шахта Червоноградська. Терикон.

Автор Roy, 30.01.2011 03:29:55

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Roy

Недавно мав нагоду з знайомими побувати в Червонограді. Хотіли глянути та можливо й видертися на терикон ЦЗФ, але де там, грунтові води піднялися, Західний Буг розлився. Все в воді.
Зате познайомився linuxoid'ом, котрий розповів нам та показав багато цікавинок червоноградського краю. Замість ЦЗФ, linuxoid запропонував нам пройтися по території шахти "Червоноградська" та оглянути її терикон. Поверхнева територія шахти це звісно не так цікаво, як її підземна частина. Тому ставку зробили на оглядини терикона. Погода нам сприяла, болота якраз перетворились в камяні маси.

Ми рушили.

Зупинка від шахти.


Парковка і злосне КПП


Вигляд шахти з середини


на стальних канатах підтягуються вагони в котрих засипають породу


покидаємо шахту і по пологому підйомі піднімаємося на терикон


по дорозі погляд фіксується на засніженій природі


але справжня краса це от такі монументальні залізні конструкції, котрі колись були задіяні в конвеєрному передаванні відваленої породи.
Зараз цю роль виконують вантажівки





Піднімаємося на вершок. По дорозі знаходимо шматок породи.




Заодно й фон міряємо :)


Дуже цікаві відчуття та враження були на вершині терикона. Перше - це запах, різкий, неприємний, техногенного характеру. Далі це вигляд, навколо пустий пейзаж, сірість котрого розбавлена сніговим покровом. Загалом, картина побаченого дуже незвична, вдивляючись на залізні конструкції згадувався фільм "війна світів" з його подібними героями  :). Крім того терикони ховають багато небезпек для людини, яко випари з надр терикону. Цей терикон димить, що може означати здіймання в середині. Температура може там сягати близько 3000тис градусів. При вигоранні породи, утворюються пустоти в котрі можна провалитися та потрапити в епіцентр пожару. Смерть моментальна. Далі це є викиди шкідливих газів, що, і як не дивно, ми цю заразу потім відкашлювали.
Навіть були випадки коли терикони вибухали, але на донбасі, в 60-х роках.

Далі фото:


















Нам повезло що був морозець, а то б просто погрузли в болоті. Там його багато.




Зачот linuxoid'у!
Сподіваюсь, скоро для нас відкриються нові надра Червоноградського краю. Все потрібне для того зробимо. ;)

Решта фоток на Пікассі
Обговорення

Координати: 50.407533,24.194083  

Meine Ehre heißt Treue

linuxoid

Не погано сходили, трохи з мінінгітами зі сторони охорони шахти. Було б добре мати з собою протигази, бо від продуктів горіння терикону мені і ще декільком йшла обертом голова і першило в горлі. Потім мені батько рзповідав, як він з другом в свій час йшов через терикон і знепритомнів, якби не допомога друга, то... Порода при тлінні виділяє СО та багато сполук сірки, тому, хто захоче відвідати терикон потрібно брати з собою протигаз.
Цей терикон є третім за розмірами в Червонограді, точної масси і "габаритів" його не знаю. Кканатна дорога, що на фото, зараз не використовується, тому, що терикон досяг і перевершив проектну висоту.

228 Гості, 0 Користувачів