Піонерський табір "Ластівка" в Брюховичах

Автор Roy, 07.11.2011 15:39:46

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Roy

Давно цікавився цим місцем, і вчора випала нагода туди заглянути. Табір знаходиться тут

Піонерські, а донедавна  дитячі табори, це такий собі закамянілий згусток дитинства та молодості, який відображається в свідомості та породжує в уяві сумні асоціації. Насправді, дивлячись на те, де колись були позитивні емоції, сміх та радість, а тепер розруха, робиться якось прикро на душі, а може й навіть сумно. Така вже специфіка покинутих дитячих таборів, зокрема цього - Ластівка.

Вхід до колишнього табору легкий, все відкрито, охорони немає. Будівлі активно руйнуються часом, та зрідка людьми. Табір розташований в дуже мальовничому куточку, навколо лісу. Сміття обмаль.
Залишається відкритим питання, кому цей ласий шматок землі перепаде?

Так виглядає вхід


і заїзд


Всередині "КП" є кімнатка сторожа чи вахтера, а також залишки умивальників при вході.
Мабуть діти  колись мусіли перед входом в табір після прогулянки заходити чистими.


Перший деревяний будиночок від входу


Хтось акуратно перед входом поклав взуття


Обовязковий атрибут - тарілка з емблемою "Общепіта"


Обкладинка польського зошита TOP 2000. На початку девяностих це були перші "кольорові" зошити, було круто в такому писати  :)


Їдальня


Гараж


Господарське приміщення


Фарба на стінах вже ефектно полущилася



Економія на плитці


Холодильник


"Труд" за вісімдесяті роки


Тут знаходились ключі від приміщень на території.




Інструкція по ТБ. Начальнтк табору Саєнко


Радянська пляшка. Залишки горілки в ній також з тих часів.


Прибудова, з інвентарем


і олдскульне взуття в ній


Тепла вода вмикалась надворі


Приміщення ідальні




Підлога викладена плиткою, з твердого лінолеуму






Цех розміром у 20кв. м. :)


Металхантери ще давніше постарались


Навіює сум...


Територія обсипана золотистим листям, крокуємо далі...




Сюди заходити не мав бажання


Обійшов кругом


Кімната відпочинку


Залишки котельні


...


Вбиральня


з велетенською вигрібною ямою


Час стирає все, які і залишки фарби, так і память.


І ще один будиночок зсередини, цегляний. Всередині присутні елементи радянського минулого :)






Фото туалету - обовязково  :)


А осінь тим часом повністю накрила ліс поряд золотим покривалом.








На цьому все.

Фотоальбом тут

Обговорення  тут

















Meine Ehre heißt Treue

Bottlehunter

Стаття про дитячі табори відпочинку, що були колись в Брюховичах. Взята з сайту газети "Поступ". Досить старенький (2005р.) матеріал, але все одно відтоді принципово нічого не змінилося.

Цитувати
Брюховицькі табори занепадають

Ярина МАТВІЇВ

Одна з провідних здравниць України -- рекреаційна зона Брюховичів -- вже понад 10 років перебуває в глибокому застої. Великі території колись дитячих таборів відпочинку нині або запущені та розграбовані, або їх використовують за зовсім іншим призначенням. Із двадцяти двох дитячих таборів, які функціонували за часів Радянського Союзу, сьогодні в Брюховичах працюють лише два. До того ж один як лікувальний санаторій для дітей-чорнобильців -- "Львів", другий -- колишній дитячий табір відпочинку "Будівельник", а тепер -- оздоровлювальна база для дорослих "Передзвін". Ще два роки тому "Будівельник" приймав до 300 дітей з усієї України. Така розкіш виявилася надто збитковою, а відтак його перепрофілювали. Львівським дітям у цих санаторіях місця нема...

Загалом усі дитячі табори відпочинку в Брюховичах припинили своє існування на початку та в середині 90-х років минулого століття, коли заводи, фабрики та підприємства, яким вони належали, збанкрутували. Дитячі табори "Вогник", "Стріла", "Електрон", "Кінескоп", "Левеня" та інші тимчасово опечатали терміном... на 12 років. А кілька років тому вже напіврозвалені бази збанкрутілі підприємства безповоротно продали... релігійним організаціям.

Отож у дитячому таборі від заводу "Електрон" сьогодні міститься Римо-Католицька семінарія, на територіях відпочинкової бази для дітей заводу "Кінескоп" за два роки виріс Західноукраїнський центр спільноти Свідків Єгови, ще один санаторій став індійським центром Махаріші, решту викупили релігійні спільноти Греко-Католицької Церкви.

Уже постфактум масового розпродажу відомчих дитячих баз навесні минулого року попередній уряд заборонив перепрофільовувати дитячі оздоровлювальні центри та табори. А підприємства, яким вони належать, зобов'язав знову їх задіяти. Щоправда, самого лише бажання та постанови уряду виявилося недостатньо. Минуло надто багато часу, аби тепер привести напівзруйновані, але ще не продані дитячі бази до належного стану. Щоб заклади знову запрацювали, потрібен не лише ремонт приміщень, але також мають бути куплені меблі, побутова техніка. А підприємства, які досі відповідальні за ці дитячі комплекси, замість впорядковувати їх, жевріють на безгрошів'ї.

"Усе залежить від фінансування і власника. Якщо він матиме кошти на соціальну сферу, тоді відновить дитячий центр, який йому належить. Однак якщо деякі бази ще можна реанімувати, то є в Брюховичах такі, які ми втратили назавжди", -- каже секретар виконкому міської ради Брюховичів Валентина Ахтирцева.

Аби відновити зруйновані бази, сьогодні потрібно здійснювати дуже клопітку і дорогу роботу: виводити зі стін грибок, налагоджувати водовідвідну систему. "Так завод ЛОРТА мав намір уже цього літа відновити функціонування табору "Сокіл", проте наразі відкривати його заборонила санепідемстанція", -- зазначила пані Ахтирцева.

Однак якщо підприємства, які зараз так-сяк функціонують, з оптимізмом дивляться на свої запущені об'єкти, то підприємства, що перебувають в стані санації, про відомчі об'єкти навіть не згадують. Так колись дитячий табір "Левеня" від "Сільмашу" законсервований на невизначений термін.

Що робити з такими об'єктами, не знає ані міська влада Брюховичів, ані обласна влада. Чиновники розводять руками від безвиході, мовляв, за дитячі бази відповідальні тільки підприємства-власники. А тому перспектива того, що брюховицькі дитячі табори прийматимуть у себе школярів, дуже далека. Як заявила "Поступу" заступник начальника управління житлово-комунального господарства Львівської ОДА Мирослава Загоруйко, "дитячі табори в Брюховичах -- не наша компетенція. І взагалі, ми ще тим не займалися, вже всім, але ще не цим".
Най жиє Гуцулія!

White Love

Була там минулої осені зі знайомими. Запідозрили неладне, коли з віконечка на прохідній стирчали чиїсь голови...Але, не зважаючи на це, ми через ліс  потопали на територію. Полазили по будиночках, згорілій їдальні..Всюди пусто і нецікаво. І от коли залишилась ще одна будівля, в якій скоріш за все було на що подивитись, ми почули постріл і гавкіт собак (можливо сусідських)..довелось накивати п"ятами і пошкандибати до маршрутки через ліс, щоб  не познайомитись з охоронцями. Не  знаю, чим вони нас налякали і шо то було, але от така історія. ::)

tyomich123

Цитата: Roy від 07.11.2011 15:39:46

Вхід до колишнього табору легкий, все відкрито, охорони немає. Будівлі активно руйнуються часом, та зрідка людьми. Табір розташований в дуже мальовничому куточку, навколо лісу. Сміття обмаль.
Залишається відкритим питання, кому цей ласий шматок землі перепаде?

Насправді зараз по Україні ще багато таких закинутих таборів. Деякі з них використовують для тренувань батальйони, але таких не багато. Думаю, що такі закинуті табори потрібно віддавити нашим скаутським організаціям. Також державі потрібно допомагати у відновленні таких місць. Бо прикро, що такі місця стоять без діла.

VovaS

Цитата: tyomich123 від 14.04.2017 10:26:22
Насправді зараз по Україні ще багато таких закинутих таборів. Деякі з них використовують для тренувань батальйони, але таких не багато. Думаю, що такі закинуті табори потрібно віддавити нашим скаутським організаціям. Також державі потрібно допомагати у відновленні таких місць. Бо прикро, що такі місця стоять без діла.

Дійсно шкода що нікому нема діла до них. І більшість таких місць вже в такому стані що не підлягають відновленню.

246 Гості, 0 Користувачів