Підземний Львів

Автор zelja, 29.03.2009 14:52:45

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

zelja

Тихе, спокійне, темне, містичне, безлюдне. Там, на рівень нижче від бруківки, є безліч тунелів та ходів, зроблених людьми для пересування ще у минулих століттях. Сотні львів'ян рятували своє життя у підземеллях Львова під час воєн. Сюди спускались монахи для усамітнення, спілкування з Богом або, щоб під час облоги, таємно виходити підземними лабіринтами за мури міста. Окрім того, із львівськими підземеллями пов'язані безліч легенд та оповідок, часто по-дитячому фантастичних, нереальних та містичних.

Загалом, до підземель Львова зараховують підвальні частини костелу ордену єзуїтів, Аптеки-музею, монастиря бернардинців, Преображенської церкви, підземні ходи та сполучення між ними, мури львівської каналізації, а також тунелі біля Високого Замку та Лисої гори. Проте, усіх повних історичних відомостей про підземелля нашого міста, мабуть, не знає ніхто, адже точні плани карт доступні лише Службі Безпеки України. Крім того, більшість ходів є заваленими, а тому закритими і не доступними для екскурсійного огляду. Непідготовлені люди, без спорядження та карт, могли б легко загубитися у лабіринтах, потрапити під обвал або підчепити збудника якоїсь небезпечної хвороби минулого століття.

Та все ж таки побувати, побачити і відчути дух львівських підземель можна. У мистецькій галереї "Равлик", що знаходиться у підвалах костелу ордену єзуїтів, проводяться унікальні екскурсії підземним Львовом. Таким чином можна побачити підземелля різних куточків нашого міста - костелу ордену єзуїтів, музею-аптеки та монастиря бернардинців.

Екскурсія починається від люка, яким є входом і виходом до підземного тунелю. Він знаходиться під проспектом Свободи біля "Гранд-Готелю". Хід цей широкий настільки, що у ньому можуть вільно розминутися дві пари людей середньої статури. Раніше у цьому підземеллі були знайдені середньовічні знаряддя катувань, що нині зберігаються в Музеї історії релігії. Тому, ймовірно, сюди опускали в'язнів. До речі, середньовічні мури цього підземелля вразять кожного своєю чотириметровою висотою.



Найцікавішим об'єктом, який можна побачити у підвалах костелу єзуїтів, є саркофаг із суцільного каменя, знайдений ХVІІІ століття. Вага лише однієї кришки саркофага перевищує 600 кілограмів. З цією могилою пов'язані безліч таємниць. Її було знайдено розбитою, з вибитою бічною стінкою. Кажуть, що це зробили розкрадачі могил. Проте, характер уламків свідчить про те, що до саркофагу добиралися не ззовні, а вибиралися із середини... Також тут можна побачити "привид" Чорного монаха. Є легенда, що колись із підземелля костелу єзуїтів зник монах, що залишив у своїй келії клаптик паперу, підписаний кров'ю. Його вважають угодою про продаж душі дияволу. Що більше, цей факт зафіксовано в архівах, а у судових книгах Львова зберігається копія цього договору. Саме у цей час, коли гіди розповідають про це екскурсантам, у одній із ніш з'являється "привид" Чорного монаха, який зображає один із працівників галереї "Равлик". Відчуття від побаченого, звичайно, забути неможливо!

На цьому екскурсія не закінчується, а продовжується у найстарішій з існуючих аптек Львова, заснованій ще у 1735 році. Спочатку вона називалася "Під чорним орлом" і була лише аптекою. У 1964 році за ініціативою фармацевта Л. Кирилова почалося створення музею. Зібрані тут експонати та документи висвітлюють історію аптечної справи – і не тільки у Львові. Зараз аптека діє не тільки як музей, а як звичайний фармацевтичний заклад. Зокрема, великою популярністю користується "залізне вино" - смачний лікувальний напій. У підземеллях аптеки-музею можна побачити величезні бутлі у яких зберігали лікувальне вино, імітацію кімнати алхіміків, а також кабінет аптекаря з безліччю старовинних рецептів та ліків.



Останнім об'єктом екскурсії є підземелля монастиря бернардинців. На жаль, лише невеличка частина з них доступна для огляду, тобто та, де знаходиться галерея "Дзиндра". Її облаштування спричинилося до того, що зараз у цих підземеллях діють два неординарні музеї: українського модерного мистецтва та гутного скла. Решта підземель або не вціліли, або нерозчищені. Із ними пов'язано безліч подій. Ось дві із них. У 1672 році під час облоги Львова турками останні стали копати мінну галерею під стіну монастиря. Буря, яка несподівано знялася, завалила підкоп разом із людьми. Наприкінці ХІХ ст. під час земляних робіт цей хід виявили. На цій підставі виникла легенда, буцімто хід сполучав чоловічий монастир із жіночим монастирем кларисок, що навпроти (на пл. Митній).

Також, у каналізаційних тунелях під костьолом у 1943-1944 роках переховувалась велика група євреїв. На поверхню вони вийшли в день визволення міста – 27 липня в1944 році.

На жаль, це лише все, що можна побачити протягом екскурсії підземним Львовом. Можливо, у майбутньому вдасться розчистити та відреставрувати інші тунелі та проходи, щоб львів'яни і гості міста могли зануритись в атмосферу середньовічних підземель Львова. Проте, ця екскурсія триває протягом двох-трьох годин і за цей час можна повністю відчути містику підземного життя нашого міста, пізнати його міфи та реальність.

Golem

Тааа, був я літом у равлику двічі. Якшо хотіти заразити туриста любовю до львова - то йти треба саме туди. Дядько настільки натхненно та захоплено розповідає про Львів і його мешканців, шо екскурсія лишить незабутні враження. Додам шо домовина зроблена з нефриту, прямо як в пісні Арії.

Щодо підземель Бернандинців - то вони масштабні і з відповідним запахом, незважаючи на ремонт. Є там і одна цікава кнайпа в музеї ідей



В музеї ідей відкрили досить таки симпатичну кнайпу. Назви поки шо нема, як і вивіски. Заходимо всередину і спускаємся вниз сходами. Кнайпа знаходиться зліва. При вході нас зустірчає господиня, питається як в нас справи, яка погода нагорі :) Замовляємо собі чай з смаколиками і роздивляємся навколо.



Невелика кімнатка з арчастими склепіннями. Всередині пять столічків. На кожному з них гасова лампа яскравість якої можна регулювати. В куті висить охоронний знак памятки архітектури 17 століття. Грає неголосна коляда, тишина дає відчуття шо ти в церкві, автоматично починаєш говорити пошепки.



Стрaви тут щиро українські, є кілька видів пуршого, багато мясних і рибних страв. Глиняний посуд, тканий рушник на столі, дідух у кутку, старовинні речі українського побуту по полицях, господиня в залі. Відчуття шо ти справді у них вдома вгостях. Господиня розказує, шо меню в них ще нема, але вже малюється! Має бути справжній витвір мистецтва, каже шо там буде шо порозглядати.

Особливий мешканець кнайпи - кріль Василь Тарасович. Ми його прозвали Кутузовим, бо на залізному ланцюгу сидів. http://forum.beskyd.lviv.ua/viewtopic.php?t=251&start=75


Рекомендую всім, поки ше ніхто не знає і туда можна попасти без черги :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

I_am_name

В Равлику дядько водить всього лише в дві кімнати, зате розповідає цілу годину. )))
Тобто все підземелля старого львова, яке можна легально подивитись - розміром з 2-3 комірки звичайного підвалу.

Stinger

ггг, а я в той нефритовий саркофаг в равлику залазив  ;D, там трушно, а ще по вент шахтам лазив що ведуть в бар на вулиці, а ще багато кісток людських нарили, та лазили всюди де тіки можливо було  ;D Іезуїтський костел рулить!!!!

cdromchyk

Цитата: zelja від 29.03.2009 14:52:45
У мистецькій галереї "Равлик", що знаходиться у підвалах костелу ордену єзуїтів, проводяться унікальні екскурсії підземним Львовом.
А як ті екскурсії працюють і кіко коштують?
діггер "любитель" - cdromchyk

Stinger

Працює кожен день крім вівторка та середи, экскурсія коштує здається 10 чи 15 грн, просте оглядання 5 грн... ми зараз розчищаємо ще кілька кімнат

228 Гості, 0 Користувачів