Військові Німецькі Поховання часів ПСВ коло Говерли

Автор Golem, 29.03.2010 17:54:13

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Часто мене питають про той цвинтар, щораз приходиться перерозказувати. Тож вирішив створити міні-тему. Йти недалеко, заледве Годину від бази Заросляк. Заодно і на Говерлу можна збігати :)

Від турбази Заросляк трішки пройти маршрутом на Говерлу і Біля стовпчика № 3 зійшти з говерлянської стежки вправо та попрямували в бік гори Велика Кознєска. Все ще старим кордоном. Через півгодини ходу біля знака з позначкою 3/8 знову залишити стежку та попростували вліво через ліс. Метрів через 200 в лісі розташований цвинтар австрійських солдатів, що загинули тут 30 серпня 1916-го року. В той час тут тривали запеклі бої між військами двох імперій — Росії та Австро-Угорщини. (на маршруті по Чорногорі зможете бачити залишки окопів та бліндажів часів першої світової. Майже всюди).

Колись тут була галявина, а потім цвинтар заріс лісом. Напевно, тому і добре зберігся, що його не так легко знайти. На кам'яних стелах можна прочитати імена та прізвища загиблих: Густав Мюллер, Лео Томассен, Едуард Бревер, Фріц Клозе, Едуард Козьмицький... Всього з півсотні військових. Народилися вони в різні роки, в основному були молодими, а загинули одночасно. То була війна... (с)

І ше Викладу Кілька Фоток Коржика
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Прямо під Говерлою розташований німецький цвинтар часів ПСВ. Недавно на Експлорер написав Eric Feinstein. Він займається дослідженнями загиблих у цій війні. Ерік побачив мій пост і спитав чи не міг би я детальніше дослідити це місце. Ну а ви знаєте, мене двічі просити не потрібно...

Хоча цвинтар і є відомим, але вся ця популярність чомусь закінчується художніми фотографіями надгробків. А як же прізвища загиблих, роки, обставини? Цю інформацію легко знайти не вдалося.

То ж кілька годин в дорозі і я під Говерлою. Знайти місце неважко, воно позначене на карті і до нього веде маркована стежка. Йдемо зеленим маршрутом через Говерляну і на межі лісу звертаємо на жовтий до Великої Козмєски.

Цвинтар цей знаходився глибоко в горах рівно на кордоні тодішньої Польщі та Чехословачини. 44 надгробки і великий красивий камінь по центру. Майже всі солдати загинули 30 серпня 1916 року. Німецьких солдатів було перепоховано в 1922 році, шість років після загибелі. Але головний камінь поставлено ще в 1917 року. І для його встановлення потрібно було цілу бригаду людей. Зате зроблено все добротно, простоїть ще зі сто років.

Навколо цвинтаря видно шанці. Очевидно що тут проходила лінія оборони по хребту. В першу світову війну в Карпатах загинуло коло мільйона солдатів. Це в десятки разів більше ніж в АТО, в Афганістані і ще кількох сучасних війнах. Чому увіковічнили саме це поховання а про решту забули? Що це були за битва, які її обставини? Буду дуже вдячний за інформацію!

Ось фото самого цвинтаря і надгробків. Спеціально не наводжу транслітерацію. Щоб не вносити плутаницю. Краще хай це зроблять спеціалісти.









надгробки перефоткані зліва направо знизу вверх змійкою


Ліхтарик Саннімена навіть вдень дає гарну тінь. Зачот!


Масштаб


1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


Центральний камінь. Треба було кількох людей щоб таке спорудити


Попри вік написи як свіжі


Зад каменя


1917 рік. Дуже дивно. Це їдина дата 1917 яка тут зустрічається.


19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


36


37


38


38.1


38.2


39


40


41


42


43


44


В 2010 році спорудили ці от хрести


Три окремі поховання без надгробків


Ось інструкція як добратися до цвинтаря

Зїзд з траси на Заросляк. Говерла на фоні


Заросляк. Людей відносно мало.


Колись з мене насміхалися що я з палицями як старий ходжу. А зараз їх напрокат здають :)


Нам зеленим маршрутом


Люди вичовгали землю аж до коріння


Тут я свою наклейку клеяти не буду


Ну логічно ніби


Йдеш як по людських кістках


Нам праворуч, зеленим маршрутом


Ключове роздоріжжя


Старий прикордонний стовпчик. Польська сторона


Тут нам прямо!


Є навіть чіткий вказівник




15 хвилин і ми коло цвинтаря


Пофоткав троха дорогу. Раптом тут хтось вночі в туман попаде












Старі шанці






От і прийшли

Дігери всіх країн єднайтеся!

zommersteinhof

Особливо цікавим є те, що цілком можливо, що три хрести на трьох окремих могилах встановлено на могилах солдат іудейського віросповідання.
Я давно вже цікавився темою цвинтарів Великої війни, але просто накидав-накидав собі інформації і тримав її у Ворді. Тепер ви мене підштовхнули зробити публікацію:https://zommersteinhof.dreamwidth.org/260412.html

 

Bottlehunter

Zommersteinhof, чудова стаття, дуже гарно написана. Видно, що давно цікавитеся темою.
Най жиє Гуцулія!

243 Гості, 1 Користувач