Дозиметрія

Автор slod, 17.02.2009 16:48:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Stinger

Цитата: KRANZ від 04.05.2011 06:33:18
Цитата: YserL від 04.05.2011 00:21:47
У звязку із шаленою популярністю і якістю дозиметрів фірми спаринг віст китайська республіка відгукнулася і зваргінила дозиметр tarrex (http://tarrex.com/), як видно екран спаринг вістовський.
Дивно, що ніде немає жодного фото "живого" дівайса, лише простенький 3D рендер. Та й вищеозначений сайт виглядає несправжнім  ;). Підозрюю (якщо, звичайно апарат не віртуальний), що у якості детектора використовується "старий добрий" СБМ-20... Цікаво... Наскільки я знайомий із ситуацією, ці детектори не випускаються вже близько 10 років і зараз їх неліквідні запаси зі складів практично вичерпані... А що далі? На чому будуть робити дозиметри через пару місяців  ???

Це доречи стосується не тільки товарищів з далекого Харкова, а й хлопців зі Спарінг-Віст  :-\


СБМ-20 робить Росія, шо правда невеликими тиражами, та не аби якої якості, але роблять і по нині. В нас вони використовуються для деяких Терр

US5WEO

Цитата: stinger від 10.11.2011 18:51:43
СБМ-20 робить Росія, шо правда невеликими тиражами, та не аби якої якості, але роблять і по нині. В нас вони використовуються для деяких Терр
В місті Саранську :)

US5WEO

Цитата: YserL від 16.11.2011 12:34:53
Дзвонив сьогодні на Спаринг-Віст, за Терру П побутову хочуть 2000 грн, за Терра П+ 2400 грн.
Ажіотаж на ринку довкола дозиметрів змушує не лише піднімати ціни, але й не спати конкурентів! ;D Зявилися ось такі девайси від наших сусідів) Тут тобі і дисплей графічний, і нітратметр, від якого більше користі, коли маєш справу з овочами чи фруктами) Бо як відомо нітрати присутні в усіх плодах городу, але у різній кількості, то вже можна собі придбати ті в яких нітратів найменше)) Плюс, як видно на відео на дисплеї присутній якийсь мініатюрний псевдо спектрометр. Є можливість оновлювати програмне забеспечення. Пишуть, що реалізована функція термометру. Й ціна на українському ринку не сильно відрізняється від вітчизняних приладів. Єдине, що мені не сподобалося, це те що прилад порівняно багато споживає- на годин 10 наче вистарчає заряду акумуляторів. Сайт виробника :) А ось тут продають їх по 1800 грн. :)


Yuriy

Я все ж вважаю, що ціни занадто високі на такий товар. При такій ціні його можуть дозволити собі купити лишень заможні українці. А враховуючи ситуацію в нашій країні коли ціни на товари першої необхідності ростуть як діти, то що казати про товари п'ятої необхідності такі як дозиметри. Я думаю, що бажаючих купити даний товар знайшлось би значно більше, коли ціна була б значно доступніша.
Історія мого життя складає частину історії моєї Батьківщини

ADVENTURE

YserL

Вартість БДБГ-09 у дюралевому корпусі (RS-485) коштує 12'570 грн. Мда...

KRANZ

Цитата: US5WEO від 16.11.2011 14:23:15
Зявилися ось такі девайси від наших сусідів
Бачив вживу у Чорнобильський Зоні цей СОЕКС, той що без нітратоміру... Показує якісь нісенітниці (кажуть, що то були перші версії із сирим ПЗ, можливо, незнаю). Як на мене, найбільша дурня - кольоровий дисплей. На сонці нічого не видно, вся індикація різнокольорова (якесь шапіто), напевно виробник вирішив хоч якось виправдати використання кольорового екрану. Весь час очікував, що на екрані серед того різнобарвного хаосу з"явиться СуперМаріо. Корпус зроблено з якогось гидкого глянцевого пластику. Як на мене - іграшка. Навіть Радекс на його тлі виглядає суворим брутальним дівайсом для реальних дозиметристів  :).

KRANZ

Цитата: US5WEO від 14.11.2011 00:39:14
СБМ-20 робить Росія, шо правда невеликими тиражами, та не аби якої якості, але роблять і по нині. В нас вони використовуються для деяких Терр
А хіба вони їх до сих пір роблять? Я не бачив СБМ-20 з маркування після 1992 року. Думаю розпродають складскі запаси. А чому для деяких Терр? В усіх Террах і Сторах і навіть у МКС-У стоять все тіж самі СБМ-20.

US5WEO

Колись бачив схему простого дозиметра на основі стартера від лампи денного світла :) А ось вашій увазі дозиметр за 30 грн. Китайський мультіметр найпростіший напевно гривень 25 коштує на радіобазарі + транзистор гривень 5, а решта комплектуючих: спиця, консервна банка і пластикова пляшка  ;D


inkognito

Огляд від КRANZ'a передсерійного інженерного зразку пошукового дозиметра-радіометра МКС-11 ГН «Спектра». Рекомендовано усім до прочитання!

Resistance is futile

Marshall Kross

Нещодавно став щасливим власником дозиметру ДП-5В Пристрій новий, зі складського запасу, в доброму стані, пристрій повністю справний, усі показники у нормі :) Тепер треба його випробувати у польових умовах, треба тільки поміркувати де саме)

inkognito

ЦитуватиНещодавно став щасливим власником дозиметру ДП-5В
Вітаю, то просто ППЦ! Де дістав? Такого не може бути практично, бо усі ДП-ххх ми вже давно вигрібли!!!  :)
Цитуватизі складського запасу, в доброму стані, пристрій повністю справний
Просто чудо, а як знаєш, що 100% справний?
ЦитуватиТепер треба його випробувати у польових умовах, треба тільки поміркувати де саме)
Як він "повністю справний" (див. вище), то якого чорта його тестити в польових умовах?  :D Змотайся на ЧАЕС, там точно потестиш...Хоча ХЗ, ДП-5В, його хфеноменальна чутливість просто вражає, тим більше, що він тру паше, із схрону, повірений мабуть  :) Вото добра порада: як тільки стрілка піде троха направо, замотуйся у простиню та тихо повзи у сторону кладовища (шоб паніку не сіяти в маси у котрих ДП-5В не є)
Resistance is futile

Marshall Kross

ЦитуватиВітаю, то просто ППЦ! Де дістав? Такого не може бути практично, бо усі ДП-ххх ми вже давно вигрібли!!!  :)
Дякую друже :) Де дістав там ще ціла купа є  :) Ось тут дивіться http://aukro.ua/dozimetr-dp-5v-i2221609402.html
Ціна всього 170 грн. !!НЕ РЕКЛАМА!! це най менша ціна що я знайшов.
ЦитуватиПросто чудо, а як знаєш, що 100% справний?
Я звірявся з контрольними показниками що приведені у регламенті ТО,  які знимаються за допомогою контрольного "Б-8" розташованого на поворотній частині зонду, та по напругам, які також приведені у таблиці регламенту ТО,   усе ОК!
ЦитуватиЯк він "повністю справний" (див. вище), то якого чорта його тестити в польових умовах?  :D Змотайся на ЧАЕС, там точно потестиш...Хоча ХЗ, ДП-5В, його хфеноменальна чутливість просто вражає, тим більше, що він тру паше, із схрону, повірений мабуть  :) Вото добра порада: як тільки стрілка піде троха направо, замотуйся у простиню та тихо повзи у сторону кладовища (шоб паніку не сіяти в маси у котрих ДП-5В не є)
У мене чомусь виникає дивне бажання його перевірити, хоча ти прав якщо стрілка буде упевнено рухатись в праву сторону а ноги будуть світитеся як годинник з люмінофором то треба тікати як можна далі)) Хоча в дечому я не згодний, людина замотана в біле простирадло з протигазом на голові неквапливо рухаючись до кладовища виглядатиме якось мені здаеться трохи підозріло  ;D

Stinger

В дп-5 краще ореєнтуватися на звук, він гарно щьолкає, стрілочний індикатор є дуже тормознутим через кондюки які довго заряджаються, а так досить чутливий девайс, хоч і простий, адже частоту імпульсів дає не те що в середині, а СБМка-20, а вона що в дп-5, що в Террі, рахує однаково ;D

Marshall Kross

ЦитуватиВ дп-5 краще ореєнтуватися на звук, він гарно щьолкає, стрілочний індикатор є дуже тормознутим через кондюки які довго заряджаються, а так досить чутливий девайс, хоч і простий, адже частоту імпульсів дає не те що в середині, а СБМка-20, а вона що в дп-5, що в Террі, рахує однаково ;D
Тільки Терра коштує під 3 тисячі гривень) Я бачив десь на просторі інтернету що люди перероблювали ДП-5В, замість стрілочного індикатора встановлювали цифровий, але тут як кажуть палиця двох кінців, потім цілий геморой щоб відкалібрувати цифровий міліамперметр.

inkognito

ЦитуватиRE: Marshall Kross

Дякую, розсмішив  :) Welcome  на форум
Resistance is futile

Marshall Kross

Цитата: Golem від 03.11.2009 22:08:45
- Вихідна напруга перетворювача 250В замість 400В. Як наслідок стабілітрон V4 не відривається, стірлка в контрольному режимі(трикутник) не відхиляється.
Моя стрілка якраз в початку межі чорного сектору  :) все як за регламентом ТО.
Як кажуть у нас на Україні "пороблено"  ;D Міряю напругу на контактах СБМ-20 і маю 256 В, міряю в блоці (кому не зрозуміло річ йде про зелену коробку ;D) на ногах конденсатора С12 що якраз стоїть на виході перетворювача і маю результат у 396В  :o кажу ж "пороблено" ))
Ймовірно моєму С13 пощастило мабуть більше ніж твоєму) Думку гадаю чи замінити його все ж таки на новий чи ні...а селеновий випрямляч котрий V7 заміню обов'язково на імпортний 1N4007
Хто ще з власників ДП-5В щось може додати чи зауважити ?  :)

KRANZ

Цитата: inkognito від 10.02.2012 14:37:25
Огляд від КRANZ'a передсерійного інженерного зразку пошукового дозиметра-радіометра МКС-11 ГН «Спектра».
Спільно з Андрієм Фрізеном записали відео ідентифікації КД 137Cs МКС-11 "Спектра"


YserL

Він по кількості бета, гама, і нейтронного випромінювання за певний проміжок часу робить висновок про радіонуклід?
Чи правильно визначить якщо буде 2 і більше радіонуклідів?

KRANZ

Цитата: YserL від 29.03.2012 21:01:40
Він по кількості бета, гама, і нейтронного випромінювання за певний проміжок часу робить висновок про радіонуклід?
Чи правильно визначить якщо буде 2 і більше радіонуклідів?
Це гамма-спектрометр, так що бету він не відчуває. Нейтрони міряє в CPS. Визначає не по кількості, а по енергії в "еВ", наприклад той самий 137Cs, що був на відео має енергію приблизно 662 кеВ, а, наприклад 241Am - близько 59 кеВ і так далі...
Якщо енергії нуклідів, не знаходяться дуже близько, то, як правило визначає без проблем і 2 і більше. Ну і, зрозуміло, чим потужніше джерело випромінення, тим меньше часу на ідентифікацію.

John

В сусідній темі знайшов таке фото


Виникло питання чи безпечно тримати такий компас вдома і носити з собою?

68 Гості, 1 Користувач