Броди

Автор Stitch, 27.01.2011 23:29:25

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Stitch

Встрілило мені в голову минулої п'ятниці поїхати в Броди...була там одного разу, але й те, на НР, такшо по самих Бродах не вдалося погуляти (по 1е, аби не нарватися на місцеві "зброди", а по 2е, тоді було трішки не до того :) )
Так от, натхненна розповідями колєжанки-мешканки, начитавшись шикарних описів Блеки з її персонального сайту, не могла я дочекатися суботи, аби навідатися до Бродів, і на власні очі побачити Бродівський Палац (18ст.), і оборонні вали-каземати(15-18ст), голландського стилю, спіткати декілька стареньких костелів(16-17ст.), а також оборонну синагогу 18-19 ст, та й просто оглянути будиночки старенькі, і не дуже.
Те, що я побачила, вразило мене у двох спектрах - позитивному, бо вражають масштаби колишньої фортеці, синагоги, будівель, і негативному, бо настільки зас**ати ці місця (окрім костелів, бо тепер вони ладненько побілені, без натяку на старовизну,  і віддані УГКЦ, або УАЦ на прославлення Бога), в мене просто слів не вистачає... одним словом, ви дивіться, якшо-шо, питайтесь :)
п.с. загальне враження від Бродів - прикольне, спокійне таке містечко, ніби навколо нього нічого в світі більше не існує :)
п.с.2. порада- на електричці - замало часу шоб обійти і оглянути засвітла всі Броди і район Старі Броди...:(
п.с.3 пишу звіт вперше, такшо попрошу адміністрацію не сильно бити по вухам, якщо щось не так, або не туди, ну ви зрозуміли :)
фотки тута - http://picasaweb.google.com/marthakorets/2201#

Олесь

Замок бастіонного типу (1630—1635 рр.), побудований  польним гетьманом Станіславом Конєцпольським. Його архітектор французький інженер Гійом Леввасер де Боплан та італійський будівничий Андреа дель Аква. Замок являв собою 5-кутник і складався з 5-и бастіонів та куртин (валів), у середині яких містились каземати. Замок був оточений глибоким ровом, що час від часу наповнювався водою. В'їзд у середину фортеці здійснювався греблею та через звідний міст. На дитинці до середини XVIII ст. стояла дерев'яна каплиця та дерев'яний будинок, в якому жили власники міста та коменданти фортеці.
В 1633 Богдан Хмельницький необачно висловився щодо фортеці (будучи в фортеці): «    ...гарний замок, але збудований людськими руками, ними ж може бути і здобутий ». Розгнівивши цим С.Конєцпольського, від гніву котрого мусив шукати схованки на Запоріжжі. У 1648 р. замок витримав кількатижневу облогу козацьких військ Б. Хмельницького. Під час Берестецької битви твердиня також відігравала роль польської військової бази. Звідси для обстрілу козацького табору на річці Пляшівці транспортували гармати. Також тут тримали полонених козаків.



Вхід в один з бастіонів. З 1704 р. Бродами володіла родина Потоцьких. Замок перетворився на одну з їхніх резиденцій.


Ліворуч палац Потоцьких, праворуч казимати. В XVII—XVIII ст. замок неодноразово відвідували монархи Польщі та Австрії — Владислав IV Ваза, Ян ІІ Казимир, Ян ІІІ Собєський, Йозеф ІІ. У середині XVIII ст. над брамою спорудили барокову вежу з годинником, на дитинці — 2-поверховий палац. Перед замковою брамою збудовано равелін.


Цей білокам'яний портал був встановлений в період сер. ХVІІІ – поч. ХІХ ст. Тут знаходився хід до казематів та галерея, яка вела в земляному валі до ескарпованої стіни, котра, можливо, в момент небезпеки розбиралася і оборонці залишали замок у напрямку боліт, що оточували Бродівський замок


Каземати оборонного валу:










Замковий палац збудований родиною Потоцьких у середині ХVІІІ ст. В ньому зберігались мистецькі колекції, зібрані Францішком Потоцьким (1788-1853), а наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. знаходився приватний музей картин і стародавніх меблів останньої власниці замкового палацу графині Ядвіги Жищевської. Палац горів під час військових дій 1915 та 1920 років, а його збірки грабувалися. Остаточного спустошення палац і його інтер'єри зазнали в 1939-1940 роках під час першої радянської окупації.


Зараз в будівлі знаходяться: центр реабілітації дітей-інвалідів, мала академія наук, локальний центр дистанційного навчання та ряд інших організацій.


Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

243 Гості, 0 Користувачів