Вітаю друзів діггерів!
Хочу окремо розповісти деяку цікаву інфу про Палац Сапігів на вул. Коперника, 40а.
Мене дивуе цей палац тому що як каже Крип’якевич в його "Історичні проходи по Львові", кошту будування цього палацу можна порівняти з коштою побудови палацу Потоцьких.
Питання - чому? Моя думка що це тому як там є сурьозні підземні ходи.
Я мешкав у цьому районі на протязі 70-х та початку 80-х років та хочу поділитися слідуючими фактами (деяки вже було згадано на цьому форумі).
Як було вже вказано тут
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php?topic=95.msg653#msg653був підземний хід, але не тут, а під другою башенкою зправа.
Я натикнувся на план Палацу Сапігів тут
http://www.galiciana.ucu.edu.ua/page1.htmlта домалював те, що бачив своІми власними очами наприкінці 70-х років.
Отже, як показано на фото і на плані, як ви влізете в ту маленьку башту, то, повернувшись обличчям в сторону вулиці Коперника, вхід до підземелля буде розташований зправа в куті кімнати.
Далі, перша підземна кімната майже повністю засипана землею. Далі там йде прохід до другоІ кімнати. В тій кимнаті ви досить можете побачити криницю десь два метри в діаметрі.
Під час перебудови палацу в 70-ті роки, частина палацу була знищена совком, де потім побудували другий будинок 9-тоІ школи.
Поряд з цим, багато будівничного брухту та сміття було брошено в ту криницю.
Ще до цього, коли мені було років 7-10, ми лазили до того підземелля багато разів.
До дна криниці спускалася мотузка. Лише деяки з хлопців не боялися лізти вниз. Глибина криниці - не меньше 10-ти метрів!
На дні ще й тоди було інше сміття вид пожежі: якщо ви будете в тому підземеллі, то побачете, що всі стіни чорні та засмажені під час пожежі.
Як я розумію та криниця мала деревьяні сходи. Отож, як показано на плані, там була залізна двірка, наполовину завалена пожежним сміттям.
Сама дверка була трошки відчинена, але пролізти туди навіть ми, 10-річни хлопці, не мали можливості, бо так було вузько.
Я не дуже вірю, що ці ходи якось поєднуеться з цитаделлю, але думаю, що там є справжний підземний хід що йде десь далеко.
Мушу попередити що під сквером, розташованим напроти будинків Дорошенка 51-59 є велике бомбосховище, побудовано німцями, яки мешкали у тих будинках під час другоІ світовоІ війни.
Як стверджують ті, що були в тому бомбосховищі у 60-х роках, воно розташовано багато вище, ніж підземний хід від Коперника.
Входи до бомбосховища були розташовані напроти брами Дорошенка 57, де зараз побудовано маленькі сходи, та під великою сосною, що є напроти брами Дорошенка 59.
Довгий час було багато слухів, що з будинку вчителя також був вхід до бомбосховища.
Тому я маю слідуючи питання до форуму:
Поперше, де можна знайти інформацию про побудову палацу князів Сапєгив?
Подруге, чи е можливисть якось розкопати той підземний хід?
_Єгор Товстопуз