Вежа в Стрийському парку.

Автор Roy, 25.06.2010 16:56:07

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Roy

Сьогодні з Venickom були в справах в районі податкової. Верталися в центр Стрийським парком. Проходимо повз вежу а тут.ввідкриті двері на наш подив. Такого звісно пропустити не могли, дістали ліхтари та мильнички, зайшли в споруду.
Вхід в колишній ресторан пролягав через роздягальню, що на першому рівні. Над вішаками розміщувалося електронне табло про наявність місць на кожному з секторів вежі!! Приємно вразила така річ. Вежа поділена на 6 поверхів (секторів).

На другому поверсі розміщувалась барна стійка та кімната бугалтерії чи дирекції закладу. Залишилось дуже багато елементів побуту радянського часу, характерних дермантинових меблів, барних стільців, посуди.Ще зауважу, виглядає воно зовсім непогано, тобто не знищене часом та відвідувачами закритого закладу. Ресторан декорований тру-hand made вітражами, скульптурами, шклом, дещо є ще ціле, можна тільки уявити собі, як там колись шикарно було.
Між поверхами є туалети, умивальники. Також є вантажний ліфт, по якому возився посуд та їжа з верхніх поверхів.  А останній поверх це взагалі фантастика!
Білі дивани, барна стійка з колекцією імпортних напоїв (пусті, проте нерозбиті пляшки) модних та дорогих ще в кінці 80-х років...Якось переносишся в часі, коли перебуваєш там, взагалі дивні відчуття, висота розташування, предмети та панорама роблять своє діло... Звідти є лаз на гвинтові сходи, які огинають вежу а також скрита драбинка на стрих, звідки можна попасти на дахівку вежі.
Отже, є прекрасне місце, не знаю як так двері раптом відриті виявилися серед дня..., наразі все ще не засране та не понищене сильно. В кожному разі, вхідні двері ми замотали шнурком від проводки. Чим швидше туди навідаємося тим краще буде, варто цю атмосферу побачити та відчути особисто.

P.S. Взагалі місце виглядало містично, всередині відмовилася працювати цифромильничка якимось чином, довелося заюзати телефон.


Відео, з телефону












































































































Meine Ehre heißt Treue

inkognito

Тру, гарне місце. Добре же в "плянах для своїх" - сторонні не побачать. Гадаю, варто причіпити там моцну колодку на двері. А, ну + звісно
Resistance is futile

Roy

Та, колодка обовязково має бути. Маю певні здогади хто відкрив вежу..., по написах DL, хоча можу помилятись. І взагалі, треба прослідкувати за цим місцем, ану ще й зробимо пристанище а-ля бомбік під Добробутом.А і ше, Зелю з ломом туди не можна пускати))))А то для нього роботи там знайдеться багатеннно ;)
Meine Ehre heißt Treue

YserL

Шкодую що не пішов :( +++

Roy

Було б добре якщо б хтось знайшов фотографії закладу ще радянського часу, щоб порівняти як то воно колись було там.
Meine Ehre heißt Treue

zelja

аааа круто мені сподобалися диванчікі і барна стойка  :)
+1

deadmeat

Класно, от якби там якусь вечірку замутити))) +
Смерть досить близько щоб можна було не боятися життя...

inkognito

ага, то зразу до голови прийшло. Мож спочатку таки гарно закрити та перевірити місце на наявність локальних оффтопів у вигляді сторожів, поліцаїв, безхатченків(дякую South Park) та інших перешкод?
Resistance is futile

Roy

Та, закрити на колодку. Ну і бажано чим швидше, завтра, позавтра. Заодно й роздивитися детально об'єкт. То як?
Meine Ehre heißt Treue

inkognito

я хіба у понеділок або завтра увечері після 18-00
Resistance is futile

:-)

Був там з батьками в середині-кінці 90-х, жував морозиво з тих пластмасових вазочок, і пив молочний коктейль, чи томатний сік, наразі вже хз.
На той час місце вже було трохи заюзане, щось схоже на "пєльменную" із крутим баром і власне тими дорогими пляшками. Там можна було знімати фільми а-ля радянські кримінальні бойовики кінця 80-х.
Атмосфера там справді якась особлива, можливо "це спричинене спіральною формою, що створює завихрення висхідної та низхідної енергій ци". ;D
Декольтем своїм мене манила.

Golem

Ага, тільки як на мене якось воно троха тисне. Чимось радянські ресторани з фільмів кінця 80-их нагадує.

ПС: Думаю тему краще перенести в Звіти Для Своїх. Бо до планів вона не належить. тут її теж не побачать.
Дігери всіх країн єднайтеся!

atlas1975

Шкода yar-79 не міг оцю вежу купити для своєї крамниці розливного пива... Дуже затишне місце було колись, - я був там у кінці 80х з татом...

zelja


Alter

    Ото ще перед Новим роком вирішив на хвилі меланхолії прогулятись Стрийським парком. Отак собі лазив-лазив, поки не пройшов повз всім відому башню за кінотеатром. Особисто в мене та постройка нагадує такий собі симбіоз класичного костелу та водонапірної башні.



Зблизька





    Проходив повз неї багато раз, але чомусь саме зараз мені стукнуло в голову, і я допер, що там досить таки цікаво було б побувати. ТИм більше краєвиди звідти повинні бути досить цікавими.
    Отож починаю пошук інсталяційних місць. Таких не виявилось крім входу в бокову підсобку, де були розкурочені двері, а саме приміщення використовувалось як склад для ящиків, мусору та ще купи різного мотлоху. Основні двері виявились смикальностійкими в силу їх забитості дошками. Більше дзюр нема. Помічаю отвір на даху, утворений покоцаною черепицею. Залізти ЧЕРЕЗ нього можна, але як добратись ДО нього... Та ще і в парадній викладці... Вирішую збігати додому, натягнути бундес, взяти всього що тра для інсталу, і вернутись.
    Збігав, переодівся ,вернувся. Оскільки пора доби вже була досить необідньою, надворі темнішало. То не гуд. Приміряюсь, як ото його дістатись наверх. Вирішую використати природню покоцаність стіни у якості виступів, по яким можна залізти. Лізу. Покоцаність окремих представників цегли виявилась більшою ніж передбачалось, тому раз вельми успішно гепнувся да рідну землю. Тріпаюсь, думаю як то краще драпатись по другому разу.
     І тут я чую на верхньому рівні СПІВ!!! Тихенький, під гітару, дівочий спів! Щось з "Еvanescence" вроді. А може мені так здалось. думки роздвоїлись: 1) дівчину викрали злі горгулії, що живуть під кришею, і заставляють її співати все що їм заманеться; 2)на верху засіли готи. Думки про те що там бомжі відпала зразу. Легкого доступу до недр башні не було, та і сумнівно, щоб вони там пісні співали. Вирішую, що пофіг на №1 і на №2. З горем пополам інсталююсь. Знов падаю з-під криші. Ну, думаю, каюк бундесу! Як сам цілий буду, то він точно порветься, благо цвяхів, арматури, всяких залізяк там хватало. Але ще більше там було битого скла! Але не того скла ,що з шиб, а грубого, як каміння. Щось типу свинцевого. Ну але то таке. Пробую тихенько піднятись до верхнього рівня. Тихенько не виходить, бо скла там повно, і все воно розкидане так, що пройти безшумно просто неможливо.
    Отак прошарудівши в позі "юний стелс" три рівні, прислухаюсь. Спів дедалі чіткіший, музика голосніша. Що ж то за сирена там засіла? Піднімаюсь ще на один рівень. "Сирена" рівнем вище. Прислухаюсь. Чую, що крім неї там ще як мінімум два представники чоловічої статі, один з яких якраз і акомпонує юній вокалістці. Ну все, думаю, точно готи! Плюю на скритність і зі всією наглістю завалюю прямо до них, стаю собі збоку, слухаю, мовчу.
    Як і здогадувався, дівчина і два хлопці. Спочатку неврубано дивляться на мене, потім вирішуємо познайомитись. Харків, Київ і вроді Донецьк (вроді) - вони звідти, хто звідки точно вже не пригадую. Приїхали НР у Львові зустріти.Один з них виявився діггером. Решта, як він виразився, "цивільні" :) Говоримо про індастріал, бомбіки, куди можна злазити... Обмінюємось досвідом, так сказати)
    Далі разом вирушаємо на грунтовне дослідження власне цілої вежі, куди я вмудрився звалитись).
   
    Заким я товкся ззовні і зсередини, надворі стемніло. Приходиться фоткати зі спалахом, тож прохожі навколо довго насолоджувались фантасмагоричними спалахами світла у покинутій башні на фоні темного неба. Особисто в мене склалось би враження, що всередині проводиться реінкарнація Франкенштейна)

   А тепер по суті.

Сама башня міститься ось тут.
http://wikimapia.org/#lat=49.820407&lon=24.0271103&z=18&l=0&m=b

    Колись була рестораном, по крайній мірі, знайдені документи та накладні датуються 2003 роком найпізніше.
    Складається із прибудови у формі ІМХО каплиці, та самої власне вежі. Вежа поділена на 5 рівнів ,у кожному з яких містився такий собі міні-бар. Рівні між собою з"єднані гвинтовими сходами.

Коротенька історія вежі.

    Все почалось з того, що 1894 році ,через 17 років після створення та облагородження Стрийського парку на території колишнього Стрийського цвинтаря, відбувається Крайова виставка, в честь яко була побудована велика кількість півільйонів. В тому ж самому році і будується власне вежа.
    Круглий мурований будинок, споруджений з каменю та цегли у вигляді середньовічної башти, був однією з оздоб Крайової Виставки, крім цього, вона виконувала ще й важливу функцію водопостачання. Проект вежі виконав у 1894 р. тоді ще молодий технік, в майбутньому відомий львівський архітектор Міхал?Лужецький за ескізом професора Юліана?Захаревича, реалізували цей проект будівничі Юзеф?Балабан та Влодзімєж?Подгорецький. Водопостачання виявилося поважною проблемою для дирекції виставки, адже на цій території не було природних джерел та водоймищ. Найближче джерело було розташоване в парку Залізна вода. Між тим, вода була потрібна для фонтанів; забезпечення роботи парових котлів та виробництва штучного льоду; для напування худоби, яка експонувалась у сільськогосподарських відділах виставки; для потреб ресторанів, кав'ярень та цукерень; для обслуговування туалетів та прибирання території; на непередбачені потреби. На 18-метровій вежі був встановлений водозбірник об'ємом 60 000 л., виконаний краківською фабрикою машин Леона Зеленевського. Для будівництва були використані кілька останніх пам'ятників давнього Стрийського кладовища, яке займало частину території теперішнього парку ім. Б. Хмельницького, приблизно на місці колишнього музея військ ПрикВО та верхнього входу до Стрийського парку.



    В цей період до парку направляється лінія електричного трамваю. З 1922 року до початку Другої світової війни в парку працювала виставка-ярмарок «Східні торги», на якій замутили вузькоколійку для доставки вантажів і пасажирів від станції "Персенківка№. З 1939 по 1941 рік цю територію займають військові. Пізніше, до 1956 році приміщення колишніх павільйонів використовують у якості військових складів. У 1951 році цю вузькоколійку, що використовувалися для обслуговування «Східних торгів» частково розібрають, а з решти роблять всім відому на сьогоднішній час Львівську дитячу залізницю. У 1976 році на місці водонапірної вежі організовують бар-ресторан "Вежа", що користувався великою популярністю у місті.

    Зараз вона перебуває у закинутому стані, хоча у порівнянні із багатьма її ровесниками збереглась вона просто таки чудово.

    А тепер власне фотки

Автентичні залишки інтер"єру на останньому рівні






Вечірній Львів з висоти вежі.




Власне сходи. Обставлені, доречі, вельви нестарою плиткою.






Ще однією цікавою особливістю "Вежі", як ресторану є такий собі міні-ліфт, яким піднімали та опускали підноси із замовленнями та посудом.








Барна стійка






Квалки (в прямому смислі слова) вітражного скла.


...ось звідси


Досить симпатичні напевно були сії віконця, коли були у "робочому" стані. Ззовні дивиться досить таки приємно.




Знаходимо кімнати адміністрації, та деякі артефакти ;)










Автентична тру-табличка.


Ще одна


А ось Мегоартефакт. Кавалок правда)


Санвузол. То для контрасту)


Спускаємось в "капличку".




Саме через ось цю Дзюрку і залізли мої нові друзі. Я її не побачив, бо вона була хитро замаскована купою ящиків.


Підозра на плунжерний насос. Точніше його скелет.


Щитова. Також остатки.


І ось нарешті, грязні, в пилюці та кавалках скла, трохи потовчені (власне я) вилазимо на світ Божий.



Тріпаємось ,трохи ще говоримо про всяке, даю свої контакти. Прощаємось.

Додаткова інфа про вежу є тутка
http://www.lvivcenter.org

Цікавий 3D-путівник по Львову та Стрийськиому парку зокрема.
http://welcome.lviv.ua/index.php?cat=culture_parks&id=3

Власне обговорення http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,5122.0.html#new
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Roy

Об'єднав дві теми. Перша, як ми з Веніком  були там влітку 2010-го, і зараз, фоторозповідь Альтера,2012-го.
Як бачимо, багато чого змінилося, господарів так і не знайшлося.
Meine Ehre heißt Treue

Caesar

Заглянув випадково в п*ятницю, двері відриті , живуть бомжі , побито все що можна , на стелі уже жодного круга не висить.
І рай, і пекло мають свої переваги. У раю чудовий клімат, а в пеклі – вишукане товариство.

Dido

З самого початку там збиралася радянська "золота молодь" , як тепер кажуть - мажори.  Вхідний квиток коштував 7 крб. - це еквівалент 5-6 пляшок "чорнила".   Пару разів вдалося їм "влатати". Так просто, з почуття класової ненависті. ;)

Sensei

Де саме знаходиться Вежа???
і яка ситуація зарас?
Замок висить?

Бачив ніби колись цю будову на старих фотографіях,але ніколи про неї не чув

Пляшок купа але всі пусті,цікаво би було щось повне знайти:)
Скупий платить двічі - дурний ходе двічі.

YserL

Вежа зразу біля загсу.
На вихідних були. Двері забиті.
Сходовий прольот зрізаний, мотузкою можна піднятися.
Всередині все розбито вщент.

289 Гості, 0 Користувачів