Полтва

Автор explorer, 18.01.2007 14:13:19

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 4 Гості дивляться цю тему.

Ніка Веро

12.06.2010, в суботу ходили з експлорерами в Полтву. Поки основна група знімала відео про сплав по Полтві, ми зі Стінгером пішли до оперного, щоб подивитись на камеру. Пройшли затоплену ділянку та злиття з Пасікою, та вийшли в широкий тонель, яким попрямували до оперного. Часу було небагато, тому швидко дійшовши перефоткали все та й повернулися тією ж дорогою назад.
Фото далі:


Golem

Вийшов короткометражний фільм про Полтву польського режисера Каміли за сприяння музею ідей і нашого форуму. Скачати його можна тут або подивитися онлайн тут. Другий варіант кращий в кого будуть проблеми з кодеками.

Тепер мої враження: фільм дуже сподобався. Класна операторська робота, сподобалася з голосами людей записаними біля Оперного, перехід від землі під землю. Звичайно, це не документальна стрічка про річку як таку, а мистецька робота що спонукає задуматися. З технічної частини мені важко бути обєктивним, адже підземну зйомку бачив вживу або перед кадром з ліхтариком, або за оператором шось підсвічував, чи робив бризки хімзою. Момент з променем світла що танцює вигялдав не так ефектно як вживу :( Але нічо, стимул лазити в Полтву. Момент зі сплавом човном дуже гарно ліг під текст, що потрібно у Львові мати відкриту річку або її ділянку. Це в принципі єдине місце в фільмі де когось під землею видно :) Назагал щоб там знімати навіть з потужним освітленням потрібно мати якусь спеціальну чутливу камеру, то однозначно. Ну і Полтва як обєкт для документального фільму про львів ще чекає на свій час.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

На ЗахідНет вийшла стаття про Полтву Фото як завжди зпіхвені. Вже їм написау

UPD: Через кілька днів виправили. Приємно. Дякую! За два з половиною роки Полтва з маловідомої річки під бруківкою перетворилася на цікавий, гарно вивчений та описаний обєкт. Зараз про неї знають, нею цікавляться, за неї переживають. Приємно .
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

"
Підземний Львів дослідять
   
   Щоб знати, що у нас під ногами. Підземний Львів дослідять. За гроші Європейського Союзу.  По їх завершенню планують розробити спеціальний маршрут підземеллями Львова...  Коли невідомі  цікавинки із глибин стануть доступними.
   Музей аптека, підвал церкви Преображення Господнього, що на Краківській  та галерея Равлик.  Приблизно так сьогодні  виглядає  екскурсія підземним Львовом, - розповідає історик та екскурсовод Ігор Лильо.  Це лише маленька частина  того, чим наше місто може пишатися. Наприклад, у центрі під землею є ... справжній трактор. Колись він виконував роль котельні. Нині цілком міг би прислужитися за туристичну атракцію: «У Львові існує дуже цікаве середовище дігерів. На сьогодні чітко зрозуміле, що від пам'ятника Шевченку до Грушевського  є абсолютно прохідний маршрут. Думаю, це стала б абсолютно бомбова пропозиція у Львові».
Не так давно підземним Львом зацікавився британський телеканал Діскавері. Але показати світу те, що у  львів'ян під ногами – так і не вдалося. «Їх цікавило два об'єкти у Львові: підземелля Полтви і те, що під львівською Цитаделлю. На жаль, тоді контактів з владою і службами, які цим опікуються – не змогли знайти», - продовжує Ігор Лильо.
   Тепер, кажуть у мерії, підземелля Львова отримають всі шанси, аби стати популярними.  Місто виграло грант Євросоюзу на їх дослідження.  Архівні, археологічні, інженерні дані щодо міцності фундаментів. Їх розпочнуть уже за кілька місяців. Одразу після підписання грантової угоди... Триватиме проект – майже два роки.  По завершені створять комплексний маршрут підземеллями Львова, - говорить начальник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.
Додам, що сума гранту на дослідження підземель -  понад 500  тисяч євро, з яких 90% - кошти Європи і десята частина вкладення міста.

Людмила Томашевська
"
(с) Львівcька Хвиля

Що ж, думаю це про нас :) Вживу Лельо ще говорив про фотографії які можна подивитися на сайті і більше епітетів вживав :) І ніц про трактор. А хто ще не був - має можливість побродити покишо дикою Полтвою. Молодці, цікаво буде за кілька років пройтися цим маршрутом чи подивитися на Діскавері про Львів.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Карта всіх колекторів Львова (Карта Полтви) Станом на 1942 рік. Отримав від Олеся Дзиндри, Музей Ідей за шо йому Спасибі! Карта надзвичайно точна та детальна, можна дивитися і дивитися...

Також почув що вони готують до випуску альманах присвячений Полтві, де крім віршів мають бути і цікаві репродукції, документи. Вийде в кінці весни, видавництво Піраміда.

Для закачки в повному розмірі клікаємо на карту, 23Мб. Є ще оригінал в tif, 250МБ. Віддам якшо хтось захоче си роздрукувати на А0.

Зменшене зображення карти

Карта Полтви
Дігери всіх країн єднайтеся!

Roy

Цінна, детальна карта. Дякую!
Єдине що мені незрозуміло, то шлях колектора Стефаника-Городоцька, котрий по нашим даним тече по вулиці Лепкого, а тут, на карті звертає на площу Григоренка а далі на Менцинського...
Хіба після війни була реконструкція потоку.
Meine Ehre heißt Treue

explorer

карта чудова. Шкода, що розміри підписані тільки для "планованих" колекторів а не для існуючих.

Німецько-український словничок дігера:

vorentwurf der erweiterung der kanalisationsanlage - Попередній проект розширення каналізаційної системи
ubersichtsplan - оглядова карта

З переліку умовних позначень:
sammler - коллектор
klassen der bebaung - класи будинків
industriegebiete - промислові об"єкти
rasenplatze - зелені насадження
bestehendes kanalisationsnetz - існуючі мережі каналізаційні
mischverfahren - змішана (каналізація)
trennverfahren - роздільна (каналізація)
druckleitung - під тиском
hauptwasserscheide - загальний вододіл
wasserscheide 2 ordnung - вододілу 2-го порядку

З позначок на плані:
notauslass - аварійний вихід
graben - копати
uberpumpstation - допоміжна насосна станція
das gelande fur abwasserklaranlage - м.б. очисні споруди
bach von ... - потік ...
gewolbtes - склепінчастий
hauptsammler - м.б. головний колектор
uberfall - водоскид

ZED

Відповідаючи Roy-ю на запитання щодо маршруту коллектора Стефаника-Городоцька на мапі 1942 р. Так, коллектор проходить саме так, як показано на мапі. Сам був здивований, але вчора зі Стингером все 100% перевірили компасом по мапі. Все зійшлося. Єдине що було не так, це відсутність повороту 9а коллектора на вул. Наливайка. З нетерпінням чекаю подальших вилазок та досліджень підземель із цією безцінною мапою!

Golem

Зачот!!! Два рази КУ! Скільки дививсі на ту фотку і думав що то коло Коперніка. Але справді, ви маєте рацію. Якшо подумати то аж соромно стає що не  був уважний раніше і не впізнав фасад зеньковецької.. Справа видно той широкий бортик по якому так приємно зараз крокувати, і форма колектора. І підвищення це не постамент для памятника.
Дігери всіх країн єднайтеся!

John

На Львівцентрі з'явились нові публікації:
"Leopoltvis". Пошуки львівської ріки
http://www.lvivcenter.org/uk/umd/posts/post/?ci_themeid=39

і план Льовова з позначеною каналізаційною системою (орієнтовно 1896 рік)
http://www.lvivcenter.org/uk/umd/map/?ci_mapid=90

Rufus

У приміщенні Історичного музею на пл. Ринок, 6 (будинок Корнякти) на 3 поверсі відкрилася виставка "Доля однієї ріки". Виставка ілюструє колишній і сучасний стан р. Полтви і проводиться із фондів Державного природознавчого музею НАН України. Кому цікаво - заходьте.
А ще завтра Міжнародний день музеїв. Програма заходів: http://zik.ua/ua/news/2011/05/17/287996
Be friendly to bats!

Roy



Питання. Щось може водитися в такій бурхливій воді крім використаних гумок, лимончиків, миючих засобів, їжі, людських фекалій, органічних відходів з лікарень, моргів, бруду, та ще сильнішого бруду?  ;D

Довго планували ми це перевірити, поки вельми спонтанно, одного пізнього вечора не зібралися семеро друзів по розуму, на рибалку, в Полтву під Львовом.
Ця ж річка вже мабуть не пам'ятає рибаків на своєму березі, нехай навіть на кам'яному. І риби не знає Плотва, ой Полтва, хіба залишки копченої, смаженої чи ще якоїсь...))


Що тут казати, їдемо експерементувати. Умови для рибалки не найкращі, але ж ми завзяті, чекаємо на здобич. :)
З нами є трохи світла, дві вудки, підсак і багато позитивного настрою))






Опа...
А шо це?
Невже?




Не вірим своїм очам, і риба теж в шоці))






Герої та трофей


От так воно було, так ми собі порозважалися.




А риба була випущена к істокам битія
Аж просилася, "Пустіть назад в Полтвууу!"






Hasta La Vista, Baby (c) T2



а Полтва як завжди, красива і таємнича




Епілог.
Ця рибалка є початком майбутніх фотосетів в цьому ж дусі, вже при кращій підготовці. Хочеться по інакшому виставити світло, більш якісно, реалізувати інші сцени, так що далі буде!

Традиційно, завжди приємно спостерігати за людьми, котрі дивляться на осіб, які вилазять з-під землі.
Але цього разу дивні особи були з вудками, що викликало подвійний подив.

Tnx 4 Alter, Ворон, Zelja, Едуард, Lesyk, Stinger. + в карму всім

Тут обговорення
Тут решта фото


Meine Ehre heißt Treue

Bottlehunter

Був сьогодні в центрі і побачив страшну картину - вхід біля Шевченка добротно заварений невідомими темними силами. Тобто бляха тепер непідйомна. Фото нема, мусите повірити на слово.
Най жиє Гуцулія!

Stinger

Фото до коменту Bottlehunterа







цікаво, чи з іншими входами те ж саме?...

:-)

У Львові таки є КРС, принаймні була і дуже хороша, до Скнилова, але потім ті мужики збирали кавалки м'яса людського, казали мені що накрило мужиків. :(
Хоча вже скільки років, певно нові є або і тих попустило. Думаю нагуглити можна.



Щодо заварених входів, думаю за прикладення певних сил у вірному напрямку і із правильно вибраними плечима то не проблема. ;)
Ще як варіант чогось крапнути, якогось "залізожера" і всьо, до ранку знову окремі три плити,можливо із дірками. ;D
Декольтем своїм мене манила.

YserL

На Саксаганського теж заварено:



Golem

Місяць тому вийшла науково-популярна книжка "Леополтвіс". Видавництво Піраміда. Презентація де був присутній Рой, виступ на 12 каналі де був Ромчик. Може вони шось про це розкажуть - покажуть фото. Книжка містить в собі зібрання публіцистичних творів які мають стосунок до Полтви. Тобто це не наукова праця, не фотоальбом, не екскурсійний путівник. Просто вірші про Полтву, статті з газет які про неї писалися, різні доповіді і тому подібне. Але для домашньої колекції треба мати :)

Зразу хочу зазначити: хоча в Книжці і згадується моє прізвище, нікнейм і адреса цього форуму я до неї жодного прямого відношення не маю. Всі фото в книжці з відкритих джерел (цього форуму), перед друком мені її не показували. Тому на превеликий жаль книжка містить багато неточностей, яких легко можна було уникнути. Наприклад кілька з них:

- На сторінці 157 викладено 4 фото ніби з Полтви. Насправді з Полтви там тільки 1 - вхід на Проспекті Свободи. Решта три  - з лощини. :(
- На сторінці 149 показано фотку відкритого колектора кудою тече вода з Дріжджового заводу на Винниках. Це не колектор Полтви! Він в Полтву впадає після очисних споруд.
- Земляний Окоп часів війни на Кортумовій горі названо "наочно побачити Європейський вододіл"
- Ч\б карта Львова з підписом "Полтва позначена синім кольором"
- Фотки з коелктора йдуть без привязки, де саме і під якою частиною міста це знято

Сподіваюся нарід швидко розкупить цей тираж і скоро вийде "видання друге, виправлене і доповнене". Тицяємо тутка
Дігери всіх країн єднайтеся!

Roy

Та, така собі збірна солянка вийшла :)

На презентації книги зібрався практично весь львівський бомонд, були присутні письменники, художники, громадські діячі та журналісти.
Обговорювали книгу, статті в ній, висловлювали подяку авторам та давали інтерв'ю. Як не дивно, обговорювали феномен ріки Полтви, практично далекі від цього люди. Доповідачі, зачасту багато фантазували та інтерпритували, не без перекручування теми звісно. Виглядало трохи кумедно. Бракувало трохи реалій.

В кінці, авторка книги сказала "Чого ж ви дігери нічого не сказали"? Але слова спеціально ніхто не давав, та й сам я не рвався.  
Прикро, ми, насправді могли б дуже багато чого цікавого розповісти, так би мовити з перших уст.

Ще й деяка інформація в книзі наша, і фото (з Лощини мої   :) ) . От так воно було.
Meine Ehre heißt Treue

SANECKA

Сфоткав вчора біля кафе лівий берег, біля Оперного театру.

Lesyk

Вхід, що біля "Білої Скелі" закрили одним суцільним товстим листом металу і приварили (теж точково). Фото не маю. Інфа 12.09.2011. "Помнім, скорбім."  :'(

122 Гості, 0 Користувачів