Давно хотів написати про форти в Поповичах, адже тема з одної сторони розкрита на форумі, а з іншої, знаю невідомі для експлорера факти. Та й конкурс непогано стимульнув мене нагадати про місце, яке прославилось як фестиваль форт.місія. Власне на Форт.місії 2011 мені пощастило побувати на екскурсії фортами, і з того часу ше не все забув.
![]()
![]()
Басист Мертвого Півня Джон в гумаках

![]()
Знайдені на фортах залишки авіабомб
![]()
Отож Поповичі є одним з опорних фортів кільця оборони довкола головної твердині Австро-Угорщини - Перемишля. За розрахунком Франца Йосифа і Ко москалі йтимуть на схід саме через галичину так як це найоптимальніший плацдарм між важкопрохідними Карпатами й Поліссям. Приблизно так припускали й росіяни, які побудували немалий Тараканів форт.
Підготовка до спорудження фортифікацій велась в строгій таємниці, однак ворог намагався вивідувати плани й креслення. Селян возили на будову й назад в пов'язках щоб не бачили де ті форти. Вже тоді (кінець 19 ст.) розвідники мали мініатюрні фотопарати.
http://www.youtube.com/watch?v=U06LB8tfVyQБагато креслень та інженерної документації з тих часів збереглось, та зараз воно є під різними грифами у австрійському держархіві.
Пропущу трохи історії, перейду до того що мені запам'яталось. Головним архітектором тої грандіозної будови був швейцарець - він використовував передові технології, залучав ландшафтних дизайнерів. Це добре видно в Поповичах - навколо фортів справжні джунглі щедро зарослі колючою та широколистою акацією - вона прикривала форт від аеророзвідки+заважала вільному просуванню піхоти.
![]()
У військовій архітектурі австріяків найважливішим був принцип "зберегти життя і здоров'я кожного солдата". Для цього, наприклад в стінах й стелях застосовували технологію хвилястої прокладки, яка берегла барабанні перепонки вояків від тріскання у випадку прямого потрапляння авіабомби в споруду (форт, склад).
![]()
В одному з фортів є коридор довжиною 30-40 м, він спершу йде під укіс, потім рівно, потім знову підіймається. На середині, де він прямий є залишки завіс та слід від масивної перегородки - яка за задумом інженерів розділяла форт на дві частини у випадку захоплення однієї з них оборонці могли втекти в іншу і тримати в ній оборону далі.
![]()
Місцями дуже кидається в очі глибина/висота деяких ровів порівняно чистих від акації - і це невипадково. це місця які потенційно "легкодоступні" для піхоти, та для них це було пасткою, адже їх там косили кулметом схованим на зручній позиції.
![]()
На це все йшли шалені гроші, які можна порівняти з витратами на сучасне космічне машинобудування.
Форти мали рухомі башти з кулеметами, які ховались в для перезарядки зброї.
Є припущення що форти бомбили з повітря найбільшими на той час літаками Ілля Муромець. Так чи не так, але є чималі воронки.
![]()
Бої за форти довкола Перемишля були надзвичайно жорстокі, криваві. Однак полякам-австріякам їх таки довелось залишити і не просто лишити а підірвати під три чорти. Це рішення коштувало якомусь там генералу втрати репутації а потім - трибунал, де його виправдали і...нагородили - за те, що ворогу не дісталась можливість отримати будівельні технології! Війна тривала й форти знову стали об'єктом завоювання. Австрійці+поляки їх таки відвоювали
Коли поляки повернулись обживати залишки форту то змогли ще й взяти в полон кілька москалів. До цього я ще повернусь
На фото сліди від вибухової хвилі. Форт було нелегко підірвати, до того ж піджимав фактор відступу. Як бачите, лишилились тріщини а сама стіна стоїть й досі. Таку картину я бачив у кількох місцях
![]()
![]()
Завершилась війна й форти вже втратили потребу в обслуговуванні - їх вирішили максимально розібрати - вивезти звідти залишки вогнепальної зброї (зокрема боприпаси, гармати тощо).
![]()
І в якийсь момент працівники польської фірми шо розбирала завали почули глухі удари в двері одної з кімнат форту, але зсередини... Вони на плані знайшли її, зрозуміли що то за кімнатка, відкрили, а там сиділи двоє рус. полонених. Точніше один ще був подібним на людину, а інший просто вмер. За ті місяці шо вони відсиділи на складі провіанту вони втратили зір, ослабли... той шо вижив зумів довше протриматись лише завдяки тому шо не пиячив (на відміну від мертвяка). Коли його вивели на свіже повітря, легені не були готові до цього, і він також вмер в швидкім часі в одній з лікарень Перемишля куди його таки встигли доправити. Ця історія може скидатись на міф, однак подейкують що в польському архіві Перемишля є якась газета, де випадок описано малееенькою заміткою.
Настав совок і тут облаштували невеличку таємну заставу. Однак за часів незалежності коли руїни стали безхозними аборигени стали ходити сюди по цеглу. Але не обійшлось без трагізму. Якось хлопчики тут грали в хованки і один з них впав до того самого колодязя шо має глибину бл. 40 м.

![]()
Взагалі дослідники не мають одностайності шо це таке - глибоченна шахта над якою висить гак. Для криниці такого величезного гака не потрібно, тому історики мали припущення шо то була спеціальна криниця (не з питною водою) для швидкого охолодження стволів малих гармат (гак був елементом блоку яким опускали ствол у воду).
Є теорія шо це чачтина підземного тунелю до Перемишля, але навіть якшо той шлях був, то його свідомо знищено в часи сересеру.
![]()
Під час фесту в одній з кімнат діяв музейчик, де за 5 ? можна побачити амуніцію, мапи.
![]()
![]()
![]()
![]()
Аналогічний постійно діючий музей є в польских фортах - тамтешні ентузіасти багато років тому зорганізувались навколо ідеї розвивати туризм на фортах для цього заснували ГО і в них загалом непогано виходить.
Що ж в нас? Через війну фестиваль не провели в 2014 та 2015 рр. Але знаю людей, які планують провести його наступного року.
Влітку вони їздили оглянути шо там, як там і мені сподобалась знимка де фестивальне поле без отих викошених тракторами "коридорів" поросло квітами.
![]()
![]()
А торік форти в Поповичах включено до туристичного маршруту організацією
Ровінь й встановлено спеціальні вказівники. то їхні фотки
![]()
![]()
Як бачите в мому звіті порівняно мало знимок фортів ззовні - так як юзери вже їх нафоткали, та й в мене більший акцент на розповіді. А найобідніше те, шо фотки які я наклацав під час фесту записав на диски, який вже, на жаль, дуже затертий.

Під час фесту на його території є тьма різних інсталяцій але учасники невимушено створюють арт-об'єкти випадково самотужки. знимку десь накопав у соцмережах.
![]()
я теж вдався до темитчного креативу в 2011 році.
![]()
В 2009 р. на першій Форт.місії зі мнов там трапилась крута пригода - довелось стикнтутись з дурною поведінкою прикордонників, але то вже розповім на пиві.