Палац в с. Підгірці

Автор goom, 10.10.2010 18:29:52

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

goom

В суботу попросила мене моя сестра супроводжувати групу школярів в якості піонер вожатого. Поїздка відбулась по Золотій підкові львівщини - маршрут який налічує три замка в Львівської області. Золочівський, Олеський, Підгорецький. Відвідини останнього викликали в моїй голові деякі асоціації. І згадав собі я, що в с Підгірці Стрийського району також є якась історична будівля. Недільний ранок і магія чисел (10.10.10р) сьгоднішнього  дня кликали в дорогу. Перша згадка про село датована 1467р і тісно переплітається з палацом.Першим власником палацу або мисливського замку був князь Юзеф Алєксандр Яблоновський. Далі він багато раз міняв своїх власників останніми були два брати Юліан Якуб та Юзеф Франтішек Бруницькі. За час своєї історії замок пережив багато добудов і пожежу в роки першої світової війни. При обох її бічних фасадах добудували нові крила, чим надали до того симетричній будівлі характер асиметрії. Менше всього змін пережив головний південний фасад.При новому крилі східного фасаду з'явилися дві кутові вежі: нижча, циліндрична, південно-східна, та значно більш висока, прямокутна північно-східна. Ще одна вежа, кругла в плані, прикрашала північний бік західного крила.
Коли в 1939р в село ступила червона армія палац передали школі інтернат для дітей з вадами зору. Після війни інтернат переїхав в нову будівлю,а в палац вселилась сільска рада. Опісля, господарем був місцевий рибгосп.
Це в плані історії, а тепер про мою подорож. Щоб скоротити шлях на декілька км. прийшлось перетнути р Стрий через ж/д міст.

goom

Фасад і довколо палацу.

goom

Вирішив почати з низу в верх. Пробрався в підвал. З середини стан палацу видався жалюгідним. Від часу деревянні перекриття між поверхами пообвалювались і весь цей будівельний мотлох опинився в підвалі. Більша частина кімнат підвалу не придатна для проходу. З уцілілих фрагментів плитки можна припустити, що свого часу тут була кухня.

goom

Пронизливий ренген-погляд з підвалу на горище. Гвинтові сходи, якими носили їжу в покої.

goom

Перший поверх зустрів обвислими потолками і проваленою підлогою.

goom

Сходами можна дістатись на другий поверх і горище.

goom

Колишній парк без догляду злився з лісом. Екзотичних мешканців парку ліс проковтнув в своїх обіймах. Дерево платан - не частий гість в наших кліматичних умовах.

goom

Червоним позначено маршрут від автодорожнього моста через р Стрий. Чорним як добирався я. Для всіх хто захоче повторити мою подорож, прохання бути дуже обережним. Будівля в надзвичайно аварійному стані.

RedShift

Цитата: goom від 10.10.2010 18:29:52
Відвідини останнього викликали в моїй голові деякі асоціації. І згадав собі я, що в с Підгірці Стрийського району також є якась історична будівля.

А от дивлячись на твій пост мені пригадався цей палац. Дуже схоже архітектурне рішення, як на мене.
http://explorer.lviv.ua/forum/index.php/topic,1484.0.html
Darts matters!

goom

За формою подібні, але палац Потоцьких має більш складну архітектуру. Допускаю, що вони збудовані в одному столітті, але з різницею десь у 50 років.

298 Гості, 0 Користувачів