Львівські ліхтарі

Автор John, 05.07.2007 10:05:29

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

John

Львівські ліхтарі

Сучасні мешканці уявити собі не можуть, які різноманітні за формою та конструкцією ліхтарі освітлювали вулиці їхніх міст. Перед революцією ХVІІІ ст. в Парижі було 1200 "реверберів". Лій для них виварювали з кишок тварин. До того Париж освітлювали 8000 ліхтарів з опливаючими лойовими свічками. Місячними ночами вулиці не освітлювались (абат Мерсьє).

Дрогобич ще у ХVІ ст. дістав привілей освітлення вулиць "олеєм скальним" (нафтою), змішаною з лляною олією. (Czuma & Mazan). Львів доавстрійський вуличного освітлення не мав. Кожний, хто йшов вулицями темної пори, носив з собою світло (або слуга). У кінці XVIII ст. домовласників зобов'язали встановити ліхтарі на будинках. На гравюрах і фотографіях ХІХ ст. бачимо безліч ліхтарів. З часом вони один за одним зникали і їх залишилось декілька, переважно у непомітних і недосяжних для основної маси людей двориках і вуличках.

У перших вуличних ліхтарях посудину наповнювали оливою і кожного вечора ліхтарники з драбинами, які опирали на поперечку стовбура ліхтаря, запалювали гніт. Фігура ліхтарника з драбиною на плечі, як і фігура сажотруса, присутня у пейзажі міста у гравюрах та акварелях.

Винайдення у 1858 р. (?) [Львів: Туристичний путівник / Під ред. Рудницького А.– Львів: Центр Європи, 1999. – 299 с.] гасової лампи сприяло і запровадженню на вулицях гасових ліхтарів. З 1858 р. після будівництва газового заводу з'являються газові ліхтарі з трубкою підведення газу  та вентилем для перекривання його доступу у плафон.

З іконографій видно, що крім звичних для нас ліхтарів на стовпах невеликі площі, вузькі проїзди освітлювали ліхтарі, закріплені кронштейнами на стінах будинків.

Плафони кріпились основою або дашком до металевого кронштейну. У окремо розташованих ліхтарях (не на стінах будинків) залежно від форми кронштейну плафони завершували стовбур (чавунний профільований або дерев'яний, кам'яний у вигляді колони, бруса) чи розміщувались на його грані збоку. Як вже зазначалось, обов'язковим елементом була поперечка для опори драбини ліхтарника. Газові ліхтарі запалювали гнотом на кінці жердини, відкриваючи вентиль гачком, і поперечка для драбини стала непотрібною, залишившись, проте, на старих стовпах. Зауважимо, що найбільш визначні площі міста освітлювали ліхтарі з трьома-п'ятьма плафонами.

Щоб карета чи віз випадково не наїхала на ліхтар, біля його основи з одного (на вулицях) чи двох (на площах) боків розміщували чавунні обмежники.

За нормативною естетикою ХІХ ст. в оздобленні кронштейнів уживались класицистичні і ренесансні мотиви, переважно акантові. Можливо, деякі з кронштейнів відливали у Відні, бо такі ж зустрічаємо у Будапешті, Празі, Львові, Ужгороді, Мукачеві. На початку ХХ ст. пишним цвітом оповила сецесія ліхтарі, що збереглись на проспекті Свободи у Львові, втративши завершення та картуші з гербом міста.

З розвитком промисловости, у кінці ХІХ ст. поряд з газовими з'являються електричні ліхтарі, що відрізнялись від попередніх не лише потужністю і характером джерела світла, а й пропорціями та формою. Типів ліхтарів значно поменшало і вони відрізнялись одне від одного лише кількістю плафонів, формою та оздобленням. Переважно ці ліхтарі мали високий (5-11 м), тонкий стовбур, масивну основу, в якій знаходилась вся необхідна електроарматура, вигнутий вершок та плафони (один або два), що нагадували конвалії чи корабельний дзвін.

Деякі з ліхтарів «перейняли» від газових поперечку для опори драбини ліхтарника.

Крім металевих декоративних деталей, окрасою електричних ліхтарів були квіти у вазонах, розміщених у  жардіньєрках, закріплених на стояку ліхтаря на значній висоті.

Відомо, що після Першої світової війни під електричне освітлення були пристосовані деякі з газових ліхтарів. Однак, використовувалось і газове освітлення. Після проведення у 1930 році газопроводу з Дашави природній газ змішується з отриманим з вугілля. Газове мерехтливе, зеленкаве, дещо містичне світло існувало на Ринку Львова ще по війні. У Стрию – "місті вічного світла" – ще у 1945 році дашавський газ горів у ліхтарях цілодобово. Не оплачувалось утримувати ліхтарника.

З часом індустрія набувала все більшого розмаху і газові ліхтарі виявлялись все більш і більш непотрібними. Вони руйнувались і їх руйнували, вони щезали один за одним. Сьогодні їх залишилися одиниці. Споглядаючи залишки колишньої краси та іконографічні джерела, ми можемо лише уявляти, яким чарівним, таємничим і неповторним у мерехтінні ліхтарів було нічне місто кінця ХІХ – початку ХХ ст.

Кость Присяжний
Автор вдячний Вікторії Базилевич за надані матеріали

(Бібліотека журналу "Ї", ЛЬВІВ. LEOPOLIS. LWOW. LEMBERG. GENIUS LOCI, http://www.ji.lviv.ua/ji-library/lviv2/prysiazhnyj.htm#1)


Golem

Останній газовий Ліхтар у Львові


Не діючий вже. Зберігся на Франка біля Монастиря.


Є краник, плафон, газова труба.

Дігери всіх країн єднайтеся!

Lilith

я його бачила, але не звертала увагу! ВАУ! дякую.
і все на світі треба пережити,
і кожен фініш - це по суті старт.
і на перед не треба ворожити,
і за минулим плакати не варт.

TANK

А де саме він знаходиться?

Golem

Цитата: TANK від 25.01.2009 15:49:12
А де саме він знаходиться?

Написано над 2 фоткою ;D
Дігери всіх країн єднайтеся!

TANK


Skip

це не газовий ліхтар, просто старий та не зовсім звичний. знаходиться тут (на аллеї)

maxis

Цитата: Golem від 19.01.2009 18:22:23
Останній газовий Ліхтар у Львові


Не діючий вже. Зберігся на Франка біля Монастиря.


Є краник, плафон, газова труба.



Голем, ти не зовсім правий щодо останнього газового ліхтаря, такий самий висить (донедавна висів) на Франка 107-111 на будинку, крім цього зверни увагу на це

Golem

Що можу сказати: приємно вражений що у Львові їх аж два :) Той шо на фотці на нього схожий. Від мене + за цікаву знахідку.
Дігери всіх країн єднайтеся!

maxis

Городоцька, 46 здається, гарний великий двір (там ще нотаріус сидить) надибав отакі речі. № 1 відновлений. фотки нажаль ноклою 3250.

Stinger

на куті між пивзаводом та краківським зі сторони вул.Клепарівської, за парканом є от такий ліхтарний стовп цікавої конструкції з роликами та патрубками для дроту, також є старі ізолятори :)

SANECKA

Ось який ліхтарик був на Личаківській.

Golem

фото того ж ліхтаря з книжки 1969 року
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Ще один недіючий, але дуже красивий та в хорошому стані ліхтар виявив недавно .. в підїзді на Замарстинівській 1. Так-так, у підїзді. І думаю він не один такий у Львові. Раніше вже попадалися подібні конструкції на очі, але ніколи не задумувався шо це таке. А тут о на маєш! Розташований на першому поверсі на початку сходової клітки. Чітко видно газову трубу з усіма стиками та скрутками, пальник, краник для подачі газу. Здається достатньо очистити його від пилюки, подати газ з бальону і він запрацює! Ото була б туристична принада!

Ліхтар в свій час був дуже незле оформлений кованими елементами, гармонійно вписувався в загальний інтерєр підїзду. Зрештою, з фоток все видно. Також буду вдячний за фото подібних ліхтарів з інших підїздів.
Дігери всіх країн єднайтеся!

SANECKA

Скільки раз проходив по вул.Друкарській ніколи не помічав цього я так думаю ліхтаря. Зовсім близько біля нього знаходиться котельня. Хоча можливо я помиляюся і це зовсім не ліхтар.




:-)

Там термопара.
Це ж котельня там автоматична наразі кажися стоїть. Відповідно згідно режимної карти тре працювати.
Та й якщо раптом не автоматична, то пан оператор котелоагрегату дивиться чи достатньо він палить чи недостатньо.
Декольтем своїм мене манила.

vykh

на Івана Франка 56 на жаль ліхтаря вже немає  :'(

можливо ще десь залишився?

YserL

Цитата: vykh від 07.06.2016 08:12:04
на Івана Франка 56 на жаль ліхтаря вже немає  :'(
Його вже давно хтось свиснув.

John

Біля палацу Потоцьких:



вул. Лисенка:



Wolff

Цитата: YserL від 07.06.2016 12:14:26
Цитата: vykh від 07.06.2016 08:12:04
на Івана Франка 56 на жаль ліхтаря вже немає  :'(
Його вже давно хтось свиснув.
Ні не свислули.
Він  на території ЛКП.. Львівсвітло,, як частина невеликої композиції старих світильників. )))

231 Гості, 0 Користувачів