Дозиметрія

Автор slod, 17.02.2009 16:48:51

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 2 Гості дивляться цю тему.

KRANZ

Цитата: YserL від 26.12.2009 12:12:57
Детектори альфа випромінювання на базі іонізаційнї камери:
Фігня то все. Зібрав той самий Katsuk (який схему на форумі ПРК викладав) такий дівайс і дав мені, аби я  потестував його у Чорнобильській Зоні. Ціли день тягав його з собою по всіх плутонієвих плямах у промзоні ЧАЕС... Одні нулі показував. Лише в одному місці (там десь близько 1 Р/г по гаммі і близько 1 млн. бета розпадів з см. кв), він з переляку показав на табло: "005"  ??? Але, гадаю, що при таких рівнях, там би і МР3 плеєр міг би багато що показати  ;D.

Цитата: YserL від 18.03.2010 23:25:29
Замінив батарейки із 2.68В(соляні) на 3.25В GP Ultra Alkaline. Апарат весь час включений, звук вимкнутий. Засікаю час роботи до розряду батарей. Без захисної плівки Терра виглядає офігезно:))

Цитата: Akella від 18.05.2010 16:50:43
користуюсь дозиметром "прип"ять" нашого ж Львівського випуску(на заводі "Полярон"),загалом в нормі все,шкалить лиш в загальновідомих "шкалящих" місцях:пам"ятник Данилу,Франку,рідний політех шкалить доволі часто
насторохує лиш фон в квартирі: поки 11-15 мікроренген-то норм,але коли вискакує 27-39 мікроренген то стає трошки стрьомно,хоча доза і допустима начебто
Шкалить "Прип"ять" це ось: http://lplaces.com/images/stories/dosimeter/pripyat_rks_05.jpg (тобто більше 20 мР/г - межа виміру для цього дівайса).
А то в тебе просто невеличке перевищення звичайного гамма-фону  ;). "Прип"ять", коли в пошуковому режимі (20 сек. замір), може до 30-40 мкР/г стрибати "на рівному місці" - т.з. флуктуація природного гама-фону (постав 200 сек. замір і стрибати не буде ;)).
У мене Терра МКС-05, постійно включена. Зрідка буває в полях до 1 Р/г. Батарейок вистачає на 5000-6000 годин. Напевно виробник перестраховується даючи 2000 годин роботи.

axizep

"Зібрав той самий Katsuk (який схему на форумі ПРК викладав) такий дівайс і дав мені, аби я  потестував його у Чорнобильській Зоні."
Сюдячи з того що в чорнобильській зоні той самопал мовчав,значить так він і складений.а по-друге,навіть якщо б він схематично був добре зроблений,без помилок,його б всерівно треба було повіряти/градуювати.в тих трубок дуже великий розкид по параметрам.а про брак взагалі мовчу.
Slavko

KRANZ

Цитата: axizep від 18.05.2010 20:42:25
"Зібрав той самий Katsuk (який схему на форумі ПРК викладав) такий дівайс і дав мені, аби я  потестував його у Чорнобильській Зоні."
Сюдячи з того що в чорнобильській зоні той самопал мовчав,значить так він і складений.а по-друге,навіть якщо б він схематично був добре зроблений,без помилок,його б всерівно треба було повіряти/градуювати.в тих трубок дуже великий розкид по параметрам.а про брак взагалі мовчу.
Фух, нарешті розібрались, що до чого  :). А то всі розхвилювались (Ви б шановний axizep, може б користувались функцією цитування, це б багато-що спростило). Може й так. Може й криво зроблений, але я якось не дуже довіряю іонізаційним камерам. Газорозрядні трубки, сцинтилятори та кремнійові датчики, то достатньо уживане і надійне, а це... Зрештою іонізаційні камери не набули поширення не дарма  ;). З совкової техніки, з іонізаційної камерою можу пригадати лише валізоподібний ДП-1, зроблений ще у часи раннього совітського палеоліту (дивне поєднання швейної машинки Зінгер і  манометра від паротягу)  :)

Цитата: onyx від 22.05.2010 18:10:04
А як перевірити чи припять справна?
Якщо під рукою немає повірочних ДІВ (джерел іонізуючого випромінення), або хоча б якихось старих приладів з радієвою фарбою (годинники, компаси, амперметри до 60-х років випуску) можно просто знайти десь поблизу щось гранітне (пам"ятник, або будівлю з гранітним облицюванням), в залежності від сорту граніту, може дати перевищення фону до 50 мкР/г. Ще, як варіант, знайти мішок з калійними добривами - там теж повинно бути незначне підвищення гама-фону.

inkognito

1) Пам'ятник Данилу Галицькому - до 60 мкР/год;
2) Пам'ятник Міцкевичу - 35-40 мкР/год;
3) Пам'ятник Івану Франку - 60-75 мкР/год;
4) мля, радіобазар в районі старих телевізорів  :)
Resistance is futile

KRANZ

Цитата: YserL від 30.05.2010 00:16:41
Спаринг віст скоро випускатиме оновлену МКС-05 Терру http://www.ecotest.ua/terra_n/index.php?lang=ua, цікаво скільки коштуватиме новинка. Планують зняти з виробництва стару версію.
Сам збирався запостити це питання. Судячи з наворотів, ціна явно буде більше 200$... Поки-що Спарінг-Віст мовчить і тільки демонструє красиву картинку. Дуже хочу протестувати новий едішин у ЧЗВ.

atlas1975

Потрібно пораду.
Я з колєгою оглядали стан дозиметра ДП-5В. В нього є так званий вимірювальний блок, - головка датчика, а на ній екрановане джерело іонізуючого випромінення. Ми знімали ободок з цим джерелом і він лежав біля нас відкрито десь 5 хвилин - провыряли "Припять" дозиметр...
Нам треба хвилюватися чи то доза в межах допуску? Дуже прошу відповісти.

Akella

в мене два джерела від дп-5а валялись під столом дооооовгий час,і ніц мені не бракує,апетит здоровий,стоїть,кості моцні,так що не переймайся
Akell me nice!

KRANZ

Цитата: atlas1975 від 08.06.2010 14:17:22
Потрібно пораду.
Я з колєгою оглядали стан дозиметра ДП-5В. В нього є так званий вимірювальний блок, - головка датчика, а на ній екрановане джерело іонізуючого випромінення. Ми знімали ободок з цим джерелом і він лежав біля нас відкрито десь 5 хвилин - провыряли "Припять" дозиметр...
Нам треба хвилюватися чи то доза в межах допуску? Дуже прошу відповісти.
Рівень бета випромінення від ДІВ Б-8 досить немаленький (в залежності від свіжості елемента до 100 тис. бета розп. з см2 за хв.), але не думаю, що 5 хв перебування біля нього здатне нанести якоїсь шкоди вашому здоров"ю.

KRANZ

А так виглядає зашкал Терра МКС-05 (рівень ПЕД вище 1 Р/г)


YserL

Пропоную почистити тему і структуризувати і обєднати повідомлення.
Дозиметр Терра МКС-05
Фото плати:




Дозиметр Терра-П




Стара версія на процесорі Моторолла


Схемотехніка Терра:
Формування живлення:

Процесор:
Texas Instruments MSP430F135

JTAG інтерфейс
1. 54 TDI/TDI
2. 55 TDI/TCLK
3. 56 TMS
4. 57 TCK
5. 58 RST/NMI
6. VCC
7. GND

Інше:
паспорт "Измеритель мощности дози ДП-5ВБ" ЕЯ2.807.028-03 ПС (Датчик: газорозрядні лічильники СИ3БГ і СБМ20)
Схема  ДП-5ВБ


Знущання над Террою:


Поради:

  • Якщо розхитати ізолятори на СБМ-20, потім відпаяти, то з СБМ-20 стає СБМ-20-1
  • Виключення в Террі МКС-05 (чорній) звуку зафіксованих частинок: натиснути "поріг" і не відпускаючи "режим", має висвітитися ----, звук виключається. Для включення одночасно натиснути поріг і режим, появиться Aud, звук включеться.
  • Чохол до терри - 39 грн у спаригвісті. Якість пошиття добре, матеріал шкіра із тисненням логотипу. З недоліків слабкі тягі на замках. Доки закривав в магазині зламав одну тягу  бо крихкий матеріал. Недолік: на пояс чіпляється горизонтально
  • Терра інколи може сигналізувати перевищення порогу, бувало 2 рази, переважно лікується заміною батарей живлення.
  • При перевищенні порогу показує пппп
  • 19-03-2010 замінив батарейки із 2.68В(соляні) на 3.25В GP Ultra Alkaline. Апарат весь час включений, звук вимкнутий. Засікаю час роботи до розряду батарей
  • Калібровочні коефіцінти вводяться комбінацією клавіш.

Препарована СБМ-20, всередині під тонкою фольгою ніц не виявилося, по центру йде анод. Товщина фольги 0.2 мм. Неробоча, серпень 2008 року випуску.


Цікаві лінки:
БП дозиметра ТЕРРА-П. Как работает?
Цифровой дозиметр ГАММА_1
Geiger Mueller Tube
НЕ Экономичный источник питания счетчика Гейгера
Аппаратура радиационного контроля
Опис дозиметрів від KRANZ
Счетчик Гейгера на микроконтроллере PIC 16F84
Розробка дозиметра


inkognito

   Хороший девайс мабуть буде, хоча ціна зовсім негарна...А що таке повний комплект вони часом не розказали? Мене зацікавив власне BlueTooth - написано же він є, цікаво навіщо - у комплекті поставки не значиться жодного програмного забезпечення...
Resistance is futile

Yuriy

Тепер практично весь новий модельний ряд дозиметрів буде з блютузами, ще як я там працював, то була експерементальна "Стора" з блютузом, "Либідь" і ще декілька моделей. Що там зараз на даний момент робиться не знаю, тре буде якось завітати.
Історія мого життя складає частину історії моєї Батьківщини

ADVENTURE

KRANZ

Цитата: YserL від 25.06.2010 12:29:10

Інформація від виробника:
Першу партію приладів очікуємо на початку липня.. Вартість приладу в повному к-ті  становитиме 2 200,00 грн.
Ця вартість в межах України

Ціна фактично не змінилась. Навіть не віриться  :o. Вже маю декілька замовлень на нього. Люди пишуть з Москви: "Коли вже з"явиться?! Хочуууууууу!!!"

toor

Цитата: Golem від 18.06.2009 14:23:36
Сам давач вони обмотують свинцем, шоб мати лінійність в енергетичному діапазоні.

Що за лінійність в енергетичному діапазоні???
Подивився фотки тої обмотки і мені здалося що вона для того щоб його чутлива зона була тільки під ним там де вирізане вікно в свинцевій ленті...


Цитата: Golem від 18.06.2009 14:23:36
Весь прикол не стільки в схемі, скільки в алгоритмі обробки одержаних імпульсів. В ілнку який ти виклав про нього троха згадують. Це необхідно шоб мати нормальну точність і динаміку.

А що за алгоритм обробки імпульсів як він повинен працювати?


Цитата: Golem від 18.06.2009 14:23:36
Коли все зробиш і все буде готове - підемо до виробника і прокалібруємо твій дівайз від їх еталона.

А від якого еталона вони калібрують дозиметри?
Як реалізовано калібрування - десь в МК зашивається калібраційне число чи може десь хардверно крутять змінний резюк?

Golem

Вся викладена інформація не мої особисті домисли, а отримана при спілкування з інженерами екотесту.  Тож всі питання - до них.
Дігери всіх країн єднайтеся!

toor

Цитата: Golem від 16.07.2010 10:09:00
Вся викладена інформація не мої особисті домисли, а отримана при спілкування з інженерами екотесту.  Тож всі питання - до них.

Я не ставлю під сумнів те що ти написав цікаво почути відповіді на питання які виникли після того як я прочитав твій пост??
Якщо можеш напиши відповіді на них.  :)

Golem

Копія розмови в приваті з Туром:
"
Andrijko11:32
суть в тому що ти получаєш кілька імпульсів за секунду, а деколи і за хвилину. А динаміку бажано мати швидку, шоб підніс - і чуло. Отже треба ставити хитрий цифровий фільтр, який би ніби передбачав ріст

Ну і лінеаризацію шкали то стопудово. З тою обгорткою матимеш не більше 40%, без неї взагалі 100. А треба 10-20. Ну але для самодєлки є - нема радіації любий піде
"
Дігери всіх країн єднайтеся!

KRANZ

Народ, допоможить. Хто там має контакти з Екотест?
Маю ось такі детектори: СИ-3БГМ.
Все що вдалось знайти по них, це маленьке фото:



А також посилання на мануал до екотестівського МКС-07 "Пошук", де він використовується. Може екотест поділиться тех. документацією до цього детектора?

Golem

Сказали шо то дуже старий давач і в них є дока, але в паперовому вигляді. Ну і то десь треба йти в лабораторію і так далі. Попросив шоб відсканували і кинули мені, за пиво, звісно. Шо з того вийде - побачимо.

Апдейт: ось шо на нього є
Дігери всіх країн єднайтеся!

KRANZ

Дякую Golem, але щось тут не зходиться  :(. Це трохи не той датчик. Це скляний детектор на високі рівні гамма (такі в ДП-5 ставили).

Ось такий:



А в мене з маленьким слюдяним вікном під м"яку бета (http://www.istok2.com/photo/4538.jpg)... Десь якась плутанина. Чи це в мене не СИ-3БГМ, чи в твоему документі помилка.

Єдина інформація в неті, це: http://www.istok2.com/catalog/15/

83 Гості, 1 Користувач