ліхтарики і запчастини до них

Автор TANK, 19.05.2007 00:36:15

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 2 Гості дивляться цю тему.

TANK

де м0жна купити криптонуву лампочку.І взагалі який ліхтар купити? діодний,налобник,на просту лампочку???

BlackFlame

Вулиця Галицька:)
Можна купити запаску до будь-якого ліхтарика в туристичних магазинах, де продають запкомплекти до різних марок. Або на Краківському, магазин "Світло" відразу біля входу на ринок зі сторони Магнусу.

А щодо налобника... ІМХО, діодники рулять:) Але це справа смаку. Хороші комбіновані ліхтарики (лампа+діоди), але вони дорогі. Дешеві діодники (20-40 грн.) можна купити на Краківському, але  вони не водо- та ударостійкі. Це єдиний мінус. Порівняно з Пецлем в них дуже і дуже доступна ціна, але в співвідношенні ціна-якість... Все залежить від підземель, у яких девайс буде юзатися + від бажаного освітлення.
Жизнь коротка, но почему же каждая ночь так бесконечно длинна?

TANK

Маю до вас питання/пропозицію...Хто якими ліхтарями користується, елементи живлення, фотки?  (пропоную обговорити це питання оскільти передерті статті з інших сайтів надоїло перечитувати)

Ось моє основне світло:
Duracell (2AA; ламп-Philips kpr104 2,2V 0,47A HK)
+ударостійкий, водостійкий, невеликі розміри, ремішок на руку;
-ручний, важкий.

Ще додам надійність і достатня дальність просвітлювання як для його розмірів.

Golem

Які б не були ліхтарики - їх треба чимось живити. Energizer випускає спеціальні літієві батареї в форматі стандартної батарейки і з 1.5В напругою. Вони не є перезаряджаємі, просто працюють в 7-9 раз довше



В штатах вони йдуть по 9 доларів за 4 штуки. Тобто по 2.25 долара за штуку. В Україні чомусь не прижилися. Напевно тому шо по такій ціні народ їх не захоче купувати. Хоча якшо подумати логічно, Duracell Turbo йдуть по 5 грн. 5*9=45 грн проти 24 грн за Energizer. І не треба їх міняти постійно, раз вставив і забув. Думаю для довгих вилазок та походів це досить непогане рішення.

Може все таки в нас хтось такі десь бачив?

Якшо б хтось раптом захотів купити - це можна зробити тут Також можна на Єбаї . Ключові слова для пошуку "Energizer® Ultimate Lithium Batteries"
Дігери всіх країн єднайтеся!

zelja

а ось моє світло
-живиться 4 ААА
-металевий
-потужність 5w
-один діод
-велика дальність світла

(-) не противоводний

zelja

Звичайно цей фонарік треба заправляти хорошими дорогими батарейками,на звичайних яскраво він не буде довго світити,то краще купляти duracell або акумулятори min800mAh-1000mAh

хі хі мусарской фонарь :)

Golem

Лхтарик дійсно гуд. На нормальному світлодіоді,  конструктив теж нормальний. Зробити його водостійким мож спробувати сам. Жля цього на різьби постав кільця гумові. А кнопку загерметизуй Силіконом.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Маю три оcновних джерела світла і шедва додаткових. Ношу з собою всі, бо дуже часто два з них потрібно комусь віддати

Значить:
Petzl Tikka Plus 4 діода, циклоп на голову
Sigma Sport TRILED 3 діода дуже довге життя
Ліхтар з криптоновою лампочкою. До 50м
Olympus u850 встроєний діод
Nokia 1200 встроєний діод

Почнемо по порядку.

Пецль в мене появився найперший коли я почав лазити в гори. От вже три роки всьо гуд, по ньому навіть не видно. 3 батарейки ААА, яскраво світить тільки першщий 8-10 годин. Але вмирає значно пізніше. Перевагами є водозахищеність, легкість, розвантаженість рук і широкий кут освітлення. Надійно працює до 10м вперед.









Основний ліхатрик для походів. Недолік – в задимлених, затуманених місцях сліпить, утворюючи білу пляму перед носом.

Сігму я купив був як почав займатися велосипедом. Дуже надійне виконання, справді довго живуть три рідні АА батарейки, не надто падає яскравість від розряду.Водозахищений корпус. Яскраівсть чуть слабша ніж в Петцля. Зато він має хитру лінзу, яка розбиває потік на дві частини. Одну – прямо під ноги, другу – вперед. Так шо субєктивно він світить не гірше Петцля. Недолік – треба нести в руці.



Третій ліхтарик я купив в Штатах за 3 бакса. Має гарний пластиковий корпус, криптонову лампочку, відбивач. Бє на 50м, принаймні з такої відстані можна почитати напис на дорожньому знаку. Основне призначення – тунелі та печери, коли треба десь сильно підсвітити. Батарею має квадратну, планую замінити на мотоциклетний акумулятор. Тоді ліхтарику взагалі ціни не буде. Якшо рефлектор не почипеться з часом.









Olympus має встроєний 100mWt світлодіод який можна використовувати як для підсвітки при макрофотографуванні, так і як ліхтарик. Яскравість освітлення – половина Пецля, але світло гарно сфокусоване і валить акурат під ноги, так шо йти можна досить впевнено. Водонепроникнмй корпус(перевіряв в басейні) з металевими вставками і захистом від падіння – унікальна річ, якраз для вилазок. Встроєна батарея тримає зо дів години.



Після того як мавпи в аеропорту вкрали в мене рідний зарядник – користуюся саморобним.



І це навіть на краще. Рідний зарядник використовував одностадійну схему зарядки фіксованим струмом. А мій – двостадійну, в кінці ше дозаряджає при фіксованій напрузі і батарея добирає десь 20% ємності. Та й час заряду скоротився з 4 до 1 години

Ну і на останок – Нокія 1200. Світить так шоб дати впевненість коли йдеш у групі. Часто зичу новачкам. Батарея тримає аж 6 годин. Шо досить незле. Як резервне джерело – годитьсяю Телефон завжди тримаєш глибоко схованим, тому в разі ЧП висока ймовірність шо він лишиться з тобою



Ну от ніби і все. На останок можу сказати шо сила ліхатрика – не головне. Через 15-20 хв очі звикають і прекрасно бачить при освітленні будь-якої сили.

ПC: Мав можливість тестувати MagLight -и. Суто ментовський ліхтарик шоб в ксіву світити і по голові давати.


Плюси:
- Суцільно металевий корпус
- Регульована Фокусна відстань
- Герметичний
- Надійний
- Може використовуватися для самозахисту
- Режим Свічки

Мінуси:
- Вузька діаграма спрямованості
- Погане фокусування в версіях з світлодіодом
- Світлодіодні версії - лампочка тупо замінена на світлодіод. Є регулятор але нема тепловідводу. Тому Низька яскравість
- Тяжкий
- Дорогий
- Слизький металевий корпус легко вискользує з руки

Для органів ліхтарик якраз, але для простих дослідників - купа непотрібних функцій за високу ціну.
Дігери всіх країн єднайтеся!

zelja

1 фонарик
-криптон лампочка
-акумулятор 6v 4Ah
(-) на максимальній яскравоті світить  30-40 хв
він колись був на акумуляторі 2ампера який був несправний я замінив на 6 ампер і заряджається від телефонного адаптера
2 фонарик запрасний
-17 LED
-металевий
я колись з ним ходив ну і з першим коли в мене не було POLICE 5W Він добре розсіює світло,добре світити під ноги.
3 фонарик запасний
модефікований Гелиос
-три діоди
-на акумуляторах
замінив рампу на діоди бо вона сильно садила акумулятор і не яскраво світила

Golem

Є і то причому дофіга! Свою брав в 2006 році в Команчеро за 230 грн, коли  світлодіоди не були ше такими розвинутими а долар був по 5.05 Тоді це було оптимальне рішення по співвідношенню ціна-якість.

Зараз є дуже багато різних, мені подобаються комбіновані Галоген - світлодіоди. Бажано шоб акумулятори були в окремому чохлі, тоді менш-більш довго світитиме. Гарною фічею є можливість регулювання фокусної відстані і кольорові світлофільтри. Якшо носиш окуляри - прослідкуй ошб світло не било в низ і не засліплювало тебе.

Піди в команчеро чи Горгани - там того добра вистачає, є з чого вибрати. Ціна від 300 грн. КИатйське гамно не бери.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Купив собі ті матьорі батарейки. Перше шо було цікаво - чи справді там 1.5В напруги. Адже для літієвих батарей характерно значення 3.7В. Реальна напруга виявилася 1.8В. Досить не зле. Для 3 елементів якраз 5.4В, шо є близько граничного 5.5В бля багатьох мікросхем. Що ж, побачимо як себе вестимуть в мому петцлі. В процесі роботи постараюся контролювати час від часу напругу, шоб мати уявлння про криву розряду. ну і звісно - скільчи часу прослужать.
Дігери всіх країн єднайтеся!

petryxa

досить цікава стаття про тестування батарейок при кімнатній і мінусовій температурі  http://www.fcenter.ru/online.shtml?articles/hardware/tower/25880
мо комусь буде цікаво прочитати

Golem

Цитата: petryxa від 22.03.2009 21:44:21
досить цікава стаття про тестування батарейок при кімнатній і мінусовій температурі  http://www.fcenter.ru/online.shtml?articles/hardware/tower/25880
мо комусь буде цікаво прочитати

Дуже дякую за справді цікаву статтю.

Інше питання. Якшо так фігово себе ведуть дюрасел турбо, шо ж тоді говорити про більш дешеві батарейки інших типів?
Дігери всіх країн єднайтеся!

Андрей

   Маю вже більше року Energizer , такий шо на макітрі носити треба,  і ше ні разу не міняв батарейки!!  Використовував його в різних погодних умовах і температурах( в межах від +35 до -25).Найдовший безперервний час роботи був десь 4,5 год, причому сила світла не зменшувалась. Взагалі  довольний ним як слон. 6 світло діодів, 4 режими, одним словом - зашибісь апарат.

Golem

Надибав в журналі таку цікаву схемку. Якраз для тих, хто хоче шось зробити на світлодіодах, але не має досвіду в мікроконтроллерах і не впевнений шо зробить плату під MLF чи QFN корпус готового регулятора. Та й купити готовий інтегральний ергулятор теж десь треба. А тут всьо на розсипусі, можна потикатися осцилографом, подивитися шо і до чого. Компоненти можна використати любі, не обовязково тих типів шо написані на схемі. Головне шоб по характеристиках і потужності підходили.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Про батареї до мого синього ліхтарика, про який я писав троха вверху. Саме такого типорозміру в нас не продається нігде, хоча в Штатах вони досить популярні. Натомість в ліхтариків які продаються в нас туда йде спеціальний перехідник для 4 звичайних батарей сайзу D (ті шо найгрубші, колись йшли в магнітофони). Враховуючи їх ціну і те, шо криптонова лампа споживає 0,6А струму, тобто батарейки сядуть максимум за 8 годин, я задумався над перезаряджуваною альтернативою.

Пішов я в фірму шо торгує батарейками, гАндоновича 132. Там я побачив такий вибір:
- Купити просто 4 D батарейки, витрати 40 грн. не заряджаються.
- NiMh 4000, по 60 грн за штуку + зарядний пристрій
- NiMh 9000, по 120 грн за штуку + зарядний пристрій
- Lead Acid акумулятор. 6В 4Ah, 60 грн + заряд від любого БЖ

Найвигідніший варіант вийшло купити один свинцевий акумулятор, який навіть по вазі виявився легший ніж 4 батарейки і закріпити його в існуючому корпусі. Напруга 6В, якраз така сама як в 4 батарейок чи рідної батареї. Плюс внутрішній опір нижчий. Заряджати свинцевий також легше і дешевше, ніж нікельметалогідридний.

Звичайно, можна ше взяти акумулятори на 9000, триматимуть вони вдвічі довше. Але ціна! Вже простіше ходити з запасним свинцевим акумулятором в кишені. Та й рідко яка вилазка триває більше 5-6 годин, шоб акумулятор встиг розрядитися.

А про сам ліхтарик і його оранжевого колегу купленого вже тут можу сказати шо в колекторі вони реально рулять. Все бачиш як у білий день, плюс просвічують достатню для практики відстань. Так шо дбати про їх своєчасне харчування вважаю справою виправданою. І рекомендую такі ліхтарі всім хто туда зібрався.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

  Lead Acid акумулятор. 6В 4Ah - скільки важить приблизно? Я тут знайшов два акумулятори від АРС-шних упсів, 12В, 7,2 А*год - Зеля обіцяв лямпи на дротах до них зробити. Правда кожен акумулятор важить більше 2 кг...
   Акум в наплічник, ліхтар в руку і вперед у Полтву  :) За відсутності нормальної лятарки поки спробуємо таким монстром користуватись  :)
Resistance is futile

Golem

Вони втричі менші за упсові, такі йдуть в китайські ліхтарики, ті шо з магнітофоном і лампою денного світла. Явно менше кілограма.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Намалював плату розводки для фари СГД.5М.05. На платі розводка на 18 місць під білі діоди (основне світло) і 8 місць під червоні (аварійне монохромне світло). Світловідбивач буду робити із пластику із нанесенням фольги. По вартості 8*0.40+18*?=? Завтра подивлюся по скільки світлодіоди на базарі, може дешевше купити якийсь китайський ліхтарик і з нього взяти світлодіоди.

Golem

Думаю шо так, буде знfчно дешевше купити готовий на деталі.

На рахунок плати - бачу ти позєднював світлодіоди паралельно. Це не зовсім коректне рішення з інженерної точки зору. Тому шо кожен світлодіод має власниий пороговий спад напруги і відповідно вони будуть світитися з різною яскравістю. Плюс дуже залежати від триператури і стану батареї.

Світлодіод - це пристрій який живиться струмом, а не напругою. Тому мус включати їх послідовно і стабілізувати струм через них. Так є кошерно. Пропозицій багато, хоча б tl4242 Якшо дуже багато послідовно - ставити підвищуючий пеертворювач. Але нашо тобі їх стільки, купи собі 5Вт світлодіод і тішся :)

ПС: Всі кути доріжок повинні бути під 45 градусів. Шоб електрони на поворотах не вилітали :)

Дігери всіх країн єднайтеся!

274 Гості, 0 Користувачів