Полтва

Автор explorer, 18.01.2007 14:13:19

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

_Tarik_

Без перебільшення найкращий похід Полтвою  ;)  За фотки з яйця +
Das Leben ist kurz - lebe mit Würde

Golem

Чи можливо плавати Полтвою на човні? Нас також цікавило це питання. Відповідь – ТАК! Адже ми успішно проплили Полтвою від Стрийського ринку через центр міста і аж до очисних споруд . А це більше восьми кілометрів підземеллями Львова.

До старту готові!


Під проспектом Шевченка


Перед очисними спорудами


Стрийський ринок був нашою точкою старту. Це найвіддаленіше місце Полтви де є достатньо води для човна. Ну а очисні споруди, що на межі міста, були логічним завершенням підземної мандрівки. В кінці допису буде захоплююче відео ;)

Це надзвичайно сильні враження плисти на човні старовинними підземеллями. Ми наче перенеслися у середньовіччя коли Полтва була судноплавною. Відчули себе героями фільму Привид Опери. Був також адреналін, безмежна радість та ейфорія. Адже ми сухі та без втрат пройшли і водоспад коло Оперного театру, і гостре підводне каміння і в'язкий мул на очисних спорудах.

Перехід бетонного колектора в цегляний на вулиці Саксаганського


Високе "яйце" 30-х років 20 ст. на проспекті Чорновола


Для сплаву ми обрали надувний човен Пелікан, українського виробництва. Він компактний і вміщається у люк. У човна плоске дно та дві незалежні повітряні камери. Тому ймовірність перекинутися чи пробитися в нуль була малою.

Човен в зібраному вигляді


Човен на старті


Той же човен коло очисних споруд


Мийка човна після Полтви


Львів'яни вже звикли до дигерів що досліджують Полтву і пишуть про це в інтернеті. Тому наші приготування особливої уваги не привернули. А випадковий перехожий та старий знайомий Юрко Скиталець навіть допоміг закрити люка.

Спускаємося під землю.


Па-па, побачимося на очисних спорудах!


Наші приготування зайняли десь тридцять хвилин. Ми надули човен, все надійно прив'язали щоб не погубити і всілися самі. Думаєте нас одразу підхопила стрімка течія та понесла вниз до Оперного театру? А дзуськи! Ми навіть не змогли зрушити з місця :( Човен зачепився за підводний камінь і не рухався. Прийшлося підштовхнутися веслами і аж тоді ми попливли! Як потім виявилося таких підводних каменів тут є багато. Дно Полтви не завжди слизьке та глибоке. Місцями траплялися «пороги» як у запоріжців на Дніпрі.

Накачуємо човен ножним насосом


Сплавзасіб готовий!


Вид вниз за течією. Сюди ми зараз попливемо


Вид проти течії в сторону вул. Сахарова. Тут води лише кілька сантиметрів


Ура, ми пливемо! Нам радісно та трохи незвично від такого ракурсу. Спереду сидів Влад. Його завданням було освітлювати дорогу. Дякую Олександру Подольчаку за найпотужніший у Львові портативний світлодіодний ліхтар. Без нього не було б ні цих фото, ні відео. На кормі сидів Ваня. Він керував човном тримаючи його носом по курсу. Ну а по середині з фотоапаратом був автор тексту.

Влад керує освітленням


Ваня керує човном


Плисти по центру колектора це зовсім інше ніж йти попри його стінку. Тільки з човна можна вповні відчути всю велич та красу підземного Львова.

Під пам'ятником Адаму Міцкевичу


По дорозі до Оперного театру ми кілька разів зачепили дном за гостре каміння. Дно порвалося, а от балони - витримали. Човен залишився на плаву але у ньому тепер стояла вода і він гірше керувався. Ми були в повному костюмі хімзахисту то ж вода в човні нас не турбувала.

Дно човна після Сплаву


Хто має досвід такого ремонту? Пишіть!


Настав найвідповідальніший момент сплаву. Це пройти кількаметровий водоспад позаду Оперного театру. Якби човен понесло боком то ми могли б перевернутися. Перед самим водоспадом швидкість течії різко зросла. Вона розвернула нас задом наперед і ми так і не змогли повернути човен у правильне положення. Але задом це не боком, можна плисти! Ми міцно вчепилися у борт і кулею пірнули у водоспад.

Водоспад за Оперним театром


Підхід до Водоспаду. Ліхтар висить якраз навпроти фасаду Оперного театру. Перепрошую за розмите фото. Була висока швидкість човна


Ми розплющили очі. Поруч нас високі неприступні стіни. Вибратися нагору нереально. Але нам і не потрібно. Бо ми спокійно пливемо далі, цілі та неушкоджені. Нам відлягло від серця. Найскладніше вже позаду. Тепер можна розслабитися та дурачитися аж до очисних споруд.

Ура! Ми пройшли водоспад!


До болю знайома дорога то ТЦ "Форум". Це найбільш ходжений туристичний маршрут Полтвою


Тільки но ми подумали про «дурачитися» як попереду побачили світло. Невже це водний патруль чи працівники Водоканалу?! Але ні, це був Тарік. Він спеціально прийшов нас підтримати за що йому велике дякую! Було дуже приємно його бачити.

Тарік в Полтві


Бортик, що розділяє Полтву і четвертий колектор ми пройшли без пригод. Човен просто перекотився через нього. Ну а далі був величний Південно-Західний колектор (ПЗК або щитовий). Це є тунель глибокого залягання що з'єднує вул. Наукову, Виговського та Левандівку з Полтвою. Він починається коло заправки ОККО на проспекті Чорновола. Після цього місця кількість води в тунелі Полтви подвоюється. А його висота неочікувано ... зменшується.

Бортик коло Макдональдсу ми пройшли на плаву


Високий бетонний колектор перед злиттям Полтви з ПЗК


Приєднання ПЗК в Полтву


Тут течуть води вулиць Наукової, Виговського, Левандівки та прилеглих


А це висота стелі колектора після злиття з ПЗК. Відчуваєте різницю?


Цей малий колектор не здатен відводити всю дощову воду в сильну зливу. Тому і затоплює вулицю Торфяну.


Тепер стеля колектора почала тиснути на голову, а ми - пригинатися під трубами що перетинали Полтву. Ця низька ділянка колектора і є причиною затоплення вулиці Торф'яної. Вона має недостатню пропускну здатність, а труби посередині ще й усугубляють ситуацію.

Труби посеред колектора


Цей колектор ітак замалий. А тут через нього ще й труби проклали. Надіюся там хоч не питна вода чи природній газ...


За день до сплаву ми з Таріком провели розвідку аварійних виходів. Ми пройшлися ділянкою Полтви вздовж вулиці Липинського і аж на очисні споруди. Потенційні виходи позначили спеціальними світловідбивачами. Таким чином можна було б оперативно вибратися на поверхню якби щось пішло не так.

Тарік і встановлений світловідбивач коло одного з виходів


Наш головний вихід і Тарік у ньому. Світло в кінці тунелю це вихід на очисні споруди


Цей же вихід, вид з поверхні


Але все було добре. Після ринку Торпедо тунель Полтви знову стає великий, навіть більший аніж до того. Тут він роздвоюється. Основна маса води тече по лівій частині. Глибина Полтви десь по груди. Зате у правій частині лише мул та води по кісточки. Тому ми завернули у праву частину і нарешті вийшли з човна.

Знову високий та повноводний колектор Полтви за Ринком Торпедо


Перед очисними спорудами колектор роздвоюється і стає ще більшим! В лівій частині колектора води по груди.


Права частина колектора. Тут води по кісточки. Тому далі пішки


Влад, освітлюй нам дорогу!


Сплав тривав трохи більше години часу. За цей час встигли затерпнути ноги та втомитися руки. Останні кількасот метрів плисти було неможливо бо мілко. Тому ми просто брели по болоту і волочили за собою човен. Аж поки не побачили світло в кінці тунелю.

Наш шлях до точки виходу. Нагадує київський Клов.


Насправді йти було важче ніж здається. Бо під ногами багато мулу, засмоктував


А от вже і вихід!


Надворі ясний день, то ж можна поробити гарні фоточки!


Цей човен був і в Хорватії, і в Криму. А тепер ще й у Полтві!


Це і був вихід на очисні споруди. Коло нього стояв Андрій Сталкмен. Було дуже приємно побачити що нас чекають. Андрій допоміг підняти та спакувати човен. Він казав що чув наші голоси задовго до того як побачив світло. Настільки добре тунель Полтви поширює звук. А далі ми пішки пройшлися на вулицю Пластову та взяли таксі до точки старту, Стрийського ринку.

Андрій Сталкмен в Полтві


Знімаємо з себе брудний одяг


Вихід Полтви назовні на очисних спорудах


Ми йшли тією гілкою що ліворуч на фото. Там менше води.


Підсумовуючи: сплавлятися Полтвою можливо і це в кайф! Для сплаву потрібно звичайний надувний човен та сміливість. Вода сама несе вперед і ти просто отримуєш задоволення. Ми проплили від Стрийського ринку і аж до очисних споруд Полтви. Вийшло більше восьми кілометрів шляху і година часу на воді.

Ну і нарешті відео!!!


Було цікаво та пізнавально побачити всі епохи будівництва тунелю Полтви за раз. А також отримати дозу адреналіну від водоспаду, підкидань на підводних каменях та закручувань у найнесподіваніших місцях. Плануємо повторити це ще раз!

Старт від Стрийського ринку, злиття потічків Залізної води та Вульки


Під проспектом Шевченка


Під проспектом Чорновола


Вихід коло очисних споруд


Дуже дякую Владу і Вані за мандрівку і монтаж відео. Без них цього звіту би не було. Поставте їм будь ласка також по плюсу!
Дігери всіх країн єднайтеся!

BATGIRL

Я в захваті! Це найкращий звіт про Полтву  8)
Так тримати! :o

_Tarik_

Молодці ! Звіт нереально класний  :o
Я до останнього думав, що вас не зустріну, але все-таки це сталось !   :D
Обов'язково +  :)

Фотки з нашої прогулянки

Прийшовши додому після розвідки залазу, я побачив, що мені дзвонив Андрій. Передзвонивши я дізнався, що у мене є унікальна можливість піти прогулятись і навіть побувати в Полтві де ще ніхто не ходив ! Звісно я згодився. Зустрілись, приїхали. Ще трошки прогулялись і от ми на очисних спорудах:



Тут я вирішив потролити ВодокАнал і заруфив їхню стрілу крану  ;D :



Тут я крутий  8) :



Далі ми провели деякі підрахунки і зрозуміли де може бути можливий вхід. 5 хвилин і я вже спускаюсь дивитись, що тут є:



А побачив я величезний і широкий колектор Полтви !:




Далі ми повернулись до джиміка та поїхали на конспіративну точку для телепорту в підземне царство. Проїхавши декілька дворів ми на місці. Одягаємо хімзахист і готуємось до спуску ! :



Полтва біля нашого входу :



Далі почалась небачена частина, вода на бортиках і ще купа цікавого. Вода була не швидка, майже стояча, тому було її мені по коліна:



Бокова врізка з Кривчиць:



Висота її близько 2 метрів. По вигляду прохідна. Думаю навідатись

Тут я проліз в ще одну з врізок:



Тут ми фактично на рівні землі. Про це свідчать дірки в стіні через яких пробивається світло:



Далі ми йшли просто вперід і дойшли до крайньої точки. Тут води було багато і хімзи Андрія було недостатньо. Світло в кінці - це вихід Полтви на зовні. Тобто очисні споруди А на секундочку це фото зроблене за 300 метрів від них !!!!



Дякую за чудову прогулянку і прекрасні фотки Андрію. Для мене це було щось нове і цікаве. Надіюсь я ще колись повернусь туди і облажу всі дірки детально.

Дякую за увагу !
Das Leben ist kurz - lebe mit Würde

Golem

Ось погляд на сплав очима нашого старого знайомого і дослідника Полтви Олександра Загородного. В цьому відео є багато нових кадрів які не вмістилися в попередній ролик. Зокрема гарно показана ділянка колектора на вулиці Липинського. Насолоджуємося!

Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Ми вже звикли до красивих арочних тунелей Полтви під центральною частиною міста. А ви знали що у Львова є свій Клов? Широкий, прямокутний підземний тунель викладений, як в Києві, з бетонних блоків. Якщо в центрі Львова Полтва вражає своєю старовинністю, то тут – модернізмом та масштабом. Якщо в центрі Полтва вивчена до останнього камінчика, то тут – терра інкогніта.

Полтва коло Оперного Театру


Полтва коло ринку «Торпедо»


Мова піде про колектор по вулиці Липинського від АЗК «ОККО» що на проспекті Чорновола і аж до очисних споруд. В 60-х роках 20 століття тут ще текла річка Полтва. Причому вона була менш більш чистою. Фекалії на очисні споруди постачалися іншим, старим польським колектором. Та Львів ріс, з'являлися нові мікрорайони. Старий колектор вже не вміщав усі відходи, вони переливалися і текли по відкритій частині Полтви. А в зливу ще й виходили з берегів. Тому Полтву і закрили в бетонний саркофаг бо це вже, по суті, була каналізація.

Зараз ми стоїмо на бетонному колекторі Полтви


Висота колектора над землею. Фото коло очисних споруд. Ширина поза десять метрів.


Знайшли спуск всередину


Троха акробатики. . .


І ми внизу! Там в кінці тунелю вже видно вихід на очисні споруди. А також Тарік-а фотомодель :)


Йдемо глянути скільки там тої Полтви


Тут вона вперше бачить сонячне світло


Основна маса води тече ліворуч на очисні споруди де її і очищають. Але є й частина води яка ЗАВЖДИ перетікає в річку напряму через цей бортик. В дощ майже вся вода тече зразу в річку без очистки.


Поруч стоїть екскаватор яким дістають мул з Полтви. Як бачимо, екскаватор вбитий. Значить золоті сережки в мулі попадаються рідко.


Точку старту ми вибрали символічну – вулицю Полтвяну. Вона знаходиться якраз посередині цього колектора. Спочатку ми пішли проти течії. Тут я вже бував раніше коли досліджував причину затоплення вулиці Торф'яної. А потім за течією в невідомі краї. Таким чином ми дійшли аж до очисних споруд.

І чому я не купив тут будинок... Зробив би собі з підвалу прямий вихід в Полтву. І човен з двигуном пришвартував :)


Готуємося до зустрічі з Полтвою


Такої чистої, як медичний халат, хімзи я ще в житті не бачив


Полізли це виправляти


Як не дивно, але драбина витримала


Ми опинилися в боковій притоці на лівому березі


Навпроти є інший вхід, але він трохи засипаний сміттям


Ну і ось він, колектор Полтви що так схожий на Клов


Я щасливий бо знову в Полтві :)


«Вааав, та тут як в Клові!» - вигукнув Тарік. «Я не знав що у Львові таке є!».

Клов – знаменита київська підземна Річка. Вона тече під вулицею Хрещатик і виходить на поверхню неподалік вокзалу. В Клов ходять усі. Туди, як і в Полтву, водять екскурсії. Я от подумав: а чого завжди до мостика і назад? Потрібно розширяти підземну географію Львова!

Одна з екскурсій центральною частиною Полтви


А це Полтва на Галицькому Перехресті, Львів


Клов в Києві. Правда схожі?

(с)Bottlehunter

Знову Львів, коло очисних споруд


Тут у воду без бахіл не зайдеш. Зато драбина ще ціла


Сучасне мистецтво Полтви


Дякую Таріку за супровід і веселу компанію


Ми пройшли за течією аж до місця роздвоєння колектора. Перед виходом на очисні споруди тунель стає вдвічі ширший і вищий. В лівій притоці води по груди, права замулена і мілка. Під час сплаву по Полтві ми були поплили саме в праву притоку.

Уявляєте, тут бортики бруківкою викладені! Незнав...


Один з бокових входів в Полтву


Надійно закритий від дигерів


Але сюдою колись люди спускалися. Навіть драбина збереглася


Вихід назовні на протилежному березі


Практично аж до ринку "Торпедо" йшов такий от низький колектор


Тут висота колектора суттєво зросла. Вода піднялася і залила бортики

Глибина води вище бортика. По центру тут взагалі по груди


Підходимо до роздвоєння колектора. В сильну зливу така конструкція допомагає зменшити швидкість течії перед виходом на поверхню. Щоб гамном у всі боки не траскало :)


А це річка Клов в Києві. Нічого не нагадує?

(с)Bottlehunter

Вниз по течії нам трапилося кілька цікавих бокових приток. Перша – забутована цеглою. Вона знаходиться трішки нижче за стадіон і церкву на вул.Лінкольна. Вона заважає нормально йти по бортику за течією правим берегом.

Мій найперший вхід в Полтву коло церкви на вул.Лінкольна


2008 рік




Звідси можна йти вверх проти течії аж до Макдональдса. А от вниз далеко не підеш. Заважає така от конструкція


Друге – було кілька півтораметрових труб з районів вул. Лінкольна та Мазепи. Ми туди не ходили так як нашою ціллю було дослідити головне русло. Залишили на інший раз!

Бокові притоки з району вул.Лінкольна


Йти можна, але недовго. Інакше лікуватимеш Полтвеохондроз. І газоаналізатор дуже бажано мати


І третя, найцікавіша, це величезна притока праворуч перед роздвоєнням колектора на дві частини. На око там діаметр поза два метри, і вона практично суха. Ймовірніше за все це був перелив води з старого польського колектора. Під час реконструкції його води спускали в Полтву. Це, швидше за все, і є цей спуск. Потрібно буде ще якось її дослідити.

Широка труба яка кудись іде невідомо куди. Дослідимо при нагоді...


Ще одна труба з напівзруйнованою кришкою майже коло очисних споруд.


На превелике розчарування всіх зрадофілів жодна новобудова на колекторі не стоїть. Як і не видно якихось явних руйнувань від їх будівництва. АЛЕ! Будинки обступили колектор з усіх боків. Таким чином вони унеможливили його розширення! А це критично важливо. Вже зараз колектор Полтви не справляється з існуючою кількістю води в зливу. Його висота на відрізку від вулиці Торф'яної і до ринку «Торпедо» є замалою. Через це затоплює вулицю Торф'яну та прилеглі. Дієвий спосіб усунення проблеми це побудова ще одного колектора поруч з вже існуючим. ми його вже профукали. На жаль...

Це фото в районі коло вул. Торф'яної. Стеля низька ще й труба поперек


Ось вам Тарік для масштабу яка тут висота стелі


А це вже згаданий колектор коло очисних споруд. Висота та ширина його суттєво більші. Цікаво що до вулиці Торф'яної також підходить широкий колектор.


Ось вам той самий Тарік для масштабу. Висновки робіть самі.


Як бачимо Полтва ще має нас чим здивувати! Колектор на вулиці Липинського вражає як розмірами, так і грою світла та сучасною архітектурою. А його бокові притоки ще повні таємниць...

Досліджуватимемо Полтву не тільки в центрі


А й по всій її довжині!


Дякую за увагу!

Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

У Львові є надзвичайної краси підземелля Полтви. Та прості львівяни, на жаль, не можуть їх побачити: вони закриті. За багато років влада не спромоглася не те що відкрити цю річку. Вона навіть не може облаштувати хоча б один єдиний вхід до неї. Де б усі бажаючі змогли безпечно подивитися на легендарну Полтву.

Справжня Львівська набережна


Памятаєте я був писав шо загубив шолом в Полтві? Так от! Ми його знайшли. Дощова вода була троха його пронесла, але лежав цілий та неушкоджений як показано на цьому фото.


Таємнича Полтва коло Оперного театру


Тут можна побачити старовинні бічні відгалуження Полтви


І відносно сучасні тунелі яким лише сто+ років


Так що я говорю про розвиток Полтви. Влада не здатна утримувати в належному стані навіть те що є. Час від часу мені приходиться писати про руйнування Полтви на вул.Городоцькій, в центрі чи на околицях міста. Та й Зубру на Сихові щось теж не дуже то спішать відновлювати. Минуло вже два роки, а Зубра і далі річка-смердючка. :(

Полтва на вул. Шота Руставеллі. Все ок.


Для прикладу та ж Полтва на вул. Шота Руставеллі коло перехрестя з вулицею Скельною. Тут не ок. :(


Під час зливи рівень води сягає аж до Полтвяного


Підземне джерело чистої води у Полтві


Вихід назовні коло театру ім. Марії Зеньковецької


Зі Львова починається кілька річок. На жаль, усі вони покидають межі міста забрудненими. І їх забруднюємо ми, Львівяни. :( Наше місто ж то знаходиться на вододілі, на витоках. Тобто те що ми видаємо за межі Львова потім тече по значній частині України та Європи! І це не кришталево-чисті потічки, а брудна каналізація. Погодьтесь, так не повинно бути. Треба з цим щось робити!

Щоб не було все так сумно тодам кілька веселих фото з останніх екскурсій Полтвою


Одне зі слизьких місць яке доволі важко проходити новачкам


Друге по складності місце. Тут менш слизько, зато вода тече


А з бувалим Таріком на все пофіг


Забилися в нору так ніби від німців переховуються


Ну і обіцяна нагорода. Прожектор коло Оперного театру


Туризм туризмом. Але хотілося б щоб люди звернули увагу і на проблеми Полтви
Дігери всіх країн єднайтеся!

vacsvoboda

Hi guys, we are looking for guide, want explore river this weekend. We are group of 4 guys who loves caving and urbex. My WhatsApp +420 731 656 264

Golem

В Полтві сталася аварія: прорвало магістральний водопровід. Поки ви це читаєте тонни чистої води напряму течуть в каналізацію і там утворився водопад зі стелі. Але це не лише марнування наших грошей. Ця аварія є смертельно небезпечною. Адже інфекція з каналізації може потрапити у водопровід. І поширитися по місту. Це станеться  коли, наприклад, тимчасово вимкнуть воду.



В дощ тут піднімається фото і всі ті труби буквально плавають в бруді. Фото кількома метрами нижче прориву


Прорив водопроводу знаходиться між вулицями Франка та Шота-Руставелі. Дуже сумно, адже одразу поруч місця аварії є зручний, по сходам, вхід у Полтву. Ним, по ідеї, повинні були б спускатися працівники ЛьвівВодоканалу та оглядати стан підземних комунікацій. І виявити аварію на ранній стадії, особливо якщо це чиста вода. Повинні були б... Якби цей вхід не був заварений масивним металевим листом. Борючись з дігерами ЛьвівВодоканал сам для себе суттєво ускладнив доступ до Полтви.

Прорив водопроводу на вулиці Скельній


Хлеще і утворює цілий водопад


Дивує те що про цю втрату води ще ніхто не довідався. І взагалі що водопровід пустили через діючий колектор


Ну і так на закуску фото з того ж району. Вода знесла частину цегляної стінки колектора. Ніхто нічого не ремонтує


Подібна ситуація є і з рештою входів у Полтву. За останні десять років ЛьвівВодоканал наглухо закрив дев'яносто відсотків усіх спусків до Полтви. З того часу вони не відкривалися. Більше того, входи у Полтву на Проспекті Шевченка, в парку Франка та коло Стрийського ринку ще й додатково заклали зверху бруківкою. Так щоб їх точно і слід простив...

Закритий бруківкою вхід у Полтву на проспекті Свободи


Останньою каплею стало нещодавнє закриття входу у Полтву коло ТЦ «Форум». Саме ним ми активно користувалися під час дослідження теми євреїв у Полтві. Наше відкриття стало світовою сенсацією та показало Львів з позитивної сторони. А вони взяли і поклали на це масивний бетонний блок.

Було. Вхід у Полтву коло ТЦ "ФОрум". Жовтень 2021року


Разом з Гандзею та Олександром ведемо журналістів міжнародної інформаційної агенції Reuters в Полтву


Стало. Листопад 2021 року. Тепер сюдию нікого вже не зводиш у Полтву


Я неодноразово звертався у ЛьвіВодоканал з пропозиціями співпраці. Вони надають нам доступ у Полтву. А ми ділимось фото та відео з наших мандрівок. На жаль, їх відповіддю завжди було категоричне: «Ні!»

Дослідники Львова лазять там де мало хто буває


Недосліджена притока з сторони Львівської пивоварні


Вихід у Полтву коло пам'ятника Міцкевичу


Забруднене дно Полтви. Мусимо переходити на інший берег


Попри усі перешкоди ми і далі продовжуємо регулярно досліджувати Полтву. На волонтерських засадах я на своїй сторінці інформую громаду міста та ЛьвівВодоканал про стан їх підземних комунікацій та аварії що там стаються. А вони потім це ремонтують. Я безкоштовно роблю їхню роботу. А вони перешкоджають...

Заварений вхід у Полтву на вулиці Скельній. Під ним - аварійний прорив водопроводу


Заварено з 2011 року


Ще раз, тепер вже публічно, прошу ЛьвівВодоканал перестати боротися з дігерами. Пропоную об'єднати наші зусилля та разом робити місто безпечним та комфортним. Для початку, припиніть закривати входи у Полтву та розблокуйте існуючі. Щоб і Ви, і ми могли туди нормально спускатися.

Як змінюється куртка костюму хімзахисту після 13 років досліджень Полтви. Мий не мий, а такою білою вона вже ніколи не буде


Нове покоління дослідників Полтви


коло готелю "Львів"


Наступним кроком потрібно показати Полтву Львів'янам. Аби кожен міг на власні очі та цілком безпечно побачити свою річку!

Оперний Театр


І капець який незручний підйом на поверхню. Все завдяки ЛьвівВодоканалу і ЛьвівАвтодору


А наразі усуньте хоча б цю аварію. І заберіть ті бетонні блоки з входу у Полтву коло ТЦ «Форум». Вони ж Вам заважають більше ніж нам!

Що за неподобство! Негайно їх звідси заберіть!


Ну а як не ви, то  ми самі заберемо ;)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

Гарне відео в тему прориву. Нехай буде тут для історії

Дігери всіх країн єднайтеся!

Golem

«Кривавий Рів» на околиці Львова

А чи знаєте Ви де у Львові «Кривавий Рів»? Так називається одна з приток Полтви в якій колись текла справжня кров! Притока йшла з вулиці Промислової по вулиці Б. Хмельницького та впадала у Полтву за сучасним ринком «Торпедо». Звідки там кров? На вулиці Промисловій розташовувалася міська бойня а сама вулиця колись носила назву «Нової Різні». От цим ровом кров тварин і стікала у Полтву.


Потік «Кривавий Рів» на старій карті 1942 року


Колишня міська Різарня а потім М'ясокомбінат


Коло потоку «Кривавий Рів»

Старші мешканці міста ще пам'ятають Полтву відкритою в районі вулиць Липинського-Промислова. У 70-х роках її сховали під землю. А разом з нею і потік «Кривавий Рів». Напередодні Нового року ми вирушили під землю щоб відшукати та пофотографувати цей потік. А також дослідити ділянку Полтви яка останньою бачила сонячне світло.


Карта нашої мандрівки


Ділянка Полтви на вулиці Липинського. Вона була закрита під землю однією з останніх


Наша команда під вулицею Промисловою

На вул. Липинського коло монастиря отців Оріоністів є зручний вхід у Полтву. Саме ним, у далекому 2008 році, я колись в вперше в неї і потрапив. Річка Полтва тече по зеленій зоні між вулицями Липинського та Лінкольна. Випереджуючи ваші запитання відповім: жодна новобудова в цьому районі на самому колекторі Полтви не стоїть. Всі побудовані поруч. Але свої проблеми тут також є. Про це в кінці статті.


Полтва протікає через подвір'я цього монастиря. Тут неподалік ми і залізли в неї


Фото перед початком наших досліджень!


Карколомний спуск вниз через щілину в бетонній плиті


Карколомний спуск вниз через щілину в бетонній плиті


Мій перший спуск у Полтву в 2008 році. Вже пішов п'ятнадцятий рік як я туди ходжу. Але щоразу відкриваю там для себе щось нове.

Вирушаємо вниз по течії правим берегом Полтви. Практично одразу ж нам дорогу перегороджує потік з сторони вулиці Липинського. На карті він позначений цифрою «1». Вода ллється на рівні грудей тож потрібен повний костюм хімзахисту аби не намочитися. Але ж ми дігери і водою нас не злякати!


Потік зі сторони вулиці Липинського що перегородив нам дорогу.


Потік зі сторони вулиці Липинського. Вид з лівого берега Полтви.

Колектор Полтви по вул. Липинського це широкий прямокутний бетонний жолоб. Всередині тече вода, глибина десь до 1м. По бокам жолоба є бортики якими можна йти. В колекторі доволі часто зустрічаються люки та дірки назовні. То ж тут є достатньо свіжого повітря щоб дихати.


Колектор Полтви в районі вулиці Липинського


Уявляєте, навіть тут, в радянському колекторі, бортики викладені бруківкою!


Відкриті входи в Полтву через які проникає свіже повітря

Продовжуємо йти за течією. Несподівано з правої сторони ми побачили якусь кімнату, точка «2» на карті. З Полтви всередину кімнати вів акуратний прохід. В кімнаті була драбина та люк на поверхню. Майже під стелею кімнати виднівся хід далі. В нас одразу ж з'явився азарт піти та дослідити куди він веде.


Ми в кімнаті. Видно наш вхід з Полтви


Нагору веде драбина. Там є люк.


Костя поліз глянути де ми зараз. Видно як вода з Полтви під час грози намиває пісок аж на драбину


Вгорі під стелею виднілося продовження ходу

Допомагаючи один одному ми вибралися нагору. Перед нами відкрився прямий та довгий тунель. Він виглядав «як новий» та був неприродньо чистий. Так наче його недавно керхером помили. Це нетипово для Львівських колекторів які, зазвичай, брудні. А тут хоч бери і живи. Ще й на дні тунелю текла тоненька цівочка ґрунтових вод, вистачить щоб руки мити.


Ну що, полізли за мною в тунель!


Вид з тунелю на Полтву


Довгий, чистий та невідовий тунель. Вид в сторону вул Промислової.

Рухаємося далі цим тунелем. Через кількасот метрів його несподівано перегороджує масивний бетонний поріг. Він займає половину всього перерізу тунелю. За цим порогом йде продовження у вигляді яйцеподібного ходу. Дно продовження викладене плиткою польського періоду. А цівка води з яйцеподібного колектора перетікає під порогом у наш прямокутний тунель. Хто і для чого робив цей поріг – загадка. Але, судячи зі стану бетону, він тут уже давно.


Рухаємося по тунелю в сторону вулиці Промислової


Бетонний поріг що перегороджує тунель


Вид в сторону старого яйцеподібного тунелю


Вид в сторону Полтви

Нам стає ще більш цікаво куди ж може вести цей старий польських хід. GPS під люком показав що ми зараз знаходимся під вулицею Промисловою. То ж раптом вийдемо аж до самого початку «Кривавого Рову»?


Яйцеподібне продовження тунелю. Дно викладене старою польською плиткою.


На дні багато мулу

Тут нас чекало справжнє дігерське пекло. Все дно тунелю було в густому чорному мулі. Ставиш ногу і засмоктує аж по коліно. Пробуєш її дістати - та костюм хімзахисту залишається там, в багні. Тому ми мусіли руками притримувати штанини костюма та витягати його разом з ногою. Таке просування вперед зайняло дуже багато часу та сил.


Так виглядала дорога замуленим колектором


Під ногами дуже в'язкий та липкий мул


Мул під ногами, вид зблизька


Так наша ходьба виглядала вживу. Увага! Нецензурна лексика.

Очевидно що мул тут взявся через цей бетонний поріг. Він перегороджує пів тунелю і заважає воді нормально стікати у Полтву. То ж намивається осад з піску та глини. З часом його тільки більшає та більшає. То ж, цілком очікувано, наш тунель рано чи пізно закінчився тупиком. В точці «3» на карті мул підійшов аж до самої стелі і далі рухатися було неможливо. Дещо розчаровані ми вертаємося назад. Але тішить думка що ми знайшли цікавий невикористовуємий хід. Швидше за все, до реконструкції це був старий колектор вулиці Промислової. І колись ним справді можна було потрапити аж до міської різарні. А зараз він забутований.


Тунель потроху зменшується


Ще зменшується


Далі тільки на колінах


Стає зовсім низький так шо тільки на животі повзти


І закінчується тупиком

Вертаємося звідки прийшли та йдемо далі вниз головним руслом Полтви. Невдовзі ми помічаємо яскраве світло в кінці тунелю. Воно ллється і зверху, і збоку колектора. Це ще не можуть бути очисні споруди, вони значно далі. Підходимо ближче та розуміємо що нам усміхнулася удача. Ми знайшли ще один вхід у Полтву про який раніше не знали. Він дуже зручний та гарно схований. Тому що цей вхід знаходиться посеред заросшого городу одного з приватних будинків по вулиці Полтвяній. Влітку, коли зелень, тут тебе ніхто не помітить. Кришки люка не було, от денне світло і проникало всередину. Ех, хотів би я теж мати приватний будинок з прямим виходом у Полтву! Прив'язав би там моторного човна і плавав би під Львовом без корків та черг на зупинках.


Денне світло через незакритий вхід у Полтву


З цього входу назовні йде надійна драбина


Вхід нагору закритий лише прозорою палетою


То ж ми легко піднімаємося на поверхню


Тихий затишний город. За моєю спиною видно вентиляційну шахту Полтви. Через неї теж лилося світло. Наступного разу буду зразу спускатися в цьому місці. Це зекономить порядний кусок шляху.


Вентиляційна шахта поруч з входом. Вид з Полтви


Костя вирішив снігом змити Полтвяний бруд з костюму


Довірив Кості поносити свій адмінський шолом


Наша команда готова йти далі на пошуки "Кривавого Рову"

Минаємо кільце коло «Епіцентру» на вул. Б. Хмельницького. Тут Полтва піднімається та повністю заливає бортики водою. Намацуючи ногами дно рухаємося далі. Стараємося не послизнутися на невидимому бортику і не звалитися у воду. За ринком «Торпедо» колектор Полтви ширшає, вищає та роздвоюється. Таким він вже йде аж на самі очисні споруди. І саме таким він мав би бути по всій своїй довжині. Тоді б не затоплювало вулицю Торф'яну.


Так виглядає пересування Полтвою під Ринком "Торпедо"

АЛЕ! Новобудови обступили колектор з усіх боків. Таким чином вони унеможливили його розширення! А це критично важливо для міста. Вже зараз колектор Полтви не справляється з існуючою кількістю води в зливу. Його висота на відрізку від вулиці Торф'яної і до ринку «Торпедо» є замалою. Через це затоплює вулицю Торф'яну та прилеглі. Дієвим способом усунення проблеми могла стати побудова ще одного колектора поруч з вже існуючим. Але ми це вже профукали.


Фото колектора в районі коло вул. Торф'яної. Стеля низька ще й труба поперек


Ось вам п.Тарас для масштабу яка тут висота стелі


А це вже згаданий колектор коло очисних споруд. Висота та ширина його суттєво більші. Цікаво що до вулиці Торф'яної також підходить такий же високий колектор.


Ось вам той самий п. Тарас для масштабу який тут розмір колектора. Висновки робіть самі.

Згідно карт, саме в цьому місці, перед розширенням колектора, і мав вливатися «Кривавий Рів» у Полтву. І справді тут виявилося аж дві притоки: одна поруч іншої. Першою є невелика притока на рівні голови. З неї постійно тече вода через дірку в стіні колектора. Другою притокою є величезний круглий хід два метри в діаметрі. Але води в ньому практично нема. Кожен з них може бути «Кривавим Ровом». Ми йдемо досліджувати велику притоку, так як в малу не вліземся.


"Кривавий Рів" на сучасній карті


На фото видно дві притоки Полтви. Одна з них "Кривавий Рів". Правіше бачимо меншу притоку з якої і зараз тече вода. Далі є більша кругла притока.


Менша притока Полтви яку нам прийшлося долати. Вона поливала наші голови брудом


Більша притока Полтви яку ми зараз підемо досліджувати

На початку великої притоки є люк нагору. Так ми дізнаємося що зараз знаходимося в кущах позаду ринку «Торпедо». І наше розташування один в один збігається з точкою впадіння «Кривавого Рову» в Полтву. Значить це і є «Кривавий Рік». Щоправда М'ясокомбінат вже давно не працює, то ж крові тут нема. Але саме місце ми знайшли. Також припускаю що під час реконструкції вулиці Промислової всі комунікації М'ясокомбінату підключили до загальноміського колектора і сюди вони вже не йдуть.


Йдемо досліджувати притоку Полтву великого діаметру


Люк назовні яким Костя робить прив'язку де ми є зараз


Діаметр труби під два метри. Дуже навіть комфортно пересуватися. Мулу немає


Алекс в кінці труби для масштабу

Через сто метрів наш великий комфортний тунель закінчується квадратною кімнатою-камерою та глухою бетонною стіною. Нагору веде прогнивша, але ще ціла драбина. Розуміємо що це наша кінцева точка на сьогодні. Адже ми вже побували всюди де це було можливим.


Алекс з сумом стоїть в кінці великого тунелю коло глухої стінки. За нею Старий Польський колектор що несе води з центру міста на окремі очисні споруди.

Піднімаємося нагору та опиняємося на задньому дворі офісно-складських приміщень що на вулиці Ковельській. В гумових костюмах та брудні з ніг до голови ми не викликаємо інтересу у місцевих працівників. То ж є нагода спокійно все роздивитися.


Ми вийшли на поверхню в дворі якогось офісно-складського центру


Автор цього матеріалу. Брудний але щасливий.

Зараз ми стоїмо рівнісінько на Старому Польському колекторі. Це він несе води з центру міста та промислових районів на окремі очисні споруди. «Окремі очисні» – бо ці стоки дуже забруднені. Нижче на фото добре видно як над колектором топиться сніг. Адже всередині, під землею, тече тепла вода. Цей колектор знаходиться якраз за замурованою стінкою в кімнаті під нами. Припускаю що великий тунель був колись призначений для відводу вод з «Старого Польського колектора» в Полтву під час виконання ремонтних робіт. Тому тунель зараз і закінчується тимчасовим «тупиком». А так то ці дві гілки Полтви були колись об'єднані! Не виключено що новий тунель проклали якраз поверх "Кривавого Рову". А залишки води пустили в дирку у стіні колектора Полтви. Або «Кривавий рів» це і є сусідня, менша притока- водопад в Полтві що лилася нам на голови.


Притока "Кривавий Рів"


Вихід нашого тунелю назовні. Де розтопився сніг проходить старий польський колектор


Під цими блоками знаходиться кімната де можна об'єднати Полтву і Старий польський колектор


До брудних та смердючих нас так ніхто і не наважився підійти та вигнати з території. То ж ми змерзли і її покидаємо добровільно.

Добряче втомлені вирішуємо йти назад по поверхні. Хоч ми і не надто естетично виглядаємо, зате так швидше. На жаль наші мокрі гумові костюми зовсім не гріють, а мороз щипає з усіх сторін! В Полтві було тепло, +16 градусів. А надворі зараз мінус п'ять. Розуміємо що ні в таксі, ні в громадський транспорт у такому вигляді нас ніхто не пустить :)


Брудні дигери на вулицях Львова


Я вирішив почекати на зупинці громадського транспорту


Але ніхто не зупинявся. Навіть фури не автостопилися. Напевно тому що я був брудний.

Підсумовуючи: ми дослідили місце де колись був «Кривавий Рів». Так називався потік який йшов від міської бойні (різні) в Полтву. Зараз це м'ясокомбінат на вул. Промисловій і він не працює. Після реконструкції вулиці, потік перетворився в звичайну каналізацію.


Кривавий Рів праворуч на фото


Дякую Віталіку, Кості, Кості та Алексу за чудову передноворічну прогулянку тою ділянкою Полтви, яка остання бачила сонячне світло.

Андрій Риштун
30 грудня 2021р
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Діялянки між Липинського і Лінкольна роздавали як "шкільні" городи.
Також був заїзд, і навіть будиночок біля тунелю, в якому хтось жив. Стояв ще старий ГАЗ.
Колись там садив бульбу, їв зелепухи і бігали між кущами. З 1985 городи обробляли.
Під час великих дощів підмивало грунт, і були провали, небезпечно було ходити.
Також находив купу скляних пляшечок і кераміки.

explorer

Цитата: YserL від 12.01.2022 18:34:26
Діялянки між Липинського і Лінкольна роздавали як "шкільні" городи.
Також був заїзд, і навіть будиночок біля тунелю, в якому хтось жив. Стояв ще старий ГАЗ.
Колись там садив бульбу, їв зелепухи і бігали між кущами.
Під час великих дощів підмивало грунт, і були провали, небезпечно було ходити.
Теж там тусив з кінця 80х коли ріс на вул. Хвильового (тоді - Ковпака). Ми територію між Липинського і Лінкольна називали - "свалка", також пригадую ті городики 90х. Рухаючись "свалкою" десь від середини (де стадіон зробили) до Замарстинівської, завжди можна було в купах якогось будівельно-промислового сміття знайти добрі лампочки для ліхтарів, провода, радіодеталі та інші цікаві іграшки :)
А між стадіоном та закритим ставком крім ВШ Полтви стояли констрікції у формі високо піднятих на каркасі бочок, у які зверху з товстих труб лилась чиста вода. Періодично з водою виходила купа повітря, іноді вода лилась ритмічними хвилями, іноді переливалась через верх бочок. Єдине пояснення, що я придумав коли став старше - що це були якісь пристрої для випуску повітря водопроводу. Було б цікаво взнати що це було.
Намалював схематично вигляд цих конструкцій. Здається, їх давно нема.



Також пару фотографій, що вцілили, з блукання там в 2005 році.







80 Гості, 1 Користувач