Фрагменти до міфології метро

Автор Anhorda, 07.07.2011 19:25:33

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Anhorda

Пропоную Вашій увазі розповідь сучасного французького письменника-фантаста

Брюсоло Сержа
«Підземка. Фрагменти до міфології метро».

Готового тексту в інтернеті не знайшлося, тому довелося попрацювати руками.
До поста приєднаний архівований .doc файл, на жаль, російською.

Наводжу уривок з «Підземки» для того, щоб оцінити, чи вартує читати:

     Метро має свої легенди і свій фольклор, і ці розповіді передаються пошепки на вухо один одному. Воно породило власних міфічних персонажів, маргіналів, які ховаються від чужого погляду, оскільки занадто багато знають. В одну мить вони замовкають навіки, коли чиясь невідома рука штовхне їх під поїзд або заріже уві сні. Або підкине плящину отруєного вина ...     
     Але хто цікавиться людьми, що зазнали краху?
     Хто може стверджувати, що деякі «замуровані» галереї не є залишками стародавніх затоплених станцій, де назавжди заснули та стали братніми домовинами списані графіті вагони? Хто пояснить появу незрозумілих тріщин у стінах тунелів або «прищеплені» до деяких колій піратські стрілки?
     Подейкують, що винуватці аварій ховаються в пітьмі тунелів, тягаючи за собою фальш-сигнали і заманюючи поїзди на колії, які ведуть в імлу, де вони зникають під чорною водою. «Смішно! — скажете ви. — Галюцинації отруєного спиртними випарами мозку». Можливо, але ви хоч раз змінювали звичний маршрут? І хіба має право будь-хто заперечувати факти, не переконавшись в їх достовірності?
     ………………………….
    І тоді ви почуєте голос Підземки… привида метрополітену, і з цього моменту, як і я, будете користуватися тільки автобусом…

Alter

По аналогічній темі кому цікаво, можуть почитати Д.Глуховського "Метро 2033". Там сильно ця тема розвинута. Правда "трішки" у фантастичному жанрі, але для загального розвитку підійде :). Хоча особисто мені більше сподобалась книга С.Цормудяна "Второго шанса не будет". Тематика також постядерна, але набагато цікавіше читається і розумні речі зустрічаються частіше.
Нема нічого більш вічного за те, що обмотане синьою ізолентою.

Anhorda

"Метро 2033" присвячені московському метро, а в "Підземці" йде мова про паризьке.
Ось тут є його схема.

В принципі, кожен з цих творів цікавий по-своєму.

221 Гості, 0 Користувачів