Склад радіоактивних відходів біля Брюховичів

Автор KortS, 11.12.2010 15:10:12

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

KortS

Вчора побачив на дорозі вантажівку, типу старої сміттєвозки, зі знаком небезпечний вантаж (код 70) і наклейкою радіація, крім того на кабіні стояли мигалки, як на ДАІшній. Сьогодні зранку нарив інфу про ідентифікаційні коди небезпечних вантажів, виявляється 70 - це дійсно радіоактивний вантаж.

А щойно нарив інфу, що біля Львову є пункт зберігання (захоронення) радіоактивних відходів (РАВ).
Цим займається всеукраїнський державний спецкомбінат "Радон" (http://www.radon.net.ua/node/36), який має 5 відділень, одне з них у Львові. Наше відділення обслуговує 7 західних областей і дійсно має своє звалище.

На карті білий приціл по центру... http://wikimapia.org/#lat=49.9627333&lon=23.8710594&z=15&l=37&m=b

Знаходиться за 15км від Львова, за Брюховичами, заїзд через с. Буда в ліс. Співробітник казав, у нього там дачка є недалеко в Рокитному, що при в'їзді в той ліс з с. Буда стоїть табличка "Радіація". А якщо далі проїхати, то дорога приведе якраз до цього сховища. Там кажуть все огороджено колючкою і постійна воєнізована охорона.

Згідно інформації в неті спецкомбінат займається утилізацією РАВ, які використовувалися лікарнями, науковими лабораторіями та інститутами і т.п. І ще вроді планується будівництво комплексу "Вектор" на території ЧАЕС, де буде створено могильник РАВ, куди звозитимуть відходи з цих регіональних сховищ.

Отак-от, щоби знали.  Бо я і не знав, що біля Львова є склади РАВ. Хоча думаю вони знаходяться там під землею, тому фон в лісі і в навколишніх селах не більший за природній радіаційний фон. Цікаво взяти дозиметр і перевірити, який фон в Буді і в Рокитному. Природній радіаційний фон становить 10-15мкР/год.

А в Києві взагалі "пощастило", склад РАВ знаходиться трішки південніше музею під відкритим небом "Пирогово", одразу за об'їзною дорогою в лісі. http://wikimapia.org/#lat=50.3326828&lon=30.5102992&z=16&l=37&m=b

А ось фотка при в'їзді на територію: http://www.panoramio.com/photo/28859033
І простий комент до неї: "Охрана есть. Не фонит - уже дважды ходил мерял. Но вот водичку из местных колодцев пить нельзя - загрязнена тритием."

Golem

Дякую! Дуже цікаво! Думаю нfйближчими днями поїдемо і переміряємо :) Від мене + за цінну інформацію.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Theslavik

Опоньки! Я цим підприємством - "Радон", нещодавно цікавився, бо як виявилося (для мене це була новина) воно знаходиться на території мого району - Майорівки за адресою вул. Таджицька, 4. Називається "ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МІЖОБЛАСНИЙ СПЕЦКОМБІНАТ "Радон"", раніше я думав що там знаходиться просто пральня, та погугливши з сайту http://www.dlab.com.ua/ дізнався, що підприємство займається, цитую "Спеціалісти ЦСРБ постійно ведуть індивідуальний дозиметричний контроль зовнішнього та внутрішнього опромінення персоналу на спєцпідприємствах об'єднання, надають організаційно-методичну та технічну допомогу службам радіаційної безпеки і спецпідприємств, беруть участь у ліквідації радіаційних аварій.
Фахівці УкрДО "Радон" брали безпосередню участь у ліквідації понад 165 радіаційних аварій та аварійних ситуацій."
Також розпитавши рідних дізнався, що на територій цього підприємства є стоянка спецтранспорту зі знаками радіаційної небезпеки.

Roy

Знайомий був на цьому пункті РАВ. Відходи в контейнерах закопуються в глиняний грунт. Ну і з його слів підвищеної радіації там немає, все в межах норми. Звалище огороджене, з воєнізованою охороною.
Meine Ehre heißt Treue

Golem

Цитата: Roy від 11.12.2010 15:48:54
з його слів підвищеної радіації там немає, все в межах норми.

Цинічно і по дитячому. Але направду, шкода що там нема ніц підвищеного та небезпечного :(
Дігери всіх країн єднайтеся!

Romchick

Дійсно, в с.Буда є радіаційний могильник. На ще про нього на парах цивільної оборони розповідали. Там захоронюють відходи, в основному, медицини, пожежної сигналізації ітп. Захоронень відходів ядерної енергетики там немає. Тому і фон такий низький.

Roy

Вчора з'їздили на цей об'єкт я, Golem, та Женя. Мусили вгамувати цікавість.
Отож, згідно даних, заїхали в село Буда, звернули направо на ґрунтову дорогу, котра йшла лісом. Доїхали нею до шлагбауму, від котрого метрів за 100 виднілись ворота об'єкту. Підійшли до воріт, де за ними вже здивовано на нас глядів охоронець. Задали ми йому пару питань про екскурсію на об'єкті, все таке, відповідь його була зрозуміла. :) Цікаво він висловився, що дозвіл на екскурсії питайтеся у Львові :).
Оглянули в'їзд: недавно поставлені нові ворота, присутній відеонагляд, навколо таблички про небезпеку радіації. Є антена для радіозв'язку. Рушили в праву сторону по периметру огорожі, водночас фотографуючи через сітку одноповерхові будівлі, зі значками радіації. Дійшли ще до одного периметру огорожі, котра виглядала більш серйозною, бетонна стіна+колючий дріт. Ну й ті самі характерні знаки та одноповерхові будівлі.
Міряли фон, гама-бета все у межах норми.
По закінченні оглядин, мали трафунок з машиною. Задні колеса погрузли в болотистому кюветі. Справились самі, з десяток хвилин, та трохи нехитрих маніпуляцій і машинка вже була на доріжці. Мабуть охоронець не дуже б хотів, щоб ми до нього звертались по допомогу :).
Meine Ehre heißt Treue

Golem

Гуд. Від себе додам що обєкт наніс на вікімапію, аби решту знали. Основний і найбільший обєкт знаходиться посередині комплексу і додатково обнесений колючим дротом. Тобто обєкт в Обєкті. Червоний будинок з вивіскою ніби прохідна, а основне - далі.
Дігери всіх країн єднайтеся!

alexcc

у львові е будинок з радіоктивного щебню

SANECKA


Indigo

У листопаді 2018 р. розпочався новий проект ЄС «Комплексна оцінка безпеки майданчиків з поводження з радіоактивними відходами, які експлуатує ДК УкрДО Радон, і проектування заходів з реабілітації проблемних сховищ» з бюджетом у 1,4 млн. € у рамках фінансованого ЄС Інструменту співробітництва у сфері ядерної безпеки. Про це повідомили в представництві Європейського Союзу в Україні.
Він сприятиме підвищенню безпеки та подальшій реабілітації сховищ радіоактивних відходів, розташованих поблизу міст Києва, Харкова, Дніпра, Львовай Одеси. Під час проекту буде здійснено переоцінку безпеки старих сховищ радіоактивних відходів, розроблено технічні рішення для реабілітації найбільш проблематичних із них.

Стартова нарада цього 3-річного проекту відбулася вчора за участі Європейської Комісії, Державного агентства з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України, Державної корпорації «Радон» та інших зацікавлених сторін.

«ЄС продовжує підтримувати Україну в розширенні інфраструктури поводження з радіоактивними відходами відповідно до найкращої міжнародної практики і з метою забезпечити безпеку й радіологічний захист населення України та навколишнього середовища», - зазначив на стартовій нараді Ульф Розенґард, керівник проекту ЄС.

«Радянські сховища радіоактивних відходів створювались поблизу густонаселених територій, що неприйнятно згідно сьогоднішніх стандартів безпеки. Цей проект кладе практичний початок роботам з проектування процесу реабілітації таких сховищ і переміщення відходів до Чорнобильської зони відчуження для безпечного захоронення», - сказав Олег Насвіт, перший заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Бенефіціаром проекту є Державне агентство України з управління зоною відчуження, кінцевим користувачем – Державна корпорація «Радон». Проект виконує німецько-український консорціум, який очолює Brenk Systemplanung GmbH і до якого входять Plejades GmbH, Корпорація ТОВ Укратомприлад і DMT GmbH & Co.

Довідково:

Державні міжрегіональні спецкомбінати Корпорації «Радон» відповідають за збирання, обробку та зберігання радіоактивних відходів, не пов'язаних з ядерним циклом. Ці об'єкти розташовані поблизу найбільших міст України – Києва, Харкова, Дніпра, Львова та Одеси. Вони були спроектовані за радянських часів. Відповідно до рішення уряду, ці майданчики підлягають реабілітації, а радіоактивні відходи повинні бути вивезені з них до Чорнобильської зони відчуження і розміщені в спеціально спроектованих сховищах для безпечного захоронення.

Після Чорнобильської аварії ЄС розпочав програму з ядерної безпеки – спочатку в рамках фінансового інструменту Технічна допомога країнам Співдружності Незалежних Держав (ТАСІС), на зміну якому 2007 р. прийшов Інструмент співробітництва у сфері ядерної безпеки. Внесок Європейського Союзу в ядерну безпеку України, наданий через ці два інструменти, перевищив 950 млн. €.

Вартість прямої підтримки, наданої українській ядерній експлуатуючій організації ДП НАЕК «Енергоатом» та Державній інспекції ядерного регулювання України через програму 2+2 наближається до 300 млн. €. Крім того, вклад у довгострокове безпечне поводження з радіоактивними відходами, що утворились у результаті Чорнобильської аварії, відходами зняття з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та в довгострокове зберігання й захоронення радіоактивних відходів діючих енергоблоків України перевищує 600 млн. €.

Джерело

Golem

Дякую за допис! :) Згадав наш старий добрий похід тоді..

На роботі народ прикупив журнальчик тематічєский. Там якраз була стаття про те як захоронюють радіоактивні відходи країни де нема свого Чорнобиля. Може комусь буде цікаво.










Дігери всіх країн єднайтеся!

Indigo

На днях катався у тих краях і натрапив на оголошення, про цей об'єкт

Потім трохи прочесав фб, і там нарив папери, які привідкривають історію складу.
Так, у них, а звідти і у місцевій пресі, йдеться про те шо готувалось там все ще у 1958 р. Здане в експлуатацію - в 1961.







Цими днями вирішують подальше впорядкування території того складу.

284 Гості, 0 Користувачів