Недобудована ГЕС в Карпатах коло Сколе на Річці Стрий

Автор swj, 22.08.2007 22:21:21

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

swj

Шо за обэкт знаходиться близько с. Довге Гірське на пн-сх від відпочинкової бази Майдан. Місцеві поселенці охарактеризували його як стару дамбу із якимись-то воєнно-довоєнними прибудовами недобудованими бог зна коли. По самому обєкту незміг полазити, не мав змоги. Знайомий розказував шо воно охороняється. Стоїть та споруда на одній з приток р. Стрий. Хто там був, або знає шо воно таке просив би поділитись інформацією і не жлобнічати.
Москаля в садочку,
в тихому куточку,
жде сокира жде.

swj

Москаля в садочку,
в тихому куточку,
жде сокира жде.

Golem



Я їздив тими місцями літом на велосипеді. Саме з Майдану в Сколе. Обєкт не помітити не міг. Патріарх велотуризму Мирон (хто десь їздить чи змагається на велосипеді - його точно знають) розказував:

" За радянських часів в 80-их роках тут хотіли спорудити ГЕС. Якшо подивитися на рельєф то видно, шо річка Стрий тече між двома гірськими хребтами. Дамба мала перегородити ці хребти утворивши величезне водосховище. Відповідно все мало затопитися. Під водою мали б опинитися кілька сіл та пару десятків кілометрів мальовничої карпатської долини, де зараз відпочивають люди. Але часи були вже не ті, йшла перестройка і до голосу народу прислухалися. Будівництво припинили. Крім цього обєкту, зправа від річки на схилах є ще пару шлюзів, через які вода мала відводитися за дамбу в разі переповнення.
"

Подібний обєкт в горах вже є, тільки троха меншого масштабу. Це треблянська ГЕС сумарною потужністю 3 блоки по 9 МВт. Аж смішно, шо заради такої сміховинної потужності знищили цілу річку.


По цій трубі вода йде вниз до енергоблоків. перепад 240м.


Всередині електростанції
Дігери всіх країн єднайтеся!

Jurek


Golem

Гм. Цікаво було почитати і фотки поффтикати. Власне думці місценвого населення я б не дуже довіряв, воно завжди схильне вигадувати і перебільшувати. :) Думаю просто робили ше одну ГЕС без будь-яких сторонніх думок. В будь-якому випадку цікавий обєкт для вело-індастріал подорожі :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Skip

Розповім (точніше покажу) про то трошки детальніше. Об"єкт знаходиться між селами Сопіт та Довге Сколівського району тут. Поділити його можна на три споруди та комплекс побудований напевно для будівельників. Від самого комплексу залишилась діюча підстанція та напів розвалені гаражі.
Колись туди вела дорога. Зараз видно лише залишки асфальту. На 2 та 3 спорудах якість бетонування на "3-". Охорони ніякої нема.

Golem

Дякую за доповнення. Думаю логічніше обєднати ці дві теми? Шо скажеш?
Дігери всіх країн єднайтеся!

Skip


Skip

Споруди №1 та №2 з"эднані між собою двома тонелями довжиною приблизно 500 метрів. На сьогоднішній день тонелі затоплені на 70-80 см. Течії нема. Маючи хімзу та потужні ліхтарі пройти можна. В нас була ідея проплисти на човні ))) Але в середині стирчить багато арматури та й в виходять тонелі в озері під водою. Так що в середину вирішили просто подивитись.

Skip

Споруда 1 - висотою метрів 30 з двома отворами під шлюзи та кімнатами під якесь обладнання. Всередину залізти можна без додаткового спорядження. Проблемою може стати кімната з водою см на 20-30 та обвалений сходовий марш.

Skip

Шлюзи відсутні та двері відсутні. Там де повинна була текти вода стіни покриті металом. Зверху виведена арматура для подальшого бетонування. Під будинком простір заповнений водою. Біля будинку лежить колія під потужний баштовий кран та противага від нього.

Skip

Споруда №2 - величезні "ворота" в які і виходять тонелі. Залишені арматурні випуски під колони. Під водою видно якісь металеві колони. В озері купа риби  ;)

Skip

З іншого боку річки споруда №3. Як підписано на гуглмапі - аварійний водозлив. Поки йшли туди помітили невелику бетонну трубу

Skip


Golem

Фундаментально! Всо облазив і перефоткав. Най буде поокремо, гарний звіт!
Дігери всіх країн єднайтеся!

:-)

В районі Верхнього Синєвидного свого часу планувалося споруджння АЕС, зважаючи на площу (між В.Синєвидним і Корчином) блоків 2-3. Недобудована ГЕС (?) (зважаючи на водоводи напевне ГАЕС) мала стати частиною енергокомплексу, а-ля Південно-Український, і/або водоймою-охолоджувачем для АЕС. Але ГЕС розташована вище майданчика, навряд чи туди помпували б воду.

Спробую знайти якісь документи на цю тематику. Якщо хтось має -  скидайте, самому цікаво.
Декольтем своїм мене манила.

inkognito

ЦитуватиВ районі Верхнього Синєвидного свого часу планувалося споруджння АЕС, зважаючи на площу (між В.Синєвидним і Корчином) блоків 2-3

  Слава Богу, що так не сталось.АЕС в Карпатах - то не то, що зло...це взагалі словами не описати...
Resistance is futile

Roy

ЦитуватиВ районі Верхнього Синєвидного свого часу планувалося споруджння АЕС, зважаючи на площу (між В.Синєвидним і Корчином) блоків 2-3.
Колись читав, що в планах перегляду будівництва АЕС на західній території СРСР, була ділянка біля Самбора.
Хоча згодом зупинились на двох місцях: Рожнятові та Нетішині.
Meine Ehre heißt Treue

Skip

тепер то все виглядає зовсім інакше - практично весь метал зрізали ... фото

Fenriz

на УМ  вивісили репортаж про недобудовану ГЕС, цікаво почитати і помріяти про підземні штаби...
http://umoloda.kiev.ua/number/200/0/63047/

250 Гості, 1 Користувач