Калійні шахти Калуша

Автор Bottlehunter_, 27.04.2011 19:59:56

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter_

Видобуток калійної руди в Калуші проводився не тільки кар'єрним, а й шахтним способом. Шахти "Калуш", "Голинь" та "Ново-Голинь" залишили по собі кілометри виробок під містом і серйозну проблему для його мешканців. Земля постійно просідає, а одного разу під землю запала ціла вулиця. Більше про екологічні негаразди пов'язані з видобутком калійних руд можна прочитати тут.

В рамках Великоднього вело-туру Калушом я оглянув одну закинуту шахту. Розміщена вона тут. 1.5 км на північний схід розміщена шахта "Ново-Голинь", закинута, обгороджена і з охороною (проте, думаю, заінсталитися туди не було б проблемою). Можливо, шахта, яку оглядав я, також належить до Ново-Голинської. Стоїть вона просто посеред поля, необгороджена. Збереглися два копри і бетонні коробки будівель. Непогана дорога, устелена плитами та зверху укладений ще й асмфальт. На околицях території лежить різне некрасиве сміття, напевно, з довколишніх сіл. Охорони не було, але всюди на стінах написи "Обект під охороною" (дослівно ;D) і "Прохід заборонено". Під одним копром - ствол шахти, нічим не накритий та не обгороджений. Кинутий вниз камінь летів більше 4 секунд, згідно формули глибина приблизно становить h=gt2/2=9.8*16/2= 75 метрів. Глибока дзюра.

Звіт з мандрівки калуським краєм (не мій) є тут - http://yablor.ru/blogs/dolini-tisyachi-kopriv/857838 Я фактично повторив цей маршрут, але почав з іншого кінця.

Тут створив обговорення. Було б добре, якби хтось, хто знає, додав опис калуських шахт і їх розміщення на карті. І взагалі неоціненним артефактом були б старі фото або скани з відповідної літератури.













































Най жиє Гуцулія!

LEO

Усім привіт. Хочу показати деякі фото шахт чи точніше, що від них лишилось після розпаду СССР.  Відомо, що глибина однієї шахти сягає 800м. Звісно опускатись туди не став. ))) ;D
























onyx

На фотках стволи "Пійла" недобудованої шахти, збудували тільки стволи і наземні споруди.
P.S. 800 метрів там нема, наприклад найнижчий горизонт Голині знаходиться на глибині трохи більше 300 метрів.

LEO

На рахунок 800м. не впевнений. Але місцевы кажуть, що 800м. Детальнішу інформацію та фото звіти про шахти та бункери буду викладати як  тільки буде можливість десь побувати.

linuxoid

Цитата: LEO від 15.07.2013 16:44:42
На рахунок 800м. не впевнений. Але місцевы кажуть, що 800м. Детальнішу інформацію та фото звіти про шахти та бункери буду викладати як  тільки буде можливість десь побувати.

В Україні 800м. мають лише вугільні шахти в Донбасі і одна мала бути, але вона вже закрита, в Червонограді. Просто розробка корисних копалин на такій глябині річ недешева, а цінність калієвих солей є порівняно низькою.

mitncik

Трохи копіпасту мого ж поста з урбантріпу. Переправляти сильно текст було лінь, тому просто переклав його з російської :)

Доброго всім часу доби. Сьогодні мова піде про «смерть» об'єкта. На жаль, говорити про те, що можна потрапити в Калуські шахти вже неможливо.


Згідно з планами розміщення шахт - вони проходять під землею практично під усім містом. У часи, коли ще всередині активно велася робота, можна було потрапити з однієї частини міста в іншу під землею - всі системи були з'єднані. Всього налічується 4 різних шахти: Сільвін (була побудована ще за Австро-угорської імперії і закрита найпершої при СРСР), Голинь (була закрита другою і поруч створена нова шахта Ново-Голинь), Ново-Голинь і Пійло (було побудовано тільки 3 стволи з яких один головний, один допоміжний - розміщений в метрах 20-30 від головного і вентиляційний). Всього, якщо вірити карті, в місті було побудовано близько 17 стволів до шахт. Деякі ще збереглися разом з копрами зверху.

Але почну детальніше про кожній системі шахт. Першою буде Пійло.


Ця система будувалася самою останньою. І через проблеми з грунтовими водами будівництво завершено не було. Як я вже писав, було побудовано 3 стволи і на цьому будівництво закінчилося і об'єкт залишили. Всередині розробка виробок не велась. На поточний момент нічого не охороняється, а всередині стволів потроху збирається вода.

Ось так виглядає головний ствол




Кинутий камінчик з наростаючим гудінням полетів вниз і з великим шумом вдарився об дно


У сусідній будівлі ще залишилися механізми






Допоміжний ствол виглядав набагато сумніше. Підійти нормально до нього було досить складно через сміття


Погляд на головний ствол з висоти


Заодно, раз я вже забрався наверх - панорамка місцевості


Останній погляд на два копра і переходимо до наступної системи


Нею стала Ново-Голинь, тому що Голинь пропустили


Це остання шахта з допомогою, якої велося видобування солей. Крім головного ствола у неї було ще чотири вентиляційних - ствол номер два закрився раніше всіх і був засипаний. Це все, що залишилося на поверхні


Замість другого ствола на відстані метрів трьохсот був споруджений ствол номер п'ять. З вельми монументальної вентиляцією






Ствол також був засипаний. Ймовірно, це було зроблено через близьке розміщення до села - не здивуюся, якщо там траплялися нещасні випадки за участю місцевого населення. Наступним розглянемо ствол номер три. Він мене дещо здивував бо був не з тюбінгів, а з цегли :)




Кількість сміття в цьому стволі обумовлено тим, що навколо нього було влаштоване стихійне сміттєзвалище. На даний момент він практично засипаний. Глибина його не більше метрів 50 - дно видно.


Поруч з цим стволом для річки споруджено цікавий колектор. Зроблений він був за допомогою шахтних кріплень. Його довжина приблизно 300 метрів і з одного кінця можна побачити інший. Так як колектор практично прямий з'являється забавна ілюзія, що вихід поруч і він маленький.




Рівень води в деяких місцях сягав попереку, а в деяких можна був нижче щиколотки. Висота приблизно метри чотири, ширина метра три-чотири.




На жаль, колектор дуже однотипний, і тому нудний


Подекуди бетон відвалився і видно кріплення






Ну а ми тим часом продовжуємо огляд шахти Ново-Голинь. Останній ствол, про який мені хотілося б розповісти, перш ніж перейти до головного ствола це четвертий. Він же служив запасним виходом. У нього ми й пробували спускатися, в надії потрапити на вентиляційний горизонт - схеми розміщення штреків і горизонтів у мене були на руках.













"Людський ходок" був повністю з дерев'яних балок. І якщо перші метрів двадцять по них ще можна було спускатися, то далі все було аварійне і прогниле




Але надії наші були зруйновані. Ствол вже засипали вище ніж розташований вентиляційний горизонт - спустившись вниз не було знайдено нічого крім дніща. Внизу "людський ходок" висів у повітрі і не був ніяк закріплений. Доводилося лізти по тюбінгам. Спуском займався Онікс, а я в цей час сидів нагорі і прислухався до шуму внизу, побоюючись, як би його там не завалило. В один момент, коли після сильного падіння чогось внизу настала тиша на хвилин п'ять, я вже хотів дзвонити в мнс, але шуми внизу знову почалися і я заспокоївся :)

А тепер безпосередньо про головний ствол. Буквально на початку цього року, коли ми приїжджали глянути на нього - всередину потрапити не вдалося. Охоронець зрідка проходив по території, а шлях до ствола перекривали заварені ворота. Крізь щілини всередині було видно кліть


Приїхавши туди недавно ми офігіли - копр був продірявлений з двох сторін. Кліть вже зпилена і можна було спокійно підійти і глянути всередину ствола. Такими темпами скоро від цього місця нічого не залишиться






Усередині видно водичку, система вже повністю затоплена. На жаль




У сусідніх технічних приміщеннях ще залишилися механізми, за допомогою яких здійснювався спуск / підйом




На жаль, всередині лампової було далеко не тепло і лампово :)


Збираючись йти, вирішили все-таки заглянути в раздестроенний адмін-корпус. Усередині чекав забавний каламбурчик, зрозумілий тільки якщо його перекласти російською з української



"Сховище" можна перекласти як "склад" і як "убежище". Звичайно ж, першою думкою було саме "убежище противогазов". Словосполучення це трохи підірвало мені мозок.

Фотографувати на штативі мені було лінь, а фотки з високим ІСО мені не подобаються. Тому з адмінки буде мінімум фоток. Та, втім, там мало що можна було нормально сфотографувати - половина будівлі згоріла


При огляді приміщень були знайдені різні плани, схеми і забавні плакати












У кабінеті дирекції була знайдена схема будови ствола




А в цій кімнаті ми набрали достатньо літератури по шахтній справі.


На цьому ми покинули Ново-Голинь і вирушили до останнього пункту нашої подорожі - шахті Сільвін


Знайти хоч щось ціле там не вдалося. Ця шахта була найстаріша і закрилася найпершою. Поряд з головним стволом був старий Калійний завод - "новий" зараз знаходиться недалеко від Ново-Голинь (у лапках тому що ступінь дестрою цього заводу досить велика, хоча зараз за нього активно взялися китайці і навіть планують відновити будівництво і почати видобуток з системи Пійло)




Від стволів тут залишився один лиш спогад, та шматки вентиляційних споруд


Єдиний більш менш цілий ствол від цієї системи називається Хотин. Зберігся за рахунок того, що стоїть на території автосервісу :) Але при останньому нашому відвідуванні його, з тюбінгів вниз стікав сильний потік води. Так що про спуск і мови бути не може




Все це, звичайно, дуже сумно. Попади ми хоч на десять років раніше сюди - можливо ще вдалося б прогулятися під землею. А зараз цей об'єкт вже остаточно мертвий.

Bottlehunter

Поляки спускалися в ті шахти, схоже що в 2012 році. Шкода, що є тільки фотки, без жодного тексту

http://pgeteam.eu/galerie/imagelist.php?f=ukraina1&lang=pl


Най жиє Гуцулія!

302 Гості, 0 Користувачів