Хмельницька АЕС

Автор YserL, 20.03.2010 13:02:43

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

YserL

Обговорення тут.

Накінець відбулася довгоочікувана поїздка на Хмельницьку атомну електростанцію. Всі у бойовій готовності зустрілися на головному вокзалі: inkognito, :-), Roy, Taras-Tinian, Fenriz і я. Сіли в поїзд і тверезо приїхали на станцію Кривин. Недочеквши автобуса, вирішили пішки йти до Нетішина.

Біля в'їзду в Нетішин сіли на автобус із Славути. Вийшли в місті і попрямували до центру інформації ХАЕС повз Нетішинську лікарню. На її території проглядалося купа вентиляційних шахт різного розміру. Цікава сховище септика дегельминтизатор і напевно міні очисні споруди лікарні теж тут були присутні.

У центрі інформації нам перевірили наші документи і показали виставку із стендами по ядерній енергетиці і моделлю реактора ВВЕР-1000.

На території ХАЕС діючим є 2 енергоблоки, сумарною потужністю 2000 МВт. На черзі 3 і 4 брок.

Опісля ми сіли у службовий транспорт і нас доставили на тренувальний корпус ХАЕС. Там ми мали змогу посидіти на збірці ТВЕЛів у ТВС.

Звісно, це муляж, виготовлений із нержавійки.

Справжній ТВЕЛ виготовляється із уранових таблеток вагою 9 г із вмістом уран-235 до 4%, запаяних у цирконієву оболонку. Далі ми перейшли у тренувальну кімнату, де у точності 1:1 розміщено всі прилади і управляючі щити БЩУ.


За допомогою комп'ютера можна емулювати будь яку позаштатну подію у діяльності реактора, таким чином відпрацьовувати рівень підготовки персоналу без шкоди для самого реактора :)


Ми потрапили як одна зміна тренувалася. Враження були двозначні. Строгі люди, котрі у разі сигналізації певного датчика, визначають поломку і локалізують її. Будова управління реактором передбачає дублювання керуючих систем у 3 рази. Відчуваєш, що від знань цих людей залежить «здоров'я» реактора. Його важко вивести на позаштатний рівень із БЩУ, адже система безпеки автоматично заглушить реактор при загрозі аварії. Найцікавіша на шиті кнопка АЗ, котра опускає всі керуючі стержні вниз, повністю глушачи реактор.

Після цього для виходу на промислову потужність необхідно до 2 тижнів днів.
Керування турбінами:





Опісля нас чекав висококалорійний обід, слинки течуть навіть зараз :).

Приїхавши до пропускної ХАЕС ми залишили всі мобільні телефони, фотоапарати, флешки, навушники, ножі, ліхтарі, вогнепальну зброю у машині. Дозиметри теж, бо їхні номери необхідно було написати у окремому листі-дозволі. На наступний раз знатимемо :).

На вході чекав найприскіпниший обшук працівниками МВС. Паспортний контроль із метало детектором. Fenrizу не пошастило, його з фотографією звіряли довго... Нам видали казки і повели у машинний зал 1 енергоблоку по довжелезним галереям. Вся станція з'єднана коридорами галереями. У машинному залі стояла вібрація, було чути змазувальними матеріалами. Відчуття не передати, ти стоїш, а за метрів 20 від тебе за шарами бетону відбваються реакції ядерної фізики. Обійшовши турбіни попрямували на вихід. Здали казки, одягнулися і поїхали на екскурсію у музей міста Нетішин. Місто із невеликою історією, котре живе за рахунок станції. Із станції до міста протягнуті труби опалення. Чого-чого а тепла у місті не бракує). Місто стоїть на подушці висотою 2 м, утвореної із землі, яку вибрали із території сучасного водосховища. На його дні поховане село Детятин. Ціни на продукти дешевші, ніж у Львові. Півтора годинна екскурсія закінчилася, ми пішли закуплятися ГСМ.


Дуже смачне живе пиво Саяна. Нас відвезли на перон, де ми успішно поїли підвечірок, розігналися ГСМ і сіли в поїзд.
Тут із нами сталася неприємна ситуація. Taras-Tinian забув студентський у дома і дотошна москальська пика у образі провідниці відмовилася пускати, бо немає білета. Виходить парадокс, є іменний пільговий білет на його ім'я, а він не має права їхати у поїзді, бо немає студентського, хоча йому ніхто б не видав білету у касі без студентського. Вмовляння нічого не допомогли, після чого сказала йдіть до начальника поїзда. Аналогічний українофоб, правда домовилися що він у Здолбунові виходить. Ми вирішили що він виходить і купує повний квиток на цей поїзд, адже він там стоїть 25 хв. Тарас вийшов на технічній зупинці перед Здолбуновом. В результаті поїхав із тієї станції о 20-15.
Також після падіння Кенон G6 відмовився фокусуватися.
Приїхали до Львова по 21 годині і розїхалися по домам. Вражень повні штани.
Величзний жирний + :-) за документальне оформлення поїздки!
Відео із БЩУ:

Roy

Було вражаюче!

Атомне місто - Нетішин, дуже схоже на сумнозвісну відселену Прип'ять. Подібна архітектура, принцип забудови, вулиці, педантично підстрижені кущі. Проходячи містом, в голові уявлялася Прип'ять, ті ж  будинки, сонце, діти... Є схожість, і також місто та станція розташовані в мальовничому місці, посеред соснового лісу. Приємне місто, захотілося мені залишитись надовше у ньому.
Цікаво було у тренувальній кімнаті БЩУ (блочний щит управління реактором), якраз застали тренування майбутнього персоналу, що нам дало можливість краще відчути процес побаченого. Дуже відповідальна робота, яка вимагає 100% концетрації уваги та міцних нервів. Ну і знань відповідно. Компенсує те висока зарплата, швидкий вихід на пенсію та різні премії й відпустки. Майбутній працівник БЩУ ретельно відбирається з кращих запропонованих кандидатів на місце. Мусить мати вчений ступінь. Загалом має пройти від 8 років (з початку навчання) до роботи, включно з річним тренуванням в БЩУ.
Гарно було в машинному залі 1 блоку. Звук, розміри, запах - створювали неповторні враження про цього атомного гіганта. На фоні турбогенератора, незвично для наших очей виглядала симпатична працівниця АЕС в оранжевій касці. Увага нашого хлопчачого товариства на мить сфокусувалося на ній, та й спровокувало не дуже пристойні фантазії :)

Загалом приємно було з того як до нас віднеслися та приділили увагу. Поїли, кормили, возили, були в ролі якоїсь важливої делегації. :)
Добрі та приємні люди були, на тому фоні ми собі файно релакснули. Таке тепер нажаль, рідкість.

P.S. Фотки та ще може й відео будуть чуть пізніше. Як писалось вище, були трабли в поїзді, які були розбавлені ГСМ'ом, та грубим порушенням техніки безпеки. Екстримально було, якраз в нашому стилі. ;D
Meine Ehre heißt Treue

inkognito

    Дякую друзі за компанію, за чудово проведений час - і взагалі за все. Сьогодні (чи завтра) створю  тему "соціальний Нетішин", бо ІМХО ці питання не освітлені. Фото нижче:
Resistance is futile

inkognito

+ та ще декілька. Тру Респект Roy'ю за фотомильницю - дзеркалку не мав змоги взяти
Resistance is futile

YserL

Натрапив на відео мотажу корпуса реактора ВВЭР-1000 на Ростовській АЕС

і віртуальний тур всередині реактора

YserL

Стаття про Калинську АЕС, завтра напишу про хмельницьку на хабрі і на яплакал.
Частина звіту на хабрі.


YserL

Стаття на хабрі про Ленінгдадську АЕС.


За пару днів адаптую даний звіт і закину на Хабр.
+ ще фото


YserL


:-)

Декольтем своїм мене манила.

Андрій74

Пацани,цікаво хто вас пустив в ГЩУ. Зазвичай в такі місця постороннім велике табу.Виписати наряд на територію ТЕц,АЕС,і т.д важко,неговорю вже ГЩУ.
Най го качка копне...

YserL

Цитата: Андрій74 від 25.05.2015 21:15:28
Пацани,цікаво хто вас пустив в ГЩУ. Зазвичай в такі місця постороннім велике табу.Виписати наряд на територію ТЕц,АЕС,і т.д важко,неговорю вже ГЩУ.
По ХАЕС все офіційно. На БЩУ ніхто не пустить, у статті фото/відео з тренажера.
У турбінному залі теж були, але без жодних пристроїв.

Андрій74

Yserl ,а що в брівіатурі БЩУ означає буква Б.Мені крім "большой" більше до голови нічого не приходить.
Най го качка копне...

inkognito

Цитата: Андрій74 від 26.05.2015 12:12:35
Yserl ,а що в брівіатурі БЩУ означає буква Б.Мені крім "большой" більше до голови нічого не приходить.

Блочний, моск. "Блочный щит управления"
Resistance is futile

:-)

Цитата: Андрій74 від 25.05.2015 21:15:28
Пацани,цікаво хто вас пустив в ГЩУ. Зазвичай в такі місця постороннім велике табу.Виписати наряд на територію ТЕц,АЕС,і т.д важко,неговорю вже ГЩУ.
Був на багатьох ГЩУ, в чому проблема? І жодного свідчення. що ми були на ГЩУ ХАЕС не є, бо нас там і не було.

На ГЩУ нудно, на БЩУ часом буває фан.
Декольтем своїм мене манила.

inkognito

Resistance is futile

YserL


269 Гості, 0 Користувачів