Полтва

Автор explorer, 18.01.2007 14:13:19

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 2 Гості дивляться цю тему.

Golem

Під час Форуму Гідів я познайомився з цікавими та симпатичними дівчатами. Вони всі працюють в Департаменті з розвитку туризму у Львівській міській раді. Дівчата одразу ж захотіли в Полтву та Лощину. І нічого дивного в цьому немає! Адже індустріальний туризм це власне і є той новий напрямок яким вони саме зараз займаються.

Дівчата розказали як доволі часто до них на Руську заходять іноземці, показують скачані фото Полтви і кажуть: «Ми хочемо туди!». На жаль, офіційних екскурсій у Львівські підземелля покищо немає. Але, при бажанні, побачити "Львівське Метро" на власні очі все ж таки можна.

Нас зібралося шестеро, точка була під мостом на Чорновола. Далі ми скористалися Єврейською Драбинкою і комфортно телепортувалися по ту сторону бруківки. Навколо темно, брудно і мокро: - а дівчата щасливі та задоволені роблять селфі на фоні Полтви.

Попри мої неодноразові попередження не всі були в гумаках. То ж щойно ми перетнули притоку з Замарстинівської, як одна з дівчат вже вся була в кольорах Полтви. Нічого страшного не сталося. Кілька пар рук надійно зафіксували оніміле від несподіванки тіло на бетонному тротуарі. Та, тим не менше, сюдою назад ми вже не верталися.

Йдемо в сторону Оперного. На тротуарах валяється багато туш дохлих щурів та розклавшихся жаб. Їх, напевно, вбила недавня дератизація. А сильної зливи, щоб змити всю цю нечисть, ще не було.





Показую дівчатам залишки ізоляторів від електричної проводки на стінах. Так так, я не вигадую! В Полтві було електричне освітлення! Туризм в Полтву це не винахід сучасності. За Польщі Полтва це була гордістю міста. Її показували гостям, вона освітлювалася, її притоки були викладені бруківкою, сюди спускалися люди подивитися на це чудо. І входи ніхто не замуровував. Спеціально обучені каналєжі доглядали за нею, чистили і підлатували. «Не те що сєйчас» як казав класик.

Дійшовши до «непрохідного» барєру в сторону Валової ми вертаємся назад. Вирішили вилізти прямо в центрі між Оперним і Зеньковецьким Театрами. Це був справжній апофеоз нашої мандрівки! Піднятися на поверхню через люк прямо в центрі! Такий вихід дав дівчатам усвідомлення як воно було там і де ми є зараз тут.

А ще ми принесли масу задоволення випадковим перехожим що якраз верталися з театру. Вони, виявляється, завжди хотіли в Полтву. Глянувши вниз у відкритий люк і побачивши скільки там простору вони захотіли ще більше. То ж ми обмінялися контактами та й розбіглися всі дезинфіковуватися по хатам. А я гонорово пошпацерував собі вулицею весь в хімзі. Ще треба витягнути свою драбинку та закрити вхід.





Дуже дякую дівчатам за веселу та цікаву компанію. Насправді далеко не всі хлопці мають стільки мужності та відваги. Бажаю вам колись теж зводити мене в Полтву, але офіційно 😊


Дігери всіх країн єднайтеся!

John

https://zaxid.net/pratsivniki_lvivvodokanalu_vpershe_pokazali_kudi_potraplyayut_polietilenovi_paketi_z_vulitsi_n1479170

Цікаво хто був ініціатором цієї новини: Водоканал чи журналісти. І що їх до цього підштовхнуло. Може вони також читають Explorer? Про цю проблему вже не раз згадували на форумі.

Дивно, що сторонні комунікації в колекторі їм не заважають і про них мова не йде.

Stinger

Як виглядає Полтва у зливу і чому заборонено перебувати в колекторі в дощ

Golem

Я тепер Стінгеру винен ящик пива за це відео :) Докину сюди його ж фоток( скромняга :) ), як було до і під час дощу

Суха погода



В сильну зливу. Інтенсивність 25мм опадів за годину.


В дощ валіть геть і то пошвидше!

Та якщо вже біда застала і тебе несе течією то можна спробувати плисти. Швидкість тут не більша ніж в гірській річці, може навіть менша. В Полтві можливі удари об нависаючі труби і повороти. Тим більше ти будеш в темноті. Але шолом однозначно збільшить шанси на виживання. Принаймні в туризмі це спрацьовує. Коли сплавляєшся на байдарках то обовязково видають шоломи на голову. Щоб коли тебе понесе вода і стукне головою об камінь ти не втратив свідомість. Думаю у випадку зливи в Полтві шолом також може пригодитися.

ПС: Киньте сюди будь-ласка якшо хтось має більш якісні фото з цього входу.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Привіт Всім!

Вирішив зібрати тут лінки на всі наші багаточисельні звіти з Полтви та приток. І самому легше буде шукати, та й новачкам є шо почитати. Зелена Миша була висунула розумну думку аби перенести їх всіх в один підрозділ форуму. Але ми недавно якраз позносили всі підрозділи бо вони були неефективні. Тож хай будуть просто лінки. Зрештою лише 16 тем. :)

0) Центр міста і гарні описові фотки з-під Проспектів Свободи та Шевченка
1) Залізна Вода (вулиця Стуса)
2) Сорока (вул. Сахарова - Вітовського)
3) Колектор №9А вул. Стефаника - Городоцька і тут
4) Зубра як дренажна система Сихова
5) ПЗК (Щитовий) або Наукова - Виговського - Левандівка
6) вул. Торфяна - Липинського
7) Очисні споруди Полтви
8 ) Впадіння Полтви в Західний Буг
9) Старий польський колектор №4 по Липинського
10) Колектор №7, вулиця Куліша - Проспект Свободи
11) Колектор №9 під вул. Городоцька
12) Колектор №2 на Високий замок
13) Колектор №12 на вулиці Валовій
14) Колектори №14 і №16 на вулицях Пекарська і Князя Романа
15) Колектор на Левандівці
16) Колектор номер п'ять або де в Полтві пахне Пивом? Хімічна - Джерельна
17) Колектор номер 16 або Притока Полтви на Мечнікова
18) Колектор Полтва - Ринок Торпедо - вулиця Щурата

Окрема, але дуже важлива тема Дослідження теми Євреїв в Полтві під час ДСВ
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Вирішив я створити коротку інструкцію що робити якщо ти впав у Полтву. З кожним може статися. Основна суть: коло Макдональдса на Липинського чекає рятівний поріг. Якщо це не гроза то там і зупинишся. В дощ спускатися в колектор смертельно небезпечно! Там води може бути під стелю.

Ти тільки впав:

1) Зібратися і не панікувати. Ти не втонеш. Рівень тут зазвичай до метра. І Це лише вода, а не кислота.
2) Течія стрімка. Дно слизьке. Але воно викладене бруківкою. Спробуй нігтями зачіпитися за неї і вибратися на хідник. Це можливо.
3) Люди на хіднику - спробуйте подати палицю чи кинути ремінь або шнурок. Або просто руку, тримаючи один одного.

Якшо тебе все ж таки несе:

1) Світла, швидше всього, не буде. Воно намокне. Але привидів у Полтві немає. Темноти боятися не слід.
2) Обовязково розверніться ногами вперед і ляжте на спину. Коло Оперного нас чекає невеличкий водопадик. Щоб боляче не вдаритися при спуску
3) І найголовніше: тримаємо ноги внизу у воді а голову наверху. Коло Макдональдса на Липинського буде поріг. Об нього всі і зупиняються.
4) Люди що були з вами - виходьте до найближчого люка і дзвоніть рятувальникам. Розкажіть що і де сталося.

Коли ти вже зупинився об поріг:

1) Постарайся вийти на лівий берег (якщо дивитися за течією річки). Там більше місця і люків на поверхню.
2) Якщо немає світла - стій і чекай рятувальників чи друзів. Йти в темноті дуже небезпечно. Можна послизнутися і поплисти на очисні. А там вже рівень води значно вищий. Зазвичай вдень в Полтву проникає світло від люків і решіток. Також під ними тягне телефон. Можна подзвонити на допомогу.
3) Якщо світло все ще є то маєш два варіанти. Простіший але довший йдеш проти течії десь тридцять хвилин. Доходиш до містка, переходиш на правий берег. Тепер йдеш за течією приблизно кілометр і побачиш сходи на поверхню. Коротший але складніший: йдеш за течією лівим берегом. За кілька сотень метрів будуть скоби і вихід коло кільця Чорновола-Липинського. Він закритий  люком.
4) Якщо ти все таки вийшов на правий берег за порогом то йдеш за течією десь півтора години. Аж поки не побачиш вихід на поверхню. Перед порогом виходити небезпечно, там глибока яма. Хоч вертатися назад звідси ближче.
5) Сподіваюся ти був не сам і все що зараз потрібно робити це просто почекати поки друзі за тобою прийдуть. Друзі! Знайте! Якщо хтось з ваших впав в колектор то сміло йдіть вниз по лівому березі до бортика коло Макдональдса. Він зараз там і потребує вашої підтримки. Як мінімум моральної. Якщо ви не впевнені в своїх силах - виходьте на поверхню і дзвоніть рятувальникам. Одразу вкажіть місце де він має бути.

Життя після:
1) Практика показує що нічого страшного не стається. Просто треба буде відлежатися кілька днів дома з Полтвянкою
2) Типові симптоми це загальна слабкість, крутить живіт, морозить
3) Якісна дезінфекція одразу після душу суттєво зменшує подальші симптоми.

Ну і пару старих добрих Зеліних фото для ілюстрації

Перехід радянського колектора в арку коло Макдональдса на Липинського


Йти важко, але молодим Полтвосколіоз не загрожує


Кілька десятків метрів і бачимо рятівний поріг


Пробуємо його пройти




З іншої сторони води десь метр в глибину. В бахілах сухим не пройдеш


Я намацував. Там далі яма і купа сміття.


Вихід на кільці Липинського-Чорновола


Вихід на Чорновола коло Залізничного моста. Правий берег


От і все. Бажаю щоб ця інструкція Вам не пригодилася. Якшо я в чомусь помилився то дуже прошу інших Полтвоходців мене доповнити і виправити. Більше фото цих місць є тут

Відео про купання в Полтві
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Мав сьогодні дуже цікаву розмому з Мінковим Марком Мойсейовичом. Це керівник проектної групи водопостачання і каналізування, його підпис є на генплані міста. ДПІ Містопроект. Працює там останні пятдесят років. Дякую Олександрі Сладковій за зустріч!



Я задав питання з цієї теми. Відповіді є тут нижче:

1 Тунель паралельно Полтві коло Макдональдса?
Це був старий тунель побудований Совєтами. Через помилки в проектуванні він замулився і тому побудували новий.

2 Сахарова і Торфяна і затоплення: гіпотеза про два великих колектори шо зливаються в один малий?
Так. Причина затоплення Сахарова в вузькому яйці нижче по течії.  Так, причина затоплення Торфяної в малому перерізі колектора.

3 для чого закривають входи в Полтву?
Бо в Водоканалі є недалекі люди. Ніхто не думає про обслуговування колектора і перспективу

4 Скільки ще простоїть колектор в центрі?
Довго. зараз є багато сучасних методів реставрації і продовження життя колекторів

5 КНС Сихова. Для чого аж дві ? Чому не зробили самотьоком?
Так історично склалося. КНС що біля моста була побудована ЛАЗ-ом. Потім приєднали весь Сихів з КНС на Зубрі. Полярон мав свою КНС яка з Луганської качала в колектор на Стуса.

8 Чому на Сихові немає вентиляції колектора а в ПЗК є?
По проекту передбачалася вентиляція через стояки будинків.

9 Чому смердить на Стуса?
Помилки в проектуванні нового колектора. Багато води сходиться в одну точку (Сихів, Залізні води) відповідно там утворбється намул, бруд, застій в колодязях. До речі, колектор проходить між Свенцицького і Снопківською, а не по ній.

10 як прокладали ПЗК?
Щитовим методом. До того всюди стояли КНС і то був геморой. Наприклад на Левандівці стояла там де зараз церква

11 Чому закинута Кнс Наукова і для чого вона була потрібна?
Щитовий колектор проходить дуже близько до поверхні. Звичайним колектором самотьоком би не текло.

12 Куди ходить вся Стрийська від Автовокзалу?
Там є свій колектор до Стрийська Наукова.

13 Чому на Стуса впадає дві труби, тонша і грубша?
Це спосіб збільшить пропускну здатність колектора

14 Чи оглядають вони і як часто оглядають колектори? Як давно проводили якісь значні ремонти (крім вул. Стуса, звісно).
Не оглядають взагалі. Оглядали лише каналєжі за Польщі. Коли вони померли то все. Проводять лише усунення аварій. До речі, широкі тротуари в центрі робилися з розрахунку шоб туди могла проїхати фіра і вивезти намул

15 (Не про каналізацію, але про Водоканал) чи можна попроситися на екскурсію в старі водосховища на Зеленій? То мало би бути круто!
Він цими питаннями не завідує. Вони ще діючі, колись були як водонапірна вежа для Львова.

16 На яку кількість населення розрахована каналізація Львова і яким чином взагалі цей показник розраховують? (В Празі, якщо пам'ятаєте, це 1млн.)
Нема такого числа. Але Львів по споживанню води не росте. То ж тут все ок. Затоплення міста йдуть через збільшення забудови. Те що раніше всмоктувалося в грунт тепер йде в Полтву і зубру (Арена Львів яскравий приклад )

17 Чи були випадки смертей в каналізації міста, якщо так, то яка причина?
Ні, не було.

18 Чи є у Львові каналізаційні колектори, які не використовуються або резервні водосховища на випадок ядерної війни?
Спеціально немає.

19 Видно, що каналізація від Автовокзалу зарулює наліво на Наукову, а від Левів міста і коледжу на Хуторівку (я так розумію до КНС біля сихівського моста). Хотілося би підтвердження правильності чи хибності цих думок від знаючої людини
Правильно.

20 Чи була у Водоканалі професія обходчиків каналізації,як було за Польщі?
Була. Вони ходили поверху. Він ше памятав Польського каналєжа який залазив в колектор 40 см! Такий от хлоп був!

21 чи чули Ви про якісь незвичні знахідки у колекторах Полтви?
Не чув.

22 Чи чули Ви про євреїв,які переховувалися у Полтві під час Другої світової війни?
У Львові не чув. У Золочеві під час реконструкції він бачив нари в колекторі.

23 які ще історичні події пов'язані з львівською каналізацією Вам відомі?
Колись зливали бензин в колектор на Марка Вовчка. То я бахнуло же кришка люка перелетіла будинок.

24 чи знаєте Ви про замах на М. Хрущова, який, ніби-то, готувався  у Львові і передбачав вибух у каналізації?
Не чув.

25 Яка Ваша думка про відкриття Полтви?
Дурниці. там не вистачить води.

Перевіреним людям можу надати повний запис розмови.



Тут є все про Львівську Полтву і каналізацію, з фотками.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Як би я хтів, щоби Полтва гнила
Пінистим пивом по Львову текла.
Може б вона не смерділа тоді,
Й раки у Полтві жили б, як в воді
(с)Морозов

Додам фотки злиття колектора з Клепарівської, вул. Хімічної і Полтви. Сюди стікають стоки з пивоварні Львівського пива. Деколи там чути запах дріжджів. А от запаху їхнього пива в Полтві не розрізниш :) Весь звіт тут




Замулена бокова притока коло Хімічної


Усі отвори по цій стороні колись мали грати. Пересильна тюрма однако

Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Провідав нині Полтву під кільцем Чорновола- Липинського. Давненько сюди ніхто не заглядав... А дарма. Це чудове місце для фотографування Полтви в Зливу. Бо ти в безпеці на підвищенні. Тримаєшся навіть не на скобах, а сидиш на похилому бетоні. Тобі все гарно видно, але вода не змиє. Хіба викине назовні :)

В дощ


Без дощу


В дощ. Видно сліди від ранішнього піку на який я не попав :( Висоти вказані приблизно над рівнем бортика. насправді до дна ще +1м води


Без дощу. Видно той самий бортик.


З цікавого знайшов написи на стінах з датою 1966 рік. Напевно тоді Союз розчарувався в Cтарому Польському колекторі і закрив Полтву остаточно. Сам колектор йде по суті по зовнішньому краю кільця ближче до СКА. Але потім робить незрозумілий вигин і попадає на проїжджу частину вже за кільцем. також видно шо стінку в місці інсталу колись було зруйновано пливуном і її прийшлося укріпляти двотаврами і заливати бетон по новій.

Коротка прогулянка


Той самий люк. Спуск похилий і комфортний. Скоби цілі


Йде дощ...


Ого! Та тут троха є води!


Стрімкий потік в сторону Торфяної. На стіні видно шо води було і більше!


А це то й же ракурс тільки ввечері, після дощу


На відео видно як в дощ вода доходила аж до скоби


Що ж. Води нема, можна безпечно спуститися


Вид в сторону центру міста. На стіні скоби якими я спускався


Вид в сторону Торфяної. Видно як колектор дає троха ліворуч і виходить під проїжджу частину. так ніби шось минав підземне. Пливун?


На жаль нинішня злива до стелі так і не дійшла :( А дуже б хотілося зняти все в динаміці. На жаль, поки я сюди доїду всі зливи минають. Тому дуже заохочую допомогти мені і заробити свій ящик пива. Єдине застереження: для годного відео потрібно потужнє світло, наприклад як в Sunnyman. Дякую за ліхтарик!

Йдемо глянемо шо там налипло на трубах


Все стандартно. Йду труба і високовольтний кабель. І хоч над колектором метр землі, але конче було його пропхати сюдою.


Дивлячись як по воді пропливає дволітрова пляшка з-під пива я задумався. А звідки власне у Полтві береться це все сміття? В унітах простирадла ніхто не спускає. В решітку водоприймача пляшка ніби теж не влізеться. Значить є десь відкриті люки кудою весь цей непотріб сюди і потрапляє... Може варто попрацювати в цьому напрямку і у Полтву стане чистіше?


Вересень 1966 року. То виходить ці плити заливали десь тут на місці? Подібні написи в інших місцях не зустрічалися


М-300 це марка бетону. Зазвичай такий йде на фундаменти


Бетонні сталактити коло входу


Бокові притоки зі сторони Кільця. Виглядає що давно як не діють


Звивини Львова у Полтві


Висновок простий: змиє і понесе. Навіть не надійся втриматися. Тому в дощ краще сидіти на скобах коло виходу.

Точні координати входу доступні для Своїх.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

В неділю хочеться прогулятися містом, відпочити. З часом центральні алеї набридають і ти починаєш шукати якісь дрібні вулички, маловідомі закамарки. Коли вже і це все відвідав то можна перейти на новий рівень, підземний. Пройтися тим же містом але в іншому вимірі. Але й тут є вже свої находжені місця. Цей звіт буде не про них. Ми перші за дуже багато років пройшлися старим польським колектором в сторону центру. Також ми дізналися що найбрудніша частина Полтви є на Погулянці, коло її витоків!

Ось короткий підсумок:

1)   Ділянка старого польського колектора від ринку Топпедо і до Липинського 50Б (Ніко захід) прохідна. Це десь два кілометри. Далі в сторону центру міста колектор дуже сильно замулений.

2)   На вулиці Промисловій та коло ОККО в колектор врізані жолоби під комунікації. Вони забирають до дві третіх його об'єму. Під час сильних дощів проїжджу частину вулиці Липинського може затоплювати. Хоча зливні решітки на цій ділянці в чудовому стані. Вода просто не встигатиме стікати вниз.

3)   Ці жолоби були зроблені в радянський період. Під час реконструкції дороги на вулиці Липинського можна було їх переробити. Це б відновило проектовану пропускну здатність цього колектора.

4)   Також ми пройшли проти течії всю вулицю Левицького аж до з'єднання вулиць Погулянка-Вахнянина. Востаннє ми тут були десять років тому.

5)   Це найбрудніша частина розвіданого колектора Полтви. Я ще ніколи таким брудним з мандрівки не виходив. Всі стіни колектора тут в сантиметрі білого слизу. Зі стелі звисають гірлянди бруду. З часом вони вкривають весь шолом, спину, рюкзак. На бортиках лежить сміття та екскременти в чистому вигляді, чекають наступної зливи щоб їх змило. Багато каміння, дошок. Про щурів я взагалі мовчу.

6)   В кількох місцях бортики поруйновані. В 2014 році хтось встановив оранжеву трубу яка наскрізь перетинає колектор на рівні пояса. Навіть Совєти пускали такі речі попід стелю. Цікаво як у них з дозволами на це?

7)   Після колектора на Левицького «туристична» Полтва на проспекті Свободи виглядала так, ніби її щойно поприбирали Керхером та підготували до приходу інспектора Фреймут.

Старий польський колектор


Решітка ззовні не можна було проникнути в колектор. найчастіше ставили у вязницях


Бетонний жолоб на вул. Промисловій що перегороджує колектор


Але пройти можна


А це вже жолоб коло ОККО. Тут тільки навкарачки


За жалобом в сторону центру


Перехід колектора на Левицького в яйце на Погулянці


Яйце на Погулянці. Все вкрите слизом


Колектор на Левицького в сторону центру. Теж слиз


Сподіваюся ви не залипаєте в телефон за столом? ;)


Врізка пластикової труби з кабелем в колектор. 2014 рік


Вихід з колектора на левицького в основне русло Полтви


Ліворуч йде фасад оперного. Ні тобі дубових паль, ні виходу в оркестрову яму.


Все почалося з цього репортажу. Він підняв багато питань, наприклад який стан колектора на Липинського в сторону центру? Ми(Brigadir, Gandza, Golem, Sunnyman, Stinger і просто Саня з бородою) вирішили це перевірити. Домовилися зібратися на 10 ранку коло ринку Торпедо, щоб побільше встигнути за день. Але самі знаєте, у Львові як не хресна хода то марафон. Тому купа доріг було перекрито, всі ми троха спізнилися.

Запаркувалися практично коло самого люка на території ринку. Люк знаходиться в кущах за парканом, нас не видно. Це міг бути ідеальний залаз якби навколо не було так нагаджено. Чесно, нам всім хотілося пошвидше спуститися в Полтву щоб цього всього не бачить та не нюхати.

Тільки совєти могли будувати колектор меншого діаметру нижче по течії ніж був до цього вище. Цих чотириста метрів до старого польського колектора нам прийшлося йти напівзігнутими у повній концентрації. Головне пошвидше пройти цю ділянку. Але пошвидше не дуже получалося. Місцями траплялися намули і вода майже переливалася через край бахіл.

Карячимся в радянському колекторі




Це перехід польського колектора (більший) в радянський (менший)






Води тут небагато. Але через сміття виникають "заплави". Бахіл якраз вистачає.


Далі стеля колектора піднялася як і наш настрій. З рівними спинами ми пошурували проти течії. Скоро минули люк коло готелю Вольтер в який я недавно спускав журналістів. За ним ще кількасот метрів до повороту вулиці Липинського і квадратний колектор переходить у яйце. Висота яйця навіть вища за стелю колектора, десь поза два метри.









Задзеркалля Полтви


перехід квадратного колектора в яйце




Обабіч колектора у великій кількості присутні австрійські керамічні зливи з клеймом Reiss. Це дозволяє певним чином датувати колектор. Також на цій ділянці ми виявили цікавий артефакт. Це була решітка яка закривала бічний злив. Схожі решітки ставилися на ділянці колектора по вул. Чорновола, де була пересильна тюрма. На жаль до сьогоднішніх днів дожила лише ця решітка. Основне її призначення було щоб в'язні не втікали у колектор.

Сюда що вапно з будівництва зливали?


Яйце далі в сторону центру


Для цього є смітники!


Тут колектор розбирали шоб щось пустити зверху. Але зробили все культурно.


Клеймо Reiss




Підходимо до вулиці Промислова


Тут є сміття, знову заплава




Автентична решітка що перекривала вихід в колектор


Видно отвори на стелі куди вона кріпилася


От і вулиця Промислова. Про це ми знаємо приставивши телефон до люка і послухавши ритм GPS міста. Наш колектор йде далі прямо по вулиці Липинського в сторону центру. Але його перпендикулярно перетинає дебелий бетонний жолоб. По жолобу, напевно, йдуть комунікації. Очевидно що так совєтам було простіше зробити, ніж кидати все під землею. Тут жолоб перекриває добрячу половину колектора. Далі буде ше гірше... Це створюватиме перешкоди дощовій воді під час злив і вона стоятиме на проїжджій частині. Цей жолоб зроблений з іншого бетону і значно пізніше основного колектора. Та й поляки би собі так не дозволили будувати.

Бетонний жолоб посередині колектора


Але протиснутися можна


Також в цьому місці після жолоба вливається менший колектор з вулиці Промислової. Це звичайна кругла труба. Поруч є два люки назовні.

Притока з вулиці Промислова


Крупним планом


Поруч є старий забутований колектор




Цю ділянку ми всі подолали сухі. Зазору між жолобом і водою якраз якраз вистачає щоб втиснутися у нього та не намочитися. Тут вже дно було порядно замулене. Далі проти течії намулу почало ставати все більше і більше. Форма колектора не змінилася, те ж яйце, але стеля поступово ставала все нижча та нижча. Тобто «земля» під ногами поступово піднімалася. Аж поки коло заправки ОККО колектор не перерізав ще один жолоб. На цей раз пробратися під ним можна було лише навкарачках. Що я і зробив.

Колектор на ділянці від вул.Промислової до ОККО


Видно що рівень води поступово піднімається


Решітка назовні


ще один жолоб. Довший і нижчий




Пройшовши ще кількасот метрів я по рації передав що вертаюся. Мулу ставало дедалі більше, спина так низько вже не згиналася. Для мене стало очевидним що кількість мулу буде тут тільки накопичуватися. І далеко я так не дійду. То ж висновок простий: колектор забитий мулом і перекритий жолобами. В цьому місці його пропускна здатність не більше 30 відсотків від номінальної.

За жолобом


Зараз я стою напівзігнутим так ніби мене пасуть чопи


Ще одна решітка і точка привязки до ЖПС




Кінцева точка куди я дійшов. Десь район державної служби охорони


Вертаюся назад. Там мене чекають


Ходьба по Одеськи


По дорозі назад ми знайшли смітник викинутий кимось в колектор. Зробити це можна було лише через люк. Куди дивиться поліція? Карячитися аж до Торпедо не дуже хотілося. То ж Бригадир запропонував відкрити один симпатичний люк. Майже з останніх сил я все таки переборов стару заіржавівшу завісу та перекинув кришку на траву. Люків на такій підвісці я ще не зустрічав.



Звідси дуже смердить хімією


Назад завжди швидше йдеться. Течія помагає.


А ось вже і вузький колектор


Знахідка! В нього ж можна Полтводендрони посадити!


Годинне відео Саннімена як ми верталися назад.


Як би ти не любив Полтву, а вилазити назовні завжди приємно. З посмішкою ми розсілися по центру клумби на кільці коло Епіцентру. Поскидали з себе хімзахист, пороздівалися, сушимся та засмагаємо. Заодно і спорядження підсихає. Машини навколо пхаються з усіх сторін, на нас навіть патруль не звертає уваги. Завжди хотів вилізти посеред клумби на якомусь кільці. 😊







Але це ще не кінець розповіді. Не втамувавши свою жагу до пригод ми з Бригадиром піджерли пиріжків на Словацького та ломанулися досліджувати інший малоходжений колектор по вулиці Левицького. Запаркувавши машину коло адміністрації ми відкинули з землі неважку металеву пластину та, як колись, по сходинках сховалися від людей. Тут собі спокійно переоділися та пішли проти течії в сторону Погулянки.

Вид від адміністрації в сторону Погулянки


Наші сходи


Як я вже писав, в цьому колекторі дуже брудно та неприємно. Зато води небагато і можна йти прямо по руслу. Минаємо зелений люк до Російського консульства, потім є розгалуження. Ліворуч вливається вода з вулиці Мечнікова. Там йде каскад водопадиків щоб скинути висоту. Діаметр яйця малий, але ходибельний.

Стеля колектора


Важко було зробити культурний стік у воду?


Ця притока давно вже не працює


Так ніби запхав камеру в раковину громадської вбиральні


Висюльки зі стелі


Крокодиляча голова


Що вище по течії то більше бруду. напевно тому що менше води яка б це все змила


Вихід до Російського консульства ;)


Тому і не можна їсти та втикати в телефон :) Насправді це фото показує що туалетний папір непогано розчиняється в каналізації. Якщо, звісно, зливати за собою.


Притока з Мечнікова


Красиве яйце!


Йдемо глянемо шо там в яйці


Далі йде менше яйце і каскад Полтвопадів


Йдемо прямо в сторону Погулянки. Невдовзі широкий колектор закінчується і перед нами просто яйце. Йти ним можна, не зносить. Потрібно руками триматися за стінки. А вони липкі та слизькі, хоч у фільмі жахів показуй. Ще через кілька метрів на голову я яйці ллється полтвопад. Пройти таку ділянку можна тільки в повному ОЗК. То ж я йду далі, а Бригадир залишається «охороняти» вхід. Після водопаду в колекторі з'являється невеличка кімната і скоби нагору до люка. Вдалині просвічується злиття двох менших колекторів з вулиць Погулянка та Вахнянина.

А ось і Погулянка


Відчуття ніби ти в шахті і ці каменюки це порода що впала зверху


Таке от шось незрозуміле біле вкриває всі бортики і плаває у воді


Яйце в сторону Погулянки


За Полтвопадом. Є вихід назовні чи спуск всередину. Залежно з якої сторони дивитися.


В кінці видно злиття яєць з Погулянки і Вахнянина


Ми доволі глибоко зараз під землею


Вертаюся назад тримаючись за ці липкі стінки


Без хороших рукавиць сюди зась!


Ось і вихід


Колись піднімалося питання «скільки джерельної води дає притока з Погулянки?». Відповідь: «Я не знаю скільки тут джерельної, але навіть з каналізацією води тут мало». Ми вертаємося назад. Практично одразу нижче входу колектор стає вищим. Можна йти по бортику не згинаючись. Тут також брудно, але вже не настільки. Зато трапляються розсипи чорного металобрухту у відносно великих кількостях. Таке враження що хтось регулярно його скидав сюди зверху. Ми, наприклад, на бортику знайшли сокиру та грубий кусок мідного кабеля. Це ще раз доводить що ніхто тут довго не був.

Востаннє я тут ходив в 2009 році з Fenriz i Zelia. З того часу нічого в кращу сторону не змінилося. Навпаки, решітки дощоприймачів часто забиті, свіжого повітря через них попадає мало. В одному місці колектор навскосяк перетинає оранжева труба. Напевно комусь треба було кинути кабель з одної сторони вулиці на іншу. От він і продовбав отвір в бетонних стінах колектора. Якщо так триватиме і далі, то в перспективі тут не буде як пройти, стільки труба та кабелів стирчатиме! Я не говорю вже про витік води та фекалій в навколишній грунт через ці отвори.

Закамянілий кусок дерева. Як він сюди потрапив?


Зруйнований бортик на Левицького


Ще одне руйнування і купа заліза


Чийсь гаманець. Пустий :(


Вулиця Левицького в сторону Центру


Обросла труба під стелею


Хтось врізав сюди кабель


2014 рік


Бокова притока чистої води десь в районі шостої школи


Тут вже колектор затоплює під сам верх і тому бруду менше


Агов металісти, чим ви там нагорі займаєтеся?


Знайшли сокиру


І кусок кабеля




Починаються повороти. Підходимо до центру міста


В основне русло Полтви ми прийшли як до себе додому. Вибратися з колектора можна по вузькому, сантиметрів 10 підводному гребеню. Це все що залишилося від бортика після минулорічних злив. Про руйнування ми неодноразово писали, за рік так ніхто не поремонтував. З гребеня можна впасти і опинишся вище пояса у воді (були прецеденти). Якщо яму не залатати то з часом вона тільки збільшуватиметься.

Злиття з центральним колектором коло памятника Грушевському


"Шагать по водє со мной"


Тут колись був такий же бортик як і на Мечнікова. Змило


Бригадир висунув цікаве питання: коли закривали Полтву, що було з мостиками? Роботи тривали не один місяць, люди якось мусіли ходити з берега на берег. Можливо в колекторі залишилися частини цих старих містків. Як мінімум для чогось же існують ці три щілини на місці клумби на Маріїнській площі....

Австрійська ложечка. Лежала в боковій притоці в центрі


Проспект свободи. Тут також бортик добряче підмило і скоро зруйнує. Чи не скоро...


Щілини над клумбою на Маріїнській площі. 3 штуки. Можливо тут був деревяний місток?




Вид на Полтву з-під Фонтану в сторону Оперного театру


Щоб менше вертатися до машини ми вирішили вилізти коло театру Марії Зеньковецької. Я надів фірмову жилетку «Дослідники Львова» і поліз першим. Не встиг я відкрити люк як почув «Оооо, дивися! Дігери з Полтви вилазять». Молода компанія подивилася на нас як на живу ілюстрацію новин з фейсбука, але обніматися не пішли. Ну дуже вже брудні ми були.

От для чого в Полтві потрібен шолом!


Ну а далі вже традиційне вмивання у фонтані та повернення назад тією ж дорогою, тільки по поверхні. Була вже 19 година, нині відвідали дві нові ділянки Полтви. Брудні, смердючі та страшенно задоволені ми ніяк не могли розійтися. Ще зо дві години просто сиділи в машині і ділилися враженнями.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Вчора відбулася лекція на тему "Полтва: по ту сторону бруківки" у Львівській освітній академії.

Зареєструвалося 147 людей після чого реєстрацію закрили бо всі не влізуться. Був повний зал. Виступали ми з Святодієм. Я розказував як я люблю Полтву. А Свят як там смердить, брудно і що більше одного разу туди немає чого йти. Публіка нас зустріла дуже привітно. Було багато запитань по темі. Лекція тривала поза 2 години.

Дякую дуже всім з наших хто прийшов мене підтримати. Це як вболівальники на футболі, помагають команді грати. :) ну і кілька світлин. Може Свят докине ще троха.












Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

-   А ви там в протигазах ходите?
-   Ні
-   Але ж там смердить!!!
-   Ні
-   Ну ще небезпечні гази можуть бути?!
-   Ні

Оце такий діалог я маю щоразу коли виходить чергова стаття про Полтву. Старі знайомі вже всі ці відповіді чули і таких питань не задають. А от нові...

Та все ж самому було цікаво що там із загазованістю в Полтві. В цьому дописі мова піде лише про великі прохідні ділянки, туристичну частину Полтви. Ситуація в інших частинах колектора, де є стояча вода і погана вентиляція, може бути значно драматичнішою. Тому з міркувань безпеки краще в Полтву взагалі не ходити.

Вхід у Полтву


Покази газоаналізатора нагорі


Виміри зроблені коло цього місця


Ми взяли з собою газоаналізатор і спустилися під землю в районі ТЦ Форум. Потім пройшлися до славетного містка позаду Оперного театру. Далі перейшли на лівий берег і по колектору на Куліша допленталися аж до вулиці Дорошенка. Потім вернулися назад і по вул. Городоцькій піднялися аж до вулиці Головацького. Всюди рівень кисню був в нормі, рівень сірководню та СО лише чу-чуть відрізнявся від нуля. Причина проста. Усі стояки мають вентиляцію, інакше вода не буде текти. Коли ти зливаєш воду то вона тягне з собою добрячий шмат повітря. Аналогічно коли Полтва тече тунелем то вона засмоктує свіже повітря через решітки дощоприймачів.

На містку, злиття Полтви і Городоцької


Все в нормі!


Одяг діггера коли не знаєш що на тебе чекає. Насправді ми так не ходимо. А рукавиці я зняв щоб люди мали що в коментарях писати 😊


В певних місцях, наприклад на вулиці Гнатюка, рівень газів був завищений, але далекий від смертельного. Достатньо було відійти кілька метрів в сторону від цього місця і все верталося до норми. Там напевно притока якась нечиста. Тобто якщо в такому місці зупинитися і стояти істуканом то можна й справді отруїтися. Але якщо ти рухаєшся, як ми це зазвичай робимо, то все буде ок. Та й якось природньо виходить що відпочиваємо у високих місцях коло решіток, де точно є чим дихати.

Притока на Гнатюка. Тут було троха загазовано


Лишайся тут і лякай туристів


З газоаналізатором психологічно значно комфортніше. Коли ти йдеш по коліна в гамні, на ходу відшкрябуєш з хімзи прилипші прокладки, відбиваєшся палицею від всюдисущих лимончиків, стіни навколо вкриті синюватим грибком що світиться -то потрохи підсвідомо починаєш втрачати свідомість. Але кинув оком на газоаналізатор – а він тобі каже що «ніфіга ніфіга, рано ще помирати". 😊

Написано ж всюди що «засоби особистої гігієни викидати в смітник!»


Перевірити газоаналізатор чи він не залип відносно просто. Хукнув на нього і рівень кисню впав. Запхав під гермокуртку і рівень СО чомусь виріс. Чому не знаю, але ефект повторябельний. Тож знаючи що він працює йдеш собі далі в безпеці.

Знімаю протигаз, він тут не потрібний


Полтвяний бог. Протигаз можна сміло лишати в Полтві. Цікаво скільки він тут протримається поки не змиє вода.





Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Розклав все по поличках чому затоплює Львів і як там справи під землею
Дігери всіх країн єднайтеся!

lvivsky_digger

на залазі біля Форуму повісили замок(((
urban explorer

Golem

Хочете побачити Полтву на власні очі? 😉 Тоді поширте цей допис! Вчора розпочалася реконструкція фонтану коло Оперного театру. Саме зараз в нас є нагода домогтися облаштування тут безпечного входу в Полтву!



Під одним з люків коло фонтану є широкі сходи в Полтву. Ними навіть можуть розминутися дві людини. Сходи ведуть до бетонного узбережжя річки.



Давайте замість люку зробимо культурний портал з дверима, а на узбережжі Полтви встановимо поручні! Тоді кожен бажаючий зможе безпечно попасти в Полтву та побачити львівську легенду на власні очі. Зможе побувати у справжніх львівських підземеллях на сфоткатися на фоні стометрівки та Оперного театру знизу.



Поручні потрібні щоб ніхто випадково не впав у воду. А також не вирішив самостійно продовжити екскурсію Полтвою. Також потрібно буде встановити додаткове освітлення для гарних селфі-фотографій.



Питання 1: А якщо дощ і підніметься вода?
Відповідь: Нічого страшного. Вода піднімається поступово і люди спокійно вийдуть нагору.

Питання 2: Небезпечні гази?
Відповідь: Їх там немає. Полтва в центрі міста чудово вентилюється. Для ще більшої безпеки можна вище по течії встановити газоаналізатор. У випадку небезпеки він завчасно вмикатиме аварійну сигналізацію і люди зможуть спокійно вийти.

Питання 3: А там смердить?
Відповідь: у Полтві не смердить. Для особливо чутливих носиків можна видавати марлеві повязки змочені парфумами (або віскі 😊 ).

Вид на сходи від Оперного театру


Портал в Полтву повинен закриватися на ключ. Інакше там поселяться безхатьки. Людина, що слідкуватиме за порталом, також чиститиме поручні та сходи від бруду після сильних злив.

Сходи ліворуч. Вид на Оперний театр і прожектор


Цей проект можна зреалізувати за 2-3 дні. Металеві двері, поручні та освітлення коштують відносно недорого. Тож чому б владі це не зробити?! Багато тільки чули про Полтву і ніколи її на власні очі не бачили.

ПС: ще більш безпечний варіант це повністю засклити набережну. Але тоді не буде того відчуття підземелля.

Під цим люком сходив Полтву. Мені не страшно його палити на весь інтернет. Люк важкий як холєра ще й моцно приріс до обойми. Мені шкода тих робочих які змушені будуть його відкривати
Дігери всіх країн єднайтеся!

maxiWELL

Тоді нелегальним вилазкам у Полтву буде гаплик. Понаставлять дачла і перегородять.
Але задумка цікава.
Срака байрака!

Golem

Цитата: maxiWELL від 10.12.2019 08:51:40
Тоді нелегальним вилазкам у Полтву буде гаплик. Понаставлять дачла і перегородять.

Обгрунтуй будь-ласка свою думку. Де їх будуть ставити і як перегороджувати. А також як потім виловлювати дігерів? Через цей вхід ітак ніхто не ходив. Його тільки екскаватором можна відкрити.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

У фб запостили гарний варіант вхідного люку:


Bottlehunter

Це в Лодзі такі люки є. Для них треба спеціальний ключ, щоб відкрити.
На жаль, не бачив такого вживу.
Най жиє Гуцулія!

ЗеленаМиша

Боюся, ідея геть нереалізабельна, хоча і дуже крута((.
Голем, як і подобає айтішнику, мислить категоріями приватного підприємництва: є крута ідея, можна для фану і, може, для заробітку, її втілити. Як працівник державної установи, мушу опустити мрійників на грішну землю: для того, аби була "Людина, що слідкуватиме за порталом", потрібно, щоб на цю людину виділили цілком конкретну ставку із зарплатою не менше 4173 грн на місяць та повним соцпакетом. І то за ці копійки ніхто нормальний не погодиться знімати з арматури використані прокладки і гандони. Звісно, може бути, що цю ідею візьметься реалізовувати якийсь умовний "Фест", але то вельми сумнівно, оскільки подібні екскурсії точно не можна вважати геть безпечними: слизька підлога, підвищений вміст бактерій та грибків у повітрі... Я, звісно, знаю, що досі нікому нічого не було, але то, мабуть, не від того, що у Полтві безпечно, як в коридорах Ратуші, а тому, що ми тверезо оцінювали ризики і послідовно їх уникали. Маю багато одногрупників-екскурсоводів, і з їхнього досвіду випливає, що середньостатистичний турист - це, загалом, тупувате существо, яке плутає Порохову вежу з пороховою бочкою, вважає католицизм та християнство різними релігіями і прагне якомога швидше осісти в реберні під Арсеналом. Тому цілком може бути, що хтось послизнеться на рівному місці або  комусь в око впаде якась какуля зі стелі, він схопить запалення ока, осліпне... Всякі невдахи бувають. Потім на відповідальних за це навалять стільки лайна, що й Полтва не змиє.
Орім всього вище сказаного, мушу підкреслити, що вірус гепатиту С спроможний жити поза межами організму людини від 3 до 12 днів. Передається ця недуга  через рідини організму: кров, сперму, слиз. Хтось задумувався над тим, скільки в коханій Полтві розчинено таких потенційно заразних "рідин організму", які покинули його менш, ніж 3 дні до цього? Хто візьме на себе відповідальність за нерозумних людей, які спробують на смак воду із річки, оближуть стіни чи вчудять ще щось неадекватне? Львівська Варта трісне від в'їдливих коментарів!
Зрештою, балансоутримувачем колектора  Полтви є Львівводоканал, який віднедавна досить прохолодно відноситься до Голема і його ініціатив. Тож цілком може бути, що ця, безумовно, цікава ідея буде загальмована, в першу чергу, саме з їх ініціативи.

59 Гості, 0 Користувачів