Камуфляж

Автор Bottlehunter_, 24.02.2011 19:30:56

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter_

Хороший та зручний камуфляжний костюм - річ, до якої небайдужий кожен дослідник. В цій темі пропоную ділитися інформацією про переваги та недоліки конкретних видів камуфляжу.

Нижче пропоную пізнавальну статтю, взяту мною звідси та перекладену на українську мову.

Тут створив Обговорення теми.




Камуфляж в перекладі з французкої означає "маскування" і призначений для утруднення розпізнавання вірогідним супротивником контурів бійця на місцевості при використанні візуального, фото-, і оптоелектронного способу. Забарвлення камуфляжу являє собою багатоколірний (2-4 кольори) плямистий малюнок (великі або дрібні плями), що спотворюють і розмивають контури людини.


Першим у світі камуфляжем було забарвлення "хакі" під час Англо-бурської війни (1899-1902 рр), яка велася за незалежність Трансваалю від Англії. Англійці, що носили червоні мундири, терпіли великі втрати, на відміну від бурів, котрі використовували місцевість для маскування. Внаслідок цього англійців переодягнули у форму болотяного кольору (хакі). Під час Другої світової війни Німеччина мала на озброєнні близько 30 різних кольорів камуфляжу, деякі з яких потім перекочували в Радянську армію, наприклад, камуфляж "берізка", використовується і модернізується і сьогодні. З часів Холодної війни камуфляж прийнято ділити на п'ять великих груп:


- "Ліс" (в основному Європа, Америка)
- "Пустеля" - (Північна Африка, Середня Азія)
- "Джунглі" (тропік) - (Пд-Сх Азія, Південна Америка)
- "Зима"
- "Буш" (Південь Африки) - дуже мало видів камуфляжу у зв'язку з обмеженістю місцевості і країн.


В 60-х роках почався бурхливий розвиток видів камуфляжу. Необхідно розуміти, що універсальних камуфляжів не існує в принципі, кожне забарвлення створювалося і покликане працювати тільки в певних умовах. А кращий камуфляж - це той, який ви,можливо, зробите самі під конкретну місцевість і умови. Далі розглянемо основні види камуфляжу різних країн. При цьому абсолютно всі різновиди розглядатися не будуть, оскільки більшість варіацій забарвлення камуфляжу здерті з інших.


Види і забарвлення камуфляжу


Камуфляж Росії і СРСР

Цифровий російський камуфляж. "Цифрова флора" - новий піксельний камуфляж для російських ВС.

   

   
ВСР- 98 Флора. Основним російським загальновійськовим камуфляжем є з 1998 року. Не зважаючи на свій не дуже привабливий вигляд, Флора дуже добре маскує в середній смузі Росії. Через характерні смужки Флору прозвали "кавуновим" камуфляжем. Випускається в трьох варіаціях.    



ВСР- 93. Він же "вертикалка". Російський камуфляж зразка 93-го року.    




"Бутан" . Він же "Дубок". Розроблений в 1984 році, цей російський камуфляж добре розбиває силует на різних дистанціях на тлі рослинності.




Cрібний лист, зразка 1957 року. Він же "Берізка" і "сонячні зайчики", а також камуфляж прикордонника .   



"Пальма" . Камуфляж з деформуючим малюнком зразка 1944 року. Випускався в 4-х варіаціях: літо, зима, осінь, весна.    



"Листяний ліс" . Камуфляж випуску 1942 року.


   
"Амеба" . Камуфляж випуску 1935 року. Випускався в декількох варіаціях.    




Камуфляж США


Woodland - ліс, розроблений на початку 80-х роках для армії США. Woodland є найпоширенішим забарвленням американського камуфляжу по всьому світі, має декілька десятків клонів. Являє собою 4-колірний малюнок зі світло-, темно-зелених, коричневих і чорних плям. Також американський камфляж Woodland часто називають камуфляжем НАТО. Хоча, як відомо, в блок НАТО входить військовий контингент різних держав, що мають свої забарвлення камуфляжів. При намоканні Woodland для людського ока стає практично чорним, що різко збільшує його помітність. На даний момент вважається застарілим. Камуфляж в забарвлення Woodland існує в 4-х варіаціях:

- базовий (general), він же помірний (temperate);
- низовинний (lowland), такий, що відрізняється великою кількістю зелених відтінків;
- гірський (highland), з переважанням коричневих плям;
- "проміжний" (transitional), він же (delta), що маскує як в оптичному, так і в інфрачервоному діапазоні.



MARPAT - Marine Pattern, американський камуфляж для морських піхотинців. Цей вид камуфляжу прийшов на зміну легендарному Woodland. Являє собою "цифровий" камуфляж зі світло- і темно-зеленого, світло-коричневого і чорного кольорів. Цифровий камуфляж, як вважається, ефективніше порушує симетрію контурів бійця через особливе сприйняття оком малюнка, розбитого на прямокутні частини картинки, а також за рахунок відсутності явних меж кольорів. Цифровий Камуфляж MARPAT існує в трьох колірних варіаціях:

- Digital Woodland
- Digital Desert - пустинний Woodland, виключені зелені відтінки;
- Digital Urban - міське забарвлення   



ACU PAT - Army Combat Unoform Pattern. Нове "цифрове" забарвлення, вживане сухопутними силами США. У термін ACU входить не лише забарвлення камуфляжу, але і крій форми. ACU розроблений на основі цифрового камуфляжу MARPAT, з якого виключили чорний колір, як неіснуючий в природі. Малюнок ACU є світло-, середньо- і темно-сірі плями. В цілому малюнок носить нейтральний характер, що, дозволяє його застосовувати в гірській, пустинній і міській місцевості. При намоканні, на відміну від Woodland 'а, ACU не набуває такого темного кольору завдяки світлішим відтінкам, включеним в малюнок.


   
Khaki - хакі. Назва походить від персидського khak і означає бруд, пил. По-справжньому культовий колір бойової форми, і сьогодні використовується деякими арміями світу і силовими структурами, не зважаючи на велику кількість сучасних забарвлень камуфляжу. Уперше був представлений в 1948 році в армії Сполученого Королівства в Індії.



   
Olive - оливковий. Темніший, ніж хакі, є сумішшю зеленого і тьмяно-коричневого кольорів. Використовувався під час Корейської і В'єтнамской війни.    



3-color desert. Пустинний камуфляж. Створений на основі Woodland'a. Складається з блідо-зелених, світло- і темно-коричневих плям різної форми. До появи ACU PAT і MARPAT використовувався в Іраку та Афганістані.



6-color desert. Пустинний камуфляж. Він же "шоколадний чіп" (chocalate chip). Використовувався при проведення операції "Буря в пустелі" в Іраку. Схожий з 3-color desert, але складається з 6-ти кольорів. Основа у вигляді хвилеподібних плям блідо-зеленого, світло-коричневого, темно-коричневого, бежевого, з нанесеними на неї маленькими плямами білого кольору з чорним контуром. Сьогодні практично не використовується.



   
Multicam. Прийшов на зміну Woodland'y, але досі залишається комерційним варіантом. Є ясно-зеленою основою з нанесеними на неї амебоподібними плямами темно-зеленого, світло- темно-коричневого, чорного і бежевого кольорів. Добре підходить для лісової місцевості.




Tiger pattern - він же камуфляж Тигр - забарвлення камуфляжу, що добре підходить для ведення бойових дій в джунглях. Використовувся різними країнами, наприклад військовими США у В'єтнамі, Британії -  в Бірмі, і хто першим застосував його напевно невідомо. Досі зустрічається в різних варіаціях, у тому числі в рядах російських ВС.    



Камуфляж Канади

CADPAT - канадський сучасний варіант цифрового камуфляжу. Схожий з американським камуфляжем MARPAT.    



Камуфляж Бундесверу, ФРН, НДР


WH splintertarn (Splittermuster) - перший німецький камуфляж, що надійшов на озброєння в 1931 році, наноситься на плащ-намет. Малюнок є світло-коричневим фоном з нанесеними плямами зеленого і темно-коричневого кольору осколкової форми. Увесь малюнок покритий "дощиком" - тонкими короткими штрихами зеленого кольору. У наступні роки "осколковий" камуфляж випускався в різних варіаціях.



   
WH eichentarn (SS - Eichenlaubmuster / Oak leaf). Він же німецький "Дубовий лист SS". Існує в двох варіаціях: 6-ти кольоровому (чорні, бордові, світло- і темно-зелені плями на ясно/темно-коричневому фоні) зразка 1942р. і 5-ти кольоровому (чорні, світло- і темно-зелені плями на світло-коричневому фоні SS - Eichenlaubmuster (зразка 1943р.). Кожен з цих видів камуфляжу має ще весняно-літній варіант з переважанням зелених відтінків та осінньо-зимовий з переважанням коричневих. В схожий камуфляж одягнуті сьогодні деякі російські підрозділи.



NVA flachentarn (Blumentarn) - "квітковий камуфляж", використовуваний в армії Східної Німеччини з 1950г до 1967г, після чого був замінений камуфляжем Strichtarnmuster. Схожий з камуфляжем СРСР в останні роки Другої Світової Війни.




NVA strichtarn (Strichtarnmuster). Цей німецький камуфляж був на озброєнні армії НДР з 1965 до 1990 року. Є спрощеною версією камуфляжу WH splintertarn, з якого виключені осколкові плями. Також відомий як "rain"- дощ.    




Tarnmuster (Amoebatarn). Німецький камуфляж зразка 1956 року, є основою з Splittermuster 31 з нанесеними на неї амебоподібними плямами. Випускався в двох варіантах.



   
Flecktarn - в 1985 році Бундесвер випустив один з найбільш вдалих камуфляжів наших часів (на думку деяких фахівців). Німецький Flecktarn є малюнком, що дробиться, складається з дрібних плям, що перекривають одна одну, чорного, коричневого, сірого і ясно-зеленого кольорів. При цьому використовується той же ефект, що і у цифрових камуфляжів ACU і MARPAT, які, напевне, і розроблялися з оглядкою на Flecktarn. Також Flecktarn випускається в пустинному та інших забарвленнях з переважанням відповідних кольорів залежно від місцевості. Випускався в різних роках і варіаціях.


   
Tropentarn - З 1991 року Німецька армія такі кольори камуфляжу використовує при проведенні операцій в пустинній місцевості. Створений на основі камуфляжу Flecktarn, але значно світліший.    




Камуфляж Фінляндії

М05 - фінський сучасний камуфляж, створений, за словами розробників, спеціально для маскування у фінському лісі.

   


Камуфляж Великобританії


DPM - Disruptive Pattern Material - основний камуфляж збройних сил Великобританії. Малюнок являє собою плями і мазки пісочного, зеленого, коричневого і чорного кольорів. Випускався в різних варіаціях.

   


DPM Desert - пустинний варіант камуфляжу DPM Англії    



Камуфляж Франції

CCE camo - (Camouflage Central European). З'явився в рядах французької армії в 90-х роках. Призначений для носіння в Центральній Європі і візуально нагадує Woodland.



   
Daguet Desert pattern - пустинний варіант камуфляжу Франції, використовуваний при операціях в Іраку.    



Lizzard pattern (Leopard) - камуфляж тигрового забарвлення зразка 1953 року, який Франція використовувала під час війни в Алжирі, а потім в Іноземному Легіоні.


   
Камуфляж Данії

Flecktarn - d (M/84). Створений на основі німецького Flectarn, але з минімізацією кольорів до 3-х (оливковий, ясно-зелений і чорний кольори).    



Desert Пустинний камуфляж армії Данії використовувався при проведенні операцій в Іраку.


   
Камуфляж Норвегії

M75 і M98 . Надійшов на озброєння Норвегії в 1980 році. Малюнок є плямами світло-, темно зеленого і світло-коричневого кольорів.    



Камуфляж Швеції


M/90 Шведський камуфляж створений з оглядкою на німецький осколковий Splittermuster в 1990 році. Малюнок складається зі світло-, середньо-зеленого, оливкого і чорного
кольорів. Також випускається в пустинному варіанті.

   

Камуфляж Італії

Vegetato Італійський камуфляж Vegetato.


   
Desertato Пустинний варіант італійського Vegetato.






Це що стосується виду забарвлення камуфляжу. Але костюм кожної армії мав ще й свою особливу, розроблену для певних умов тканину. Я особисто юзаю німецькі флектарнові штани, задоволений ними на 150%. Зручні, не продуваються вітром, міцні, в міру теплі, легко перуться (та й болота на них не видно ;D ). Маю ще одні штани, англійські (DMP), легкі, літній варіант. Так само зручні, кожна деталь в них ретельно обдумана. Але наші люті прикарпатські комарі їх легко прокусують, що деколи заставляє задуматися >:(

І ще: деколи щоб замаскуватися зовсім не треба спеціальних костюмів. Одного разу ми з Христиною купили на Краківськім базари махровий халат леопьордової расцвєтки, на подарунок тьотці. І з тою покупкою в рюкзаку поїхали на Вульку в ліс гуляти. Була осінь, всюди лежало опале жовте листя. Я накинув на себе той халат і заліг в канаву. І о чудо! З 15 метрів мене практично не біло видно. Нижче наводжу неякісний відеодоказ того веселого трафунку.




Най жиє Гуцулія!

swordlord

Стаття - пізнавальна, несе в собі купу інформації, перетравити не важко, але перенасичуватись інформацією теж не дуже хочеться.

Почну з того, що камуфляж на даний момент широко використовується, як робочий одяг. Традиція започаткована колишніми військовослужбовцями та солдатами строчної служби. Колись тельніки та камуфляж діставали зі складів, а зараз ринок годується з армійських розпродажів у країнах Європи. Саме тому тепер маємо широкий спектр обмундирування майже усіх країн НАТО.

Якщо використовувати камуфляж саме як засіб маскування то не варто дуже на нього покладатись і залігши в траві думати же тебе не найдуть.  ;D Причина тільки в тому хто дивиться. Та і використовувати камуфляж можна тільки як універсальний засіб маскування, а це як одниим і тим ж пензлем намалювати одну картину, в результаті то лінії занадто тонкі, то загрубі. Для справжнього маскування використовують маскхалати, сітки, рослинність місцевості, болто і тд. Ну але це вже ціла наука.

Для загального розвитку добавлю до статті ще факт появи камуфляжу в армії.

Першим камуфляжем кольору "хакі" було обмундировано англійську армію в першому періоді Англо-бурської війни (1899-1902), тому як на початку війни Англія несла грандіозні втрати солдат через те, що бої велись в зарослях і червоні мундири англійців було легко в них помітити. Таким чином до російсько-японської війни усі країни перейшли на одноколірний універсальний мундир, який дозволяв зменшити замітність солдат. Перша світова війна почалась уже в уніформах захисного кольору.


Особисто використовую камуфляж флектарн (Бундесвер) , за зручність, міцність і надійність.

Si vis pacem, para bellum.

Roy

Дуже пізнавально, дізнався багато чого нового по цій темі.
Дещо додам від себе. Забули за Роя, вірніше за камуфляж TAZ57, котрий я ношу час від часу.  :)
Отож, камуфляж швейцарської армії, котрий був введений в 50-х роках минулого століття. Я ним задоволений, а особливо, його розгрузочною курткою, в котрій безліч різноманітних кишень, кріплень та інших корисних дрібниць. Приємна тканина х/б, укріплені спец матеріалом коліна та лікті. Присутній капішон, у котрому також є маскувальна сітка, котра у наших "бойових" умовах чудово захищає від комарів.
Особливо камуфляж зручний при тривалих польових/лісових експедиціях, непогано зарекомендував себе при дощовій погоді. По кишенях, спокійно можна розмістити по об'єму вміст 8-10 літрового рюкзачка. Штани, зі шлейками. Можна носити їх як з ними, так і без них, з поясом. Штани доволі широковаті, але мають можливість звужуватись під потрібний розмір (принцип як у бахілах). І в них також зручні кишені та кріплення.
Хороша річ, але на більш серйозні вилазки.

Також маю камуфляж подібний до французького CCE camo, проте якість не дуже. Робочий костюм, пошитий в україні, матеріал - синтетичний.

От що хочу купити, то це флектарн(Бундесвер). Особливо штани, котрі легкі та мають якісну тканину.

фото TAZ57 куртки, як у мене:

Meine Ehre heißt Treue

Lesyk

з того про що б варто було розказати - маю курточку від радянського маск-костюму ( штанці я злосно переріс і проносив  ::) )
курточка візерунку "8-бітна берізочка", з дуже легкого матеріалу, ідеальна для лісу влітку. Має стандартне компонування кишень (2 на пузі, 2 на грудях, 1 на рукаві), петельки на рукавах для великого пальця, купу петельок по усій площі куртки для кріплення усіляких гілочок/паличок/листяччка для кращого маскування у засідці, і великий капюшон, яким у разі якоїсь екстренної ситуації можна закрити усе лице.
Також у комплекті була дуже смішна масочка на лице (хоча і через  тканину у капюшоні можна розгледіти якісь найбільші об"єкти перед собою, але це незручно)
ось фото курточки і маски:

Bottlehunter

Гарний матеріал про камуфляж (а ще про зброю, набої, тактику бою, сухпайки і таке інше)  знайшов тут.

Альбом з видами камуфляжу повністю на Пікасі.





Най жиє Гуцулія!

Alter

Нанотехнології рулять.

Плащ-невидимка.


Вікі.

ЦитуватиСостояния невидимости пытаются добиться путем создания оптического камуфляжа. Так, в 2003 году студенты Токийского университета провели эксперимент, совместив камеру и проектор в плаще. Снятое за спиной видео проецируется на грудь, из-за чего носитель плаща становится полупрозрачным. Значительно продвинулись в подобных исследованиях американцы. В 2006 году команда из Школы инженерии Пратта при Университете Дьюка в Северной Каролине сделали невидимым в двух измерениях медный цилиндр, окружив его кольцами из стекловолокна и микроскопической проволоки. В 2008 году группа из Калифорнийского университета Беркли добилась трехмерной невидимости, создав сетку из серебряных микроволокон, не отражающую и не поглощающую световые лучи. В результате глазом воспринимался лишь свет от объектов, находящихся позади закамуфлированного предмета. Подобная технология может в будущем привести к созданию ныне фантастической атрибутики — плащей невидимок.[3]

Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Caesar

Варто згадати про останній американський камуфляж розроблений компанією Digital Concealment Systems (DCS) в 2010 році A-TACS.
Автори A- TACS відмовилися від традиційних підходів до створення камуфляжу. Замість закруглених плям, пікселів та інших фігур , невластивих природі , в малюнку A- TACS використовуються розмиті , позбавлені правильних геометричних форм плями , що знаходиться одна на одній. Використовувані кольори максимально відповідають тим , що зустрічаються в природі. Цей революційний принцип був названий pattern within a pattern - «малюнок в малюнку ».

Сьогодні A- TACS це ціла серія забарвлень , заснована на принципі pattern within a pattern :

AU ( Arid / Urban ) - для міста , скелястих і піщаних ландшафтів;
FG ( Foliage / Green ) - для лісу;
LE ( Law Enforcement ) - для правоохоронних підрозділів .
в 2013 році випустили FG версії 2
І рай, і пекло мають свої переваги. У раю чудовий клімат, а в пеклі – вишукане товариство.

Alter

Ну взагалі-то основне завдання піксельного камуфляжу і є розбиння границі контуру плями на нечіткі елементи. Не думаю що такий тип камуфляжу буде набагато ефективнішим за піксель - навіть той же ж самий бундес із 50-70 метрів проглядається нечітко. Хіба що у випадках, коли треба впритик сховатись...
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Bottlehunter

Цитата: Alter від 18.03.2014 12:57:38
Ну взагалі-то основне завдання піксельного камуфляжу і є розбиння границі контуру плями на нечіткі елементи. Не думаю що такий тип камуфляжу буде набагато ефективнішим за піксель - навіть той же ж самий бундес із 50-70 метрів проглядається нечітко. Хіба що у випадках, коли треба впритик сховатись...

Воу-воу, жоден камуфляж не розрахований на те, щоб маскувати впритик. Приблизно 50 метрів - ось початок "зони дії", основна мета - розмити контур людської постаті.

А піксельний малюнок - це така собі "обманка" для людського ока. Чим більше дрібних однотипних елементів, тим більше для нас розмивається зображення на відстані. Тому "цифра" вважається ефективнішою за звичайні "плямки", в деяких випадках.

Най жиє Гуцулія!

Alter

ЦитуватиВоу-воу, жоден камуфляж не розрахований на те, щоб маскувати впритик.

А от і ні - снайперські маск-халати якраз і розраховані на те, щоби пройтись фактично по голові (снайпера) і не зрозуміти, що то було. Але це вже, як то кажуть, зовсім інша історія...



Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Woody

Хто скаже, де зараз можна купити якісний камуфляж?
І дайте будь ласка відгуки про магазин "Солдат удачі", який знаходиться за адресою:
м. Львів, вул. Лесі Українки, 23

inkognito

Цитата: Woody від 15.04.2014 16:31:54
Хто скаже, де зараз можна купити якісний камуфляж?
І дайте будь ласка відгуки про магазин "Солдат удачі", який знаходиться за адресою:
м. Львів, вул. Лесі Українки, 23
Замовивши в Інтернеті, попередньо вияснивши розміри шляхом примірки у всяких-там Солдатах Удачі,Штурмах тощо.Нікого не знаю із наших, котрі б щось куптли в С.У. В Антей на Джерельній насамперед, якісні репліки типу MilTec'y-то в Штурм на Персенківку.
Resistance is futile

Alter

Ну чому ж, я ото, гуляючи з братом, купив у С.У. прекрасну ММГ патрона КПВТ))) Так малому сподобалась, же мусів 30грн віддати.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Roy

Скажу так, в Солдати удачі треба йти дивитись. Вибору як такого там не багато, але інколи щось достойне, головне за недорого можна придбати.
Я собі колись там доволі вдало придбав альпійку (швейцарську форму). Стінгер придбав там (нові) штатівські берци, з гортексом, за невеликі кошти.
Meine Ehre heißt Treue

Alter

Цитата: Roy від 15.04.2014 22:32:41
головне за недорого можна придбати.
Коли мені за бундесовські штани там 370 грн завернули, я був, м'яко кажучи, здивований.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Roy

Цитата: Alter від 16.04.2014 09:03:32
Цитата: Roy від 15.04.2014 22:32:41
головне за недорого можна придбати.
Коли мені за бундесовські штани там 370 грн завернули, я був, м'яко кажучи, здивований.

Якщо нові були, то нема ніц дивного.
Meine Ehre heißt Treue

Woody

Дякую, добрії люде, за інфо. Після свят забіжу, погляну! :)

:-)

Mil-Tec не є якісним. Принаймні років так із 10 тому не був, хіба парка, після того оминаю їхню продукцію.
Декольтем своїм мене манила.

287 Гості, 0 Користувачів