Калуш

Автор Bottlehunter_, 28.07.2010 09:20:40

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter_

 Основна тема   тут
Най жиє Гуцулія!

inkognito

+. Ми якось туди їздили, але то була скоріш розвідка території (зима, холодно та противно). Хто не знає чим зайнятись у серпню - милості прошу - наплічник на хребет і табором хоч на тиждень ставати можна (все-одно всього не обійдете).
Resistance is futile

Roy

+ Був проїздом в Калуші сьогодні, краєм ока на те все глянув. Хочу туди, хоча б на 2 дні...
Meine Ehre heißt Treue

Pantera

Однозначно +. Гарні фотографії, пробило на ностальгію. Памятаю як це все ще працювало: їздили білази по об'їздній, працював старий калійний комбінат, люди зранку спішили, бігли  на роботу. Все пройшло...


Щодо шахти між с.Голинь і Калуш (шатний ствол видно, коли їдеш по трасі з м. Долини до м. Калуша), то це тільки шахтній ствол. Оскільки поклади калійної солі в основних шахтах  (у 80-х рр. ХХ ст. функціонували в районі Хотіня та Старого Калійного комбінату) вичерпувалися, то було заплановано побудова нової шахти на базі покладів в районі с. Пійло. Наприкінці 80-х років ХХ ст. почали закладати шахний ствол. Його практично вже сформували, але натрапили на потужний горизонт підземних вод. Спочатку пробували їх відкачувати. укріплювати ствол, але потужність вод була настільки значною, що справитись з водою незвогли. Його закинули. Хоча на момент призупинки вже були збудовані практично всі наземні споруди, які необхідні для функціонування та обслуговування шахти. Це був десь 1989-1992 рр.

Сама шахта по видобутку калійних солей функціонувала в районі с. Кропивник, заїзд з боку виробничих корпусів "Оріани" й носила однойменну назву . Працювала до 1995-1996 рр. Зараз закинута. Видобуток не ведеться через зупинку діяльності Калійного комбінату. Шахта не законсервована, є проблема формування проваль. Старі шахтні вирубки, які були на базі шахтного ствола в районі Старого Калійного комбінату законсервували на початку 90-х рр.
     

YserL

+ варто зїздити на визхідні

Khimik

Ше троха лірики:
Там же зара ціле (блін, забув після "Володимира" правильне слово) - антиприроднє, створене людиною лихо намічається - прорив того всього відстійника. А також підмивання знизу шахтних горизонтів і провалювання хатів.
Деякі вже почали, деякі ше чекають, і людям будують нову багатоповерхівку для відселення.
Так от, ті всі люди в Кропивнику і в Кадобній колись працювали на тих всіх калійних шахтах, і абсолютно в курсі про моживі події:

Та Василю нема про шо гризтися - там нема діри, а от під самов Параненов хатов - так, там ся точно завалить скоро.  ;D ;D ;D

Був в шокови.
В принципі не могли нічого зробити - партія сказала - знач мус.
Але знали, шо нині проходимо під Миколинов хатов, а післязавтра дійдемо до Василевої...
І знали, шо колись час Х все таки прийде...

пс.
Ше згадав.
Колись від шахти до збагачувального комбінату через добру частину "Сихова" Калуша йшла конвеєрна лєнта.
Була збудована спеціальна довга споруда (може 3х3 м) з періодичними загратованими вікнами, через які було видно рух конвеєрної лєнти з кусками породи на ній...

пс2.
В часи тотального дефіциту калушани ходили на терикони і збирали сіль.
В кулуарах териконів попадалися досить великі соляні вимиви, які потім кристалізувалися, і на смак були ідентичні натрій хлору. Мо то був калій хлор, але було біле і солене - знач мож їсти...

maks1973

    "пс2.
     В часи тотального дефіциту калушани ходили на терикони і збирали сіль."

Ну, хімік, впісятися можна. Так і бачу знедолених калушан на териконах, що збирають сіль, яка в магазинах ніколи не зникала і коштувала 9 коп.

Щодо теми:
1. На фото старий кальійний комбінат, новий (власне вже не новий, а швидше ніякий) розміщений за магнієвим заводом в напрямку від кільця до Кропивника.
4. На територій старого комбінату розміщувались різні цехи - ливарня, котельні, переробки пластмаси,  там (на розі) навіть був витверезник.
5. автівкою потрібно заїзджати зі сторони стрийської траси на виїзді з с.Пійло є поворот на Сивку калуську, проїхати ліс і по вулиці "Угершталь" (тепер здається Січових стрільців) доїхати до першого перехрестя (початок дамби) і повернути направо. На Великдень я доїхав до відстійників, а далі вже пішки (хоча можна виїхати на стіну відстійника)

ЗІ.
Чую тут земляків.
ЗІ2
якщо є питання - звертайтесь

Якщо потрібні консульт. - звертайтесь

Khimik

Цитата: maks1973 від 03.08.2010 11:54:21
    "пс2.
     В часи тотального дефіциту калушани ходили на терикони і збирали сіль."

Ну, хімік, впісятися можна. Так і бачу знедолених калушан на териконах, що збирають сіль, яка в магазинах ніколи не зникала і коштувала 9 коп.

Ну ясно, що не стояли в чергах, але факт мав місце.

maks1973

 хіміку
"Колись від шахти до збагачувального комбінату через добру частину "Сихова" Калуша йшла конвеєрна лєнта."

Коли б не знав про що йдеться, то уявив би собі все так - між 14 та 9-ти поверхівками розміщений тунель в перерізі 3*3 м і довжиною 2 км, обшитий шиферними листами, всередині з диким гуркотом на вальках рухається прогумована стрічка з купами калійної руди.

Який "Сихів" Калуша? Цей конвейєр був на околиці Сівки-Калуської (до найближчих 2-3 хат відстань метрів 200-300), навіть до Калуського "Сихова" 6-8 км

Khimik

Ото дотошний.
Як пам"ятав, так і описав  :P
Чи 300 метрів, чи 30 - як різниця. Не серед поля же ж.

YserL

Відео 5 каналу (Закрита зона) про Лукор  у Калуші.

inkognito

моцно, раджу усім переглянути від  А до Я
Resistance is futile

349 Гості, 0 Користувачів