Спорядження

Автор Golem, 22.01.2009 18:23:40

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Ліхтарик.
Перший і обовязковий елемент спорядження кожного  - ліхтарик. Незалежно чи ви йдете в підземелля, а чи досліджувати старовинний замок. Ніколи не знаєш коли ліхтарик пригодиться. Він може бути корисним у підвалах, при дослідженні темних кімнат, ходів і так далі. Не кажучи про те – шо в більшості підземель жодного інакшого світла ніж ваш ліхтарик не буде.

Всі ліхтарики можна поділити на три категорії:
-   Світлодіодні
-   З Лампами накалювання
-   Комбіновані

Світлодіодні ліхтарики в якості джерела світла використовують напівпровідникові світлодіоди, що мають наступні переваги:
- Вищий коефіцієнт корисної дії а отже і віддача на одиницю енергії
- Вищу надійність
- Менша маса
- Зразу сфокусоване світло

Недоліком світлодіодів є:
-   Сильна залежність яскравості від напруги батарей
-   Кожен світлодіод має цю залежність свою
-          Залежність порогової напруги від температури

Для усунення цих недоліків якісні, а отже і дорогі, ліхтарики використовують спеціальні мікросхеми керування світлодіодами. Ці мікросхеми усувають залежність яскравості від напруги та температури. В дешевих китайських ліхтариках світлодіоди живляться тільки через звичайні резистори. Тому вони мають наступні недоліки:
-   Нижчий коефіцієнт корисної дії в порівнянні з ліхтариками із перетворювачами
-   Кожен світлодіод світиться зі своєю яскравістю. Деякі майже не світяться
-   Яскравість ліхтарика сильно міняється при зміні напруги живлення
-   Ліхтарик вмирає практично раптово при розряді батарей, шо залишає вас без світла

Зате підкупають такі ліхтарики ціною та кількістю світлодіодів у них. Тому для нечастих і недовгих походів можна купувати китайські ліхтарики, до них свіжі батарейки і буде всьо гуд. Якщо ж Ви плануєте часті вилазки, додатково ходите в гори – рекомендуємо один раз потратитися і купити нормальний ліхтарик.

Для вилазок дуже зручно мати два ліхтарика. Один надівається на голову і звільняє руки. Другий знаходиться в руках, дає багато світла і, що головне, не сліпить. В колекторах при наявності димки , випарів і туману ліхтарик що знаходиться на голові буде засвічувати простір перед нею і результуюча видимість буде низькою. Підсвітка ліхтариком з руки збільшить відстань огляду мінімум вдвічі. Ліхтарик для ручної підсвітки може бути як маленьким від велосипеда – так і здоровим агрегатом із акумуляторами, радіоприймачем, магнітофоном та будильником :)

Як відрізнити добрий ліхтарик від поганого? Найперше ціна, вона відрізняється в 3 рази. Купити якісні ліхтарики можна в спеціалізованих туристичних магазинах. Там же і отримати консультацію по них. Добрі ліхтарики мають термін служби 100 годин від одного комплекту батарей, вони є водонепроникні і ударостійкі, мають режим Boost (короткочасна підвищена яскравість), регульований фокус і різні кольорові світлофільтри та багато іншого.

Окрема мова про термін служби від одного комплекту батарей. Виробники гарантують час більше 100 годин. Але це переважно в режимі мінімальної яскравості і під кінець ліхтарик практично світити не буде. Реальний час роботи з нормальною яскравістю рідко перевищує 20-30 годин. Але навіть коли батарея майже повністю розряджена то світлодіоди ще досить довго продовжують світити, рятуючи мандрівника від повного перебування у темноті. Якщо батарея повністю розряджена і ліхтарик вимикається зразу після ввімкнення – не біда. Можна зажати кнопку після чого ліхтарик почне блимати і це дасть додатково кілька хвилин роботи шоб дійти до виходу.

Ліхтарики з традиційними лампами розжарення. Найбільш традиційний і відомий тип ліхтариків. Попри свою простоту забезпечують хорошу яскравість. Сучасні ліхтарики з галогеновими чи ксеоновими лампами мають яскравість в кілька разів вищу ніж у світлодіодних. Хорошим доповненням до такого ліхтарика є регулювання фокусної віддалі лінзи.

Недоліками таких ліхтариків є
-   Низький термін служби батарей
-   Низька надійність лампи розжарення
-   Велика маса
-   Не ударостійкі

Оптимальним рішенням є комбіновані ліхтарики які містять в собі і світлодіоди і ксенонову лампочку. Перші використовуються як основне джерело світла а лампочка – коли треба далеко посвітити.

При користуванні ліхтариками з лампами накалювання завжди при собі потрібно мати запасний комплект батарей і лампочку. Адже відмовляють вони, як парвило, в самий непідходящий момент. Також йти в похід зі старими радянськими ліхтариками, старими ліхтариками шо заряджалися від 220В категорично не рекомендується. В них окислені контакти, старі лампочки, батарея має малий ерсурс і практика показує шо вони завжди відмовляють. Китайський ліхтарик за 15 грн значно кращий.

Елементи живлення

В загальному випадку елементи живлення поділяються на 3 категорії:
- Ємністю до 250мАг для ААА і 500мАг для АА Дешеві соляні і марганцево – цинкові батарейки
- Ємністю до 500мАг для ААА і 1000мАг для А. Елементи середньої цінової категорії. Часто на них пише Alkaline Battery
- Ємністю понад 1000мАг для ААА і 2000мАг для АА. Super Alkaline, Duracell Turbo

Елементи ААА в загальному випадку мають вдвічі меншу ємність ніж аналогічні елементи АА розміру. Також, напруга дешевих елементів не на алкалайновій основі сильно залежатиме від температури. Так шо в мороз вони можуть підвести.

Питання використання акумуляторів. NiMh і NiCd акумулятори мають нормальну напругу 1,25В що відповідає напрузі напіврозряджених батарейок. Відповідно результуюча яскравість дешевих світлодіодних ліхтариків і ліхтариків з лампами накалювання буде відчутно менша. Дорожчі світлодіодні ліхтарики частково компенсовують недостачу напруги. LiIon акумулятори як еелменти не продаються. Але в складі мобільних телефонів чи фотоапаратів вони зарекомендували себе зовсім не зле. Nokia1200 працює в режимі ліхтарика 6 годин, Olympus u850 дві години, але світить втричі сильніше.

За моїми спостереженнями найдовше працюють Duracell Turbo. Також завжди беру мінімум 3 різних ліхтарики з повністю зарядженими батареями.

Окремо слід згадати літієві батарейки в корпусі звичайних АА і ААА. Energizer випускає спеціальні літієві батареї. Вони не є перезаряджаємі, просто працюють в 7-9 раз довше. В штатах вони йдуть по 9 доларів за 4 штуки. Тобто по 2.25 долара за штуку. В Україні чомусь нема. Перевагою є те, шо їх не треба постійно міняти , раз вставив і забув. Думаю для довгих вилазок та походів це досить непогане рішення.

Водонепроникний одяг і взуття

Під час дослідження колекторів, бомбосховищ та інших затоплених обєктів дуже часто потрібно мати щось на ноги, шоб не промокало.

Найпростіше – туристичне взуття. Недолік – все таки промокає і низька висота. Берци для цих справ не підходять в принципі, промокають дуууже швидко. Про Туристичне взуття написано дуже багато на відповідних сайтах.
Кращий Варіант - гумаки. При інтенсивних дослідженнях ноги будуть мокрі і натерті зсередини.
Ще кращий Варіант - чоботи від хімзахисту. Вдіваються поверх звичайного взуття. Найкраще шоб воно було туристичне. Захищають від води по коліна. Ціна 30 грн на Джерельній біля Краківського. Якшо згорнути – досить компактні і вміщаються в рюкзак. Відповідно менший запал. При купівлі слід звертати увагу на відсутність перегинів і пеертертостей а також вимагати всі гудзики.

Якшо рівень води вище колін, до пояса і ще вище – найкраще мати захист аж до грудей. Може підійти як військова хімза так і рибальський комбінезон. Останній виглядає більш товстим та надійним, але й коштує дорожче. Мінімальна ціна хімзи 200 грн. Все про радянську хімзу

Є такий спосіб. Якшо треба кудась пролізти, а хімзи під рукою нема – купуємо на базарі плівку для пакування харчових продуктів. Вона електризована і дуже гарно чіпається до всього, ніби наклеєна. Та й за 7 грн її проадють аж 200 метрів. Обмотавши ноги кілька разів такою плівкою можна не боятися короткочасного перебування у воді.

Все решта

При дослідженні обєкта бажано мати компас та карту місцевості. Не завадить і шнурок десятка, для спусків в вертикальні шахти. Навіть 2м колодязь без шнурка не подолаєш. Купувати бажано не на базарі в бабки, а в спеціалізованих туристичних або альпіністських магазинах.

Каска не є обовязковим елементом. Але при її ціні 20 грн ризикувати своєю головою нікому не рекомендую. Також на голову файно мати якусь бандану чи шапку. Часто зі стелі сипиться всякий бруд. Неприємно потім виколупувати то всьо з волосся. В залежності від типу обєкту на руки потрібно мати рукавиці. Яким би обережним не був, але завжди прийдеться спертися на саме брудне місце.

Одяг повинен бути таким, який не шкода замастити чи порвати а потім і викинути. Також потрібно розуміти, шо в підземних обєктах літом значно холодніше, а зимою – значно тепліше. Відповідно до цього і вибирається одяг.

Йдучи на обєкт незайвим буде маленький ломик чи велика викрутка а аткож вигнутий з арматури гачок. Це значно полегшує відкривання люків і. Пригодиться і розкладний ніж з комплектом інструментів. Деколи приходилося ремонтувати ліхтарики на ходу.

В рюкзаку (для любителів ходити з кульками Хюго бос можна пропустити) корисними будуть рейн кавер і  кульки для сміття. Рейн кавер ховає всі виступаючі частини рюкзака і захищає його від бруду. В кульки зручно поскладати брудну хімзу, рукавиці і все решта після виходу на поверхню. Дуже великий рюкзак мати не варто. Заважатиме в колодцях, і особливо драбинах на висотні обєкти, зачіпаючись за огорожу. Але й малий не має сенсу. В нього повинно вміститися все ваше спорядженні та одяг. Шоб при необхідності можна було вийти на поверхню чистим і сухим та розказувати, шо сюда через отвір в люці закотилася обручка і ти пішов її шукати :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

TANK

"...Берци для цих справ не підходять в принципі, промокають дуууже швидко..."

я вперше чую що Берци, промокають, можливо Гади-так (з того місця де починається халява)...берци іноземного виробництва, впринципі не промокають...перевірив на собі)))

За іншу інформацію, щиро вдячний)

Golem

Історія з реального походу. Йшли ми якось зимою на Петрос через Козьмещик. 6 чоловік. 5 з них взуті в різне військове взуття починаючи від Мартензів і закінчуючи натівськими. Були також і німецькі, і вітчизняні зразки. І тільки один Любко був взутий в Solomon-и на горетексовій основі. Вже на підході до перемички у всіх без винятку в шкарах чавкало. Дехто вже починав скаржитися на кольки в пальцях. І тільки один Любко був свіжий як ні в чому і не бувало. :) В воду ніхто не ступав, просто йшли по снігу. Після того я соіб купив такі самі :)

Як кажуть бувалі туристи, в горах не промокає лише листове залізо.  :) Але дещо промокає швидше, дещо пізніше. Не раз в мене промокали й горетексові шкари. Але набагато пізніше за берци, якшо такі були в інших учасників.
Дігери всіх країн єднайтеся!

RoMeL

ггг... я третину дороги від Говерли до Чорногори в сандалях пройшов ;D і нічьо... , колись може викладу звіт і фоти "Двохтисячники України-2008" :P
Fruere vita, dum vivis

Golem

Зимою по коліна в снігу? ;D ;D ;D
Дігери всіх країн єднайтеся!

Fenriz

"Шоб при необхідності можна було вийти на поверхню чистим і сухим та розказувати, шо сюда через отвір в люці закотилася обручка і ти пішов її шукати"

кльова відмазка))) сенкс ))

про хімзу за 200 і бахіли за 30 - можна забути  :( все подорожчало. до 300 і до 60 грн відповідно

gdanz

Як аварійне джерело світла пропоную брати з собою хімічний "світлячок", їх часто продають в магазинах для рибалок, виглядає як пластикова гнучка палочка довільних розміірів, яка після переламування починає інтенсивно світитись, свічення продовжуеться на протязі доби. В випадку екстренних ситуацій такі "святлячки" можуть добряче допомогти.

Згідно незалежних тестувань найбільшу ємність з лужних батарейок мають батарейки Varta, батарейки Дюрасел значно їм поступаються.

Слід брати до уваги що різні моделі батарейок від того самого виробника можуть мати різне призначення, батарейки для використання в фотоапаратурі мають меньшу ємність, але можуть забезпечити значні струми споживання, батарейки загального призначення мають порівняно більшу ємність, але неспроможні віддавати навантаженню значні струми.   

Що до берців не треба забувати що існують берци не тільки з секонд хенду за 200грн, ще існують досить надійні і визнані моделі від виробників професійного взуття, в яких вікористані найсучасніші технології виробництва і які за своїми характеристиками навряд чи комусь можуть поступитись. 

Golem

Як аварійне джерело світла пропоную брати з собою хімічний "світлячок", їх часто продають в магазинах для рибалок, виглядає як пластикова гнучка палочка довільних розміірів, яка після переламування починає інтенсивно світитись, свічення продовжуеться на протязі доби. В випадку екстренних ситуацій такі "святлячки" можуть добряче допомогти.


Дякую. Справді корисна інформація, я шось про це забув. Хоч сам брав з собою такі при поході на Рейнер.

Згідно незалежних тестувань найбільшу ємність з лужних батарейок мають батарейки Varta, батарейки Дюрасел значно їм поступаються.


Є така інформація в неті. Але чомусь я і кілька моїх знайомихї маємо негативний досвід використання Варти :(Натомість Дюрасел Турбо (не звичайний Дюрасел) - Рулить. Може з якогось підпільного заводу вони йдуть, може ше якась причина.

Слід брати до уваги що різні моделі батарейок від того самого виробника можуть мати різне призначення, батарейки для використання в фотоапаратурі мають меньшу ємність, але можуть забезпечити значні струми споживання, батарейки загального призначення мають порівняно більшу ємність, але неспроможні віддавати навантаженню значні струми.   


Ця інформація колись широко була розповсюджена і так воно і справді було. Коли батарейки мусіли крутити двигун мильнички. Сьогодні не актуально, бо і фотіки менше споживають, і всі алкаалйнові батарейки мають малий внутрішній опір.

Що до берців не треба забувати що існують берци не тільки з секонд хенду за 200грн, ще існують досить надійні і визнані моделі від виробників професійного взуття, в яких вікористані найсучасніші технології виробництва і які за своїми характеристиками навряд чи комусь можуть поступитись.   

Ага, власне мембрана, підошва Вібрам і все решта, шо притаманне туристичному взуттю. Такі дійсно нічим не поступаються.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

ЦитуватиНедоліком світлодіодів є:
-   Сильна залежність яскравості від напруги батарей
-   Залежність яскравості від напруги живлення

ІМХО мона скоротити до одного пункту, першого
Resistance is futile

Golem

Однозначно :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Знайшов на х3М сайті цікаву статтю по Спорядженню. Почав читати - шось дуже видалося мені дуже знайоме. Після 3 речення поліз на експлорер порівнювати. Виявилося 1:1. Вже в кінці зувидіу сцилку на Оригінал. Що ж, переклад мені сподобаусі. Ну і приємно :)

ПС. В коментах багато писалося про каску і чи вона потрібна. То особисте діло кожного. Але при спуску в Південно-Західний колектор вона мені реально помогла, лишилися незлі такі зубці:)

Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

добре, що у кінці статті дали лінк на експлорер  :)
Resistance is futile

Lacerta

А скажіть будьласка, а навіщо в дігерстві використання протигаза та інших подібних речей?

YserL

Цитата: Марічка від 03.11.2009 12:19:38
А скажіть будьласка, а навіщо в дігерстві використання протигаза та інших подібних речей?
Наприклад залізаєш у колодязь, а там гази сірководню, 120 секунд дихання і непритомність гарантована. Відкачувати дуже важко. При достатній кількості кисню у колодозязі (в районі 18%) можна використовувати противогаз із сірим фільтром із білою полосою. Також він захижає від пилу і спор різних грибів. Читаєте техніку безпеки!

inkognito

    Дуже гарно захищає від усякого смороду, а головне ідеально підходить для організації тру флеш-мобів по-львівську  :)
Resistance is futile

Lacerta

А бували такі випадки коли дійсно ставав в нагоді, а можливо й рятував життя?

Fenriz

вчора пиляв болгаркою керамічну плитку. я виявилось згодом - диск був не для пликок, тому почавскрашно диміти дуже ядючим димом, шо аж слози виступали) вдів противогаз і всьо люкс, запаху ні грама, різав далі)

Akella

коли після прикрого випадку з димовухою я провітрював квартиру свою))
дим був дуже стійким і дуууууже дер в горлі,тож я напялив протигаз,отак я  я виганяв дим з квартири ))в протигазі))
Akell me nice!

VeNick

ти що змішав анальгін з гідропірітом?)))
УКРЗАЛІЗНИЦЯ

explorer

Цитата: VeNick від 04.11.2009 21:16:33
ти що змішав анальгін з гідропірітом?)))
я от колись в молодших класах школи змішав, і поклав до кращих часів у шафу за одяг. Для тих хто не знає - реакція між двома порошками починається з часом сама без всякого підпалювання... Коротше, добре, що вийшло провітрити більш-менш до приходу батьків :)

232 Гості, 0 Користувачів