Тюрма на Лонцького

Автор Korgyk, 22.06.2009 12:41:57

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Korgyk

Будинок на вул. С. Бандери, 1 має 118-річну історію. Неповних сто років з них ця будівля використовувалася як в'язниця польським, радянським та німецьким окупаційними режимами. Тут перебували керівні органи оперативних карально-репресивних структур вищевказаних режимів, діяльність яких передбачала планування, розроблення методів, а також проведення ліквідації політичних противників режиму. Паралельно із зазначеними структурами тут містилася в'язниця для політичних в'язнів, проводилися допити із застосуванням тортур, складалися протоколи тощо. У мешканців міста ця в'язниця стала уособленням окупаційних влад та її репресивних методів діяльності.
Більше історії ТУТ






Більше фоток можна знайти ОСЬ ТУТ

Akella

ухти!!!!туда просто необхідно потрапити!!!!
думаю може то в брата відеокамеру позичити,можна було б зняти короткометражний ужастік   ;D
Akell me nice!

Golem

Думаю журналіста туда пустили в якості промо-туру для майбутнього музею. А про саму Вязницю читав я багато, практично в кожних мемуарах згадується. От місце! Колись австіряки, потім пшеки, далі совіти, потім Німці, далі радянська влада а тепер - незалежка Україна. Всі її використовують. Нє шоб закрити нафіг і зробити музей.

А як окерму атракцію музею пропоную їм - ночівля в камері. Враховуючи кількість вирваних нігтів, відбитих нирок, виколотих очей, відрізаних членів і просто вбитих і замордованих у тих камерах, - сни снитимуться там ше ті :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Akella

Цитата: Golem від 22.06.2009 12:49:06
Всі її використовують. Нє шоб закрити нафіг і зробити музей.




так наша влада тупа як валянок,скільки місць де можна зробити цікаві музеї просто пропадає,гниє,в них бачте бабла нема,ліпше б чесно признались шо пробухали))))
Akell me nice!

Golem

Нє, просто влом. То безгосподарність. Адже музей шо така штука шо раз відкрив - посадив "бабушку-божий адуванчік" на вхід і рахуєш гроші. А ше всякі екскурсії, атракціони, сувеніри втридорого з черепом і кістками :)
Дігери всіх країн єднайтеся!

Akella

ну така так,а з цієї тюрми міг би вийти як і музей,так і двозірковий готель
Akell me nice!

Stinger

Ну так, вже ж є один готель на кістках - ЦИТАДЕЛЬ ІНН, от би ще був би один :)

zelja

Цитата: Akella від 22.06.2009 12:46:33
ухти!!!!туда просто необхідно потрапити!!!!
думаю може то в брата відеокамеру позичити,можна було б зняти короткометражний ужастік   ;D
Я тільки за  ;) :D

Skip

взагалі-то музей там хочуть зробити  http://www.city-adm.lviv.ua/view/a,5,3806.html
бачив макети та ескізні порпозиції...але фоток ніде знайти не можу

explorer

"У неділю відкриють першу експозицію в тюрмі Лонцького ": http://portal.lviv.ua/news/2009/06/23/173459.html

Skip


inkognito

відкрилась слава Богу, коли йдемо дружно на фотосесію?
Resistance is futile

Golem

Круто. Буду на місці - гляну коли працюють. Думаю варто з місяць зачекати, шоб доробили по людськи :) А то 100% відкривали до дня Проституції. І в спішці.
Дігери всіх країн єднайтеся!

YserL

Експозиція працює щочетверга з 14:00 до 18:00. Чув сьогодні по радіо.

atlas1975

Я б з радістю пішов подивитися не в музей, а на нову версію страти після, шось на кшталт, нового Нюрнберзького процесу: ведуть старих ветеранів КГБ (НКВД) на шибиницю, попід руки, а з боку лікарі, щоб виродки не здохли до ешафоту. Скільки після війни в живих було колишніх героїв КГБістів - майже всі уціліли, бо за простими солдатами, за їх спинами, "воювали"... Я впевнений, - ще трохи сволоти набереться, - з історичного досвіду знаю: живуть такі нелюди довше праведників. Поки вони живуть, поки їх сини та внуки користуються їх "заслугами" та "связями", - такі музеї мають двоякий сенс: для нас - це місце БОЛЮ, жаху, нелюдяності; для виродків - "места "боевой" славы"... Але про шо я тут розвівся, - кому це в цій державі потрібно..??

Golem

ІСТОРІЯ ТЮРМИ «НА ЛОНЦЬКОГО»
У 1889—1890 рр. у місці перехрестя сучасних вулиць Бандери та Коперніка було побудовано казарми для жандармерії. З 1919 року споруди почали використовувати як в'язницю і вже незабаром вона набула сумної слави політичної тюрми. Серед в'язнів польського періоду (1918-1939) – Степан Бандера, Ярослав Стецько, Микола Лебідь, Катерина Зарицька, які перебували тут під час слідства в 1936 р.
За часів першої радянської окупації протягом 1939—1941 рр. тут розміщувалися управління НКВД у Львівській області, в'язничне відділення цього управління та в'язниця № 1, розрахована на 1500 в'язнів. Цифра, яка дуже швидко після встановлення нової влади була суттєво перевищена. Між іншими за ґратами тюрми «на Лонцького» тоді опинилися підсудні «процесу 59-ти» (ліквідація мережі ОУН у Західній Україні) – Іван Максимів, Дмитро Клячківський, Кость Арпад-Березовський, Галина Столяр, Наталія Шухевич. На початку німецько-радянської війни влітку 1941 у в'язниці № 1, як і в інших в'язницях Львова та Західної України, відбувалися масові розстріли в'язнів. Протягом 22—28 червня 1941 р. у тюрмі «на Лонцького» було знищено 1681 особу — 42 % від усіх розстріляних в'язнів львівських тюрем.
Під час нацистської окупації (1941—1944) тут було організовано слідчу в'язницю гестапо. Головною мішенню для гестапо були представники ОУН, масові арешти яких почалися наприкінці 1941 року. У 1942 р. під час допиту у тюрмі на Лонцького було закатовано Крайового провідника ОУН Івана Климіва — «Легенду».
Протягом 1944—1991 рр. у в'язниці на Лонцького розміщувалися слідчий відділ та слідча в'язниці НКВД — МВД — КҐБ. Тут перебували під час слідства особи, звинувачені в антирадянській діяльності: у 1944—1953 рр. — діячі ОУН та УПА (Михайло Сорока, Петро та Микола Дужі, Любомир Полюга, о. Микола Хмільовський, Володимир-Ігор Порендовський та ін.), у 1960—1980-х — наступне покоління учасників визвольного руху (Іван Гель, Богдан та Михайло Горині, Ігор та Ірина Калинці, Юрій Шухевич, В'ячеслав Чорновіл та ін.). Тюрма на Лонцького як місце боротьби з противниками тоталітарного режиму використовувалася до його падіння в 1991 році і для тисяч українців стала символом тоталітаризму та окупації.

СТВОРЕННЯ МЕМОРІАЛУ «ТЮРМА НА ЛОНЦЬКОГО»
Ініціативу львівської громадськості щодо створення в приміщенні колишньої тюрми «на Лонцького» Меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів підтримали Львівська міська рада, Львівська обласна рада та Служба безпеки України. Координацію робіт зі створення Меморіалу здійснює Робоча група, до складу якої увійшли представники названих структур, Центру досліджень визвольного руху та відомі громадські діячі.
Колегія Служби безпеки прийняла рішення про виділення приміщень та земельної ділянки для потреб майбутнього Меморіалу, вперше відкрила доступ до приміщень тюрми науковців та громадськості, надала відповідні згоди для проведення першочергових робіт.
Центр досліджень визвольного руху провів ґрунтовне дослідження історії тюрми, проводить збір спогадів та свідчень колишніх в'язнів.
Результатом роботи групи стало затвердження Ідеї Меморіалу, проекту концепції, проведення першого етапу міжнародного архітектурного конкурсу. Робочою групою напрацьовані першочергові заходи в рамках створення Меморіалу: організувати і провести фотофіксацію музейного приміщення та прилеглої території, провести історико-архітектурні дослідження та обстеження приміщень в'язниці, розробити зонування приміщення музею та прилеглої території, провести першочергові архітектурно-реставраційні, ексгумаційні роботи.
28 червня 2009 року відкрито перший етап експозиції Меморіалу «Тюрма на Лонцького», підготовленого Центром досліджень визвольного руху та Службою безпеки України. Після відкриття експозиції науковими співробітниками Центру розпочато регулярне проведення екскурсій щочетверга та за попереднім записом для екскурсійних груп.

ПЕРШИЙ ЕТАП ЕКСПОЗИЦІЇ МЕМОРІАЛУ «ТЮРМА НА ЛОНЦЬКОГО»
Перший етап експозиції Меморіалу «Тюрма на Лонцького» має три сюжетні лінії: історія споруди, в'язничний побут та масові розстріли в кінці червня 1941 року. Вона розташована на першому поверсі. Вхід відкрито зі сторони вулиці К. Брюлова (колишня вул. Я. Лонцького) – там, де він був у часи функціонування тюрми. До огляду підготовані – пропускний пункт, тюремні камери, кабінет слідчого, фотолабораторію та інші приміщення в'язничного побуту. Частину тюремних камер обладнано в експозиційні зали. В коридорах вмонтовано стенди, на яких подано історію будівлі, прізвища частини розстріляних в'язнів та тексти документів, які регламентували перебування в цій тюрмі у різні періоди.
Окремий експозиційний зал присвячено о. Миколі Хмільовському – Голові підпільної УГКЦ та членові УГВР, який свого часу перебував в тюрмі «на Лонцького». В цьому залі можна простежити життя та діяльність окремо взятого політв'язня тюрми «на Лонцького» крізь призму його кримінальної справи.
Основний акцент в експозиції поставлено на найкривавішу сторінку в історії тюрми – масові розстріли кінця червня 1941 року. В одному із залів демонструються кадри із кінохроніки, де зафіксовано стан тюрми після відходу радянських військ зі Львова в кінці червня 1941 року.
В іншому залі розміщені фотографії зроблені на території тюрми в цей період, а також тогочасні українські газети, які широко висвітлювали злочини комуністичного режиму.
Серед тюремних камер, в яких відтворено умови в'язничного побуту на окрему увагу заслуговує т. зв. «камера смертників» – в ній в'язні очікували на виконання вироку, яким нерідко був розстріл.
З метою відтворення історичного тла найтрагічнішого періоду в історії «тюрми на Лонцького» – радянської окупації – в окремому залі представлені репродукції пропагандистських плакатів того часу, на фоні яких лунають записи пісень на кшталт «Широка моя страна родная». Цей зал демонструє різкий контраст офіційної пропаганди із реальним життям в СРСР – зокрема на прикладі умов перебування в тюрмі «на Лонцького».
В кінці експозиції, на фоні стели пам'яті закатованих в 1941 році, лунає «усна історія» – записи спогадів колишніх в'язнів.
Експозиція підготовлена співробітниками Центру досліджень визвольного руху за сприяння Служби безпеки України. Кошти для відкриття Меморіалу зібрані з пожертв львівської громади. Меморіал можна відвідати щочетверга з 14-00 до 18-00, а крім цього співробітники Центру в будь-який робочий день тижня проводять екскурсії виставкою для груп більше 10 осіб за попереднім записом. ЦДВР також проводить збір спогадів колишніх в'язнів тюрми «на Лонцького» та займається пошуком експонатів для розширення експозиції Меморіалу. Всіх зацікавлених запрошуємо звертатись за тел. 8 (032) 299 45 15 та через е-пошту lonckoho@gmail.com
Докладніша інформація – на офіційній веб-сторінці Меморіалу: www.lonckoho.lviv.ua
Дігери всіх країн єднайтеся!

astrolon

вул. Степана Бандери 1
(вхід з вул. Брюлова)

1-й поверх - Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів
2-й поверх використовують як кінозал, де крутять тематичні фільми
А я ломанувся на 3-й який ще не оприлюднили і він має той вигляд коли в 1996 році тюрма перестала виконувати своє пряме призначення.

Кнопки дзвінка визова підмоги - розташовані по всьому периметру сходових клітин через кожних 2м
Життя :::::::::::::::::::45%############## Comlete

astrolon

Продовжую ходити кородиром і заглядаю в камери
Життя :::::::::::::::::::45%############## Comlete

toya

Кинулася в очі інструкція на укр. мові. Це є не інструкція часів НКВС ?

Сорі - судячи з верхнього посту це фото напевне не з музею тюрми.

astrolon

Цитата: toya від 07.06.2010 11:18:13
Сорі - судячи з верхнього посту це фото напевне не з музею тюрми.
Так, інструкція писана вже пізніше
Всі фотки з музею-тюрми!
Життя :::::::::::::::::::45%############## Comlete

217 Гості, 0 Користувачів