Дрогобиччина

Автор Ростислав, 10.04.2009 13:28:13

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Ростислав

Кілька фотографій м. Дрогобич, травень, 2007 рік


Основна споруда на Площі Ринок.

Ратушу прикрашають антени Інтернету, міліції та інших міських служб.

Ростислав

Балкон у стилі "2 in 1 Classic-Euro"

Ростислав

Тут можна покататись у "фонтані" на "плавзасобах" за невелику плату

Ростислав

А тут я колись плавав на човні і скакав у воду з цієї вишки

Golem

Ілюстарції Совєтської Епохи

Цікаво і до болю знайомі з дитинства місця. Багато чого вже зараз нема, наприклад двох труб з різнокольоровою Бляхою на вході до парку біля Костелу. А ше памятаю як будучи малим дивився на них і думав нашо вони. Чи будка в якій годинники ремонтував. А не так і багато часу пройшло. Живемо в епоху цифри і матимемо змогу чи кару до кінця життя з хронологічною точністю дивитися на те, шо ми втратили.

А ше рекомендую Оригінальний та троха гумористичний погляд на Дрогобич Доктора Сушняка

Ну і тим хто надумає відвідати Дрогобич - Карта Дрогобича.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Пару красивих фото
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

VeNick

Я також бував в Дрогобичі
УКРЗАЛІЗНИЦЯ

VeNick

Ще кілька фоток
УКРЗАЛІЗНИЦЯ

Golem

Ага. Особливо слід звернути увагу на 1 фото з памятником 2000 християнству. Ангел здалеку подібний більше на чорта. Та й вилитий він з переплавленого Леніна, який колись стояв навпроти входу в Ратушу.
Дігери всіх країн єднайтеся!

VeNick

УКРЗАЛІЗНИЦЯ

Коля

афігенні фотки :) :) :) :)

VeNick

Ще одна фотка з села Уріж
УКРЗАЛІЗНИЦЯ

Олесь

Шпихлір-житниця (1778 р.) -   була споруджена за вказівкою цісаря для зберігання громадського зерна на випадок неврожайних чи воєнних часів.
Так вона виглядала в 2011р.


В такому стані зараз, і це в центрі Дрогобича.










Хора?льна синаго?га (Початок будівництва  1842р., Кінець будівництва  1865р.)
Ініціатором будівництва хоральної синагоги виступила місцева юдейська община, на чолі якої з 1849 року виступав хасидський цадик Лейзер-Нісан Тейтельбаум. На той момент дрогобицька хоральна синагога була однією з найбільших синагог на території всієї Європи та найбільшою на Західній Україні
У часи Другої світової війни приміщення синагоги використовувалось в якості конюшні.
Після завершення Другої світової війни у ній розмістився склад тканин, відтак склад солі, згодом меблева крамниця, а в прибудовах знаходились продуктові склади. Її двічі підпалювали.


Вид на синагогу з ратуші.


Її реставрують з 2014р. Закінчили лише зовнішні роботи.


Реставрацію проводять не фахівці, а бездарі. Досить лише поглянути на цей замурований портал (підігнали під дешеві євродвері). Поспілкувавшись з робітниками зрозумів, що якісної реставрації нічого чекати. Швидше за все розкрадають виділені на реставрацію кошти.




Костел Святого Апостола Варфоломія (Дрогобич).
Спорудження сучасного оборонного готичного мурованого костелу почали у 1392 році коштом короля В. Ягайла з використанням фундаментів та стін колишнього замку руського воєводи, яке завершили у XV столітті.


Дзвіниця костелу святого Варфоломія — первісно оборонна вежа XVI століття з в'їздною брамою, прилаштована під дзвіницю.














Дрогобицька ратуша 1920р.
Стара ратуша була дерев'яною.


Механізм годинника  дрогобицької Ратуші.


Види з дрогобицької Ратуші.










Почувши від своїх рідних історію про аферу з продажем стінописів Бруно Шульца і будучи на місці вирішив дізнатись трошки більше про це.
Музей Бурно Шульца розміщений в "Палаці мистецтв", ця будівля обрана не випадково, вона була описана у творах письменника як "Вілла Б'янки".
Раніше вона належала доктору-рентгенологу Йожуфу Ротту, це багата на архітектурні оздоби будівля побудована в стилі пізнього бароко.


Бруно Шульц (    12 липня 1892р. -  19 листопада 1942р. ) - польський письменник та художник єврейського походження із Дрогобича. Свої твори писав польською та німецькою мовами.
Найвідоміші літературні твори — «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою».
Цинамонові крамниці - це автобіографічний твір. Більшість його робіт втрачено, дещо зберігається у Варшавському музеї Літератури ім. А.Міцкевича, декілька рисунків є у Львівській галереї мистецтв.




У 1940р. Бруно Шульц був змушений намалювати агітаційну картину на тему "визволення трудящих Західної України" яку він виконав у синьо - жовтій гамі, за що був заарештований  і звинувачений в українському буржуазному націоналізмі.






Графіка Бруно Шульца.


Цікаво, що його звинуватили у порнографії за ці рисунки ( цей цикл рисунків називався «Ідолопоклонна книга». )




Під час німецької окупації Гауптшарфюрер СС Фелікс Ландау ( колишній віденський столяр ) «запропонував» Шульцові розписати кімнату для своїх малолітніх дочки й сина. Бруно прикрасив стіни дитячої казковими персонажами: принцесою, лицарем на коні, гномиками, каретою з візником...




"Візник і візок" - копія.


"Дерево з пташкою" - оригінал стінопису.


"Королева" - копія.


"Гноми" - копія.


"Бабуся", "Принц із принцесою" - оригінали стінопис.


"Вершник" та "Кіт" стінопис оригінал.


А так вони розміщувались в кімнатах вілли Ландау.


Вілла Ландау. Дивно, що есесівець перевіз свою родину з дітьми на окуповану територію.


19 листопада 1942р. ґестапівці влаштували масову облаву, убиваючи усіх стрічних євреїв. Цю облаву зумовило вбивство офіцера якого  застрелив аптекар Курцом-Райнесом. Під час цієї облави  у місці, віддаленому бл. 100 метрів від будинку, де народився Бруно Шульц двома пострілами в голову його було убито  шарфюрером СС Карлом Ґюнтером.
Між цих двох дерев місце загибелі Бруно Шульца і меморіальна таблиця вмурована в бруківку.




Мабуть не булоб того музею і цієї таблиці якби у  лютому 2002 року в німецькі кінодокументалісти на чолі з Беньяміном Гайслером знайшли «казкову кімнату» «вілли Ландау». Знайшли їх випадково, досліджуючи місце проживання есесівця. Уже в травні представники єрусалимського Інституту Голокосту «Яд Вашем» очолювані  Марком Шрайберманом спробували домовитись з міським керівництвом на вивезення цих стінописів. Місцева громада спротивилась цьому доводячи їхню історичну і культурну цінність, на що тодішній мер Дрогобича сказав, що це просто малюнки з ілюстраціями дитячої казки і дозволив вивозити.  Власники будівлі в якій були знайдені ці стінописи заявили, що вони їх не віддадуть без значної грошової компенсації, інакше просто їх зрубають сокирою.  Згідно з українським законодавством, розписи є власністю держави, навіть коли господарі є власниками приватизованої квартири. Тоді представники єрусалимського Інституту давши певну суму на лапу меру та власникам квартири вночі вирубали краще збережені фрагменти стінопису та вивезли їх до Ізраїлю.
Марк Шрайберман, який вивіз фрески, раніше мав проблеми з українською митницею. Його вже затримували при спробі вивозу з України історико-культурних експонатів.
Після довгих перемовин між Ізраїлем та Україною, координованих Президентом В. Ющенком, в Ієрусалимі віце-прем'єр-міністром Іваном Васюником був підписаний протокол, згідно з яким меморіальній комплекс «Яд-Вашем» отримав право користування розписами протягом 20 років (три фрески передані музею «Яд-Вашем», інші п'ять — перебувають в Україні в музеї «Дрогобичинна» після реставрації).

В цьому ж музеї зберігається рештки колекції шляхтичів Лянцкоронських їхнього літнього маєтку в Роздолі.


Це турнірний шолом "жаб'яча глова", з ребром жорсткості ( вважався одним з кращих за конструкцією).










Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

Indigo

Це далеко не усі шульцівські місця у Дрогобичі. В 2013 році я натрапив на тамтешню кімнату-музей Шульца (ріг вулиць Завалля і Трускавецької). Невеличка хатинка, у якій в напівпідвалі місцеві за сприяння поляків зробили кімнату шо за антуражем нагадує часи художника: різні пляшечки, афіші, ретро-меблі. Наче антикварний магазин. Але потрапити туди нелегко (мені двлося з другої спроби): хоч вхід безкоштовний, але треба достукатись аби хтось вам відкрив двері в ту кімнатку. Коли я у ній був, тамтешній директор (шо розповів про її заснування і функціонування) дуже спішив кудись, і я, на жаль, всередині не встиг пофоткати нічо.






Одною з таємниць Шульца також є місця поховання чи то одного з батьків чи обох. Як казали мені місцеві, ймовірно вони поховані на старому цвинтарі шо на вул. Трускавецькій. Ось вхід


і кілька могил




Того ж тижня я побував на дрогобицькому єврейському цвинтарі - фотки звідти додам у відповідну тему.
І ще додам трошки згодом пару слів на тему вивезення фресок Шульца в Ізраїль.

Indigo

Щодо перебування фресок Шульца у Яд Вашемі, то час перебування може бути продовжено на 5 років. Зацитую документ:
З Протоколу України та Ізраїлю про надання у тимчасове використання настінних розписів Бруно Шульца:
Статтею 10 Протоколу передбачено автоматичне продовження терміну перебування фресок у Яд Вашемі на п'ятирічні періоди.
Після 20 років кожна сторона може припинити дію Протоколу за допомогою попередньої письмової дипломатичної ноти за шість місяців до припустимої дати закінчення строку, - зазначено у документі.
Міністерство культури і туризму України та Міністерство закордонних справ Держави Ізраїль у протоколі визнали, що фрески Бруно Шульца належать до колекції музею "Дрогобиччина", як експонати основної колекції.
Сторони домовились, що Музей Голокосту Яд Вашем (Єрусалим) отримав фрески на використання та застрахував. Водночас Яд Вашем надає доступ українській стороні до фресок для дослідження.
Статтею 6 Протоколу сторони домовились, що Яд Вашем передасть факсимільні копії фресок музею "Дрогобиччина".
Протокол набрав чинності у 2008 році, відтак потенційне повернення фресок до України можливе у 2028 році.

У травні 2001 року фрески зникли. Упродовж трьох днів вони були фахово демонтовані зі стін квартири, де на той час мешкло подружжя літніх людей, котрі за незручності отримали відшкодування у сумі 100 доларів США.

Як з'ясувалося згодом, фрески демонтували і вивезли до Ізраїлю співробітники Інституту "Яд Вашем" у Єрусалимі. Речник інституту Іріс Розенберґ в офіційній відповіді на закиди щодо нелегального вивозу культурного надбання України зазначила, що група консерваторів на чолі з представником "Яд Вашем" Марком Шрайберманом отримала дарчу від власників помешкання (не завірену у нотаріуса) і офіційний дозвіл влади Дрогобича. Джерело інфи.

Golem



Дрогобич на старих знимках. В мене це чітко асоціюється з дитинством. Бо коли я був малий то все було точно так само як на фотографіях. Навіть та хата справа на останній світлині де я народився і ріс до 10 років. Активно Дрогобич став змінюватися аж в 1999 році.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Додам пару свіжий осінніх світлин з Ратуші. Серед цікавого також можна легально провідати її підземелля.

Підйом нагору і ваги годинника. Потрібне дублювання як у військових, щоб не відмовив. :)


Вид на Стрийську


Все, не буде більше кончєної радянської бруківки мого дитинства


Характерна дрогобицька забудова прощі Ринок. Такої більше немає ніде


Церква Святої трійці і Цюхівський хребет. Цікаво що вулиці Трускавецька і Бориславська розходяться не під прямим кутом як це тоді було прийнято.


Тут мене колись хрестили


Бойова Дзвінниця костелу. десь там має бути підземний хід


Котеджна забудова в сторону вул.Горішня Брама і Борислава


Треба йти до годинника, буде зараз бамкати


майже 100 років, все в чудовому стані. Памятаю в 90-х він навіть стояв. А потім суттєво пізнив. Зараз знайшли толкового годинникаря

Дігери всіх країн єднайтеся!

248 Гості, 0 Користувачів