2Romchik: можеш троха детальніше вивідати інформацію по тому???
Уви не можу. Дід помер 10 років тому. Тому точно не пам'яиаю всього що він розказував. Може і хід був не на Високий замок, мені було 10-11 років коли він мені про то розказував і я тоді майже не приділив тому ніякої уваги. Ще пам'ятаю, що дід точно тицьнув пальцем місце, де можна було залізти в хід біля Арсеналу, а куда він вів теж точно не пам'ятаю, може до порохової вежі. Але хід там з цитаделі
кудись точно є!! Я ще запитаю в бабці, коли побачу наступний раз, вона може пам'ятає. Але з того толку мало, воно вже все давним-давно засипане.
To Golem: Львів стоїть на піщаних грунтах, заболочене тільки річище Полтви. Правда РГВ в нас досить високий, він і був причиною того, шо не проклали в нас підземний трамвай, він і є причиною того, що більшість бомбосховищ в нас підтоплені. при правильній гідроізоляціїї і мінімальній системі дренажу підземні ходи можути вистояти сотні років. Раніше використовувалась сира зелена глина (якщо не помиляюсь) в якості гідроізол., яка є найнадійнішим природним водоупором.
Те, що стіни Лощини активно тріскають, а підземеллям старих замків хоч би хни, пояснюється дуже просто: те, що будувалось "на воко" має дуже великий запас міцності, а відносно нові споруди розраховувались з метою економії матеріалу, тому запас міцності в них значно менший.