Punkevní jeskyně (Пункевні печери)

Автор Romchick, 11.08.2011 00:46:44

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Romchick

Недавно приїхав до Чехії. Не гаючи часу, зразу вирішили поїхати на (с)екскурсію в одне з найкрасивіших місць Моравії і Чехії в цілому - Punkevní jeskyně a propast Macocha - Пункевні печери і прівру Мачоху.
Сама прірва висотою 130м утворилась внаслідок просідання, точніше обралу корстової порожнини. Вона знаходиться серед Моравських гір і щоб побачити і всю її красу потрібно піднятися на вершину гори, висотою аж 550м над рівнем моря. При чому перепад висот 130м. Туди матрацно піднімає фунікулер.
Така цікава назва прірви походить від однієї легенди, пов'язаної з нею:
"Колись давно в однієї мачохи, накінець, народився свій син і вона вирішила позбутися нерідного. Для цього вона заманила його до лісу і скинула в прірву. Нащастя, хлопець зачепився за кущі і це побачили лісоруби. Вони його і врятували. А мачоха покінчила з собою самогубством, скинувшись в цю ж прірву."
Потім пішли в печери. Печери, звісно, обладнані для туристів. Зроблено багато штучних тунелів для зручності і безпеки людей.
Пункевні печери одні з найбільших в Європі. Зараз їх нараховується 1100, причому доступних є 5. Решта важкодоступні, або дуже маленькі. Спочатку маршрут пролягає по сухій частині. Доречі, ведуть дуже довго і швидко. Краса неземна! Через печери виходимо на плато на дні прірви. Там є 2 озера, маленьких, але глибоких. Глибина одного 13м, а іншого, зовсім малого, навіть калюжі -45м. За платом починається найцікавіша частина - плавання на човнах по печері. Відчуття просто супер! Пливеш в природному, а місцями не дуже тунелі на моторному човні, пригинаючи голову. Глибина води від 1м до 40м. Температура 4-10 градусів, повітря 8-12. Можете собі уявити, які почуття переповнювали мою діґґерську душу.
Фотографіями не передати всю красу цього місця.


Фунікулер, який "летить" дуже швидко, довжиною 500м.


Сама прірва. Вид зверху. Нажаль фотографія не показує всієї величі і глибини пропасті.




Суха частина печер:




Дзеркальне озеро










Ангел


Штучні тунелі


Дно прірви і озеро, з якого починається річка Пунква




Човен подано, сер


Керують човнами справжні віртуози. Тунелі дуже вузькі і звивисті. Дуже важко повертати, не те, що розминутися з іншим човном.

Виходимо на підземній приствані і йдемо гуляти по сухій частині






Потім в човен і продовжуємо підземну подорож. Нажаль, фотографувати з човна не можна було. Але я зняв цей процес на відео. Його викладу, з технічних причин, по приїзді на Україну.
За 30 хвилин випливаємо на білий світ.


Надіюсь, це мій не останній звіт по Чехії, в планах ще трохи індастріалу, підземель, природних і історичних красот Європи.

Ще трохи фотокарток є тут

Обговорення

407 Гості, 0 Користувачів