Львівська сейсмостанція.

Автор Romchick, 10.04.2011 01:31:49

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Romchick

  Сейсмологічна станція "Львів" була заснована 1899 на базі Львівської політехніки. Тоді вона знаходилась за будівлею наукової бібліотеки. В роки другої світової припинила свою діяльність, ну а після війни знов розпочала вести дослідження сейсмічних коливань. В ті часи науковці, які там працювали, а це в основному були викладачі Львівської політехнвки і Університету Франка, були не дуже приємні владі, бо чуть не кожен був націоналістом, або бандерівцем. Особливо нелюбила влада наших вчених, коли СРСР почав випробовувати ядерну зброю, всі папери з даними були вилучені. За Сталіна станція була відокремлена від політехніки і переїхала в новий будинок - маєток одного пана, який щоб не їхати до Сибіру виїхав до Європи. Там вона знаходиться до сьогодні. Зараз це вулиця Ярославенка, 23. На сьогоднішній день це одна з найпотужніших станцій в Європі, здатна зафіксувати землетрус в будь-якій точці Земної кулі.
 Чесно кажучи, був трохи розчарований з побаченого в середині, бо уявляв собі сейсмографи в глибокому бункері, які пишуть чорнилом по паперовій стрічці, як в фільмах. Виявилось все не так ефектно. Материкові породи в цьому місці залягають високо, тому фундаменти сейсмодатчиків розташовані в підвалі будинку. Виглядають вони, як металеві ящики з дротами, які ідуть на 2 поверх до комп'ютерів. (система DAS - Digital Analog System). Система дуже точна, комп'ютер відфільтровує коливання від руху транспорту, поїздів, людей від справжніх сейсмічних поштовхів. Здатна визначити епіцентр землетрусу з точністю до 1 км. Хоча на багатьох станціях, особливо часто в Криму ще пишуть на фотопапері.





Ці металеві коробочки і є сейсмодатчиками.






А це вже залишки сейсмографа, який писав променем світла по фотопапері. Уявіть собі стоси того паперу, якщо спостереження проводилось круглодобово...


За допомогою цієї карти, коли ще не було комп'ютерів визначали координати епіцентру землетрусу. Метод був не надто точний, але "популярний" :)


Ну а це вже монітор сучасної глобальної системи. На ньому відображається сейсмічна активність по всіх станція Західного регіону. Скоро цю інформацію, зможе побачити кожен, хто має доступ до інтернет.


На відео реєстрація японського землетрусу у Львові. На моніторі показано 3 шкали - це магнітуди коливань в напрямку північ-південь, схід-захід і вертикальна складова.


 Щодо сейсмічної активності Львова, то Львів входить в 6 бальну зону за шкалою МСК-64 і ймовірність землетрусу в нас досить висока. Не далеко від нас є активна зона в Закарпатті з магнітудою 8 б. Але для нас ці землетруси практично не відчутні, бо їх епіцентри знаходяться на дуже малій глибині - 1,5-2 км. Інша справі зона Вранча, яка знаходиться в Румунії, там епіценти можуть бути на значних глибинах, і при сильному землетрусі Львів може трохи потормосити.
 І ще одне: не вірте шарлатанам, які прогнозують землетрус на якусь певну дату. Цього передбачити неможливо.

  Обговорення тут

Drusja

Може трохи не в тему, але тим не менше:
Землетруси інтенсивністю понад 6 балів (Дані Головного центру спеціального контролю) та повний їх перелік починаючи з 01.02.2001 який постійно оновлюється.
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

YserL

Щось говорять про землетрус біля Маруполя. Варто навідатися на екскурсію, 5 років пройшло.

Drusja

Цезар казав що 4 бали було.
>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

284 Гості, 0 Користувачів