??: Цвинтарі Львова

Автор Bottlehunter_, 13.04.2011 12:35:43

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter_

Най жиє Гуцулія!

zelja


Golem

Знаю цвинтарів багато, але фотки здебільшого не робив.

Напишу про "свій", Янівський. З цікавого там є ціла купа єврейських могил, Трахтенберг, Роза Моисеєвна і так далі. Бо колись там було окреме кладовище для них. І дуже багато могил в клітках, виглядає дико. З цікавого є ще масове поховання УСС і місце де ми святкували день УПА.

Цікавий польський цвинтарек на виїзді в Давидів зі Старого Села. Попри дорогу, до останнього часу був повністю заросший деревами. Зараз вже його розчищають і відновлюють.  Колись дорога йшла через село, а не через цвинтар. Після 44 року ним не користувалися.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Lemberger

Деяке уточнення щодо Стрийського цвинтару, оскільки їх фактично було два.

Старий Стрийський цвинтар - на початку вулиці Стрийської зліва, від теперішньої вул. Рутковича і до будиночку садівника, існував 1786 до 1823 року, тобто цвинтар був заснований по забороні поховань в місті біля церков. На той час дана місцевість була незаселеною.

(стаття: http://www.wz.lviv.ua/articles/70448)

Крип'якевич пише, що кам'яні надгробки з цвинтара використали при створенні Стрийського парку, який зайняв територію цвинтара, зокрема для будівництва "руїни замку".

Сам Стрийський цвинтар виник на новому місці, а саме там, де зараз є військовий меморіал і частина парку Б. Хмельницького. Цвинтар був відкритий для поховань від 1823 до 1893, але дозаховували на ньому ще в 1920-х роках, а гробівці стояли до 1950-х років, поки їх не знесли при побудові парку Хмельницького.


229 Гості, 0 Користувачів