Залишки водозабору(?) на Погулянці

Автор Bottlehunter, 08.04.2012 22:21:53

« попередня тема - наступна тема »

0 Користувачі і 1 Гість дивляться цю тему.

Bottlehunter

Гуляв вчора на Погулянці, здибав цікаве місце в ярку недалеко від церкви (на карті приблизно тут.) На деякій відстані один від одного розташовані три квадратні люки, розміром приблизно метр на метр, покриті зверху тонкою бляхою. Трохи відігнув бляху, під одним лючком був ще один, з грубого заліза. Під іншим - просто цегляна кладка з намулом на дні. Третій люк не рухав. На території вкопані залізні стовпчики, очевидно, тут колись була огорожа.

Може хтось знає що тут могло бути, для чого ці колодязі? Водозабір? Чи може каналізація? Чи аварійні виходи з 3-поверхового протиядерного-антитатарського бункеру, де в мирний час за невелику плату можна зберігати закрутки, бульбу і цибулю?





Най жиє Гуцулія!

Roy

Водозабір, зв'язаний з тим що на Майорівці, котрий ми колись досліджували.
Meine Ehre heißt Treue

Bottlehunter

Цитата: Roy від 09.04.2012 00:33:42
Водозабір, зв'язаний з тим що на Майорівці, котрий ми колись досліджували.

Тобто як він зв'язаний???
Най жиє Гуцулія!

Roy

Так написав, ніби точно знаю.  :)

Насправді не так, припустив. Близкість до водозабору на Медової Печери вказало мені на те.
І ще, це могло бути джерело, котре огорнули в труби. А їх на схилах Погулянки було багацько колись.
Meine Ehre heißt Treue

STALKER

Гуляли ми сьогодні з Sensei по Погулянці і надибали ось таке:


Знаходиться воно зразу біля Центру творчості-ось тут приблизно.

Всередині купа сміття і якась труба,яка йшла в стелю.Продовження труби зовні ми не бачили:


Барельєф з правого боку від входу:


Барельєф з лівого боку від входу:


Якесь клеймо:


Напевно рік побудови:


Тут напевно щось кріпилося:


Зверху:


Трошки збоку:


Схоже на букву Т:


Залишки електричного стовпа:


Ще збоку:


Трошки далі нам зустрічалися ось такі ями призначення яких ми не зрозуміли:






Якась будівля там же:


Болото:


Люк закритий на ось такий болт:


Сам люк:







Ми схильні думати що це був водозабір якийсь. Хто що ще скаже7

Sensei

Чутку далі люка в кропиві була труба з вентиляції.
Скупий платить двічі - дурний ходе двічі.

Bottlehunter

Надибаний вами водозабір - це Венглінське джерело. В минулому дуже відомий і важливий для міста, зараз стоїть поруйнований, на жаль. Ось трохи цікавої інформації про нього (взято звідси.)

Цитувати"Архітектурне оформлення джерела витримане в традиціях класицизму. Дещо пізніше воду з джерела стали забирати для потреб військової частини по другу сторону дороги і спереду з'явилася потворна будка з помпами. Тепер будку розібрали, але давнього оформлення вже не стало. Як і гусей та качок поблизу."
Андрій Дорош
"...Споруда розташована на крутому схилі пагорбу, зліва від дороги до Львівського винзаводу, неподалік від Центру творчості дітей та юнацтва. Оскільки "водна комора" глибоко врізана у схил, фасад по боках підпирають два масивні контрфорси, складені як і вся споруда,прикрашені рельєфними зображеннями морських німф-нереїд у вигляді напівжінок-напівриб, що тримають у руках дари моря: мушлі та гілки коралів. Автором цих алегорій стихій води, за припущенням мистецтвознавця Юрія Бірюльова, був львівський скульптор Пауль Ойтеле (Paul Eutele; 1804-1889). Можливо, що якийсь рельєф або напис знаходився і на великому кам'яному блоці, що, на взірець аттику, акцентує середню частину фасаду. Фасад і рельєф створені у 1839 році. Саме цю дату вирізьблено на замковому камені склепіння комори, куди можна потрапити через вузьку арку вхідного отвору. Невелике приміщення (5.43х3.53 м) перекрито гостролуким склепінням, складеним, на відміну від фасаду, із необробленого ламаного каміння. Всередині комори є басейн-відстійник розмірами 3.80х1.90; його глибина, за архівними даними, сягала 1.45 м. Приблизно посередині довжини басейну знаходилася зруйнована зараз перемичка. Тут накопичувалася і відстоювалася вода з навколишніх джерел, яка потім по трубах надходила до міста. Ззовні склепіння комори додатково було захищене кам'яними плитами, які частково збереглися. Гостролуке склепіння, використання ламаного каменю замість оброблених блоків, як на фасаді, свідчення архівних джерел, - все це дає змогу припустити, що у 1839 році було тільки збудовано фасад і відремонтовано склепіння давнього водозабору, імовірно того самого, який згадується під 1407 роком. Докладніше це могли б визначити ретельніші дослідження. Однак зараз більш необхідним заходом є не точне датування споруди, а її порятунок. Закинутий водозабір перетворився на звалище сміття та екскрементів; пошкоджено рельєфи; коріння дерев наскрізь проламує стіни цієї унікальної пам'ятки минулого..."
Павло Гранкін: "Brunnenstube [водяна комора] або водозбірник на Погулянці". "Ринок інсталяцій" №9 - 2004, С.79.
Про це джерело - Венглінське - згадував у 1938 р. Ян Вериньскі: "Одним з найважливіших джерел є Венглінське на Погулянці. Збірна комора знаходиться у кам'яному будинку, що зветься "brensztube", особливістю якого є вирізьблена над входом в камені ... сирена. Це єдина сирена, як герб, у Львові. Венглінське джерело постачає воду до чотирьох фонтанів на Ринку довкола ратуші. Колись, п'ятдесят років тому, венглінський водопровід провадив вулицями Погулянки, Кохановського, Сакраменток, Пекарською, Чарнецького і Руською на Ринок до ратуші, а звідти до вул. Гродзіцьких, Ормяньску, Краківську ітд."

Най жиє Гуцулія!

Stinger

я колись, років 3-4 назад чистив та прибирав сміття в тій будівлі джерела, я тоді на погулянці на тренування ходив ;D

explorer


skr55

Там де вказано САМ ЛЮК закритий на болт - це люк телефонних мереж, а що там всередині не знаю.

skr55

386 на мою думку - це рівень над морем в метрах.

Drusja

Може трохи не в тему, але надибав на сайті Львівводоканалу цікаву схему водозаборів.

>>>>>>>>>> Не довіряй нікому <<<<<<<<<<

272 Гості, 0 Користувачів