Доброї частини доби, відбірне товариство, друзі, колєги! Шальоно радий до вас писати і знову висіти на форумі) Не дивуйтеся із такої, мабуть, трішки тошнотної патетики, але я і справді дуже радий.
Довго думав, чи кидати цю тему в розділ *для своїх*, чи в *техніку безпеки*, вирішив в останній, аби гості дивились, читали і добре думали, перш ніж кудись лізти, бо то важливо.
- Чувак, а яке це має відношення до техніки безпеки? – спитаєте ви, а я повім: пряме.
Бо йтиметься про хворобу Васильєва-Веля, простіше – лептоспіроз. Але спершу – передісторія.
. Одного чудового осіннього дня вибрався я з другом на вилазку до Бродів, на ракетні шахти. Вилазка відбулась чудово: безліч вражень, емоцій, тем до роздумів, чудових фотографій і… дві невеличкі подряпини на руках (ну з ким не буває? Це ж діггерство.) І все було чудово, а тим часом в мому організмі визрівала страшна бацила, така маленька, така непомітна, су…а…. Одного дня я відчув, що щось не так. Я одразу ж оціний ситуацію, а ситуація, що й казати була л а ж о в о ю. Спочатку набрякли лімфатичні вузли на шиї, це супроводжувалося сильним болем, піднялася температура (39 і вище)… З того моменту почалась моя медична епопея і (без лишньої скромності) боротьба за життя (причому спочатку ця боротьба була пасивною, в міру того, що ані викликаний лікар, ані викликана на 4-й день хвороби, карета *швидкої* не зорієнтувалися в чому справа, тож я продовжував рятуватися домашніми методами). Протягом 6 днів з початку хвороби ми не могли збити температури (жарознижуючі препарати не допомагали, стабільна 39.6). На 4-й день починаються сильні болі в нирках і попереку. 5-й: починають на світло боліти очі, білок очей стає суцільно і насичено червоним, з*являється сильний головний біль. 6-й: від головного болю на скронях набрякають вени, додається біль в печінці, інтенсивне пожовтіння шкіри і (найстрашніший із симптомів) болі в литкових м*язах ніг. 7-й день – мовна межа. Далі час іде на години, оскільки вже за три доби ти стаєш лежачим, розвивається цироз печінки, ниркова недостатність, з*являються менінгіальні симптоми. Хвороба призводить до смерті.
Лікування надзвичайно тяжке….перевірено на собі…(18 днів в лікарні)
Вдячний Богу, лікарям, батькам і…антибіотикам))за те, що витягнули мене.
І, як філософське заключення хочу сказати: ХЛОПЦІ, ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ, НЕ НЕХТУЙТЕ НИМИ, НОСІТЬ БАХІЛИ І ХІМЗУ, НЕ ТІШТЕСЯ ІЗ РАТАТУЇВ ТА ІНШОЇ ПІДЗЕМНОЇ ЖИВНОСТІ (щурі – один із основних переносників), БЕРЕЖІТЬСЯ і як казало якесь зеле нетто* у стар варсах *Да прибудет з вами сіла, АМІНЬ!
Інформація про хворобу з вікі: ептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, що викликається збудником з роду лептоспір. Характеризується ураженням капілярів, часто ураження печінки, нирок, м’язів, інтоксикація, супроводжується хвильоподібною лихоманкою.Лептоспіроз поширений у всіх країнах, окрім Арктики. Захворюваність висока. Більше половини випадків протікає у тяжкій формі та потребує реанімаційних заходів.Резервуаром лептоспір є гризуни (щурі, миші), а також свині, рідше – велика худоба та собаки. Зараження людини відбувається при споживанні сирої води, купанні у заражених водоймах, при роботі на заливних луках, полях зрошення, у місцях звалищ, при догляді за домашніми тваринами, споживанні інфікованих продуктів. Як професійне захворювання лептоспіроз можливий у тваринників, ветеринарних працівників, працівників комунального господарства. Спостерігається сезонність епідемічних спалахів лептоспірозу у літньо-осінній час.Інкубаційний період 7-14 днів. Захворювання починається гостро, з остуди, підвищення температури до 39-39,5 °C, яка у наступні 6-10 днів зберігається на високому рівні. Можливі значні коливання температури, іноді «двогорбий» характер температурної кривої. З першого дня хвороби виражені сильна загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах (особливо литкових), попереку. Характерний зовнішній вигляд хворої людини: обличчя та склери гіперемійовані, відмічається лихоманковий блиск очей, кон’юнктивіт, на слизових губ та носа можливі герпетичні висипання; іноді виникають носові кровотечі. Зів гіперемійований, язик рівномірно обкладений сіруватим налітом. Визначається помірне збільшення печінки та селезінки. В окремих хворих можлива поява жовтяниці. На протязі перших 4-ох днів хвороби у крові відмічається нейтрофільний лейкоцитоз з паличкоядерним зміщенням вліво. Сеча містить сліди білка. Приблизно у 20 % випадків з 4-5-го дня хвороби з’являється петехіальний або розеольозно-петехіальний висип, що зберігається упродовж 1-3 днів, не залишаючи після себе пігментації. У деяких хворих відмічається ригідність потиличних м’язів, що вказує на подразнення та набряклість оболонок мозку (явища менінгізму). Можливий розвиток тяжкого менінгіту. При тяжкому лептоспірозі на фоні інтенсивної жовтяниці з’являються великі геморагії, розвивається глибоке ураження нирок (гострий нефрозонефрит) з можливим ускладненням уремією.