Альтернативні або резервні джерела живлення

Автор Stinger, 03.10.2010 14:56:56

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Stinger

От подумалось створити тему про альтернативні електроджерела, спитати в користувачів хто чим користується для зарядки наприклад мобільного в походах в гори, або хто має якісь ідеї створення таких джерел току. Зараз наприклад з'явилось дуже багато різних альтернативних зарядок на сонячних батарейках та просто від одної пальчикової батарейки, і ціни теж відносно невисокі, думаю такі зарядки могли б знадобитися кожному, хто ходить в далекі подорожі, в гори, або ще десь, де немає розеток. Прошу шановне панство виражати свої думки :)

:-)

Наразі працюю над базою для виготовлення малих вітро- і гідрогенераторів. Вони звичайно більш стаціонарні, але для стаціонарного табору саме воно.

Цікавить ідея поначіпляти якісь електроди на кінцівки і виробляти таким чином електроенергію, в часу руху. ;)
Також цікавить ідея використання тепла тіла, але термоелементи на коліні не зробиш. :(
Декольтем своїм мене манила.

Stinger

Прості термоелементи робили в кустарних умовах ще під час війни, робилось так: брали мідні та залізні пластини, потім їх зковували у вигляді багатокінцевої зірки, яка в середині утворювала кільце, тим кільцем, тобто серединою конструкції ця термопара-генератор одягалась на колбу гасової лампи, до кінцівок електродів чепляли дроти, та підключали до них пристрої. По спогадах мого діда, така штука могла спокійно давати 12 вольт та живити радіостанцію. Так що все не так вже й складно, гадаю що конструкцію можна повторити.

Ось до речі то шо я маю на увазі - термоелемент Пелтье , та конструкція з ним.

Golem

Тема цікава, але зараз не війна, дефіцити елементів нема. Цікаве інше: як забезпечити енергією себе автономно. Тобто відключитися від всяких Львівгазів та обляенерго. Наприклад геотермальна енергетика - але неефективно. Сонце - багато мороки, реактор - недосяжно. Покишо ідей не маю, алде цікаво було б бути самостійним
Дігери всіх країн єднайтеся!

Stinger

Сьогодні придбав от таку сонячну батарейку



має 2,2 вольти 55 мА

ще маю от таких дві, які видають по 4,5 вольти кожна



і кілька з радянських та китайських калькуляторів. Може з того всього зроблю пару ліхтариків :)


taras1

Недавно бачив  по новинах,що у одному з дитячих садків львова влада зробила утеплення  з сонячних батарей,так що булоби класно зробити щось подібне :)

zelja

Цитата: taras1 від 07.10.2010 12:49:15
Недавно бачив  по новинах,що у одному з дитячих садків львова влада зробила утеплення  з сонячних батарей,так що булоби класно зробити щось подібне :)
це трошки по інакшому.для опелення використовують сонячні колектори http://diycentre.com.ua/ua/category/solnechnye-kollektory/

dali_bude

Чув я про напівпровідникові перетворювачі, які з кількох батарейок дають 110 вольт змінного (але невеликого) струму, якими можна заряджати всякі мобільники. Цікаво, чи є у нас таке?


:-)

http://www.kvazar.com/
Виробник фотоелектричних модулів та певної продукції на їх базі в Україні.
Декольтем своїм мене манила.

linuxoid

А як щодо ручних генераторів? Не раз бачив по телевідору, зокрема в х/ф "28 days late" приймач з ручним генератором та в багатьох фільмах ліхтарики. Думаю, якщо приробити до генератора від ровера повишающий оберти редуктор і підчепити ємкий конденсатор можна було б щось живити))

Golem

Активно юзаю такий. Працює як від сонячних батарей так і від корби.Хвилини крутіння корби  Вистачає на годину роботи радіоприймача. Щоб заряджати телефон треба крутити постійно. Ну і ліхтарик звісно є. Бачив подібні в Команчеро. В штатах подібного добра навалом.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Roman_P

на цю ідею нашовхула мене просьба мого товариша зробити йому пристрій здатний заряджати GPS навігатор від роверного динаміка .

отже суть така : пристрій має вхід 2 клеми , вихід 2 клеми (умовно). Не залежно що подаєм на вхід (більша або менша напруга ніж має бути виході , будь яке джерело струму) на виході стабільна напруга наприклад 5вольт +-0.25 вольта - USB зарядка . Звичайно захист від переполюсовки і від перевищення напруги на вході , і захист від перевантаження на виході .

На загал задача не така складна . Вараітів вирішення є багато . Наприклад послідовно зєднані підвищуючий і понижуючий на 5 вольт імпульсні стабілізатори або зворотньоходовий стабілізатор або перетворювач Кука . Такі речі є в інтегральноу виконанні  і зробити пристрій не проблематично .

Звичайно джерелом струму може бути не тільки роверний динамік це може бути механічна корба ,соняшні елементи , батарейка , бартове живлення авто чи мотоцикла . Навіть десь читав що з бульби можна генерувати енергію . Тобто супер універсальний зарядний пристрій .

Питання : чи є готові приблизно такі пристрої і де можна їх купити ? Наскільки цікаво для загалу такого типу пристрій ? Які ще влативості могли б бути корисними ?

Не знаю чи воно дуже корисне буде в реальних умовах , мені чисто до того спортивний інтерес .

Photographer

В походах користуюсь зарядкою для мобільника від батарейок типу АА. на радіоринку продаються, відразу з всіма можливими перехідниками до будь яких телефонів. файна штука в поході, одне шкода - не працює від акамуляторних батарейок.

RoMeL

Потрібна зарядка пристроїв на USB від звичаних батарейок... конкретно для Ipod-а... Шоб в поїзді було веселіше їхати і музику слухати в поході...

Знайшов ось таке шось...

http://www.dealextreme.com/p/aa-battery-usb-emergency-backup-power-and-charger-pack-15048
http://www.boxwave.com/products/batteryadapter/index.htm

Чи хтось знає, чи є щось подібне у нас у Львові, наприклад на радіоринку? ::)
Fruere vita, dum vivis

Drusja

Придбав собі ось таку штуку http://www.5ok.com.ua/DetailProduct_171_640_361.html
Правда вона не тільки USB а ще й від неї ноут можна живити чи заряджати. Єдине трохи важка.
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

Lesyk

Цитата: Drusja від 14.05.2011 10:48:54
Придбав собі ось таку штуку http://www.5ok.com.ua/DetailProduct_171_640_361.html
Правда вона не тільки USB а ще й від неї ноут можна живити чи заряджати. Єдине трохи важка.

і як тобі даний девайс? як веде себе в роботі?

RoMeL

Цитата: Drusja від 14.05.2011 10:48:54
Придбав собі ось таку штуку http://www.5ok.com.ua/DetailProduct_171_640_361.html
Правда вона не тільки USB а ще й від неї ноут можна живити чи заряджати. Єдине трохи важка.
Яка ціна? Де брав? ::)
Fruere vita, dum vivis

Drusja

Цитуватиі як тобі даний девайс? як веде себе в роботі?
Мене повністю влаштовує, кажу ж єдине що трохи важкий бо коли йдеш в похід, вага відіграє дуже важливу роль. В роботі як звичайний акумулятор 5В і 16-19В. Додатково зробив собі невеличкий кабель для зарядки телефона (бо від штатного USB моя сонька дуже довго заряджається, як від компа так і від батареї), в комплекті тільки перехідники для ноутбуків, для телефонів треба шукати окремо. Ну і коли заряджати ноут одночасно працюючи на ньому то трохи гріється.

ЦитуватиЯка ціна? Де брав?
Взяв місяця два тому за 390грн + пересилка.
Пошук в інтернет магазинах мене не радував бо там менше ніж за 800 не продавали (хоча були і трохи дешевше але дуже сумнівні маркети). Гугління допомогло знайти одного чоловіка в Криму який продавав свою за вище вказану ціну (нова в целофані і упаковці, заряджалась, по його словах, раза три) от її і забрав.

Свою брав з розрахунком на ноут тому й габарити та вага відповідні. Якщо тільки для телефона, КПК, mp3 то думаю доцільніше такий варіант http://www.5ok.com.ua/DetailProduct_171_640_373.html вона менша й легша - ну і відповідно потужність трохи менша. Хоча рекламувати не берусь бо сам не юзав, незнаю на скільки її вистарчає (ємкість в моїй написано 6600х3 а тут просто 4400).
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

Drusja

На Липинського помітив цікаве рішення - рекламний щит з сонячною батареєю.


Якість фото нажаль - гівно (фоткав з вікна маршрутки в русі)
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

278 Гості, 0 Користувачів