Околиці Кам'янецького замку

Автор Mike, 26.10.2011 20:01:27

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Mike

Кам'янець - одна з топ цілей українців, які хоч трохи люблять подорожувати. Щеб пак, адже місто 3є в Україні за кількістю пам'яток. Доречі, хто вгадає після яких міст? :P Більшість з цих пам'яток дислокуються в старому місті. Проте мова тут піде не про це. Кам'янецький замок, найпривабливіше місце в місті, розташований поза старим містом, з яким з'єднаний Турецьким мостом, найстарішим мостом України. Проте мова тут піде і не про нього. Чому? В основному тому що все це уже давно описано мільярдами слів та мільйонами фотографій. Повторюватись не зовсім бачу сенс. Тут мова піде про об'єкти менш значимі, проте все-таки доволі цікаві. А якщо вже їхати подивитись на Старий замок, то чому б не заглянути й на них?

Всі об'єкти знаходяться в радіусі пів кілометра від замку, складність добратись до деяких з них полягає хіба в Смотричському каньйоні, себто глибокій ущелині.

Смотричський каньйон

Сам Смотричський каньйон уже тягне на багато! Власне йому завдячує своє існування місто. Обвиваючи Старе Місто неначе змія він малює на шляху ворога гігантський рів. Таке розташування й було причиною процвітання середньовічного Кам'янця, коли усілякі Проскурови були легкою здобич'ю для ворога. Зверніть увагу, що й інші значні міста тієї доби завдячують це свому вдалому розміщенню на височинах, як то Львів, чи Київ.

Смотричський каньйон став і причиною занепаду міста, коли військові справи відійшли на другий план, він значно ускладнив побудову житлових масивів та транспортних шляхів, а без хороших транспортних шляхів Вінниці та Проскурови Кам'янець і обігнали. Фоток власне каньйону не буде, бо фоток й так забагато, а каньйон добре видно на багатьох з них.
Через каньйон в 60х рр. прокладений найвищий в Україні міст "Стрімка лань", який є частиною траси Хмельницький - Кам'янець - Чернівці.

Нова фортеця
Коли з'явились якісні пушки, замки у їхньому класичному вигляді стали не такими вже й неприступними. Кілька пушок могли швидко зробити диру в чималій стіні. Тоді з сторони поля в Кам'янці й будують нову фортецю. Її розвалини добре збереглися й сьогодні, відразу видно наскільки іншого типу була ця споруда. Будівля неначе зарита в землю, а її внутрішні приміщення - неначе тунелі.








На уламках фортеці постають нові замки:


Фортеця чимось трохи нагадує форт Тараканів (якщо порівнювати залишки на сьогодні), хоча є значно старішою. Будували її поляки, архітектором був голандець. Вдалося взяти фортецю лише 1 раз - туркам, при дуже чисельній перевазі, докладніше про історію фортеці можна почитати тут.



Фортеця - найвища точка Кам'янця і звідси відкриваються непогані краєвиди на старий замок та околиці:




З боку фортеці замкова стіна виглядає блякло і зовсім в хаотичних дірах, здається що ці діри утворились в замку внаслідок руйнування, проте це не так. Частина з них призначенні для атаки із укріплення. А решта просто обманки, щоб ворогу треба було не лише поцілити в невелику диру за якою ховається захисник, а щей вгадати за якою саме дирою цей захисник є, а яка просто "частина фасаду".

Джерело "Маріїнське"
У пропасті під фортецею знаходиться джерело "Маріїнське". Власне до нього вели підземні тунелі з замку, а потім і фортеці. Над джерелом досі є кам'яні споруди(ті що по центру трохи далі):


Саме джерело. Доречі, в самій річці вода трохи смердить, а з джерела можна пити.


Пам'ятник семи народностям та хрест



Якщо перебратись на інший берез річки(тут кілька кладок, проте її можна й перестрибнути) та вибратись нагору, то тут розкинеться поле, а навпроти замку розташувались пам'ятник семи народностям та доволі величенький хрест.



Ці пам'ятники зведені уже за незалежності. Тут на форумі десь читав, що це сонячний годинник - ні, просто такий собі витвір сучасної архітектури  ;D
Всередині таки можна прочитати утворені сонцем написи:


Оскільки "українці" вирізьблено з південної сторони - то прочитати нашу національність можна практично цілий день, на відміну від росіян та євреїв, тінь від яких можна побачити хіба на землі. Вирізьблені тут як нації, які володіли містом фактично тут не живучи (литовці, турки), так і нації що ніколи не володіли містом, проте складали вагому частку в його населені (євреї, вірмени).

Проте великим плюсом сюди дертись є не тільки пам'ятники, а й чудові краєвиди що звідси відкриваються:



А ось вид з замку на пам'ятники:


Чого ще бракує вибагливим експлорерам? Правильно,  трохи індастріалу та хоча б один водоспад ;D
Спочатку навідаємось до водоспаду.

Водоспад

Назву водоспаду я не знаю, хоча думаю що така є. Знаходиться він ось тут


в самих-самих хащах, тому рівень його відомості впевнено наближається до нуля. Зараз читач напевне думає, щось типу: "та... будуть там пару камінчиків, я от в Карпатах бачив...", а от і ні! Водоспад доволі непоганий  :) Не Шипітський  звичайно... але непоганий.
До водоспаду веде видима стежка:


Але попасти стежкою до водоспаду ззовні без знань доволі складно, я нею тільки вийшов, а туди пробирався по прямій крізь хащі на звук води. Власне чуйка на звук водоспаду й привела мене сюди, ззовні водоспад взагалі не видно.



Вигляд водоспаду, навіть на фотці, так і манить під ним зкупнутися  :D Проте зробити це не получиться, вода в річці не сильно, але смердить >:(

Дерев'яна церква

Трохи в сторону міста, під замком є дерев'яна церква. Для галичанина це наврядчи велика справа, а туристу з східної та центральної України може й бути цікаво.


Тут же куча кладок через Смотрич, та невеличке озерце.


В одному з дворів мені пощастило знайти ось таку махіну:


Електростанція

Під самим мостом видно ось таку споруду:


Що це ГЕС догадатись дуже не складно, проте на всяк випадок тут побував капітан Очевидність:


А от про те що ГЕС не працює капітан повідомити чомусь забув. ГЕС знаходиться під самим Турецьким мостом. Міст доречі не через річку, а просто через ущелину. Річка протікає повз один бік мосту, розвертається і обтікає усе Старе місто, а потім повертається до мосту уже з іншої сторони і протікає знову паралельно. Висота між рівнями води з однієї і з другої  сторони - доволі поважна. Це і помітила радянська влада  :-\ Проте виручка енергії тут зрозуміло яка, яби не позоритись ця електростанція не позначена навіть на жодній економічній карті УРСР.

Вигляд на шлюз знизу:


Околиці:


Електростанція. Другий бік.

Якщо піднятись на міст на спуститись з нього з іншого боку, то можна побачити інший бік шлюзу.



Сам стік води:


Тут я зробив невелике відео. Його знайду і викладу потім.

Обговорення

260 Гості, 0 Користувачів