Дозиметрія

Автор slod, 17.02.2009 16:48:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

slod

Пропоную тут обговорювати питання, пов'язані з радіаційним контролем та засобами вимірювання. Чи доводилось комусь стикатись при вилазках з таким неприємним явищем, як радіаційне випромінювання?

Сам користуюсь професійним МКС-05 ТЕРРА



# Діапазони вимірювання та основні відносні похибки: потужності еквівалентної дози гамма- та рентгенівського випромінювання (Cs137), мкЗв/год 0,1...9 999 (± 15%);
# еквівалентної дози гамма- та рентгенівського випромінювання (Cs137), мЗв, 0,001...9 999 (± 15%);
# щільності потоку бета-часток (S90r+Y90) 1/(см2·хв) 10...100 000 ±20%;
# часу накопичення еквівалентної дози та точність вимірювань 1  хв ... 100 год (± 0,1с за 24 години);

Енергетичні діапазони вимірювання та енергетична залежність:

# гамма- та рентгенівського випромінювання, MеB, - 0,05...3,0 ± 25%;
# бета-випромінювання, MеB, - 0,5...3,0;
# часові інтервали вимірювань, секунди - 5...70;
# час неперервної роботи від нових елементів живлення, год - 2 000 (83 божих дні);

explorer

Цитата: slod від 17.02.2009 16:48:51
Сам користуюсь професыйним МКС-05 ТЕРРА

І я коли зібрався купувати, перечитавши купу матеріалів по вибору дозиметру на різних сайтах, зупинився на чорній террі. Шкода тільки що тоді не купив. Думаю найближчим часом :) бтв, робляться вони в нас у Львові і є досить відомими у СНД. Офіс виробника десь на Володимира Великого.

inkognito

 Перечитав на caves.ru усю гілку "То, что не надо трогать руками" - побачив, що нашу ТЕРРУ дуже хвалять, навіть люди із Владивостоку її замовляли тут у нас (дуже хвалили їх відділ ЗЕД, коротше кажучи сервіс - супер). Хтось ще постив, що в Ірані купа цих самих "чорних" Терра. Та й прикордонна служба України їх придбала багацько. Мають сертифікат ЄС, що вигідно їх відрізняє  від білоруських виробів. Коротше кажучи - вміють у нас працювати, якщо хочуть. Накінець, порівняння побутової ТЕРРА-П та професійної ТЕРРА із сайту виробника:

---------------------------------------------------------------------

Обидва прилади належать до продукції торгової марки ,,ЕКОТЕСТ? . Вони мають однакову форму і практично однакову вагу. Основні відмінності:

    (*) Головна відмінна риса приладів - в їх призначенні: ТЕРРА - це професійний ,,протокольний ? прилад для офіційних вимірювань, а ТЕРРА-П - побутовий дозиметр, який використовується в побутових цілях: для контролю радіаційної чистоти місць проживання, роботи та відпочинку, оцінки радіаційної забрудненості продуктів харчування...
   

    (*)  З першого погляду їх можна відрізнити по кольору: професійний прилад випускається в чорному корпусі, побутовий - в корпусі жовтого кольору.
   

    (*)  У вимірюваннях потужності еквівалентної дози ТЕРРА-П поступається професійному приладу в діапазоні: ТЕРРА - від 0,1...9 999 мкЗв/год, ТЕРРА-П - від 0,1...999,9 мкЗв/год.
   
    (*)  В них різні відносні основні похибки: ТЕРРА - 15%, ТЕРРА-П - 25 %. Цей показник важливий для професіоналів.
   
    (*)   ТЕРРА вимірює поверхневу щільність потоку бета-частинок, а ТЕРРА-П здійснює тільки оцінку поверхневої забрудненості бета-радіонуклідами.
   
    (*)  В ТЕРРІ-П програмування порогових рівнів спрацювання звукової сигналізації можливе тільки по потужності дози гамма-випромінення, а в ТЕРРІ – ще й по дозі та по щільності потоку бета-частинок.
   

    (*)  В ТЕРРІ є підсвітка цифрового індикатора, а в ТЕРРІ-П - немає.
   
    (*)  Час неперервної роботи від нових елементів живлення значно триваліший в побутовому приладі - 6 000 годин, а в професійному - 2 000 годин.
   
    (*)  Діапазон робочих температур в професійному приладі від -20°С до +50 °С, а в побутовому обмежений від -10 °С.
   
    (*)  Тільки в ТЕРРІ-П є будильник.
   
    (*)  Професійний прилад має 5 незалежних вимірювальних каналів, ТЕРРА-П – три канали.
   
    (*)  Крім цього ТЕРРА поставлений на озброєння Міністерства Оборони і прикордонних служб України.
   

    (*)  Обидва прилади рекомендовані Науково-методичною Радою Міністерства освіти України до використання у навчально-виховному процесі загальноосвітніх шкіл.
Resistance is futile

zelja

Тут ще паро дозіків

Golem

Зауваження.
1 - Всі схеми перетворювачів без стабілізації по вихідній напрузі. Троха точності втратиш. Плюс намахаєшся з трансоформатором. Заюзай внутрішній ПВМ і компаратор атмела і зроби пеертворювач з імпульсною стабілізацією. Там транс пофіг і має до 80% ККД.
2 - 7805 стабілізатор - архаїзм. Він а - має 1,5В спаду анпруги. б - жере купу струму. Використай якісь Low Power LDO від Texas
3 - Звязок з Ком Портом - гуд. Можна зробити архівування і мати відмітки часу і кількість радіації. Але для цього в схему треба додати Real Time Clock. Плюс багато сучасник Піків, атмелів і Пісаків мають ЮСБ. Не прийдеться думати де взяти ком порт на компі.
4 - Ну і взагалі не рекомендую використовувати вітчизняну еелментну базу. Вся вона випущена 20р тому мінімум. І в неї давно вийшов термін зберігання. Іноземними деатлями зараз торгують всі кому не лінь.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Гуд. Схема перетворювача в Террі якраз така, як я мав на увазі :)

Сам давач вони обмотують свинцем, шоб мати лінійність в енергетичному діапазоні.

Природній фон повинен давати 1 імпульс на 3 секунди. Це для калібровки.

Весь прикол не стільки в схемі, скільки в алгоритмі обробки одержаних імпульсів. В ілнку який ти виклав про нього троха згадують. Це необхідно шоб мати нормальну точність і динаміку.

Коли все зробиш і все буде готове - підемо до виробника і прокалібруємо твій дівайз від їх еталона. тільки для цього мус в програмі передбачити калібровочний режим, шоб на імсці повводити коефіцієнти і пеервірити як відкалібрувалося.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Дякую ЮзерЛ шо загрузив паспорт "Измеритель мощности дози ДП-5ВБ" ЕЯ2.807.028-03 ПС
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

  Тутко писалось про ДП-5ВБ, а не про Терру-П. Терру-П можна купити у виробника, він же ЕкоТест, він же Спаринг-Віст здається. Але то ми говоримо про побутову (жовту) Терру-П, а ІМХО потрібно брати Терру (чорна), у 2 рази дорожча. Виробник просив за неї 1500 із копійками гривень, коли у Епіцентрі вона на той час коштувала 1700 із +.
Resistance is futile

Golem

Супер! Досить проста на надійна штука. Колись з такими працював. Може бути тільки одна проблема - скручений резистор контрасту :) Ну і в даташитах часто рекомендують підсвітку включати напряму до напруги +5В. Вона тоді гріється як дурна і забезпечує робочий діапазон температур дисплею нижче нуля. То не є дуже добре для носимих пристроїів, батарея швидко сідатиме. Тому постав резистор. Нормально вже світиться при 20мА.
Дігери всіх країн єднайтеся!

inkognito

 ось тутко, у москальських російських друзів надибав на гарний класифікатор спецзасобів. Фото і ТТХ девайсів присутні звісно!
Resistance is futile

zelja


zelja

Нарив ше рохи інфи по деяких дозіках тут

Golem

Привіз ми Khimik також одного ДП-5-ого. Не то шоб він ми був дуже потрібний, але шо я  - не пацан! Всі мають - і я буду мау. Віддячив му пивом :)

Так от. Вмикаю зі свіжими батарейками і як було написано: ніц не відхиляєсі. Пробував з СТС-5, аналог СБМ-20. Але я ж електронщик. Перечитау уважно інструкцію, поміряв все. Так от, стосовно мого екземпляра:

- Вихідна напруга перетворювача 250В замість 400В. Як наслідок стабілітрон V4 не відривається, стірлка в контрольному режимі(трикутник) не відхиляється.
- Відповідно ні про які вимірювання і цокання в навушниках не може бути і мови
- Сам прилад реагує на змінив  стану давачів, якшо туда вмикати резистор. Тоюто вимірювальна схема працює.

Досвід роботи з старою совєтською технікою показує, шо найслабшим місцем є електролітичні конденсатори. Вони мають властивість висихати і втрачати ємність. Таким в нас є тільки С13, типу К50-29. Якраз відповідає за роботу перетворювача. Другий - селеновий випрямляч V7. Не внушає довіри. Плюс на виході тестер міряв однакову напругу шо в режимі постійного, а шо змінного струму.

Спробую замінити - напишу про результат. Думаю не тільки в мене такі проблеми. А загалом в інструкції написано шо час роботи 15 років. І не має значення чи він працював, а чи стояв без діла. Руйнівні процеси ті самі. Тобто 1989+15=2004. Пять років як прилад непридатний до експлуатації! Думаю це й послужило причиною масовому списанню і розмору на давачі. Адже ше в 1995 році вони порходили повірку, про шо свідчить відповідний запис і штамп. А, отже, навіть за неньки були "на учоті". І мали бути вагомі причини шоб їх отак зняти з резерву.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

В мене аналогічно,перевіряв, нема 400 вольт чогось,  напруга тільки є на 10, 1, 0.1 режимах, але і там не клачцає, напевно сбм бахнута. При вимірюванні напруги у тих режимах стрілку зашкалює.і тиратрони мигають. Напруга Цифровим тестером 70 вольт на вказаних режимах.

Golem

При низьких напругах ніяких розрядів відбуватися не буде взагалі. Щодо режмів - при великих дозах живлення перемикається на 2 давач. Дивись перемикач S1-7-8, положення 9-11. Живлення на давач В1 йде шляхом комутації "землі" на S1-5-6. Вхідна напруга є завжди на точках 2 і 4 плати зонда.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Ось моя Терра МКС-05, сбмка 2008 року накритлася, так що там стоїть 1991 року. Калібровки не змінював.

inkognito

ЦитуватиА Прип"ять нормальний вимірювач?
Прип'ять поганий, старий і неточний вимірювач. Але звісно краще ніж нічого.

Цитуватито безпечне в ренгенах яке облучення в годину

   Во тут є гарна стаття про випромінювання (необхідна реєстрація), окрім того в Інтернеті дофіга інформації про допустимі дози та рівні. Природнім фоном вважається (згідно НРБ) 0,11 - 0,57 мкЗв/год (воно ж 12-60 мкР/год). Якщо у тебе радіація почне уже Ренгенами вимірюватись, то можеш сміло закутуватись у простиньку і повільно повзти у сторону кладовища (повільно тому, щоб не сіяти паніку серед населення).  :) Жартую звісно, але здається від 10 Р/год вже будеш мати першу стадію променевої хвороби.
Resistance is futile

zelja

Сьгодні Доповнив зонд від ДП-5а Новою СБМкою та СИЗБГом і ковпачком від ДП-5в

zelja

ЩОТЧИК ГЕЙГЕРА-МЮЛЛЕРА (бета-, гамма- випромінювання)

З лівої сторони СТС-5 який йшов в стандартну комплектацію ДП-5а
З правої СБМ-20 який йде(йшов) до ДП-5в і до інших дозиметрів

Stinger

а в мене в дп-5б джерело вмонтоване в відкідну кришку чохла, і закривається свинцевою шторкою :o 

75 Гості, 0 Користувачів