Новояворівська Сірка та Крокуючі Екскаватори

Автор Golem, 23.01.2009 13:04:01

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Ви коли небудь бачили крокуючий Екскаватор? А хоча б можете собі уявити, як махіна висотою 100 метрів і вагою кілька тисяч тонн може не то шо їхати на гусеницях, а в прямому смислі ЙТИ. Якшо ні - то Вам на Новояворівську Сірку.


Знаходиться вона біля містечка Шкло, прямо біля Санаторію. :) Доїхати туда можна або автівкою (45км) або маршруткою за 8 грн від Янівського Кладовища. Вже здалеку по ліву сторону дороги нас зустірчає вигляд стріл екскаваторів, шо немов би переплелися утворюючи одну суцільну контсрукцію.

По праву сторону дороги можна побачити залишки потужнього компелксу збагачувальної фабрики, майже повністю оприходуваної природою і від того ще більше чарівною.

Шоб попасти до кранів найкраще від роздоріжжя пройти ше прямо 100 метірв і звернути в поворот маркований як "Блоки". Далійдемо прямо і біля закинутого екскаватора повертаємо наліво. Впираємся в цвинтар Катерпілелрів. Проходимо туда. Далі стежкою перелазимо через браму (бо інакше сторожі не пускають :) через совю територію) і попадаємо до самих кранів. Вони величні і сумні водночас. Є три крокуючі екскаватори і один баштовий кран на рейках. За словами сторожів два з них ше робочі. Сторожі добродушні і пускають всюди полазити і все обдивитися. Дивуємся дійсно грандіозним масштабам карнів. Вивчаємо їх конструкцію. Адже всі вони - різні!



Піднімаємся на найвищу стрілу. Довкола краєвид неймовірний. З одної сторони Шкло і Новояворівськ. З іншої - море, утворене на місці карєру. Причому Море - це не перебільшення. там справді дуже багато води і хвилі біля берега справді морські. Неподалік карнів є маленька "бєшєдка" розташована за 15 метрів від берега на сваях. гарне місце для відпочинку.



Якшо від попереднього роздоріжжя повернути направо - за кілька кілометрів вїдемо прямісінько на територію збагачувальної фабрики. Найбільшим і найкарсивішим є основний цех. Він опвністю розвалений і туда вільно можна лазити. Чому так кажу - бо деякі обєкти є приватизовані та обгороджені, перетворені на склади.



Відчуття шо попали в другий чорнобиль. Настільки близькі картинки: завалені перекриття, покручене залізо, кинуті агрегати, плоскі дахи покриті уалмками, обгорівша та обдерта конвеєрна лінія. Можна піднятися на сам дах. 29 сходових прольотів. Звідти видно наші крокуни, ше кілька екскаваторів розкиданих по території компдексу, величезні чаші де збиралася сірка.

Далі є дві вихлопні труби у небо. Драбини на них збереглися - можна якось буде спробувати видертися наверх. Мандруємо територією фабрики. тут і атм занходимо закинуті будиночки, крани, скати від белазів і захисні каски. Є одне досить енпогане бетонне приміщення з цілим дахом і open space. непогане місце для Концертів і дискотек!


Враження Хуліганки:
"
Новояворівська" Сірка".
Сьогодні знову була на тк.зв. індустріальному об"єкті.
Стояла на 14 поверховій висоті напівзруйнованої будівлі, а навколо мене простяглися космічні пейзажі: різноманітні тарілки ввігнутої форми невідомого призначення, локаційні вежі, енергоблоки, переробні цехи- гігантоманія в повній величі.
Руїни вражають- все дбайливо розібране, роздерибанене, підірване.Горів метал, плавилося шкло.
Величезні плити розгойдуються на тонесеньких арматурках, стукаються одна об одну і відскакують. Вітер колише ці величезні пазли бетону, а вони, порипуючи, хитаються, як новорічний дощик на ялинці. Тонни металу, похованого під снігом з дбайливістю працьовитих рук тих самих робітників, для яким цей завод давав життя і хліб.
Мільярди, закопані в землю-як парадокси з гострими кутами: НаЩО?!
не так то просто поховати такого гіганта- як зрівняти з землею стільки бетону і заліза?залізницю і зупинки? крани,підйомники, ицкаватори? фабрику і завод?
Величезні крокуючі бульдозери- роздирають землю, як масло,до самих нутрощів. Їх тендітні стегенця пересувать це чудо інженерної і сталеварної думки, завбільшки з будинок, зі швидкістю 100 метрів за годину. Хотіла б я побачити, як він ходить...В ковші такої "мацьопки" може запросто жити людина, а під самим землекопом можна ходити, практично не пригинаючись-він стоїть на металевій шайбі завтовшки в людський зріст і діаметром якихось 15 метрів. Ці ескаватори нагадують кораблі: зі щоглами, мачтами і трапом. В кабінах зависли в часі і просторі пожовклі плакати гологрудих уже тепер безнадійно пристарілих акторок. Поруч з "портом"- відстійник неробочої техніки, цвинтар бульдозерів. Вони так апатично зависли своїми гребучими лопастями- вмить непотрібні і збайдужілі, живуть своїм, іржаво-жовтим життям...

"



В загальному техпроцес виробництва сірки був такий. Породу по конвеєрній лінії гнали в кульові млини де вона подрібнювалася в порошок. Далі цей порошок засипався в автоклави де була вода і вспінювач. Відповідно сірка вспливала вверх, а пісок лишався внизу. Потім цю сірку поміщали в ті круглі відстійники. По ободу відстійника їздив спеціальний вагончик і все то пеермішував. Чистота получалася 98%. Потім її збирали і фасували. Просто до неможливості.



Чим мені сподобалася Сірка - це тим, шо тут можна лазити і лазити, кілька днів поспіль. І то все не облазиш. Навколо озера є купа екскаваторів, сам збагачувальний комплекс чого вартий, а ше неподалік є місячні ландшафти з підземною виплавкою сірки.

Обєкт справляє враження Чорнобильської АЕС іпсля бомбардування винищувачами. Але це додає особливої родзинки - постІндастріал 100%. Одержав масу есеттичного задоволення.



ПС: Цікаво. невже туристи в Горетексових куртках і вібрамах схожі ан імсцевих жителів? В анс двічі питалися дорогу як кудась проїхати.

Мої фото
Фото ХуліГанки
Фото Киян
Ше троха фото
Дуже гарні фото
Фото інших людей
Троха аматорського відео

Цікава стаття про Сірку в Контракти

термінологія
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

Гарні фото! А за Немировом (Яворівський р-н) не були? Там також збудована величезна котельня для перегрітої пари котру заганяли під землю і виплавляли сірку, після чого вантажили у цистерни і лісом по колії везли на збагачувальний комбінат що під Новояворівськом. Дуже непогане місце, охорони нема, в лісі  декілька кілометрів від Немирова (отож людей практично немає, окрім заблукавших грибників),  - планую як погода покращає видертись туди. Маю надію завтра викласти декілька якісних фото відти  :)
Resistance is futile

Golem

Так, знаю про це місце. Місцеві ше їх місячними ландшафтами кличуть. Там ше не добрався, хоча маю це в планах.

Якшо будеш йти - створи тему в Плани. Думаю багатьом буде цікаво також побувати там.

Чекаю фото з нетерпінням. Також було б добре якби ти виклав тут кусок карти з позначкою, де воно є. 500 метрівки Львівської області можеш скачати тут
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

Привіт! Фото нажаль забув вдома, зараз карти витягую (правда по тому лінку, що ти дав ніяк не тягнеться, одні таймаути. на torrents.ru знайшов це саме) - витяну, обов'язково позначу все цікаве і надішлю. В певному розумінні я сам місцевий, тобто моя мама із села що неподалеку, так що коли малий був встиг там налазитись коло воно ще працювало. Неповторно так само як запах сірководню...  :) Тему в Планах завтра створю заодно фото приатачу до неї! 
Resistance is futile

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

The Lone Digger

Цитата: Golem від 23.01.2009 13:04:01
крокуючий Екскаватор?
...
вагою кілька десятків тонн
Ти знаєш, скільки важить залізничний вагон?
http://www.1520mm.com/r/production/v61_4179/index.html
From 02.02.2011 -> The Lone Diver

inkognito

  Привіт! Викладаю трохи фото із Немирівської сірки, все лежить на Picasa - http://picasaweb.google.com.ua/oleg.shewchyk у розділі "Немирівська сірка". На жаль фото не так багато як мені здавалось - але є залишки корпусу котельні(там ще одна або дві таких - не було часу йти), електропідстанція та декілька фото "місячного поля". Там направду всього значно більше - зрештою то була не вилазка (їхали по гриби - от і я вмовив своїх почекати пів-години на мене. Відповідно location даного об'єкту позначено цифрою "1" на карті (там же на Picasa у розділі "Карти", місячне поле - цифорою 2. Цифра 3 - то моє село, де при нагоді можна буде зупинитись і пожити у разі маштабної вилазки. "Х" - грибні місця  :)
  Згодом створю пост у розділі "Плани" - може якось організуємось та поїдем.
Resistance is futile

Golem

Цитата: The Lone Digger від 20.03.2009 01:57:01
Цитата: Golem від 23.01.2009 13:04:01
крокуючий Екскаватор?
...
вагою кілька десятків тонн
Ти знаєш, скільки важить залізничний вагон?
http://www.1520mm.com/r/production/v61_4179/index.html

Дякую шо знайшов. Мало бути кілька десятків тисяч тонн :) На вікі типова маса 4 тисячі тонн. Вже виправив.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Цитата: inkognito від 20.03.2009 09:00:23
  Привіт! Викладаю трохи фото із Немирівської сірки, все лежить на Picasa - http://picasaweb.google.com.ua/oleg.shewchyk у розділі "Немирівська сірка".

Дякую. Фото зачотні, справді вартує туда поїхати.
Дігери всіх країн єднайтеся!

explorer

Чудова поїздка по територіях колишнього виробничого об"єднання держпідприємства «Сірка» відбулась в компанії Golem, Inkognito, Zelja та Олі.

Більше про Сірку можна дізнатись на сторінках присвячених місту Новояворівськ, по суті збудованому заради організації цього підприємства:

ЦитуватиОдна з найбільших сіркодобувних компаній світу померла через брак енергоресурсів — газ занадто дорогий, а ТЕЦ дуже далеко.

Історія держпідприємства «Сірка» починається з 1969 року, коли в Яворівському районі Львівської області розпочався експериментальний видобуток 16-го елемента таблиці Менделєєва. У Москві було ухвалено рішення про старт масштабного будівництва в цьому слабозаселеному і відносно пустинному районі. За кілька років було створено технологічний комплекс вартістю близько 3 млрд крб для видобутку та переробки сірки відкритим способом і методом підземної виплавки. Для 18 тис. робітників та їхніх родин збудували місто Новояворівське (у лютому 2008 року перейменоване на Новояворівськ).

Джерело (повна стаття - раджу почитати): http://novoyavorivsk.org.ua/M%D1%96sto/%D0%86stor%D1%96ya/sirchani-budni.html

на фото: збагачувальна фабрика, на територію якої ми потрапити не встигли.

explorer

Почали ми з підстанції на території ТЕЦ Сірки.
Ряди високовольтних вимикачів.

explorer

Звичайно, з вимкненої частини підстанції :)

explorer

Недіюча частина будівлі на території підстанції

explorer

"Чи є життя після Сірки?"

explorer

Корпус ТЕЦ.
Напис на трубі - 1981 рік. Не так вже й давно, втім труба вже досить суттєво похилилась в сторону, що помітно необзроєним оком зсередини.

explorer

Цікаво яка висота. Явно десь під 100 метрів. Андрій побував на першому "поверсі" :)

Звиклий всім вигляд труб здалеку зовсім не передає всього маштабу споруди, яких усвідомлюєш підійшовши впритул.

На фото:
- мураха на слоні :)
- балкони на різних рівнях
- шлях нагору

explorer

Будівля ТЕЦ складалась з величезної машинної зали та з чогось на зразок адміністративної частини.

explorer

"Нормою кожного дня" тут було пробігти кілометровий коридор адміністративної частини :)

explorer

Вздовж коридору траплялись тематичні кімнатки. Деякі з шумоізоляцією на стінах.

На фото:
- кімнати закидані папками з документами
- хімічна лабораторія
- сірка в чистому вигляді

explorer

Природа навколо того всього трохи нездорова :)

91 Гості, 0 Користувачів