Грибовицьке сміттєзвалище

Автор Roy, 16.11.2010 17:04:00

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Roy

Без сумніву, це одне з "найпахучіших" місць, котре як виявилось бурлить не тільки бактеріями та хімічними процесами, а й своїм життям. Таке собі "городище". :)
Наша мандрівка до цього місця розпочалася з вулиці Миколайчука, та пролягала через покинуті дачі, повз UJECIE ZRODEL, згодом через лісистий пагорб.
Маршрут описаний тут.
Отож, цікавість мене просто розпирала. Усіма своїми чуттями хотів побачити та "відчути" це місце, і якраз, обійшовши UJECIE ZRODEL, піднявшись у лісок, і тут, мій нюх вловлює характерний запашок. Воно. Ми на правильному шляху, виходимо...


І ось, перед нами постає вал, який роками вимуровувався з продуктів людської діяльності.


Рухаємося вперед, долаємо потічок з темно-коричневим кольором рідини та різким запахом. В той момент згадуються заяви екологів :)

Зауважуємо бетонні кільця в землі, мабуть дренажний відвід, подумали. Також дивувались за відсутність противних запахів, як виявилось сприяв тому вітер.




Деремся в гору. В гору сміття!
Піднімаємося по вузенькій стежині, навколо нас стирчить багатошарове сміття двометрової висоти, з якого розповзаються таракани.



Все. Ми дійшли до бажаної цілі. Виходимо на плато. Здалось, що тут зупиняється час. Цвіркочуть цвіркуни, а ХМАРИ мух вбачають у нас "своїх", одразу ж кидаються в обійми, моментально обліплюють одяг, відкриті ділянки тіла, сунуться в ніздрі та у вуха. Зміна об'єктиву при таких обставинах ставала проблемою, літаючі зарази чимдуж рвалися у камерний простір.
Постає такий собі  постапокаліптичний пейзаж, від плеску моїх лодонь здіймаються у повітря ворони, а на краю звалища проглядається силует людини з гачком та пакетами. Шукає щось...
Пекуче сонце, значно вища температура - через тепло, яке виділяє гниюче сміття з надр звалища. Тут відчуття екологічного лиха. Поспішаючи, Lesyk одягає протигаз а слідом за ним Л-1...


цікава деталь...

про мух:






житло





Запах.

Хоча ні, це не запах, це їдка роз'їдаюча смердота, яка усім, крім Lesyk'a не давала дихати, й навіть бачити. Йдеш по смітті, зісовуєш його і зісередини виходить такий смрад, що огого... Без гіперболізації звісно. Тай Лесику не довго везло, зконденсувався зісередини так, що мусів зняти протигаз та приєднатися до нашої бідуючої компанії.




Далі, вийшли власне на те місце, де кипить життя! І хто б міг подумати, тут, вже на відсортованому бомжами у місті сміттям, для місцевих воно може бути корисним. Під'їзджає сміттєвоз, висипає сміття, до нього бомжі та цигани з сапками моментально підбігають, і технічно починають сікти свіже сміття, вибираючи звідти бажану тару чи щось інше. Без бійок та суперечок там не обходилось. Підійшовши ближче до працюючих людей, я, вірніше я з фотоапаратом викликав підозру у цигана, згодом у бомжа (певно ватажок їхній), який гордо сидів на мішку, і спостерігав за дійством. Пішов мат в нашу сторону. Далі, ті півсотні людей що працювали, збирали пляшки, сортували папір, на мить припинили роботу. Настав такий момент, коли вся увага була прикута до наших персон. В повітрі з'явилась певна напруга. Щоб її ліквідувати, вирішили неспішно покинути це місце, благо, це вже була наша фінальна точка. Та чого гріха таїти, я собі позволив так легенько гаркнути на бомжу крикливу, чого не слід було робити, зважаючи на кількісне співвідношення нас та туземців.






В їхній поведінці вбачається логіка, тобто ясно що вони захищають свої інтереси, "журналюг" з камерами вони не люблять як і всіляких екологів :). Адже звалище їх кормить, закриття об'єкту для них - біда.


Спустились вниз, побачили кислотні потічки, мертві ставки. Картина сумна...
От такі там моменти протистояння.

сміття тліє


є там також склад ГСМ'у


ну і наостанок, життєдайні потічки


Цікавий момент. Їдучи в маршрутці до Львова, зауважили як від нас "несе". Й не тільки ми...:) Ще разом з запахом принесли з собою мух.
На майбутнє: бажаючим відвідати місце варто мати протигаз або распіратор хоча б, гумові рукавички, взуття на грубій підошві.
Ну й хотілось б поспілкуватись з кимось з місцевих, вийти на контакт.

Дякую Lesyk'у, SANEC'ці, Fetol'у за витримку та компанію. + їм в карму.


Усі мої фото на Пікассі
Обговорення теми тут
Meine Ehre heißt Treue

SANECKA

Дійсно це місце настільки неприємне,що після того як побуваєш там один раз,бажання повернутись туди зразу відпадає.Та поки я там не був вічно мене мучило бажання туди попасти.І от збулась моя мрія побувати напевно в найгоднішому місці Львівської області. На рахунок протигаза пожалів дуже швидко,що не взяв його. Але більше мені докучав не запах, а неймовірна велика кількість надокучливих мух. Стояти на місці практично неможливо,так як одразу мухи обліплюють одяг і тіло. Трохи завидував Lesyku,який заздалегіть подумав про Л-1, бо по-перше:мухи хоть сідали на нього він цього зовсім невідчував,по-друге він в протигазі не вловлював пориви вітру,які в свою чергу приносили чудодійний аромат.
Скажу точно не вартує йти туди одному,тому що пси там як і їх господарі доволі агресивні до непроханих гостей,особливо з фотоапаратами.





Тут  видно Lesika і на горизонті видніється постать одинокого мисливця за сміттям.



Ворон було багато та проте щось не замітив чайок які теж полюбляють такі місця.



Цікавий факт: все знайдене цінне сміття бомжі тягнуть до так званого лагеря, в якому все знайдене складається у величезні баули які видно на фото. Виникла думка поцікавитись чи нема бува чогось на продажу по гуртовим цінам, але після матюків в нашу сторону цей проект відразу забувся.











Купа сміття знизу.





Отруйні озера,цікаво яка їх глибина.





От таких машин за час нашої присутності розгрузилось десь штук 8.



Уявляю яке тут пекло влітку. Проте як завжди залишився задоволений бо з цікавою і дружною компанією навіть сморід здається дурницею.




:-)

Стаття у ВЗ, яка викликає у мене посмішку, але геть не веселу.
http://www.wz.lviv.ua/articles/97794
Сподобалося про сортування і пресування - те ж що є, але менше об'ємом.

Є ж от технології - от російська наприклад. Аналогічно з Франківська починають розвиватися.
Але вони не підуть як і багато чого такого. І хто в цьому винен? Точно не місцева влада із місцевих жителів і місцевими ж жителями обрана. То всьо злий-недобрий Янукович і його кліка?

Доречі, син його на Харківській ТЕЦ-5 схожу установку ставить, коли певн люди запропонували вкласти гроші у таку ж, але тут, у Львові, пацан зморозився, каже стрьомні ви, із вами ніхто працювати не хоче. :-\
Декольтем своїм мене манила.

Блондинка в кедах

Сумні новини з Грибович

YserL

Найшли тіла трьох МНС. Вічна память. Ще відео із квадрокоптера:

Indigo

ну і ше таке дрон-відео від мене: свіже, вчорашнє. сьогодні-завтра буде ще

а то просто горить вчора

Indigo

тут на дрон-відео видно тріщину, є ризик ще одного потужного зсуву

Roy

Історія триває...
Фото станом на 8 червня 2016 року.

Розпочали гасіння пожежі з допомогою літаків АН-32П. Частина сміття продовжує обвалюватись.
Пошуки останньої жертви припинені. Викид води відбувався кожні 15-20 хвилин. В проміжку, МНСники вручну за допомогою шлангів гасили займання.
Був на місці та знимкував наш Deadmeat_junior за шо йому велика подяка!

Епічний кадр!




місцева мешканка та втомлений Рятувальник


ще місцеві


гудрони


Політ на жерлом






зсув


Епіцентр лиха і люди в ньому
Meine Ehre heißt Treue

YserL

Крім Львова є пробама вивозу сміття мешканців сіл. До подій у Грибовичах із села біля Городка із 1000 хат AVE розмістило 4 контейнери, і за 10 грн з хати вивозило сміття. Тепер контейнери забрані і мешканці хто складує, хто спалює непотріб. Але ж поруч є недіючий карєр, туди ж можна звозити... І редиски туди звозять відходи



reyka

така опція як вивіз сміття по селах була впроваджена в багатьох районах зокрема в Кам.-Бузькому тепер це проблема кожної громади зокрема.
Мільйон сердець
одне биття
Карпати Львів
на все життя!!!

Roy

Пройшло 9 років, з мого останнього перебування тут.

Дуже хотілось дізнатися, що відбувається з цим сміттєвим полігоном, враховуючи неприємні події, які мали місце тут в 2016 році.

Власне, побачили і розібрались - я та Electri4king.

Шлях до сміттєзвалища обрали такий як колись, в 2010 - йшли від житлового масиву на Щурата через долину покинутих дач.
Затія ще та виявилась! Хмари комарів кинулись на два блукаючих тіла, миттю обліпивши відкриті ділянки тіла. На щастя, заздалегідь прихоплені балончики стали в нагоді.

Обійшовши пагорб Хомець,  побачили нашу ціль - плато полігону. Яке, в порівнянні з попередніми роками вже добряче заросло.



Периметр полігону почали обгороджувати сіткою, поки лише частково виконані роботи. Також навколо звалища прорита канавка, в яку, я так зрозумів, постійно стікають гудрони, які наповнюють озера що поруч.
Така "вода" має вкрай неприємний запах.
Вийшовши на плато, я приємно здивувався. Перше, то це відсутністю смороду, а друге тим, що видно перші кроки рекультивації. Відкритого сміття вже майже не має, верх покрито шаром ґрунту. Тому, на такій підживці, тут гарно ростуть квіти - маки, ромашки. Останні, ще й пахнули :) Що взагалі було дивним, в такому місці, з найнеприємнішими ароматами, які я коли не будь чув :).
І взагалі, оце відчуття зони екологічного лиха трохи відійшло.
Цікаво, що слідом за закриттям полігону, по відповідним причинам щезли люди, а також птахи. Порпаючих в смітті персон ми не зустріли.
Встановлені станції для збору біогазу. В одній з них побачили табличку "не курити".
Цікаво, наскільки небезпечне місце для перебування людей, в плані виходу газів назовні? Враховуючи висоту місця, думаю, будь які небезпечні гази швидко розвітрюються.

Гудронний потічок та озеро


Стовпці майбутнього огородження


Лівіше від головного в'їзду вже встановлена сітка, колючий дріт та попереджувальна табличка


Квіти на сміттєзвалищі - ознака перших кроків рекультивації


Вершина сміттєзвалища. Колись тут були гори сміття!


Одна з станцій забору газу






Ось так тут тепер виглядає поверхня


Місцями ще є гудронні міні-озерця, з явно неприємним ароматом


Під ногами було знайдено масивне горня для кави


Пагорб Хомець


На відвалах сміття є


А ось місце, де стався обвал сміття, в наслідок якого загинули рятувальники


Electri4king замаскувався в смітті




Трохи краєвидів:

Центр міста. Львів "тоне" у зелені, що практично мало які старі будівлі проглядаються. Крім того, це долина Полтви, низина.


Вид на Малехів, Дубляни та дорогу М-09


Житловий масив на Щурата, звідки ми йшли сюди, а також ВЗ. До речі, затишний спальний район. З одного боку є прекрасні краєвиди на Львів та Високий Замок, а з іншого на сміттєзвалище.


Вид на вулицю Шевченка, Золоту. В кадрі також шпиль костелу Ельжбети, на Привокзальній.



Meine Ehre heißt Treue

Golem

А чи знали Ви що висота Львівської ратуші 65 метрів, а висота купи сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі – 110м? І площа як в історичного центру Львова. На щастя, нічого туди більше не вивозять, бачив на власні очі. Тож до висоти Ейфелевої вежі ми вже ніколи не дотягнемо. А от організувати пікнік на колишньому сміттєзвалищі скоро буде цілком реально.

Це тепер парадний вїзд на сміттєзвалище


Висота гори сміття 110м. Нам так сказали


- Він що, Полтви нанюхався, - подумаєте Ви. – Який може бути пікнік на сміттєзвалищі! Там же смердить!

А такий. Останні кілька років на сміттєзвалищі активно проводять рекультивацію. З безформної купи сміття вони тракторами роблять красивий горб. Потім це все накривають кількома шарами цупкої геотканини. Далі стелять войлок і захищають паропроникною плівкою. Сендвіч виходить крутіший ніж в нас дома на даху чи підлозі. Після накриття горб виглядає чисто та акуратно. І не смердить! То ж по ньому можна цілком безпечно ходити навіть босяком. Що одна дівчина на каблуках і зробила.

З цієї гори інфільтрат тече ось у це озеро


Інфільтрат це темна отруйна речовина


А у цих вагончиках його фільтрують до стану білої води


Далі переносимося на вершину купола


ЙОго накривають кількома шарами плівки. І канава для стікання води


Готова робота


Тут ще все в процесі




Головний інженер пояснює що тут і як влаштовано


Аж страшно уявити скільки всі ці рулони коштують


Головне дійти до плівки. А там далі можна шпильки зняти




Навіть в суботу тут працювала техніка яка перевозила сміття з місця на місце




Всі ці шари плівки необхідні щоб дощова вода не потрапляла у сміття. Бо тоді вона просочується в грунт, стає чорним токсичним «інфільтратом» та отравляє все навколо. По закінченню робіт поверх плівки висиплять грунт і посадять газон. От вам і пікнік на смітнику. З вершини сміттєзвалища, між іншим, відкривається чудовий вид на Львів та його Високий замок.

Майбутній парк на місці сміттєзвалища


Через кілька років тут ростиме трава!


І буде красивий вид на Львів
Дігери всіх країн єднайтеся!

Володимир Останнее Сонце

Потрібні були жахливі жертви щоб влада нарешті зробила те що мусила зробити давно .

223 Гості, 0 Користувачів