослинністю непритаманною полонинам.


Перевал "Руська Путь". Ним користувались люди з доби неоліту, руські князі ходили на Закарпаття, Данило Галицький, Лев Данилович. Ним і зараз користуються. З Львівщини на Закарпаття шлях веде попри хрест униз. Коли я йшов, ним гнали корівку троє жінок, мужчина, собака. За корівку заплатили 10 000грн. Між найближчими селами, Львівськими та Закарпатськими приблизно 7км.


Під час Другої світової війни тут проходила Лінія Арпада — оборонна лінія угорського війська, яке стримувало наступ Червоної Армії.
Шанці на хребті біля Дрогобицького каменя. Зигзагом вони йшли поперек усього хребта.




Місцева живність. Ніколи не чув як вони шиплять, доволі голосно.




Біля с.Карпатське позначений на карті витік річки Уж. Хотів набрати там води, але як виявилось це кілька болотистих джерел. А джерело з питною водою навпроти витоку, ближче до с.Карпатське.


Джерела по шляху зустрічаються часто, біля кожної вершини 100 метрів в сторону вони є. Але як правило болотисті. Води слід фільтрувати. Чисті джерела це Пікуйчик, біля гори Гострої, та біля витоку річки Уж. Маршрут гарний і легко добиратись до Львова. Але не можу зрозуміти чому стільки поляків любить ці місця відвідувати. Можливо їхня культура відпочинку та проведення вільного часу цілком кардинально різниться від нашої. Наші полюбляють більше в барах відсиджуватись. Заскладно для них на гору підніматись.


Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Le-i-3o

ЦитуватиАле не можу зрозуміти чому стільки поляків любить ці місця відвідувати. Можливо їхня культура відпочинку та проведення вільного часу цілком кардинально різниться від нашої. Наші полюбляють більше в барах відсиджуватись. Заскладно для них на гору підніматись.

Це не показник що ти на Пікуї не побачив наших туристів, і поляків в барах теж хватає, давно по Львову гуляв? Для прикладу минулого року на період з 1 по 4 травня дозвіл у прикордонників для відвідання Мармароського масиву отримало 400 чоловік. А тепер візьми докупи всі популярні і не дуже маршрути карпатські і вибудуй цифру і проплюсуй ще до цього всіх туристів які не тільки по карпатах ходять, Товтри і ще купа популярних маршрутів по всій Україні.
Не погоджусь з тобою що ми сидимо по барах а поляки в гори лазять.

А за звіт плюс гарно розказав, давно хотів на Пікуй скористаюсь твоїми порадами.
Він копав, і ти копай!!!

Олесь

Гарної поїздки, місця там гарні, особливо на сході та заході сонця.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Golem

Недалеко в селі Гусний крім церкви часів Богдана Хмельницького ще є цікава хата з слюданим,я кшо не помиляюся, дахом.



Ну і колиба в Альпійському стилі коли внизу камяний Льох а вверху деревяна коробка.





Дігери всіх країн єднайтеся!

Олесь

Декілька фото з Вододільного.




На Пікуї встановили плиту та статую.




Туристів ще більше, якщо минулого разу 5 чоловік було на вершині, то цього разу 30, 10 сходить, 10 виходить.




Панська долина, тут заночував. Це між Гострим Верхом та Високим Верхом. Добре місце, десятки джере і руїни якоїсь споруди, залишились лише фундаменти 10х20м і одна колона.


Це виявляється звичайна купальниця європейська. Вона як правило росте маленькою, 10-15 см. А тут півметрової висоти виросла.






Другий день - тумани, дощі, град...




Дві години просвіту на просушку речей і знову град.


Косуля, зовсім не боїться людей.










Цей шлях півколом і ще 4 вершини які залишились за кадром довелось пройти під дощем в тумані за 4,5 год. Це в горах хіба виглядає далеко. Під дощем теж доволі комфортно йти, не жарко, правда видимість обмежена.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Пікуй над хмарами.
Проїжджав через Турку, Бориню, дорогу зробили нормальну. До 2 годин зайняв шлях.
Було нас декілька чоловік в одній машині, з Тернополя в основному. Хотіли побачити Пікуй, щоб за компанію повів їх.

Зупинились в Біласовиці, будиночок - "Дача Борсука". За селом розміщений, ближче до гір. Другий поверх: 2 кімнати, внизу баня, кухня, санвузол, ганок... (800грн за будинок).
Там же ж і залишив авто, під прицілом камери спостереження. Підйом на Пікуй зайняв 2 години. Спершу був звичайний ліс, далі піднялись на межу хмар. Це як туман, густий.
А вершина сонячна, над всіма цими білими хмарками.

















Молодило гірське. Його можна побачити на найбільш віддалених зубах вершини Пікуя, там де туристи не добираються, та й стежок немає. На скельному ребрі вершини. 
Поступово почали туди добиратись інші туристи. Хмарки розвіяв вітер і коли зібралось, цих інших туристів, чоловік 30, ми пішли на спуск.




Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

DeZer

Навесні цього року.  8)
На вершині молоко, видимість мінімальна, майже безвітряно, ідеальна тиша, мороз невідчувається.
Зверху сніг твердий, а під ним пухкий жереп.
Йти і провалюватись по коліно було не ок, гиги. ::)

















Олесь

Вибрався на Вододільний, ось уже в третій раз.
О 9 вигрузився на трасі біля Біласовиці. О 12 був на Пікуї, десь о 15 на Панській долині.
Там заночував, туристів не було. 4:30 ранку підйом. 30км до Сянок і о 14:30 на електричці назад.
Вирішив Старостину обійти правим боком, завела мене ця доріжка декілька кілометрів в сторону села. Мусів повертатись. Багато змій, 2 гадюки на стежці бачив, в траві їх куди більше.
Два олені, майже там, де і минулого року.
Довелось свистіти, щоб голову для кадру підняли )

IMG-2107-1" border="0

IMG-2164-1" border="0

На Пікуї цвіте смерека, одна єдина.
Кажуть, раз на 10 років цвітуть.
IMG-2115-1" border="0

IMG-2131-1" border="0

Молодило гірське - сокулент, на самій вершині лиш збирається цвісти.
IMG-2158-1" border="0

IMG-2160-1" border="0

Статую знесло снігами, зробили з якогось непотребу.
Та й взагалі навіщо на вершинах статуї...
IMG-2140" border="0

IMG-2142" border="0

Панська долина, купальниця.
IMG-2240-1" border="0

IMG-2247-1" border="0

IMG-2259-1" border="0

IMG-2273-1" border="0

IMG-2292-1" border="0

Так виглядає черемша. Ще не зацвіла, пішла до зупи прямо на місці. І до хати привіз, пішла в манти з фаршем. Добра штука.
IMG-2265-1" border="0

Чемериця, отруйна. Інколи путають з черемшою. Теж багато її тут.
IMG-2267" border="0

Туристів немає, красота.
IMG-2317-1" border="0

IMG-2309-1" border="0

IMG-20210618-135159-1" border="0

IMG-2226-1" border="0

IMG-2326-1" border="0

IMG-2327-1" border="0

Олені не боягузливі, але допоки дістанеш фотоапарат з рюкзака вони розходяться.
IMG-2329-1" border="0

Двох гадюк на стежині бачив.
IMG-2331-1" border="0

IMG-2188-1" border="0

IMG-2170-1" border="0

IMG-20210618-135159-1" border="0

Після Дрогобицького каменю краса вся закінчилась, пішла звичайна лісова дорога кілометрів 15 до Сянок. І маси туристів які лиш піднімались в гори. Велосипедистів з десяток, ну і близько 6 десятків інших бурлак.
Дивно було, бачив один намет, об 11 повз проходив, вони ще спали... Піти в гори і спати до 11 це якось не нормально.
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

VovaS

Цитата: Олесь від 20.06.2021 15:58:13
Так виглядає черемша. Ще не зацвіла, пішла до зупи прямо на місці. І до хати привіз, пішла в манти з фаршем. Добра штука.
Черемша занесена в Червону книгу України, отже, збирати її по лісах заборонено.

Цитата: Олесь від 20.06.2021 15:58:13
Олені не боягузливі, але допоки дістанеш фотоапарат з рюкзака вони розходяться.
На ваших фото не олені, а косулі.

Олесь

Точно ,в червоній книзі,знав. До зупки пішла добре ,й до хати трохи взяв ,ще й досі в холодильнику є.Гарно зберігається. Збирав не в лісі)) ,прорідив трошки ,її там дуже багато)).
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

229 Гості, 0 Користувачів