Підйомники та гірськолижні траси Карпат

Автор Mike, 15.03.2012 21:25:03

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Mike

Пропоную скласти такий собі списочок підйомників, канатних доріг та гірськолижних курортів Карпат. Поєдную це все разом, оскільки підйомники практично завжди прив'язані до гірськолижних курортів і без лижні їх знайти майже не реально.

Чесно кажучи в питанні орієнтуюсь не найкраще, бував лише на кількох об'єктах. Власне в рамках покращення своїх знань і хотілось би скласти такий список :)

Отже:

1. Славськ - найстаріший гірськолижний курорт українських Карпат, цим бізнесом тут займаються ще з початку 19 століття. Перші гірськолижні траси та підйомники на території України з'явились власне тут. І гір для спуску, і підйомників тут велика кількість. Славськ фігурує як основне місце проведення лижних змагань в українській заявці на Зимову Олімпіаду 2022. Зараз другий по популярності гірськолижний курорт в Україні.

2. Воловець. В 50-х роках 19 століття тут збудували найсучасніший та найкращий гірськолижний спуск в Австо-Угорщині. Зараз його звісно ж вже нема, хоча сліди від нього досі присутні. В 20 столітті Воловець втрачає свій статус гірськолижного курорту, який він не віднайшов і по тепер.

Славськ та Воловець - гірськолижні курорти України в 19 столітті. Ключовим питанням в їх успіху було зручне добирання залізничною дорогою Львів - Мукачеве.

3. Ворохта - як гірськолижний курорт почала розвиватись наприкінці 19 століття з появою залізничної вітки Львів-Станіслав(Франківськ)-Рахів-Сігет. Бурхливого розвитку зазнала в другій половині 20 століття, коли СРСР збудував тут базу для тренування професійних лижників. Зараз в Ворохті є єдина в Україні лижна траса з штучним покриттям, якісні трампліни для професіоналів. Окрім спадку від СРСР є й лижні траси та підйомники споруджені вже за незалежності.
Окрім того в Ворохті є канатна дорога!

Ворохта та Славськ - ключові центри гірськолижного спорту за часів СРСР. Далі йдуть сучасні курорти, які по суті продвинулись уже за незалежності. Характерною їх особливістю є те, що вони вже не орієнтувались на близькість до залізниці, а скоріше наоборот - зводились де земля була подешевше. Хоча після розвитку курорту земля там зрозуміло дорожчала(наприклад земля чи проживання на Буковелі - відчутно дорожчі ніж в Яремчі).

4. Буковель - збудований на початку 2000-них виріс у найбільший і найпопулярніший гірськолижний курорт України, відчутно обігнавши конкурентів. Входить в 20-ку найбільших гірськолижних курортів світу(принаймні таку інфу можна знайти в інеті). Також має найширшу інфраструктуру та найбільшу кількість підйомників, не зважаючи на те, що збудований з нуля окремо від населених пунктів. Активно розбудовується. Дорогий, попсовий і часто розвернутись ніде.

Далі йдуть менші курорти з меншою історією та інфраструктурою.

Львівська область:

5. Тисовець - Сколівський район. Фігурує в заявці на Зимову Олімпіаду 2022.
6. Ор'явчик - Сколівський район. Дуже близько до Тисовця, можна розглядати як одне ціле.
7. десь в Турківському районі - чув від друга що там щось недавно збудували. Назви не запам'ятав, треба буде перепитати.

Франківська область:

8. Яблуниця - Яремчанська міськрада. Є доволі значна кількість підйомників, близько до перевалу, Буковеля, Ворохти.
9. Верховина - є підйомник.
10. Косів - теж є.
11. Вишків - Долинський район.
12. Гута - недалеко від Франківська.

Закарпатська область:

13. Драгобрат - Рахівський район поблизу Ясіні. Гірськолижний курорт на найвищій місцевості, доволі популярний.
14. Подобовець - Воловецький район. Плюсом є розташування біля одного з найкращих водоспадів Карпат - Шипітського.
15. Ізки - Міжгірський район. Збудований зовсім недавно. Позиціонує себе як борця за екологію. Був цього року - враження позитивне, дешево і, в порівнянні з іншими курортами, відчуваєш себе не частиною орди, а таки королем лижні ;D Проте підозрюю це заходи реклами для молодого і маловідомого місця, як буде в довготривалій перспективі хз.

Все... Більше не знаю нічого. Якщо хто може доповнити - буду радий.

Ioan85

"Захар Беркут" с. Волосянка http://www.zaharberkut.net

Гірськолижні траси обслуговують: крісельний витяг, три бугельні витяги та мультиліфт для дітей і початківців.
Крісельний витяг ТК "Захар Беркут", встановлений в 2005 році і є найдовшим в Україні. Нижня (привідна) станція витяга розташована при в`їзді на територію комплексу поблизу корпусу готелю, а верхня (обвідна) станція – на вершині г. Зворець.
Крім кінцевих станцій, біля відмітки висоти 1075 м функціонує проміжна станція підсадки.



p\s Прокат лиж неподалік крісельного витягу. Ціни від 50 грн
Так щоб отримати максимум задоволення від катання, краще їхати в робочі дні. У вихідні дні багато людей

Mike

Знаю про Захар Беркут, просто розглядав його як частину Славська.
А взагалі, прикольно ти описав :)

maxis


Олесь

Занедбані лижні трампліни, два з чотирьох, що ще збереглись у Ворохті (на диво їх і досі використовують екстремали ).
Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більшого, ніж одним тільки добрим словом. - Аль Капоне

418 Гості, 0 Користувачів