Полтва

Автор explorer, 18.01.2007 14:13:19

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Гренчік

Пройшлись від  вул. Чорновола до пам. Грушевському .     

Roy

Meine Ehre heißt Treue

ex3mallviv

Цитата: Roy від 02.04.2015 09:17:58


Пізнавальне відео. Мене особливо цікавить стан Клепарівського та Замарстинівського потоків. Чи були ідеї у Німців зробити канал зі стоками і окремо чисту Полтву(у яку б впадали чисті потоки). Принаймі щось схоже є на карті канлізацій 1942 року. Фото додаю. Стоки з лівого берегу мали б "обходити" Полтву і скидатись в каналізацію. А Полтва текла б собі паралельно. Чи існували схожі проекти? Можливо б вже каналізацію кидали в чисту перед очисними за містом.
Розясніть ситуацію, хто компетентний в даній темі.
Пишу наукову роботу в у-ті Франка(геофак) тому бажані посилання на джерела.
Успіхів усім!

Roy

Цитата: ex3mallviv від 02.04.2015 17:17:26


Пізнавальне відео. Мене особливо цікавить стан Клепарівського та Замарстинівського потоків. Чи були ідеї у Німців зробити канал зі стоками і окремо чисту Полтву(у яку б впадали чисті потоки). Принаймі щось схоже є на карті канлізацій 1942 року. Фото додаю. Стоки з лівого берегу мали б "обходити" Полтву і скидатись в каналізацію. А Полтва текла б собі паралельно. Чи існували схожі проекти? Можливо б вже каналізацію кидали в чисту перед очисними за містом.
Розясніть ситуацію, хто компетентний в даній темі.
Пишу наукову роботу в у-ті Франка(геофак) тому бажані посилання на джерела.
Успіхів усім!

Наскільки мені відомо, Замарстинівський потік каналізований, як і Клепарівський, по ділянці якого десь пролягає маршрут південно-західного колектора (місце з'єднаня з Полтвою).
Також, відомо що Полтва приймала побутові стоки віддавна. А от чи заходила мова на тодішній час про відокремлення стоків - мені невідомо.
Meine Ehre heißt Treue

ЗеленаМиша

10 червня 2018 р.  побували у Полтві разом зі Stinger i Segfault. Особливо цікавою виявилася тамтешня цегла

Облицювання стінки колектора, що впадає в Полтву в районі просп. Шевченка з правого берега.


Шматок цеглини, витягнутий з бокової врізки в районі вул. Зернової. 


А ось класична львівська плитка, що вироблялася на підприємстві братів Мунд. Нею вкрита підлога чи не половини львівських довоєнних брам. Уламок міцно вріс у вапняковий наліт на підлозі.


На проміжку пл. Міцкевича - просп. Шевченка на лівому березі русло ріки, здається, також вимощене цеглою, однак ближче розгледіти її з правого берега, на жаль, не вдалося, а, отже, доведеться продовжити дослідження у майбутньому  ;)

Stinger

Ходили сьодні з Зеленою мишею в Полтву, водили туди наших польських колег. Хлопці і дівчата приїхали з Катовіц і з Варшави. Показали їм цікаві місця і розказали їхню історію. Гості були дуже задоволені і запрошували нас до себе)) А ще ми паралельно дослідили і знайшли місце, через яке жиди під час голокосту втікли до Полтви, але про це в окремому звіті ;)







Golem

Привіт!

Щойно добрався додому. Перша регулярна екскурсія пройшла на Ура! Мега ентузіазму, нових знайомств  і позитиву. Великий зачот всім учасникам, давно я так добре не ходиу.

1) В цій темі ділимося своїми враженнями і фотками
2) При бажання створюємо гугл альбом де скидаємо все шо потрібно
3) В планах створюємо теми про наступні вилазки і все решта про шо ми говорили під час екскурсії

Дігери всіх країн єднайтеся!

Артем2041

Дякую всім за чудову компанію та захоплюючу пригоду!👍😁  Було трохи лячно через погоду але в все було під контролем! Незабутні враження вартують того, щоб побувати в таких місцях. Чекатиму нових вилазок.









Golem

Я не фоткав, там і без мене вистачало спалахів. Але хочу всім подякуватиі  поділитися враженнями:

Знову в Полтву це було як після кількох років розлуки знову переспати з колишньою. Ти добре памятаєш її вигляд, її запах, всі повороти і складки на тілі. Тим не менше кафу майже як в перший раз.

Все таки Полтва - це бренд нетуристичного Львова і ми вирішили використати саме її для посилення нашого Форуму, щоб троха його оживити та залучити сюди нових людей.

В голові адреналін а над головою чорні хмари з блискавками. Та Ст(в)інгер впевнено каже що дощу не буде. Зрештою навіть якшо і буде – ми до цього готові, весь час на шухері та і йтимемо маршрутом де кожні кілька метрів є куди втікнути наверх.

Спускаємося в колектор, всі зупиняються на порозі річки і тамують подих ніби нехочучи її тривожити. Ловлю себе на думці «огого яка вона велика і швидка». Але це перші кілька секунд. Далі йдемо в бокову притоку чисто шоб поспостерігати за погодою. Ну а далі в народу вмикається підсос і ми маленьку помало доходимо аж до Пасіки.

Звісно шо місток і Водопад це маст хев, фотогігієнічне місце. Далі камера відеоспостереження коло Оперного і в позі наркомана аж до кінця проспекту Грушевського. Якесь урбан угрупування вандалів-гопніки під назвою «Хвилі Води» зруйнувало прикольний бетоній на зливі Полтви і Пасіки. Тепер там жопа і вже так легко не перейдеш на ту сторону. А ще місяць тому все було гуд, я знаю, то все Садовий винен.

Вертаємося назад, пускаю Артема вперед керівником групи, передаю досвід. Як завжди дві з половиною години минули швидко і непомітно, а загроза дощу якого так і не було тільки додала кайфу. Виходимо на поверхню і помічаємо шо тут навіть холодніше ніж там внизу. Обмінюємося контактами та планами на наступні вилазки, потні але щасливі йдемо додому читати що там відбулося на Експлорері за тих пару годин коли нас не було.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Stinger

Похід відбувся чудово, незважаючи на ймовірність опадів :). Додам трохи фото від себе.















Stinger

Цитата: Golem від 06.09.2018 20:54:15
Мене от тривожить така думка: якщо поляки тримали для чогось людей які обходили Полтву на регулярній основі - то значить це було потрібно! А зараз такого нема взагалі, презервативи та лимончики висять на стінах і ніхто їх не чистить. Можливо з Каназіцєрами Полтва була менш схожою на каналізацію та більш схожою на справжню річку? Ну і на вашу думку чим загрожує нам таке її регулярне недбання?!

А я відповім, якщо ніхто не буде робити огляди комунікацій, то буде отака дупа, як на місці злиття річки Пасіки з Полтвою, де під час останьої повені розвалило та повимивало значний кавалок бортика і тепер там не пройти нікуди :(













Отак це місце виглядало колись




Golem

Для тих хто тільки зацікавився: раніше за рахунок бортика ми там йшли далі ліворуч в Полтву. Максимальна висота води була якраз по бахіли  Зелі. Тобто не вище колін. А тепер прийдеться або брати забродний костюм рибака або йти по поверхні до вул. Левицького і там ...
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Маю таке питання до знавців Полтви: щілина між памятником Шевченка і цегляним колектором на проспекті Шевченка. Ми казали "туристам" що це для скидання снігу. Так от, я на поверхні так і не зміг її знайти у вигляді металевих плит, вона мала б бути десь в районі КОперніка. Чи все таки щілина назовні не виходить і це просто колодязь коло пізденного переходу?

Якшо я туплю вкажіть будь-даска точку на гуглмапі. Або наступний раз я порахую кроки і привяжуся до входу і точно знатиму де вона.
Дігери всіх країн єднайтеся!

Stinger

Та щілина має 2 люки зверху і виходить на трикутник між Міцкевичем та Божою матір'ю, там зимою постійно машинами скидають сніг :)

Golem

Вилазка 18.09 відбулася! На цей раз по іншому ніж минулий раз маршруту, від Пам'ятника Шевченку до вулиці Руставеллі Шота. Було нас четверо бо двоє раптово захворіли. Але так вийшло і на краще бо ми могли нормально поспілкуватися. Під стукіт здивованих щелеп натовпу об Львівську бруківку на стометрівці ми заінсталилися коло Шевченка, місця в проході там зараз досить навіть для найбільш поважних Експлорерівців. А вилізли ми назад по вертикальному люку на середину тротуару. Дві години під землею а відчуття було так ніби ми з тюрми втікнули, свіже повітря та полегшення. А ше люди крадькома поруч набирають 102 😊 І як та Євреї прожили аж 14 місяців?!

Знаєте за що я найбільше люблю ці регулярні походив в Полтву? Ага, чекали від мене відповіді.... Ніфіга, ось вам ще одне питання-єврейська відповідь питанням на питання. А чи багато у вас з'явилося нових друзів чи просто знайомих після 25 років? Колег по роботі не рахуємо, це секс по розрахунку. У мене був перід в житті коли кожен рік одні і ті самі обличчя які ти вже вивчив до найменшої бородавки в носі. І закрадалася думка: «і що, це вже до кінця життя так?». Нові люди в молодому віці сприймаються як належне, ти цим нехтуєш і легковажиш. Але з часом ... Короче, старічки мене поняли а молодим то ітак не цікаво іще.

Спускаємося по такій системі:

1) Я розказую всім шо потрібно робити
2) Усі одівають ліхтарики і вмикають їх
3) Я відкриваю люк і люди оперативно по одному просочуються вниз
4) Я залажу останній і закриваю люк
5) Потім адаптуємося до світла і переодіваємося

Коротше найдовший кусок маршруту був від пам'ятника Шевченку до водоспаду. Бо ми дуже часто зупинялися і все фотографували. Та це природньо, аналогічно поводяться будь-які туристи в будь-якому місці. Але потім якось пішло швидше. Полтва мене розслабила, я задрімав на ходу і навіть проспав місце коло Коперника де скидають сніг. Мені за це зараз троха соромно, бо хлопці спеціально хотіли його побачити. Але нема на то ради, я нині встав в 6 ранку, в 7-30 був вже на роботі, потім інтерв'ю з кандидатом, далі виступ у Головному корпусі НапівТеху перед старічками які застрягли у ракетних технологіях 60-х років. Після цього обід, прогулянка- розмова з Роєм і Сталкером, далі Три години писаними, думання і читання чужого написаного. Ну і година виступу на англійській. Далі їду в центр, паркуюся, переодіваюся, купую подарунок Таарсу на НР в Поляні і лежу собі на теплому граніті Пам'ятника, слухаю бій Ратуші щопятнадцять хвилин та чекаю коли нарешті всі зберуться аби піти собі троха відлити в пряму каналізацію Львова.


До речі, підняли в уряді ціни на воду – тут же опустили рівень у Полтві. Незважаючи на час-пік і Вечір води майже нема. Чи то у вересні всі джерела Львова пересихають? Цікаво, коли Садовий закінчить ремонт вулиць то він візьмется за каналолізацію? Непогане гасло між іншим «Відновимо історичну каналізацію Міста лева». Прокладуть світло як колись, розчистять хідники, знімлять пару фільмів про Євреїв і настане жопа, а в ній сидітимемо ми. Культурно та нецікаво.
Вертаємся назад Полтвою ззовні, просто кайфуємо від кисню в загазованому повітрі і собі говоримо.....  Ми міняємо світ бо нас читають інші, вони хоч і не пишуть, але лазять нашими слідами, живуть написаним нами. І це надихає.

Короче, реєструйтеся на наступну вилазку. Як тільки збереться кілька охочих то ми зразу напишемо дату коли і де. Ну і ділимося враженнями та фотками з цієї вилазки. Тут,  на старому доброму Львівському форумі ваші враження стануть історією на вікИ. Так шо не лінуйтеся писати, це ви робите для себе шоб мали що розказати як свої власні спогади з молодості для дітей і для внуків.
































Дігери всіх країн єднайтеся!

John

Гарно походили. Хороша атмосфера і гарна компанія.
Досі під враженням і в пошку місць, які ми відвідали, на картах :)



Synoptyk

...Бо ж тепер вона знала, куди йде, і казала сама собі: "Поспішати не варто. Колись усі там будемо."
А.Мілн, "Вінні-Пух та його друзі", пригода 16.

Golem

Аудіокнига "Полтва" Читає Андрій Риштун


Аудіокнига "Полтва" Читає Богдан Стадник
Дігери всіх країн єднайтеся!

Commendatore

Цитата: Golem від 05.11.2018 20:22:25
Назагал було три великі хвилі закладання входів у Полтву:

1) Німецька окупація, стосувалася в основному району Гетто
2) 50-60 роки. Совєти боялися терактів зі сторони УПА а також боролися з банальними крадіжками з магазинів
3) Сучасні роки: під час реконструкції старі яйця часто замінюють на пластик і зводять все в одне русло. Відповідно старі колектори замуровують шоб водою не руйнувалися.

Я не знаю що було в тому музеї за ранніх Совєтів. Можливо замурували тоді, можливо вже доволі недавно під час реконструкції проспекту.
Я про цей люк! Замурували - пару тижнів тому!


До речі, на фото - Сергій Смірнов - ініціатор відновлення скульптурної композиції "Ощадність" - львівської "Статуї Свободи".

Golem

Дякую за класно підібрану фотку! Якшо чесно я думав ви  питаєтеся про підземні ходи..

Мене вражає тупість чиновників. Чи розуміють вони шо з цього замуровування входу в Полтву можна роздути цілий політичний скандал, особливо перед виборами?!! Приписати сюди і сморід у місті, і антисанітарію, інфекцію Кору, щурів та руйнування історичної частини ЮНЕСКО ну і багато чого іншого?

Ці всі входи поляки робили не просто так! Ними вони регулярно спускалися щоб доглядали за колектором. А виходить що ми, бойки, люди горді - в туалет не спускаємся, так? Нема входу, нема проблеми, непотрібно нукуди лізти і ні за що відповідати. І то зараз, коли навантаження на колектор в рази більше ніж коли він будувався. І коли він зараз руйнується на очах.

Насправді тема ця не нова, заварені входи існують вже років 6, не менше. Тобто весь цей час крім нас, дослідників Львова, в колекторі блукали тільки душі загиблих там Євреїв? А водоканал його просто експлуатував на знос???

Хто живе в центрі, сфоткайте будь-ласка це неподобство. Мені хочеться це побачити на власні очі!
Дігери всіх країн єднайтеся!

280 Гості, 0 Користувачів