Полтва

Автор explorer, 18.01.2007 14:13:19

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

atlas1975

Ех, - файно було б побачити на BBC чи Discavery комп'ютерну реставрацію тої природи у Львові (радше на місці Львова) та довкола, поки люди не з.ли чи видозмінили це все...
Файно шо такі люди як Боплан та інші, залашили детальні описи того, що вже нема, - а так славилося в Україні...
Опис природи Дніпра в 15-16 століттях від Дмитра Яворницького, - тільки зітхати доводиться...
Ось і уявляю наші околиці: довколо букові ліси, численні річки, незчисленні потічки та джерела які їх живлять; десятки озер та озерець, болотисті долини річок; повно риби та раків. Малочисельні дулібські та білохорватські (тобто це все українські) поселення та житла: де файні зруби, а де просто землянки; в лісах промишляли бортники, - мед збирали, а жінки та чоловіки знахарі - цілющі трави. Ліси повнились звіриною від якої напевне заяць та й і залишився, а тури, ведмеді, олені, рисі та вовки теперка вже канули в Лету.
А весною наша Полтва розливалася, затоплюючи чимало, набиралася води наче легені повітря, і несла цікавських слов'ян на їх човнах в околиці малодоступні літом чи зимою. Річкові порти чи причали були не рідкістю, про що свідчать археологічні знахідки біля відомого курорту на Тернопіллі; якщо раніш густі, часто непрохідні ліси, не давали змогу на комунікацію, то річки були природніми артеріями... Всі, хто є корінними галичанами чи волинянами (у народі  - волиняки, але зара' - це радше трохи образливо звучить, можливо варіант вимови польського походження...) відчуває особливе почуття коли опиняється у лісі, неначе у рідній домівці, зовсім не відчуваючи страху перед ним, а навпаки, ліс нас неначе обнімає, навіть ті клаптики, що залишилися нам від наших пращурів...
А Полтва, а Полтва ... їй не пощастило: Дніпро хоч і обмілів, та ще око тішить, а ось Полтва ...

Golem

Так, в Полтві є багато сталактитів і сталагмітів(ті шо ростуть знизу вверх). Але хочу тебе розчарувати - всі вони гарні в обєкті і нічим особливим не відрізняються на поверхні :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

ZED

Ще з дитинства хотів вилізти у широку Полтву під Оперним, особливо після нещодавнього екскурсу у колектор Стефаника-Городоцька. Довго готувався (і морально також), взяв фотік, домовився за штатив, прикупив гумки, ліхтар, etc і от нарешті моя мрія почала збуватися!

Збори призначили на 18:00 у понеділок 21\09 біля Оперного. Прийшли я, Stinger, Dexter та його друг Віктор. До цього домовлялися залізти з вулиці Скельної, але зустрівшись передумали і пішли під міст на Чорновола. Діставшись до місця побачили що люк закритий на засув і "для міцності" забитий двома болтами. Поки ми чухали потилиці, Dexter пішов домовлятися з тамтешніми санітарами. Повернувся і каже що, мол, все гуд, дозвіл є. Засув люка довелося вибивати підручними інструментами, себто цеглиною і одним з болтів. Помучившись хвилин з п'ять, шлях був вільний.

Нас одразу зустрів приємний плескіт підземного потоку і зовсім символічний аромат колектора. Ми швиденько заінсталилися, покурили "на дорожку" і почапали проти течії в напрямку Оперного. Dexter, вже мав чималий досвід у Полтві, тому пішов першим і дорогою розповідав нам легенди та показував "історичні цінності" Полтви, за що йому величезний респект! Вирішили пройтися вперед доки зможемо, а дорогою назад все зазнімати. Ми постояли біля водоспаду, далі швидкими темпами пройшлися до Оперного, стометрівки, Шевченка, старої частини колектора, де йшли майже на колінах і дійшли аж до розгалуження де йде притока з Погулянки. Загалом, дорога видалася простою і цікавою, за виключенням кількох ділянок де на хідник виливався чималий потік нечистот з труб та де довелося перестрибувати 1,5-метрові притоки. Через 2 години повернулися до входу і вже було збиралися виходити, але люк відкрити ми не змогли. Ті нехороші санітари, які обіцяли нам безпроблемний прохід, завалили кришку люка величезною колодою та ще й закидали цеглою. На щастя був зв'язок і Stinger додзвонився до Зелі, а той до Inkognito. Велика їм вдячність за оперативність підчас визволення! Через 20 хв. після дзвінка всі ми вже були на поверхні.

Головною метою вилазки, окрім маси позитивних емоцій, було зробити побільше гарних кадрів. От що вийшло:

Golem

Ті притоки які ви перескакували ведуть в сторону Центру - Личаківської. Досить гарно ними бродити, особливо після 3 ночі, коли майже нема води. А чого не йшли за течією? Там теж цікаво. Особливо лівим берегом, є кілька мальовничих люків.

Цікаво, що ж таке погане зїв рататуй, же так скрутиусі від розладу шлунку?
Дігери всіх країн єднайтеся!

ZED

Часу було замало, Dexter мав кудись бігти після вилазки. Та й самим у незнайоме місце... Тим паче я один був у хоч якомусь водонепроникному взутті. Я думаю ще колись встигнемо туди злазити.
Доречі, той рататуй здох у далекому закутку якогось засипаного відгалуженя, що туди тілько я забрався. Насип там з піску, явно рукотворний, мож за ним щось є?

Golem

Навряд. Вся Полтва педантично замурована. Так шо не пролізеш. Пісок намитий водою. Подібне відгалуження є під Площею Петрушевича. Теж кілька метрів тунелю, і цегляна стіна.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Nick_c3

вот і я нарешті побував в полтві) Фенріз провів нас з Марічкою від білої скелі спочатку до притоки зі Стуса, потім в іншу сторону аж до водоспаду за оперним і назад. Коли починали іти до оперного, то рівень води трохи піднявся, це трохи насторожило, але пішли далі і десь до проспекту Шевченка ішли по затопленому, сантиметрів на 5, тротуарчику - видно народ вдома массово поліз купатися)) але потім рівень впав і решту часу просто ненапряжно прогулялися туда і назад)) Саме кльове - це наскільки високий і просторий тонель під проспектом Свободи, після тих низеньких біля скелі там взагалі шикарно було))

Фоткати звичайно там не дуже зручно, краще ходити з чимось попростіше, бо цифродзеркалка там себе не дуже почувала))

http://picasaweb.google.com.ua/nickolay.kravtsov/Poltva?feat=directlink


Golem

Йо! Тема про сплав Полтвою - далеко не нова. І нічого тут складного нема в принципі, гірська річка з порогами набагато складніша. І канату не треба. Просто випливеш на очисних і всьо. Питання інше: хвилі, бризки, човен весь в гамні. Шо з ним потім робити?

ну і до теми. Спускатися краще на екомаранах конструкції Бориса Гори, які складаються з пустих пляшок під оболочкою. Такий сплавзасіб зовсім не боїться проколів. Шо досить важливо.
Дігери всіх країн єднайтеся!

interit3

Без прив'язі ризиковано, а раптом є місця де вода сягає самого склепіння тунелю?

inkognito

  старожили кажуть же так буває іно за несприятливих гідрометеорологічних обставин  :D
Resistance is futile

Golem

Цитата: interit3 від 16.12.2009 22:44:23
Без прив'язі ризиковано, а раптом є місця де вода сягає самого склепіння тунелю?

Можу з впевненістю сказати шо за відсутності дощів, таяння снігу і промислових аварій всюди над головою є мінімув півтора метри стелі. А місцями і всіх 5 метрів.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Stinger

перепрошую в нашої адміністраціі, але де поділись з форума старі фотки та схеми полтви? ось наприклад як ось ця, котра зберіглась в мене на компі розом зі сторінкою ще початку минулого року. З теми про лощіну попрападало теж багато фоток, особливо генератора. ???

Golem

Ці фото ше колись були викладені Яремою на Бескиді. Звідти ти їх і скачав. В анс на форумі не перевикладалися. Але дійсно мають цінність тому ось пеерпощую його:

"
Накачавши старих польських і австрійських карт львіва намалював більш-менш достовірно місце де протікала Полтва. Взагалі-то в своїх витоках Полтва ще існує на поверхні. Так, наприклад тиждень назад лазячи по вранішньому недільному Львову дослідив русло невеличкого потічка, який на картах нігде не був намальований. Він витікає з місця продовження вулиці Яроми (бічна від Лазаренка). Русло древнє і автентичне, але закидане сміттям. Його перетинає колія в 2-х місцях. Попри яр потічка іноді такі дикі місця трапляються що сидячи там ніколи би не міг подумати що знаходишся в Львові. Потік зливається з тим що спливає вниз від кінотеатру на В.Великого, і десь в дуже моцних заростях кропиви і ожини тікає під землю в колектор. Побачити то не видів бо дуже вже зарослі були страшні, але чути -- чув. Зразу ж він перетікає поряд, або під залізничним переходом в насипі колії і на другому боці було знайдено 3 колодязя, які закриті бетонною кришкою, але де були дірки і було чути звідти течію потоку. Ось так річки потрапляють під землю.
"

ут -- потік Сорока і Вулька, які течуть по Сахарова, Кн.Ольги і Вітовського. Кружочки -- то місця де річка розливалася ставами.
http://picasaweb.google.com/KryvenJarema/NRpauB#5247072997506597074
Це Снопківський потік, в який впадає внизу потічок із Стрийського парку. Річка тут текла або між Снопківською і Свенцицького (якраз там найнижчий рівень ґрунту, або між Снопківською і Кубійовича (довга зелена алея між будинками, що заставляє задуматися)
http://picasaweb.google.com/KryvenJarema/NRpauB#5247072995603622594

Центральна частина міста де зливаються всі потоки в одну купу і утворюється власне Полтва.
http://picasaweb.google.com/KryvenJarema/NRpauB#5247072994122713778

Ну а це -- усе місто разом з річкою (роздуми на тему як би воно було, як би було по інакшому ніж є зараз...  )
http://picasaweb.google.com/KryvenJarema/NRpauB#5247072994154608914
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Був нині в Полтві. Водив "туристів". Сухо, нормально. З цікавого:

Закинув шнурок в люк біля самого входу в Оперний. Шнурок дістає води. Відповідно дуже хороша привязка до поверхності для майбутніх вилазок. А також індикатор рівня води. Прохання не показувати його "туристам" як місцем інсталу Golem-а. :) Залазили і вилазили біля памятника Шевченку, обійшлося без інцидентів.

Висновки:
- Оперний починається зразу за другим виходом назовні з люком, після першого повороту течії направо;
- 20 метрів далі з правого берегу є злив Зеньковецької, оранжеві труби. + 2 люки назовні. Це рівно посередині оперного театру але через дорогу. Люки на автопідйомі до парковки, відкривали - хороший спуск з драбиною.
- То шо ми вважали фундаментом опери - просто якісь стіни, значно далі.

Також я згубив свою палицю. Скотиласі вниз коли передівавсі. Певно відслужила своє і пішла на спочинок. Вічна їй память, амінь :(
Дігери всіх країн єднайтеся!

ДЖЭКСОН

Декілька років мріяв потрапити в Полтву і ось нарешті моя невеличка мрія виповнилась.
Ваш колектор дуже сподобався, але все ж засмутив постійний пар, через який неможливо було зняти нормальні фото. До речі, я вперше в житті побачив велику кількість пацюків в колекторі)
Виникла ідея наступного разу приїхати за байдаркою, попробувати сплавитись. Хтось намагався зробити це раніше?

Декілька фоток.

.

.

.

.

.

Golem

МОлодці. Пара так, це проблема. Але якось народ робить фотки, довга витримка, відповідний час доби...

Про байдарки всі говорять, але є проблеми:
- як її туда спустити?
- Зупинитися реально аж на очисних
- А Якшо перевернешся?
- Скільки часу вона потім штинятиме :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

:-)

Цитата: Golem від 08.03.2010 13:37:15
МОлодці. Пара так, це проблема. Але якось народ робить фотки, довга витримка, відповідний час доби...

Про байдарки всі говорять, але є проблеми:
- як її туда спустити?
- Зупинитися реально аж на очисних
- А Якшо перевернешся?
- Скільки часу вона потім штинятиме :)
Може краще камеру від колеса? Якщо змайструвати якісь підстилку, щоб зад не мок, то цілком навіть зручний спосіб пересування потоком. Керувати за допомогою тих же весел.
- спустити не проблема,
- за правильного використання не перевернеться,
- викинути не шкода, або в клульок і хай десь в підвалі валяється до наступної атракції.
Декольтем своїм мене манила.

ДЖЭКСОН

В мене просто вже є невеличкий опит сплаву на горноводних байдарках в тому числі в колекторі. Спустити це не проблема. Інстали у вас досить великі, а ще її можно надути під землею.
Мене більш цікавить дно. Хоча б сантиметрів 80 від води до дна є?

Golem

Вдень може бути але не у всіх місцях. Там де водопад точно нема, але там зїдеш і без байдарки. Назагал я міряв глибину лижною палицею - рідко де в центрі було більше як з півметра. А от поріг троха далі по течії прийдеться якось долати, думаю там прийдеться переносити байдарку вручну. Недолік надувних байдарок - можуть пробитися. Ну і стабільність. Катамарани 2 або 4 з пустими пластиковими бутилками в тому плані значно надійніші, і менше вимагають глибини.

Але все можливо, головне хотіти.

Кинь лінк на якісь фотки зі свого сплаву, цікаво подивитися.
Дігери всіх країн єднайтеся!

ДЖЭКСОН

Дуже дякую. Глибина дійсно мала, але я ще буду думати. Мені просто здалося, що метр десь є.
Фоток сплаву нема, тому що не ризикнули брати с собой фотоапарати на цей захід, щоб не втопити їх.

116 Гості, 0 Користувачів