Похід на виживання

Автор onyx, 22.08.2010 00:52:05

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

onyx

Похід тривалістю 3 дні.
Отже спорядження:
Ніж
Сірники
Пляшка води
Кружка металева
Штормівка
Дощовик
Пару кульків для збирання дарів природи.
Починалась подорож з Яремча, звідки я вирушив в сторону Явірника( гора така). Так як по стандартному маршруту йти не цікаво, я скоро опинився серед глухого лісу, в якому пересувався спочатку в потрібному а потім в непотрібному напрямку ::). У результаті чого вийшов на хребет Явірника не з тої сторони з якої планував і вбив на ті маньоври декілька годин.

На Явірнику, було повно афен які я впродовж півгодини і поїдав. Взагалі то не є калорійна їжа, але шлунок це зрозуміє не скоро, тому коли мало або нема їжі треба постійно щось жувати(хоча б хвою), пити воду, так менше відчувається голод. Також під час привалів можна перекусити заболонню берези чи ялини, це реально додає сил. Звідти, знову по буреломам, серед яких, між іншим, зустрів оленя, спустився до потічка Женець, пройшовся до водоспаду Гук.

Часу до темноти лишалось мало, а треба ще збудувати собі якусь хатку, знайти що(чи кого ;D) б зжерти. Тому троха не доходячи до дачі Ющенка(а ніхуйова ж в нього там хатка), заліз десь на кілометр до лісу і вибрав хороше місце для шалашу. Зробив його, як мені здавалося досить якісно, приготував, щось схоже на зупу, склад: смерекова заболонь, лисички( ті що гриби :) ), папороть(молоді пагони), подорожник(листя), квасениця. Папороть треба окремо відварити, заболонь варити як можна довше.

Не скажу що воно смачне чи дуже калорійне, але їсти можна, особливо якщо голодний. В ночі почалась гроза, сильна гроза, блискавки били дуже близько, я б не сказав що їх боюсь, але тоді ледь не всрався :(.  Шалш дуже швидко почав протікати і незабаром я виявив що мене затоплює, тож довелось його покидати. На той час я вже був повністю мокрий і дуже змерз, спроба розпалити вогонь під дощем нічого не дала, щоб не мерзнути можна було б продовжувати йти вночі, але ходити під час грози  дуже не рекомендують, тому я заліз на схил покрутіше, кинув під себе пару гілок, зверху плащ, так і лежав до світанку. Це була моя сама неприємна ночівля в Карпатах.
До ранку дощ скінчився, я змусив себе піднятись, ох як же було холодно, дощовик навіть не знімав, так і пішов. Коли добрався до Хом'яка то вже троха підсох і зігрівся.

Між Хом'яком і Синяком( гора така, як хто не знає :) ) знайшов цілу купу білих грибів, спочатку я дуже радів( 2 дні всетаки нормально не їв) але як виявилось, дертись вгору по каменюкам з зайнятими руками( десь по 5кг грибів на кожну руку) не так просто.

Так потроху, через Синяк і Малий Горган, я  доповз під Довбушанку, там і зупинився.

Попередня весела нічка і відсутність нормальної їжі давалась в знаки, я ледь тримався на ногах. Не знаю, кажуть в таких ситуаціях зловживати грибами не варто, але я тоді їх стільки зжер (і варених, і печених на вугіллі ) що в мене тупо вже нічо не лізло, і зле мені не було, навпаки, було дуже добре ;D. Ще зварив компот з афен, гарячий вітамінний напій саме те що треба. Минула ніч показала неефективність шалашу, тому я знайшов повалене дерево, біля нього поставив ще одне, поперек на них наскладав дрова, і зверху велику кількість хвої. Вийшло чудове припідняте ліжко. Як починається дощ, просто накриваєшся плащем, і пох на все.

Але в хорошу погоду, якось комфортніше спати на землі, застеленій гілками. Ця ніч пройшла спокійно, тільки раз я перебирався на своє ліжко, бо почало гриміти, але до дощу не дійшло. Зранку я знову обжерся грибами + компот. Цього дня мені вже треба було повертатись до міста, на Довбушанку часу не ставало. Вертався через перевал Переслоп, в Яремне.
Як виявилось теорія виживання сильно відрізняється  від практики. Треба буде якось зробити подібний похід кілометрів на 150, через Чорногору і Горгани...
Обговорення тут  

onyx

Другий похід вийшов максимально скороченим( вже під кінець першого дня з'явились справи в місті), два дні і ніч на чорногірському хребті.
Спорядження те що й попереднього разу +

  • Светр
  • Ліхтарик
  • Шмат поліетиленової плівки

Маршрут Дземброня – Піп-Іван – Несамовите – Ворохта.




Оці колючки я знайшов на підйомі, не знаю як вони називаються але колись у Ворохті, місцеві жителі мені розповідали що під час голоду ними харчувались, це і була моя основна їжа. Їстівна серцевина, треба обчистити колючки, насіння, і можна їсти, смак нормальний.
Ще знайшов підберезовика, так як на хребті дров нема, довелося з'їсти його сирим, що не є добре, якщо є хоч якась можливість гриби треба готувати.
Взагалі на чорногірському хребті практично нема що їсти, хіба троха афен та брусниць.



Отут я настелив на дно трави, накрився поліетиленом і спав, точніше не спав а лежав, через холод заснути цієї ночі не вдалось. А ніч була безхмарна, словами не передати наскільки красиве зоряне небо тут, на висоті біля 1800м, це треба бачити.


Вирушив далі о п'ятій годині, коли ще було темно.








Так добрався до Несамовитого і вниз, до Ворохти.


Всі фото тут тут

Golem

Ну шо можу сказати: ходиш в гори - молодець. Мінімалізм - теж молодець. А шо люди замерзають там навіть вілтку - не враховуєш. Чорногора то така штука шо серед спекотного дня найшли хмари, подув вітер 30м\с, впав сніг з градом і мокрий одяг на тобі перетворився в лід. І ти сидиш замерзаєш та молишся щоб вийшло сонце. Не кажучи про випадки коли навіть дуже досвідчені туристи ламають собі ноги на рівному місці чи сліпнуть від укусу змії, добре шо є кому їх тягти вниз. Ходити по горах не тяжко, а приємно. І найстрашніше зустріти там можна хіба шо натовп пяних місцевих хлопців. Бо нема в лісі гіршого звіра ніж пяна людина. Хочеш справді повиживати - поступай в СПТУ, спробуй там вчитися, ходити на всі пари, не давати списувати і закінчити на червоний диплом ;)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Khimik

Цитата: Golem від 14.09.2010 21:14:01
А шо люди замерзають там навіть вілтку - не враховуєш. Чорногора то така штука шо серед спекотного дня найшли хмари, подув вітер 30м\с, впав сніг з градом і мокрий одяг на тобі перетворився в лід. І ти сидиш замерзаєш та молишся щоб вийшло сонце

Та не тіко Чорногора.
Під Яйком раз тіко 40 мінут пробував витягти сірника з пачки закацяблими пальцями  :-\
А потому з тих же пальців вискочила сокира і порубала ногу...

Так шо сам я в гори шота не дуже...  8)

пс. а правдиві гриби мож жерти сирими.
максимум - просрешся.

onyx

Цитата: Golem від 14.09.2010 21:14:01
А шо люди замерзають там навіть вілтку - не враховуєш. Чорногора то така штука шо серед спекотного дня найшли хмари, подув вітер 30м\с, впав сніг з градом і мокрий одяг на тобі перетворився в лід. І ти сидиш замерзаєш та молишся щоб вийшло сонце.
Я все враховую, і неодноразово бував там в подібних ситуаціях, коли влітку ледь пальці не поморозив, якби  мав хоч найменші сумніви на рахунок погоди і того що не зароблю гіпотермію, нізащо б не залишився на горі, і зробив би нормальне укриття. Не такий я вар'ят  як здається з першого погляду і ризикувати своєю сракою нізащо б не став ::)
Цитата: Golem від 14.09.2010 21:14:01
І найстрашніше зустріти там можна хіба шо натовп пяних місцевих хлопців. Бо нема в лісі гіршого звіра ніж пяна людина.
Це точно, правда в горах таких звірів ще не доводилось зустрічати.
Цитата: Golem від 14.09.2010 21:14:01
Хочеш справді повиживати - поступай в СПТУ, спробуй там вчитися, ходити на всі пари, не давати списувати і закінчити на червоний диплом ;)
Боюсь, там довго не повиживаю ;D А взагалі, часто коли ходив по горах, задумувався, а що я робитиму якщо зара заблукаю, залишусь без снаряги, от тепер і перевірив на практиці :)

Roy

Взагалі ти дядько молодець, що такі сміливі експерименти ставиш над собою. Ще б до того детальний покроковий фото-відео репортаж, було б ще краще!
Meine Ehre heißt Treue

inkognito

гадаю, моцний + буде доречним. Гриби перфектні, може знаєш де можна за ними сходити (не так екстремально звісно як ти, але якщо так то просив би у приват). Беар на Грилі відпочиває  :)
Resistance is futile

onyx

Не зовсім похід на виживання, на цей раз хотілось трохи відпочити, а голодним довго не по відпочиваєш, так що взяв з собою їжу і обмежився ночівлею в саморобному укритті. Отже як робив укриття, взяв дві повалені невеликі смереки яких повно в лісі, поклав поруч, зафіксував кілками щоб не роз'їжджались в сторони( можна мотузкою чи скетчем), поперек на них наклав гілок так щоб витримали мене і було м'яко. Далі натягнув шнурок між сусідніми деревами і спер на нього палку на яку натягнув рятувальну ковдру( нічого іншого не було, взагалі краще було б в якості тенту використати поліетиленову плівку а в ту ковдру завернутись, так вона ефективніша) і припер її гілками зі сторін щоб вітер не задував.
Якщо все правильно зробити вийде досить непогане укриття якому не страшний ні дощ ні вітер ні підтоплення.
І пару фоток з телефону.







Fenriz

а ти ото з того ліжка не скотився часом уночі? чи як себе фіксував на ньому?
ідея класна! треба якось спробувати :)

onyx

Коли лягав то гілки трохи прогиналися і робилося типу жолоба а внизу ноги впиралися в гілки, так що тушка надійно зафіксована :)

onyx

Маршрут Ясиня-Драгобрат-Близниця-Кваси
Спорядження ніж, рятувальна ковдра, светр, штормівка, ліхтарик, китайська одноразова запальничка, пляшка води, металева банка.
До Ясині доїхав на автобусі,  і вирушив на Драгобрат, по дорозі зустрів пару цікавих об'єктів, на які можна б було залізти.



Весь час накрапав невеликий дощ а коли підходив до Драгобрату почався мокрий сніг.
Коли вже майже вийшов на хребет була вже четверта година, видимість дуже низька і йшов сильний сніг.

Перспектив виживання на хребті за тої ситуації я не бачив тому вирішив спуститись до лісу і побудувати якісне укриття в якому я б не змерз і не змок. Для укриття вибрав повалене дерево, незважаючи на те що цілий день йшов дощ, під ним було сухо. Його обклав гілками, корою що валялась поруч. Над вогнем теж зробив дашок. Під себе настелив гілок.



Незважаючи на те що всю ніч йшов мокрий сніг, в укритті було сухо і тепло. Правда рятувальна ковдра під час ночівлі розірвалась на 3 частини. Взагалі це абсолютно ненадійна річ, не раджу нікому її купувати, краще вже взяти шматок поліетиленової плівки. Як тільки світало я вирушив по вчорашньому маршруту. Вийшов на Стіг і  по хребту  через Близниці зійшов в Кваси











З їжею цього разу не склалося, за весь час зїв лише трохи ожини, ну і лід який я потроху жував щоб не потіти.
Решта фотографій тут   

onyx

Недавно провів невеличкий тренувальний похід в ліси між Татаровом і Космачем, 2 дні і одна ніч. Зі спорядження сірники, ніж і пляшка води.
Укриття побудував ось таке







придатне до хорошої погоди, захищає від вітру і виконує роль відбивача.
Вечеря :)


Кропиву перш ніж їсти бажано на короткий час запхати в окріп, щоб не кусалась. В мене ніякого посуду не було, тому просто смажив на вогні.


Mike

Не маєш бажання пройтись по самому півдню Франківщини(Перкалаб і т.д.)? По суті саме глухе місце України.

Також хотів би сказати: ночуючи в холоді можна простудити собі між ногами і потім все життя мучитися =//
Можна обкласти вогонь камінням, а потім цим камінням обкласти себе, але особистий мій особистий досвід не показує що це супердієво.
Гілки, мох і т.д. - це або море часу й зусиль, або далеко не так добре, все одно мерзнеш і незручно.
ІМХО спальник краще завжди тяскати з собою.


onyx

ЦитуватиНе маєш бажання пройтись по самому півдню Франківщини(Перкалаб і т.д.)? По суті саме глухе місце України.
Можна спробувати, правда не таке воно вже й глухе, взагалі мені невідоме місце в Карпатах з якого не можна було б в продовж дня дістатись до якоїсь цивілізації, треба всього лиш йти вниз. Чи може хтось знає таке місце?
ЦитуватиТакож хотів би сказати: ночуючи в холоді можна простудити собі між ногами і потім все життя мучитися =//
Простудити між ногами доволі таки непросто, простіше гіпотермію заробити.
ЦитуватиГілки, мох і т.д. - це або море часу й зусиль, або далеко не так добре, все одно мерзнеш і незручно.
Саме так, тому на побудову укриття треба виділяти побільше часу і робити на совість.
ЦитуватиІМХО спальник краще завжди тяскати з собою.
Ага, спальник і тент на порядок спростить життя в лісі :)

Mike

Цитата: onyx від 21.07.2012 20:24:45
Можна спробувати, правда не таке воно вже й глухе, взагалі мені невідоме місце в Карпатах з якого не можна було б в продовж дня дістатись до якоїсь цивілізації, треба всього лиш йти вниз. Чи може хтось знає таке місце?
Все пізнається в порівнянні. ІМХО глухішого місця ніж сам південь Франківщини(так званий Перкалаб або Кут) та мабуть Горган поміж Лопуховом, Бистрицею та Вишковом в Карпатах та й усій Україні немає(Чорнобиль не рахується), а значить якими би глухими чи неглухими ці місця не здавалися - вони таки найглухіші  ;D
Туристи там, як на Чорногорі, толпами не ходять, села доволі далеко.

Ось звідси йти вниз до Шибенного з день і займе.

Хотів би пройтись цим літом тими краями поки живу в Франківську. Наскільки розумію, не всюди де на карті позначена дорога, вона реально є.



А місця там цікавенькі. Зокрема багато старих гребель. Дерев'яних і нетільки.





Є монастир в тих краях. Не знаю чи там постійно монахи живуть правда.

onyx

Пару раз як ходив "повиживати" пробував зняти щось на відео, так чисто для себе, на пам'ять. Подумав може комусь буде цікаво)
Дністер 1 ніч 2 дні, було то здається в грудні, взагалі Дністер прикольне місце там можна досить комфортно жити скільки треба в будь яку пору року.

Кострича-Гаджина 2 ночі 3 дні, взагалі планував там затриматись по довше, але на третій день не витримав тої кількості туристів, так виживати просто неможливо)

99 Гості, 0 Користувачів