Грот "Прийма" коло Миколаєва. Поселення Неандертальця.

Автор Golem, 26.12.2010 21:11:59

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Golem

Їдучи з оглядин монастиря в Розгірче у Львів вирішив відвідати одне цікаве місце у Лісі під Миколаєвом. Називається воно Прийма і вікіпедія пише що це "Найдавніше поселення типу "мисливський табір" у печерних умовах материкової України (вік - близько 45,5 тисяч років)". Та найцікавіше чого його варто відвідати - це абсолютно фантастичний та нереальний зовнішній вигляд цього гроту-поселення.



Грот розташований півтора кілометри від дороги. Та добратися до нього непросто в плані орієнтування. Бо якшо знати - йде до нього нормальна дорога. Знаходиться він глибоко серед лісу, мабуть тому й не є зпаплюжений та засраний. На Вікімапії все виглядає просто. На місцевості троха складніше. Ми добиралися дорогою з Верина. Це якшо звернути з траси Львів-Стрий на Новий Розділ. Проїхавши вказівник населеного пункту через 250м бачимо знак роздоріжжя і курган зліва від дороги. Тут паркуємо автомобіль, далі підемо пішки. Хоча на 4 ведучих доїхати можна під самий грот. Теж стосується і велосипеда.





Йдемо дорогою в сторону лісу, досить скоро метрів через 300 бачимо ще один хрест. Далі звертаємо на нижню дорогу що йде зразу в ліс, нею йти кілометр. Характерна ознака - йдеш як в рові чи окопі, бо обидва боки стіни землі. На місцевості багато відгалужень, та правильним напрямком є найдальший пологий. Тобто весь час низом якомога далі. Скелі з Яру прекрасно видно. Напевне тут колись текли ріки.

З першого ж погляду грот вражає своєю незвичністю. Так ніби збудований він на кістках якихось велетнів, чи то пак дерева вросли в нього. Є три рівні. Найнижчий не має жодних печер. Два вищі - мають невеличкі придатні для життя. Трохи осторонь є ще одна печерка і чиясь викопана могила. Ну бо прямокутної форми.



Звідси
"
Саме тут науковці в одній з печер найшли «хатку» і залишки її власника — неандертальця. Розмірами чи плануванням «житло» не вразило — скоріше така собі "кавалерка" з вигодами на дворі. Зате прямо з "хати" — чудовий вид на каньйон. Збоку цікаві скелі, а якщо не надто шуміти можна наткнутись на косуль.

Для археологів це місце взагалі може претендувати на статус культового — окрім столиці Білих хорватів, науковці в одній з печер найшли «хатку» і залишки її власника — неандертальця. Подивитись як поживав прародич гомосапієнс вирішив "Вголос про туризм". Розмірами чи плануванням печера не вразила — скоріше така собі "кавалерка" з вигодами на дворі. Зате прямо з "хати" — чудовий вид на каньйон. Збоку цікаві скелі, а якщо не надто шуміти можна наткнутись на косуль.

А якщо серйозно, що вразило найперше і найбільше — в печері чисто. В ній немає традиційних для таких місць окурків-пляшок-кульків, й іншого сміття. Страшно припустити — але здається, що в ній прибирають. Цей факт, взагалі видається нереальним, з огляду на те, як виглядає більшість туристично-привабливих місць в Україні.

Це перша знахідка неандертальця на теренах Галичини. Вона доводить те, що і ці краї були населені людьми. Вони жили у печерах, харчувалися м"ясом звірів і робили списи з кам"яними наконечниками. Усі ці речі археологи знайшли у гроті прийма-1.Тепер українські вчені чекають відповіді від німецьких колег, які повинні підтвердити висновки українських антропологів.Леонід Мацкевий, доктор історичних наук:- Поки практично ми зробили дуже мало з кісток, які нараховують більше 3 тисяч, визначено біля 300, розкопано тільки 30 відсотків цієї площі.У гроті де знайдено кістки найдавнішого галичанина проведено лише 30 відсотків робіт. За останні 12 років археологічних розкопок у цьому місці з державного бюджету не виділено жодної копійки, а тому археологи змушені залучати до робіт студентів та добровольців.Леонід Мацкевий, доктор історичних наук:- Ми шукаємо тих хто у нас працюють безкоштовно, хто готовий провести безкоштовно свою практику, практику студентську археологічну, практику археологічну шкільну і просто любителів старовини, патріоти, як то кажуть нашого давнього минулого, які безкоштовно працюють на цих об"єктах уже майже 20 років.Леонід Мацкевий планує продовжити роботи, як тільки надійдуть результати аналізів з Німеччини, і все ще сподівається, на фінансову підтримку. Без неї залучити відомих науковців до цих робіт неможливо.
"





То ж тепер знаємо де жив перший галичанин. Взагалі Миколаївщина не пеерстає мене дивувати насиченістю цікавими місцями на одиницю площі. Чого варто одне Стільсько неподалік. Щось значить є в цих місцях, чого людей сюди тягнуло.



Тож рекомендую всім відвідати це дійсно унікальне місце.Всі фото на Пікассі тут

Ну і додаю наостанок одну гарну фотку, яка й наштовхнула мене на цю мандрівку.
Дігери всіх країн єднайтеся!

bigfootgrey

Виришилі з другом відвідати цю місцевість кілька тижнів назад. Хоч по мапі все ніби просто але ми таки заблукали, пішли трішки не туди і знайшли цікаве місце. Тут цілком можливо теж могли жити неандертальці. Біля тої печери зустріли чи то мисливців чи то єгерів (зі зброєю і раціями 4 чоловіки і собака), вони були привітними і розповіли як добратися до гроту Прийма. Так як вони нам пояснили була не найкоротша дорога, заїхали в саме село Прийма, звідти нас направили ше іншою дорогою. Під час блукань в пошуках самого гроту ще кілька разів зустрічалися з тими мисливцями і кожен раз нас направляли на правильний шлях (хоча склалося враження що ніхто нехотів щоб ми до того гроту таки добралися). Але ми таки його знайшли :) І на останок додам кілька світлин від себе. Бетонний стовпчик з літерою R знайшли досить глибоко в лісі, може хтось знає що він може означати?

Forest

Клас! Оригінальний тризуб, зроблений Січовими Стрільцями в 1934 році, простояв всю радянську епоху. До речі, як розповідав знайомий дядько зі Сколе, в РА були спеціалісти, що спеціально боролися з символікою на скелях буквально до 60-х років, яка там дивом з'являлася. Наприклад, колись на Кам'янецькому водоспаді був витесаний великий тризуб, який взривали вибухівкою цілі 2 дні. Після вибуху водоспад став менший на декілька метрів, яким ми бачимо його зараз. Логічно припустити, що цей тризуб, як і той, що на фото вище - авторство бійців УСС, про що каже напис нижче.

GreenLION

Вдалося вияснити походження тих колон, які нас всіх так зацікавили: Виявляється, це підземні ходи (нори) древніх ракоподібних, які жили на дні моря. Згодом ці ходи засипало більш пухким, розсипчастим та проникним піском. Він проникався карбонатами (впринципі як і навколишні піски, але вони були більш щільні, тому і зараз менш карбонатні), які його зцементували. Згодом внаслідок денудації більш податлива порода змилася, здулася, одним словом - перевідклалася, а міцніша залишилася...
Отже ті так звані колони (за версією Блондинки в кедах схожі на сталагмати) завдячують своєму існуванню морським рачкам ;D
"Де ліси старі стоять, де панує морок, - там живе душа моя, у високих горах..."

Roy

Трохи фоток з нашої останньої подорожі можна глянути тут



А нас було трохи... :D
Meine Ehre heißt Treue

veselgeo

Дайте GPS-координати щоб не блукати лісами (хоча буває цікаво і блуканути трохи)

ІНТРОВЕРТ 997

Тут могла бути ваша реклама...

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Le-i-3o

Цитата: Олесь від 03.05.2015 19:19:02


А можна поцікавитись Яка ріжниця між гротом і печерою прийма, може я чогось не вкурсі, на карті я так розумію це два різних Обєкти????? Де який з них???
Він копав, і ти копай!!!

Олесь

Вище гроту розміщена діра в землі, яку чомусь називають печерою Прийма.

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Le-i-3o

А ну ясно, незнаю хто це називає печерою, всі знахідки які були знайдені на приймі були викопані в цій дірі..коли Археологи прогулювались коло гроту собака лісника знайшла лисячу нору, її розкопали і отримали цю дірку.

Насправді ні те ні друге печерою не є. Там таких дір при бажанні вздовж каньону накопати можна з десяток точно. Сам літній табір Мисливців швидше за все не обмежувався лише Самою приймою а Мав ше декілька стоянок вздовж каньону. А оскільки Прийма знаходится На куті і гарно обвітрювалась і обмивалась то Ми маємо можливість її бачити. А Уявіть Яким був Би цей берег Якщо там прибрати всю землю.
Він копав, і ти копай!!!

Олесь

Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

comisar86

Зимою туди хоть доїхати можливо на звичайному авто

Roy

Цитата: comisar86 від 23.03.2018 14:16:19
Зимою туди хоть доїхати можливо на звичайному авто

Якось зимою, доїхали лише до цього місця, далі пішки.
Meine Ehre heißt Treue

Golem

Зараз за 200м до гроту на шлях впало дерево. Мона обїхати але через чагарі, треба з мачете попрацювати.

Ну і назагал там на середині шляху є вузьке місце і болото. В мокру погоду на джипі ок, на моноприводі точно застрягнеш. Був там в січні в відлигу, ледве проїхали на паджеро і джиммі.
Дігери всіх країн єднайтеся!

161 Гості, 0 Користувачів